SlawekNikt Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ludzie i ich potrzeby są zdecydowanie ważniejsi od łososi.. Jak na państwo neokolonialne przystało, również stany umysłu ludności nie mogą odbiegać na plus do jego statusu. Dba się o to.. Ewenementem na skalę światową jest nieprawdopodobnie wielka ilość odkrywanych w Polsce zagrożeń. Nie jestem w stanie ich wszystkich wymienić, bo pewno odkryto już nowe. Jak na obstalunek - pstryk!!, i kolejny skandal paraliżujący wszystko.. I znów obciach przed Europą.. :DSama europa te zagrożenia nam "wykrywa" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ręce opadają https://oko.press/tama-wisle-siarzewie-zagraza-nawet-baltykowi-szyszko-juz-zadecydowal-o-budowie-choc-jeszcze-zgody-rdos/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ictusie, prawdopodobnie z zacietrzewienia nie jesteś w stanie zrozumieć, że tamy rozbiera się z powodu ich wyeksploatowania, nieopłacalności albo złego stanu technicznego, Rozumiem, że ta we Włocławku ma się świetnie? I dlatego, że jest tak wspaniała i świetna to nie powinno się jej rozbierać? A próba jej zabezpieczania sypaniem progów to tylko "chłyt" marketingowy? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ictusie, prawdopodobnie z zacietrzewienia nie jesteś w stanie zrozumieć, że tamy rozbiera się z powodu ich wyeksploatowania, nieopłacalności albo złego stanu technicznego, a nie z powodu jakiejś odlotowej ideologii albo nieistotnej mniemanologii, przy pomocy której próbuje zaistnieć aspołeczny, wędkarski świat.. Ktoś tu (bez zacietrzewienia), strzelił SOBie w kolano. , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivar Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) kolego co mam Ci powiedzieć, zarzucasz mi bzdury, a nie odpowiedziałeś na moje pytanie po co są odławiane. Stwierdzenie, że po to, żeby regulować populację może wywnioskować dziecko skoro się odławia. ja mógłbym zarzucić Ci niewiedzę. A powód norki jest, ale to za chwilę !!! No to jedziemy 1. nie czytam i nie czytałem Wyborczej 2. po drugie: zarzucasz mi stek bzdur, a chcesz znać moją wiedzę przyrodniczą no to Ci powiem- jestem przyrodnikiem, od ponad 30 lat siedzę w tzw. terenie, nad Wisłą spędziłem całe dzieciństwo, a w życiu dorosłym kilka lat, kiedy byłem w terenie ponad 300 dni w roku. Mam wiedzę, nie tylko z książek, ale również z wielogodzinnych obserwacji W tym czasie pomagałem badać i brałem udział w wielu projektach. Napisałem lub jestem współautorem prac naukowych z wielu dziedzin, ptaków, nietoperzy, żółwi błotnych. W czasie spędzonym nad Wisłą znalazłem maleńką meduzę nad Wisłą, która jak się okazało była stwierdzona podobno wcześniej przed wojną. Widziałem większość zwierząt jakie można w Polsce spotkać ( nawet rysia), poza jedynie żbikiem i niedźwiedziem, ale w Bieszczadach jestem rzadko. Współpracowałem i współpracuję z najważniejszymi organizacjami przyrodniczymi i nie mówię o jakiś oszołomach przypinających się lub blokujących dla kasy, tylko prawdziwych organizacjach. Jak będziesz się upierał to podam Ci ich nazwy. Miałem zezwolenia na obserwację najrzadszych gatunków w Polsce. Nigdy się nie przypinałem i nie mam zamiaru, wolę w inny sposób zwrócić uwagę na problemy. 3. Wracając do Wisły- widziałem gatunki ptaków, które już są jedynie wspomnieniem nad Wisłą, a za chwilę będą w całej Polsce niestety z winy ludzi i cywilizacji. 