Skocz do zawartości

Najprostsze wzory much

Krzysiek Dmyszewicz

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda. Też tak uważam. Ponadto muszka bez tego czerwonego chwościka bardzo traci na urodzie.

Ryby jednak nie potwierdzają naszych doznań estetycznych.

Po prostu biorą...

Mam kolegę, który na takiego beztagowego "peta"  z pawia łowi cały rok.

Twierdzi, że nie ma lepszej muchy ;-)

• Like 2

W którymś odcinku bloga opisałem muszkę diablo skuteczną. Powstała w czasach p.k.d czyt. "przed kaczą dupą". Składała się z brązowy ogonek, paw, pęczek białych piersiowych kaczora dowiązanych do tyło pod kątem około 45 stopni i brązowa jeżynka. Taki "coachmano-chruścik" prosty i niesamowicie skuteczny, Dla bajeru w niektórych wiązało się czerwony akcencik na dupce z kilku zwojów jedwabiu.

Red taga jednak nie zastąpi nic.  .

• Like 1

Witam.

Ogrodnica niszczylistka lub hurmak olchowiec, w zalezności od tego czy mucha brązowa czy czarno-opalizująca.

Coch-y-bonddu w suchej wersji i małych rozmiarach to świetna mucha w rzece na której łowię najczęściej. Przez cały rok.

I ma jeszcze olrzymią zaletę - jest bardzo dobrze widoczna nawet z dalszej odległości i przy niekorzystnie padajacym na wodę świetle.

Pozdrawiam.

Kudłata morze być ale broń Boże brzydka...  :D

No nie, szpetna jest okrutnie... ale skuteczna niewątpliwie.

Co za tym przemawia? Ogólny odcień i proporcje. Tak po prostu wyglądają larwy wielu owadów związanych ze środowiskiem wodnym.

Olo przypisał jej rolę nimfy, ja sądzę, że jako mokra mucha też może pokazać klasę.

No nie, szpetna jest okrutnie... ale skuteczna niewątpliwie.

Co za tym przemawia? Ogólny odcień i proporcje. Tak po prostu wyglądają larwy wielu owadów związanych ze środowiskiem wodnym.

Olo przypisał jej rolę nimfy, ja sądzę, że jako mokra mucha też może pokazać klasę.

Chyba z myślami nie w tą stronę poleciałem...  ;)  :D

• Like 3

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...