Skocz do zawartości

Najprostsze wzory much

Krzysiek Dmyszewicz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Pytanie do kolegi @marian-56.

W wątku z linku nizej i poscie #22 pokazałeś Matukę.

http://jerkbait.pl/topic/135367-otwarcie-2020/page-2#

Pytanie moje dotyczy haczyka jaki do tej Matuki użyłeś. Firma, model, dokładne oznaczenie i rozmiar. Jaka dlugosc ma sam haczyk?

Nie uważasz że ogonek Matuki powinien być dłuższy o więcej wystawać z za haka? Wiem że więcej pustych brań ale praca muchy jest zdecydowanie lepsza. :)

Haczyk zaś bardzo mi wpadl w oko i jestem ciekaw czy sa jeszcze takie na rynku.

Pozdrowko. Napiętego sznura życzę na każdej wyprawie.

Witam

Budowa to : haczyk TMC 300 #6/ (cały 32m/m) tułów sznila /owijka złota 12/14 lameta skrzydła ?chyba kura szyjne indyjska.

Skrzydła przypadkowe - co pod ręką  :)

W niedzielę ubiegła ( 12.01.) równiez był pstrąg ok 40 cm,ale chudy (wytarty) ,oraz kilka mniejszych. Matuka- rózne podobne do tej na zdjęciu .

Zdjęcia z wyjazdu ( drugi w tym roku)  :D

Kłaniam się Marian

post-51629-0-08035600-1579006991_thumb.jpg

post-51629-0-34810600-1579007006_thumb.jpg

post-51629-0-35178300-1579007018_thumb.jpg

post-51629-0-77887100-1579007028_thumb.jpg

• Like 1

Witam

Na niedzielny wyjazd "dokręciłem" kilka matuk oraz "pijawki"

Budowa pijawki : hak Mustad 94845 #10 / tułów szenila /owijka dubbing peacook/ koralik(pasmanteria-dawno temu)

Na pijawkę trafiają sie raczej mniejsze egzemplarze.

Matuki nie są trudne do wykonania (dla mnie) tylko trochę cierpliwości :) ,owijkę (lametę) dodatkowo smaruję szelakiem ,bo po braniu zęby pstrąga robia bałagan

Kłaniam się Marian

post-51629-0-62706100-1579098727_thumb.jpg

post-51629-0-03278200-1579098736_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56
  • Like 4

Ładne te matuki, ale to chyba nie jest prosta mucha? Mi się ciężko je wiazało i nie byłem zadowolony z efektu ????

Moje ładne? Najprostsze, łowne, bez wodotrysków.

Matuka to chyba jedna z najszybszych do zrobienia much. Podam krótki przepis.

Przepis:

- hak przy oczku owijam 3-4zw. lamety ołowianej (grubość dowolna od wymaganej głębokości pracy) lub bez jak mucha ma "chodzić" po roślinach (powierzchni),

- nicią lecę w stronę kolanka wiążąc silny drucik (miedź, mosiądz, inny),

- robię tułowik (wełna, dubbing, itp), flash, płaska lameta, co kto chce,

- dwa piórka składam i owijam (wzmacniam) drucikiem po grzbiecie muchy, tu jeden myk, nie można chwytać piórek z tylu poza tulowikiem po zaginają się w dół,

- dodaje brodke i robię jeżynke z dużego pióra (od krótkich promieni do długich) którą mocno owijam spychając w kierunku skrzydełek,

- główka zalana lakierem czy szelakiem.

Aaaaa. Stary, dobry duży (5/6cm) Muddler też jest pyszny dla lorbasów. A nie teraz tylko te gumki i gumki i ... gumki. :D

________

Edytowane przez trout master
  • Like 4

Oliwkowa nitka, oliwkowe piórko z łebka kuropatwy i koniecznie ciemny szelak.  ;) 

Masakra, a te haczyki to mają dwójkę czy trójkę z przodu ? Chyba, że znowu jakaś zmyłka z wielkością zapałki ;)

Tak na poważnie - wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

• Like 1

Masakra, a te haczyki to mają dwójkę czy trójkę z przodu ? Chyba, że znowu jakaś zmyłka z wielkością zapałki ;)

Tak na poważnie - wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Zwykła zapałka proszę Pana. Haki rozmiar 16, więc nic specjalnie małego, ale w towarzystwie zapałki jakoś im raźniej ;-) 

Wszystkiego dobrego! 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Nić wiodaca, dubbing, drut i kuropatwa. Taki mokry March Brown Spider to jedna z moich podstawowych much. Stosuje rózne odcienie dubbingu, różne przewijki (druty, lamety, jedwabie).

Swietnie sprawdza mi się ta sama receptura tyle że szary dubbing i jasne piorka kuropatwy,uzyskuje wtedy popielatkę.

post-46323-0-98012200-1582628208_thumb.jpg

• Like 10

• 3 tygodnie później...

Nie wiem czy to odpowiedni temat ale jakoś tak mi pasował jako opisujący podstawowe muchy.

Czy ktoś może polecić jaką dobrą książkę/album/atlas wzorów podstawowych, klasycznych much z ich zdjęciami i materiałami? Chodzi mi o takie kanoniczne wzorce poszczególnych muszek zebrane w jednym miejscu.

Znacie coś takiego? Oczywiście najlepiej dostępnego do kupienia:)

Nie wiem czy to odpowiedni temat ale jakoś tak mi pasował jako opisujący podstawowe muchy.

Czy ktoś może polecić jaką dobrą książkę/album/atlas wzorów podstawowych, klasycznych much z ich zdjęciami i materiałami? Chodzi mi o takie kanoniczne wzorce poszczególnych muszek zebrane w jednym miejscu.

Znacie coś takiego? Oczywiście najlepiej dostępnego do kupienia:)

Poszukaj książki "Sztuczne muszki" autor Wojciech Węglarski.

• 2 tygodnie później...

Poleci ktoś coś jeszcze?

Kupiłem i jestem umiarkowanie zadowolony. Niewiele wzorów, zwłaszcza nimf, a ponad pół książki w formie podręcznika do kręcenia much.

Absolutnie nie żałuję zakupu i z pewnością się przyda ale potrzebuję czegoś jeszcze.

Poleci ktoś coś jeszcze?

Kupiłem i jestem umiarkowanie zadowolony. Niewiele wzorów, zwłaszcza nimf, a ponad pół książki w formie podręcznika do kręcenia much.

Absolutnie nie żałuję zakupu i z pewnością się przyda ale potrzebuję czegoś jeszcze.

Kilku z nas od tego zaczynało. :)

http://jerkbait.pl/forum/68-szko%C5%82a-wi%C4%85zania-much-sztuka-%C5%82owienia/

Dzięki ale cały czas nie o to chodzi. Szukam książki czy bardziej albumu z klasycznymi wzorami much. Takiego powiedzmy katalogu. Bez porad, instrukcji itp. mile widziane są tylko receptury. Chociaż wcale nie konieczne.

Mam sporo poskanowanych stron z recepturami różnych much z miesięczników wędkarskich: WW, WŚ, WP... Jak chcesz to napisz mi w wiadomości e-mail to ci prześlę.

Dzięki ale cały czas nie o to chodzi. Szukam książki czy bardziej albumu z klasycznymi wzorami much. Takiego powiedzmy katalogu. Bez porad, instrukcji itp. mile widziane są tylko receptury. Chociaż wcale nie konieczne.

Sam takiej książki używam, wydanie czeskie ale łatwo można się rozeznać "o co chodzi".

tommaszek11

post-51013-0-82982300-1585051927_thumb.jpg