4. Norki- oczywiście, że norki europejskiej już nie ma, bo wyparła ją amerykańska. I teraz powiem Ci dlaczego są tak odławiane i usypiane o czym powinieneś wiedzieć skoro działasz w "branży". Taka norka jak dostanie się na wyspę, którą wybrały ptaki na kolonie lęgową, a niektóre potrafią mieć kilka tysięcy, jest jak kosiarka do trawy. Idzie i zabija wszystko na drodze. Wiem bo widziałem na własne oczy. I mam informacje od znajomego, który chyba już ponad 20 lat bada ptaki nad Wisłą. Wiele z tych ptaków to pojedyncze pary na Wiśle i dlatego odławia się drapieżniki, ale jak złapie się rzadki tchórz to jest wywożony wiele km i wypuszczany na wolność. 5. "Niestety kolejny kolega któremu budowa stopnia wodnego myli się ze zmianą Wisły w kanał.To stopień wodny niedaleko innego stopnia wodnego, nic więcej." I tutaj pokazujesz swój brak wiedzy, bo kolejna zapora na Wiśle zamienia tę rzekę w kanał, zubożony o kolejne gatunki ryb. Nie ma szans na tworzenie się wysp i wszelkich tworów wodnych !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 6. MÓWISZ Z racji zawodowych, obracam się w środowisku leśników, zarówno naukowców, jak i terenowych, uwierz mi, że akurat Szyszko cieszy się w tym środowisku sporym poważaniem Nie wiem jakie masz wykształcenie, ja z racji powyższych zainteresowań skończyłem leśnictwo na SSGW w W-wie i mam mgr. inż. Co więcej z zoologi zarzucałem brak wiedzy jeden prof. w sposób bardzo grzeczny, za co była na mnie uwzięta, aż do egzaminów na którym postawiła mi maksa nie mogła mnie zagiąć na niczym. Do lasu nie poszedłem. Ale wyobraź sobie do katedry śp. mojego promotora przychodził niejaki Szyszko i poznałem gościa dobrze. Było to zanim pierwszy raz został ministrem. Co więcej moi bliscy znajomi pisali pracę mgr u Szyszki. Mój promotor to był gość, który miał poważanie. Na jego pogrzeb przyjechało z pół Polski leśników. Powiem Ci jak to jest z tym ministrem Szyszko. Lasy to instytucja jak w wojsku i policji. Kiedy ja rozmawiałem z dyrektorami RDLP, moi kumple w lasach mówili mi, że nie mogą ( za wysokie progi). W lasach jest hierarchia. Nikt nie postawi się Szyszce, bo poleci na zbity pysk i tak wygląda Twoja prawda, pomijam klakierów. Ci co są posłuszni lub go popierają mają miodowy okres. Nikt publicznie go nie skrytykuje, ale jak masz znajomych, którzy Ci ufają porozmawiaj prywatnie zobaczysz prawdę. Moi znajomi leśnicy o poglądach PIS-skich również mają go dość.Ja też jak widzisz obracam się w tym środowisku, leśników przyrodników i dookoła tego. I uwierz mi jak to mówisz mam wielu znajomych w całej Polsce w lasach. Nie chciałbym się licytować. 7. Mówisz "Wiem o tym ponieważ prowadzę firmę która zajmuje się usługami z zakresu ochrony przyrody" Widziałem ja wiele firm pseudo przyrodniczych w tym zakresie. Moi znajomi pracuję w RDOŚ i też się nasłuchałem. Niektóre historie to jakaś masakra. Ludzie potrafili robić badania przy wiatrakach w różnych miejscach i przynosić takie same wyniki ( po prostu kopiuj wklej, myślę, że wiesz o co chodzi). Inni nawet nie odchodzili od komputera tylko wymyślali. Co niektórzy nie znali się w ogóle na temacie.Nie znam Twoich dokonań, wiec się nie wypowiadam. 8. A wracając do min. Szyszki jest to najgorszy minister.Zwolnił fachowców niepolitycznych naukowców z Państwowej Rady Ochrony Przyrody i wstawił klakierów, by nimi sterować. Za skórę rysia, którą rzekomo dostał powinien mieć sprawę prokuratorską ( może jest strzelony, tak swoją drogą wilki są strzelane po cichu, a minister jak wiadomo może więcej)stodoła i ziemia to kolejna sprawajego przewały z zięciem, córkami to prywatny folwark. Tu miałby co robić prokurator, ale potrzebne jest demokratyczne państwo ( mi wisi kto rządzi, byle było uczciwie)Likwidacja RDOŚ i GDOŚ to śmierć dla ochrony przyrody w Polsce, chce mieć pełną kontrolęMści się na organizacjach pozarządowych ( tych normalnych) za Rospudę, bo przegrał i chce je zniszczyć ograniczając kasę, a naprawdę wiele dobrego robią, choć i im mógłbym wiele zarzucićjak wielkim policzkiem była dla niego Rospuda jest fakt tego co robi w Puszczy Białowieskiej, ale i tu przegra, nawet już ostatnio podwinął ogon przed Unią, a za chwilę wróci do budy, bo zwyczajnie manipuluje faktami i jedzie po bandzie.Jego obsesja myśliwska to jakieś kuriozumOdstrzał szakali to tak naprawdę zgoda na odstrzał wilków, bo myśliwi nie będą w stanie ich rozróżnić. Pomijam już łosie itd. TAKI TO MINISTER DEGRADACJI ŚRODOWISKA i nie traktuj tego jako ataku na swoją osobę , ja po prostu za dużo wiem na temat tego ministra, a jak ktoś go wychwala to wiesz Kolego silurus, nie wiem czy jest sens się licytować czyje kung-fu jest lepsze..Nie jesteś tu jedynym przyrodnikiem, a i lista wymienionych osiągnięć jest przeciętna.Mam zacząć odpowiadac punktami? Ad 2. No to jest nas dwóch leśników, z tym ze ja widziałem i niedźwiedzia i wilka, ostatniego wilka jakiś tydzień temu... Ad 3.Kolejny stopień wodny poniżej stopnia we Włocławku wiele nie zmieni, może liczebność ptactwa się zwiększy. To jest zadyma nad rozlanym mlekiem, to wszystko o co teraz kruszycie kopie to już sprawa przedawniona, można było by "teoretycznie" takimi argumentami walczyć z tama we Włocławku. Fajnie że widziałeś takie gatunki, ale stopień w Nieszawie nic w tej sprawie nie zmieni, chyba ze ktoś chce chronić coś czego już nie ma. Ad 4. Drapieżniki zawsze robią wysiewy na wyspach, podobnie jak w kurnikach, i chcemy czy nie chcemy zawsze tak było jest i będzie, bo wyspy są bezpiecznymi ostojami tylko do momentu aż pojawi się tam drapieżnik. Nie są to tylko norki, bywają też tchórze, lisy, czyli elementy naszej rodzimej fauny i nie są one niestety wywożone wiele kilometrów i wypuszczane, bo są to dodatkowe koszty których nikt nikomu nie zwróci, ktoś kto twierdzi ze jest inaczej nie zna realiów. Argument z wyspami podałem z jednego zasadniczego powodu, który cały czas łukiem omijasz, aby udowodnić że nie ma już dzikich i naturalnych ostoi nad Wisłą, wszystkie nawet te wydawało by się niedostępne, pierwotne i odcięte od obecności człowieka, muszą być przez tego człowieka sztucznie utrzymywane, a ich populacje poddane regulacji, bo w innym wypadku nie było by tam nic wartego uwagi. To jest gwóźdź programu, nie ma tam nic co bez naszej ingerencji trwało by w swojej naturalnej formie. Dlatego tez wszelkie argumenty o dzikości, pierwotności i naturze są z gruntu chybione i jak je czytam wiem że mam do czynienia z ignorantem. Oczywiście różne organizacje tam działają i je na siłę utrzymują, bo bez tego straciły by powód do istnienia i fajne źródło utrzymania. Tak, ja tez współpracuję z organizacjami przyrodniczymi, z tymi największymi, bardzo to lubię, bo nikt tak nie szasta kasą tak jak one, dla porównania LP każdą robotę sprawdzą kilka razy, a każdą złotówkę wydaną na zewnątrz pocałują drżącymi usty na pożegnanie.. Ad 5. Podaj gatunki ryb które obecnie występują ale zdecydowanie przestaną występować po budowie stopnia w Nieszawie? Ad 6. "..... MÓWISZ Z racji zawodowych, obracam się w środowisku leśników, zarówno naukowców, jak i terenowych, uwierz mi, że akurat Szyszko cieszy się w tym środowisku sporym poważaniem Nie wiem jakie masz wykształcenie, ja z racji powyższych zainteresowań skończyłem leśnictwo na SSGW w W-wie i mam mgr. inż. Co więcej z zoologi zarzucałem brak wiedzy jeden prof. w sposób bardzo grzeczny, za co była na mnie uwzięta, aż do egzaminów na którym postawiła mi maksa [ ] [] [] nie mogła mnie zagiąć na niczym...." Jestem mgr inż. Leśnictwa po Krakowie, specjalizowałem się i specjalizuje w zoologii i gospodarce łowieckiej, ukończyłem stosowne studia podyplomowe, od 20 lat zajmuję się wykonywaniem ekspertyz i inwentaryzacji przyrodniczych, stale współpracuję zarówno z naukowcami z UR w Krakowie, jak też z PAN w Krakowie, zajmującymi się ochroną zwierzyny. Z racji wykształcenia jak i wykonywanych zleceń świetnie znam środowisko leśników i znaczna większość moich znajomych to właśnie oni, oświadczam ze 90% tego środowiska to zwolennicy prof.Szyszko, i to nawet ci co nie głosowali na PIS, a wręcz przeciwnie. Gdyby nie Szyszko, Morawiecki zdemolowałby LP całkowicie, o co ze dwa razy były już bardzo ostre starcia. Chodzi o jego projekt "PolskieDrewno" , mam nadzieję że słyszałeś od znajomych leśników. Ciekawe co się stanie skoro został premierem. Ad 7. No proszę, jak mamy rożne doświadczenia, za każdym razem muszę tłumaczyć tym tłukom z RDOŚ-ów podstawowe sprawy, nie wiem kto ich tam przyjmuje, ale mam bardzo niskie zdanie o ich wiedzy i nie jestem w tym odosobniony. Ad 8. Skóra rysia ma CITES, co za problem, każdy chętny jest w stanie załatwić sobie taką skórę z CITES-em w ciągu dwóch , trzech tygodni, w sąsiednich krajach nadal się na nie poluje ( na wilki i niedźwiedzie również), i przywozi skóry z pełną legalizacją. Najsłabszy argument przeciw Szyszko o jakim słyszałem..jako ciekawostkę, wiesz ze większość muzeów przyrodniczych w Polsce przegapiła terminy i ma zbiory nielegalne? i co? Likwidacja RDOŚ to jedna z lepszych decyzji, to było wg mnie żerowisko niekompetentnych urzędasów, oczywiście z racji swoich niekompetencji nałogowo współpracujące z nie mniej niekompetentnymi NGOs-ami.. Zarówno w sprawie Rospudy, jak również obecnie w PB ma całkowitą rację, a jeśli przegra to tylko dlatego że jest starszym zmęczonym człowiekiem i po prostu odpuści, szkoda, głównie ze szkodą dla przyrody. Myślę że brak zrozumienia gospodarki łowieckiej jest trochę dziwny u każdego leśnika, bo jest potrzebny do zdobycia kompletnej wiedzy na temat procesów zachodzących w naturze, krytykować leśnika, że jest myśliwym? zrozumiałbym gdyby było odwrotnie..co to za leśnik co nie poluje...Nikt z myśliwych nie pomyli szakala z wilkiem (chyba że nie widział wilka lub szakala i zwyczajnie nie wie o czym mówi, to jakby pomylić ratlerka z dobermanem), można go pomylić z parchatym lisem i już się to kilka razy zdarzyło..ale z wilkiem? Bez przesady.. Są miejsca w Polsce gdzie wg ostatnich inwentaryzacji (były niedawno, wielkoobszarowe, metoda pędzeń próbnych, akurat w tych nie brałem udziału) liczebność lokalna łosia była największa ze stwierdzonych na świecie, tak(!) włączając w to Alaskę(!), Kamczatkę(!) etc..info bezpośrednie od dr hab. Andrzeja Tomka, powtarzam - lokalnie. Nawet prof Okarma sobie nad tym łamie głowę, ale dla ciebie widzę sprawa jest jasna.. Mało kto wie ze łoś nie jest chroniony tylko łowny, wydawało mi się ze leśnik wiedzieć powinien...obowiązuje jedynie przedawnione moratorium na jego odstrzał. pozdrawiam Edytowane 8 Grudnia 2017 przez ivar 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ictusie, prawdopodobnie z zacietrzewienia nie jesteś w stanie zrozumieć, że tamy rozbiera się z powodu ich wyeksploatowania, nieopłacalności albo złego stanu technicznego, a nie z powodu jakiejś odlotowej ideologii albo nieistotnej mniemanologii, przy pomocy której próbuje zaistnieć aspołeczny, wędkarski świat.. To jak się ma tama we Włocławku do tego co napisałeś??? Odpowiedzi nie oczekuję... :D No i zapomniałeś dodać, że wszyscy normalni to tajne agenty Rednacza - bez tego ta jak nie twoja wypowiedź.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ictusie, prawdopodobnie z zacietrzewienia nie jesteś w stanie zrozumieć, że tamy rozbiera się z powodu ich wyeksploatowania, nieopłacalności albo złego stanu technicznego, a nie z powodu jakiejś odlotowej ideologii albo nieistotnej mniemanologii, przy pomocy której próbuje zaistnieć aspołeczny, wędkarski świat.. Nie wiem czemu zarzucasz mi zacietrzewienie i brak rozumienia. Szczerze, tego naprawde nie rozumiem. Co do mniemanologii, pisze to bez zlosliwosci, raczej widze ja w Twoich postach niepodratych niczym poza haslami. Nie podajesz zbht wielu konkretow. Powody rozbierania masz opisane czarno na bialym we wczesniej przytaczanym francuskim dokumencie. Ekologiczne powody i ichrona orzyrody to takze powody rozbiorek w USA i krajach ktore o przyrode dbaja. Dla wielu krajow przyroda jest kapitalem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Ad 3.Kolejny stopień wodny poniżej stopnia we Włocławku wiele nie zmieni, może liczebność ptactwa się zwiększy. To jest zadyma nad rozlanym mlekiem, to wszystko o co teraz kruszycie kopie to już sprawa przedawniona, można było by "teoretycznie" takimi argumentami walczyć z tama we Włocławku. Fajnie że widziałeś takie gatunki, ale stopień w Nieszawie nic w tej sprawie nie zmieni, chyba ze ktoś chce chronić coś czego już nie ma. Podobno przyroda wraca na dawne miejsca gdy czlowiek przestanie jej przeszkadzac. Czytalem o wielu takich mechanizmach, łącznie z powrotem łososi. Po usunięciu Włoclawka, tylko gdy nie zbudujemy Siarzawy łososie które trą się poniżej zapory mogą dotrzeć do starych tarlisk w górze rzeki i wrócić w całości do morza. Przyroda się odbudowuje czy nie? Niektórzy jej pomagają introdukcją. Może to zadziałać czy nie moze? Jestes przyrodnikiem to moglbys rozwinac temat. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez ictus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zajebiście, jak ludzie nie potrafiący własnego stowarzyszenia utrzymać przy życiu, wynajdują sobie zastępcze tematy, i natychmiast zaczynają cierpieć za miliony.. które tego wcale nie potrzebują Włocławek ma naturalnie wady.. które nie znoszą potrzeby jego istnienia. Dość niechlujnie postawiony jest przede wszystkim świadectwem ograniczeń i całego szeregu niemożności ówczesnych decydentów. Żadne wyjście z pata nie jest dobre. Paradoksalnie, być może doświadczenie zdobyte przy projektowaniu i użytkowaniu nowoczesnej hydroelektrowni Siarzewo - mam nadzieję że nie ostatniej wodnej elektrowni na Wiśle - przeważy szalę w którąś bardziej konkretnym kierunku.. O poziomie intelektualnym preceptorów wędkarskiego świata, oraz horyzontach wychowanków, nie będę się wypowiadał, albowiem obiecałem Friko nie używać, ani przebiegle nie cytować słów uchodzących za obraźliwe, a regulamin też szanuję.. bo mam cztery punkty ostrzeżeń, a amnestii ani słychu ani widu... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 SOB, bardziej śmiało, aleluja i do przodu. Dorzuć do potencjału tej elektrowni 1 mln elektrycznych samochodów naszej produkcji wg wizji nowego premiera. I wtedy będziesz mógł szczerze powiedzieć oponentom: "Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie, mówimy, to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo!". 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) @SOB Grubiańska wypowiedź. Tyle komentarza. Skąd taka pogarda dla innych forumowiczów? Edytowane 8 Grudnia 2017 przez ictus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tete Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Budowa nawet 10 nowych elektrowni bez modernizacji sieci przesyłowej to wywalanie kasy w błoto http://www.energetyka24.com/593058,energetyczne-zamki-na-piasku-czyli-o-koniecznosci-modernizacji-sieci-przesylowych-komentarzChyba kolejny raz zaczyna się w złej kolejności. Pewnie znowu jakoś to będzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar80 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zrobią zaporę w tym Siarzewie to na tym odcinku od Włocławka za kilka lat nie będzie ryb. Będzie to samo co między Płockiem a Włocławkiem. Zamulona, wolno stojąca, kisnąca rzeka z dziesiątkami rybaków bo przecież łatwiej im na stojącej wodzie przegrodzić. Kolejne kilometry Wisły pójdą się je.... a wyprodukują trochę tam energii i zasilą czyjeś kieszenie. Kiedyś chciano w Nieszawie budować i dziwne że działki które tam były, były jakiś wysokich urzędników. Może i tu ktoś ma na tej wysokości jakieś dochodowe ziemie. A czy stan tej tamy jest taki tragiczny? Obsługiwałem kiedyś tą firmę co zajmuje się jej konserwacją i mieli ciut inne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakul1206 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 " Nikt z myśliwych nie pomyli szakala z wilkiem " - znam tragiczne przypadki pomylenia człowieka z dzikiem )) może się zdarzyć jak ktoś wcześniej człowieka nie widział - nie mogłem się powstrzymać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Włocławek ma naturalnie wady.. które nie znoszą potrzeby jego istnienia. Dość niechlujnie postawiony jest przede wszystkim świadectwem ograniczeń i całego szeregu niemożności ówczesnych decydentów. Żadne wyjście z pata nie jest dobre. Paradoksalnie, być może doświadczenie zdobyte przy projektowaniu i użytkowaniu nowoczesnej hydroelektrowni Siarzewo - mam nadzieję że nie ostatniej wodnej elektrowni na Wiśle - przeważy szalę w którąś bardziej konkretnym kierunku.. O poziomie intelektualnym preceptorów wędkarskiego świata, oraz horyzontach wychowanków, nie będę się wypowiadał, albowiem obiecałem Friko nie używać, ani przebiegle nie cytować słów uchodzących za obraźliwe, a regulamin też szanuję.. bo mam cztery punkty ostrzeżeń, a amnestii ani słychu ani widu... Naturalne wady? To znaczy jakie?Niechlujnie postawiony! Sam to napisałeś. Uważasz że Siarzewo będzie doskonałe, gratuluję optymizmu! Włocławek też był nowoczesny! Jeśli ktoś myśli, że budowniczy Siarzewa będą dbać o jego długowieczność, to jest bardzo naiwny. Będą budować jak najtaniej! Jak tylko się da, bez spełnienia norm!Oby Siarzewo odrobiło energię, którą zainwestowano w jego budowę. A kiedyś trzeba będzie to rozebrać. Z wielkim nakładem energii i czasu.Rozsądek mówi iż rozebranie tamy we Włocławku, to najlepsze co można uczynić na Wiśle. Dla dobra energetyki i dla nas użytkowników tej rzeki.O userach lepiej się nie wypowiadaj. Wielu z nich jest bardziej inteligentnych i dysponuje większą wiedzą niż Ty i ja. Stosuj się do praw tego forum, albo załóż swoje.Albo szanuj regulamin.I nas, userów!Albo zamilcz. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Nie jestem podatny na ordynarną wściekliznę politycznego sporu, dlatego stać mnie na obiektywizm. Nie identyfikuję się z kontrkulturowym rytem wędkarskiego świata, więc siłą rzeczy nie wtóruję histerii. Wolny więc jestem od kolejnej aspołecznej i antycywilizacyjnej schizy, pełnych nienawiści człowieków z wędką.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 To nie jest spór polityczny, tylko cywilizacyjny. Niszczyć przyrodę czy o nią dbać? Inwestować w przebrzmiałe, niemodne, archaiczne twory, czy iść z duchem czasu? Grać na emocjach, czy posługiwać się argumentami? Być pewnym podrzuconych idei czy myśleć samodzielnie i analizować fakty? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Wszechstronny rozwój energetyki, w tym także budowa elektrowni wodnych, jest wbrew wszystkim ideologicznym uprzedzeniem, rozumnym działaniem gospodarczym, całkiem powszechnym i nie budzącym najmniejszej sensacji w Europie i świecie.. a u nas czynem skandalicznym, znów dziejącym się w tymkraju.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Nie jestem podatny na ordynarną wściekliznę politycznego sporu, dlatego stać mnie na obiektywizm. Nie identyfikuję się z kontrkulturowym rytem wędkarskiego świata, więc siłą rzeczy nie wtóruję histerii. Wolny więc jestem od kolejnej aspołecznej i antycywilizacyjnej schizy, pełnych nienawiści człowieków z wędką.. Jesteś natomiast podatny na populistyczne, łzawe hasła o naczelnym i ogólnonarodowym dobrobycie – wszystko dla wszystkich – taką epokę już mieliśmy. Dręczą cię postsocjalistyczne nostalgie…?Jeśli stanie w miejscu i bronienie się ręcami przed każdym konkretnym argumentem, a padło ich na tych 13 stronach dyskusji wiele – w tym ani jeden nie był twego autorstwa – to jesteś obiektywny. Jeśli tupanie stópką i twierdzenie, że nie, bo nie!!! Jest wyrazem obiektywizmu to też jesteś obiektywny.Kontrkulturowy wędkarskich świat też się chyba z tobą nie identyfikuje. Ale to nie jest wasza wada – nie jest to też wasza zaleta. To wasza cecha. @SOB ".....O poziomie intelektualnym preceptorów wędkarskiego świata, oraz horyzontach wychowanków, nie będę się wypowiadał, albowiem obiecałem Friko nie używać, ani przebiegle nie cytować słów uchodzących za obraźliwe..." Poziom nienawiści człowieków z wędką pokazałeś w tym zdaniu w sposób doskonały. Na tym polu rzeczywiście trudno ci dorównać. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Są takie jednostki które na siłę chcą być oryginalni. Jak większość mówi nie on powie tak i odwrotnie jak większość tak on nie. Takich ludzi nie traktuje się poważnie tylko wzbudzają uśmiech politowania.Sławek o co chodzi z tym wedkarskim swiatem? To twój jedyny argument? Tata bił cie tą gazetą po głowie jak byłeś mały? Nie da się tego czytać na dłuższa metę, ciągle nudzisz z tym wędkarskim światem. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) w "tymkraju" gdy braknie argumentów to się mikrofon wyrywa redaktoru albo pogardliwe joby sadzi.To nowoczesna nie wymagająca wiedzy i intelektu sztuka perswazji.. :)Czuję, że gdyby nie regulamin SOB by sobie podokazywał śmielej w swojej argumentacji .. ( wszelkie podobieństwo do osób i zdarzeń jest zupełnie niezamierzone lub absolutnie przypadkowe). Edytowane 9 Grudnia 2017 przez border river 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinciu Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 w "tymkraju" gdy braknie argumentów to się mikrofon wyrywa redaktoru albo pogardliwe joby sadzi.To nowoczesna nie wymagająca wiedzy i intelektu sztuka perswazji.. A "kolega" co? Spadł z choinki? A może fora pomylił? Ile płacą za posta i czy naprawdę warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Widać ze "kolega" pinciu wie o co chodzi.. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez border river 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Wszechstronny rozwój energetyki jest bardzo ważny, dlatego trzeba inwestować w nowoczesne źróďła OZE. Duże elektrownie wodne, takie jak Siarzewo sa jednymi z najdroższych źródeł OZE, dodatkowo niszczą środowisko. W Polsce zostały zrobione analizy kosztów energii biorące pod uwagę warunki w naszym kraju. Jeden z dokumentów nazywa się tak (cytuję orginalną nazwę z wersalikami): ANALIZA DOTYCZĄCA MOŻLIWOŚCI OKREŚLENIA NIEZBĘDNEJ WYSOKOŚCI WSPARCIA DLA POSZCZEGÓLNYCH TECHNOLOGII OZE W KONTEKŚCIE REALIZACJI „KRAJOWEGO PLANU DZIAŁANIA W ZAKRESIE ENERGII ZE ŹRÓDEŁ ODNAWIALNYCH”Pracę wykonano na zamówienie: MINISTERSTWA GOSPODARKIprzez Instytu Energii Odnawialnej Koszty energii wg powyzszego dokumentu: Biogaz wysypiskowy 0.19 zl/kWhElektrownia wodna 0.58 zl/kWh W ostatniej analizie z 2016 koszty energii z elektrowni wodnej jeszcze wzrosły a inne OZE np wiatrowka czy fotowoltanika zmalały. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez ictus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) I w nawiazaniu do powyzszego, w planach energetycznych do roku 2050( jesli chodzi o OZE) nic się nie zmieni, o czym wspominalem juz wczesniej.wiecej:http://bip.me.gov.pl/node/24670 Biogaz, wiater, słońce.! Energia z wody w dalszym ciągu stanowiła będzie znikomy procent - z wiadomych powodów zdefiniowanych już w tym wątku wiele razy. "Uzupełnieniem elektrowni na węgiel kamienny w systemie energetycznym będą w pierwszej kolejności źródła odnawialne wsparte źródłami gazowymi działającymi przede wszystkim w rezerwie oraz pracującymi w skojarzeniu z produkcją ciepła. Powody wzrostu relatywnego znaczenia OZE są dwa. Po pierwsze, lawinowy rozwój fotowoltaiki na świecie powoduje szybki spadek kosztów energii słonecznej dla użytkowników końcowych. Już dziś w krajach o dużym nasłonecznieniu lub o wysokich cenach energii detalicznej instalacje fotowoltaiczne zaczynają być ekonomicznie opłacalne dla użytkowników indywidualnych działających w modelu rozproszonym (retail grid parity). Zgodnie z obecnymi trendami cenowymi można oczekiwać, że ok. 2020-2025 r. tak stanie się także w Polsce. Wystarczy to do upowszechnienia się tej technologii po 2025 r., gdyż osiągnięcie konkurencyjności systemowej (pełnego grid parity) przez fotowoltaikę nie jest konieczne do tego, aby gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa usługowe zyskały silny bodziec finansowy do jej użytkowania. Ich ceną odniesienia jest bowiem cena detaliczna za energię elektryczną, a nie cena hurtowa. Drugą technologią odnawialną, która powinna w nadchodzących dekadach zyskać na popularności jest energetyka wiatrowa. W odróżnieniu od energetyki słonecznej dominującym modelem ekonomicznym dla źródeł wiatrowych będą zapewne inwestycje komercyjne, starające się konkurować na hurtowym rynku energii z technologiami konwencjonalnymi. Dlatego o rosnącej opłacalności inwestycji w turbiny wiatrowe w zestawieniu z blokami węglowymi zadecydują w równym stopniu system wsparcia dla OZE oparty o mechanizm aukcjoningu (do 2025 r.) i oczekiwany wzrost cen uprawnień do emisji i spadające koszty inwestycji (które ok. 2025-2030 r. powinny doprowadzić energetykę wiatrową do systemowego grid parity). Rozbudowie źródeł odnawialnych towarzyszyć będzie rozwój instalacji gazowych, które stopniowo przejmą w miksie energetycznym rolę źródeł rezerwowych i szczytowych, wspierając od strony technologicznej rozbudowę niedyspozycyjnych mocy solarnych i wiatrowych. Drugą rolą źródeł gazowych pracujących w skojarzeniu będzie produkcja ciepła sieciowego, choć w tym zakresie przedstawiona prognoza przewiduje zachowanie dominacji węgla kamiennego, który tylko w ograniczonym zakresie zostanie zastąpiony przez gaz oraz OZE"... Edytowane 9 Grudnia 2017 przez border river Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi