Voldemort Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Gdyby ten cudowny przybytek wybudowano w Wyszkowie rękoma mieszkańców, to pewnie można byłoby się z tym zgodzić z tą logiką. Niestety Pałac to ,"dar dla całego narodu", symbol epoki zniewolenia i relikt stalinowskich wizji. Po dziś dzień można odnaleźć na fasadzie budynku na czyją cześć i chwałę został zbudowany. Także ja bym bardzo chętnie odesłał go do kraju darczyńców. Mieliby już kolekcję w komplecie.Myśląc w ten sposób, to wszystkie większe budowle w Polsce powinno się rozebrać, bo wszystkie budowały jakieś reżimy, mamy ten trend to do dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 A jest w ogóle wykonalne technicznie "puszczenie" Wisły bokiem włocławskiego? Włocławski osuszyć i np drzewa zasadzić? Czy ten szlam jest aż tak toksyczny, że musi być jakoś zutylizowany?Jakie koszty w stosunku do budowy nowego ustrojstwa i odsuwaniu problemu dla przyszłych pokoleń?Raz na zawsze załatwilo by sprawę, nawet jak dużo droższe. Do tego doskonałe dla mieszkańców rzeki. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Warszawiacy nie chcą. Tak po prostu się nie opłaca niszczyć tego, co fajnie funkcjonuje.Ja bym tylko tam tylko umieścił muzeum walki z komunizmem, albo wojny polsko-bolszewickiej i będzie ok. Stalin się poprzewraca w grobie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Nic nie budować, Via Baltikę i przekop też zablokować - nam to niepotrzebne - wszystko mamy w Niemczech.. U nas tylko k...a i złodziej ...Via Baltika ma się całkiem dobrze, sprawnie budują. Niektóre fragmenty są użytkowane od jakiegoś czasu. Tego Kolega Sławek nie wie, gnuśniejąc w mieście Łodzia. Nie polecam zwiedzania placu budowy trasy. Lepiej pojechać jednym z pobocznych, lokalnych wariantów. Rutki-Kossaki- Wizna-nad Biebrzą i dalej... Jeżewo-Tykocin-Knyszyn-Mońki- Osowiec- Dolostowo- Dębowo i dalej...Jest co pozwiedzać, poobserwować, gdzie przynętę do wody wrzucić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Myśląc w ten sposób, to wszystkie większe budowle w Polsce powinno się rozebrać, bo wszystkie budowały jakieś reżimy, mamy ten trend to do dzisiaj.Obejrzyj sobie to i przemyśl jeszcze raz co napisałeś:https://www.youtube.com/watch?v=mDqb9cZJY18&t=173s Edytowane 21 Marca 2021 przez vako 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Zbiornik włocławski nie jest żadnym zagrożeniem jeśli chodzi o rozebranie tamy. Można wodę obniżyć a następnie zwyczajnie tamę rozebrać. Rzekome trucizny można między bajki włożyć i służą tylko mieszaniu w głowach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Kilka kilometrów od PKiN stoi w Warszawie dar cara Mikołaja I. Imperator postanowił podarować warszawiakom cytadelę po powstaniu listopadowym. Może by tak rozebrać obydwa obiekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 W temacie zapory: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 https://gramwzielone.pl/trendy/19869/kaskada-na-wisle-spektakularny-plan-dla-polskiej-energetyki-i-gospodarkihttp://imig.pl/pliki/artykuly/2015-3/2015-3_151-158_Majewski.pdf Oczywiście nie jest to punkt widzenia możliwy do przyjęcia dla ludzi skrajnie zideologizowanych - coś a 'la gretyni od św. dziewczątka Thunberg. Jest to standardowy, w krajach cywilizacyjnie i gospodarczo rozwiniętych, powszechnie spotykany element infrastruktury. U nas z dzikim zaparciem zwalczany.. Równie dobrze można by oponować przeciw autostradom i drogom - czyż polne dróżki nie są urocze!?Krajobraz przyrodniczy nie jest dany raz na zawsze, nieustannie ewoluuje - z nami.. i bez nas.. No i teraz - w ramach cancel culture oraz przepisywania historii na nowo, możemy przyjąć, że prezydenta Narutowicza zastrzelił w słusznej sprawie nasz proto ekologista, Eligiusz Niewiadomski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Obejrzyj sobie to i przemyśl jeszcze raz co napisałeś:Wiadomości na TVP są pewnie Twoim ulubionym programem informacyjnym. Edytowane 21 Marca 2021 przez Voldemort 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Panowie dosyć tych przepychanek, poproszę tylko wpisy merytoryczne odnośnie tematu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Thoreau chwalił swoją taczkę na żelaznym kółku, Leopold parowce na Mississipi, nasz Pawlikowski wielbił wytwory własnej kultury oraz przyrody, a święty Franciszek i jego obecny kontynuator prócz przyrody głoszą również umiłowanie człowieka.. Więc niby czemu młyn wodny albo hydroelektrownia są gorsze od wiatraków, gazu czy fotowoltaiki?Bez polityki i propagitu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Sławku, od zarania tego chorego pomysłu słychać jakoby miał on zabezpieczyć zaporę włocławską. Pytam się w jaki sposób ??Zmniejszy przepływ wody?? Podniesie jej poziom??No więc - zmniejszenie jakieś chwilowe w momencie napełniania zbiornika może i wystąpi, później juz niestety nie...Podniesie poziom lustra wody?? Powyżej tego który teraz jest ustanowiony przez próg poniżej zapory?? Może więc jednak taniej jest podwyższyć ten próg??W nieskończoność też tego poziomu podnosić się nie da, bo przecież skoro elektrownia usytuowana na stopniu włocławskim ma mieć sens, to róznica poziomów być musi. W jaki więc sposób zabezpieczy zapora w Siarzewie stopień włocławski?? Dla mnie na obecny poziom mojej wiedzy w żaden. W akcie desperacji włodarzy znowu podniesiono zatrudnienie dla okolicznych mieszkańców... Ilu ich niby tam zatrudnienie znajdzie?? 3-4-5 zatrudnionych jako dozorców na budowie prowadzonej przez wyspecjalizowaną firmę?? No może jeszcze kilka powiązanych z nimi firm transportowych lub betoniarni, choć podejrzewam że nie są przygotowani na taki przeró jaki będzie wymagany. Erozja dna i wymywanie pod czołem zapory?? A nie prościej, bezpieczniej i taniej wzmocnić tam to dno?? Zrobić wyprowadzenie strumienia wody z turbin poza ten zagrożony rejon?? Ile razy już wstrzymywano przepływ niemal do zera w celu remontu. Tak ciężko na odcinku od zapory do progu podpiętrzającego zrobić tam betonowe zabezpieczenie?? Są tysiące lepszych sposobów niż stopień w Siarzewie, który może skończyć jak elektrownia w Ostrołęce... Dlaczego wszyscy mamy płacić za megalomanię obecnie nam panująych którzy mają wszystko gdzieś łacznie z badaniami, opiniami, opracowaniami i liczą sie tylko z własnym chorym ego i w imie którego są w stanie zrobić wszystko... 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Są tysiące lepszych sposobów niż stopień w Siarzewie, który może skończyć jak elektrownia w Ostrołęce...Marian odkoleguj Ty się od Ostrołęki. Dzięki tej budowli mieliśmy promocję. To raz. Prezesi i członkowie zarządu też się pozmieniali kilka razy. Znaczy kilku osobom stopa życiowa wzrosła. To dwa. Mi też coś skapło bo kilku klientów miałem więcej. To trzy. Teraz się rozbierze i znów kasa skapnie. I mam nadzieję, że też ze 2 grosze uszczknę. Czyli pero pero dla mnie to mogą walnąć jeszcze z 5 takich wież ????. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinciu Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Hmm... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Miało nie być ocen typowych dla plemiennej przynależności, ani propagitu..Venomie - wiadomo przecież, że wszystkie inne hydroelektrownie w świecie buduje się w celach czystych i oczywistych, o przesłankach i założeniach stosunkowo łatwych do zrozumienia i przyjęcia.. dla chyba każdego, jako tako inteligentnego. U nas jest odwrotnie! Wszystko co dobrze służy innym nacjom i społecznościom - jest dla nas przekleństwem. Zawsze znajdzie się lepsze rozwiązanie - zwykle teraźniejsze no pasaran łamane przez stary nachuizm.. Przyuczono nas do autoagresji, w tej sztuce naprawdę świetni jesteśmy Mysha - a jakie wały były przy okazji Datteln IV, a jakie przekręty będą przy 45 nowych, japońskich elektrowniach węglowych. Tak trzymaj, dalej nie miej litości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dlaczego wszyscy mamy płacić za megalomanię obecnie nam panująych którzy mają wszystko gdzieś łacznie z badaniami, opiniami, opracowaniami i liczą sie tylko z własnym chorym ego i w imie którego są w stanie zrobić wszystko...No poprzednia ekipa to cut, miut i takie tam ... Przeca oni się tylko co jakiś czas miejscami zamieniają ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Marian odkoleguj Ty się od Ostrołęki. Dzięki tej budowli mieliśmy promocję. To raz. Prezesi i członkowie zarządu też się pozmieniali kilka razy. Znaczy kilku osobom stopa życiowa wzrosła. To dwa. Mi też coś skapło bo kilku klientów miałem więcej. To trzy. Teraz się rozbierze i znów kasa skapnie. I mam nadzieję, że też ze 2 grosze uszczknę. Czyli pero pero dla mnie to mogą walnąć jeszcze z 5 takich wież .Mój kolega był Prezesem, ale raczej mu od tego stopa nie wzrosła. Śmiałem się, że na tym zesłaniu będzie musiał zacząć łowić ryby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Mój kolega był Prezesem, ale raczej mu od tego stopa nie wzrosła. Śmiałem się, że na tym zesłaniu będzie musiał zacząć łowić ryby.A to mu strasznie współczuję ????. Hotel ledwo przyzwoity, knajpy średnie, choć jedyna suszarnia OK, kino jedno, a najbliższa agentura w Łomży... Powinien łowić ????. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Tak sobie przeglądałem dane PSE dotyczące mocy( dzienej wytworzonej, pobranej, wymienionej itd). To ile ta hydroelektrownia ma haratać? 80MW? Ciekawe jaki będzie koszt zbudowania jednego MW. Pomijając aspekt ekologiczny, na który mogę teoretycznie mieć wywalone, bo z mojej wsi do Włocławka daleko, to jednak się trochę martwie. Jeżeli się chłopakom przytulanie dużej kasy na okoliczność każdej kolejnej zapory spodoba, to mi też taką pod chałupą wybudują. A to już takie fajnie nie będzie. Widzę jakie zamieszenie robią stopnie na Wiśle w Krakowie. Nic dobrego z tego nie wynika. Rozumiem, że potrzebujemy energii elektrycznej ( a nie prądu jak większość mi próbuje wmówić), aby się rozwijać jako kraj.... ale średnia wieku naszych elektrowni to 47lat... Jedną zaporą nie poprawimy sytuacji, a na więcej nas nie stać i dodatkowo czy ktoś ostatnio jakąś u nas budował;)pzps. wiem na ile wystarcza 80MW;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Bardziej z perspektywy wędkarzy: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maju91 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Elektrownia w Włocławku średnio rocznie produkuje 750GWh energii przy mocy zainstalowanej 160MW, tam chcą zrobić 80MW, wiec można oszacować to przez pół. Zakładany koszt budowy 4.5mld złotych, cena rynkowa sprzedaży energii elektrycznej w 2020 roku to około 245zł za MWh. Daje to nam to czas zwrotu inwestycji 49 lat. Nie licząc kosztów operacyjnych i to ze budowa pewnie bedzie koło 2x drozsza. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (...) Dlaczego wszyscy mamy płacić za megalomanię obecnie nam panująych którzy mają wszystko gdzieś łacznie z badaniami, opiniami, opracowaniami i liczą sie tylko z własnym chorym ego i w imie którego są w stanie zrobić wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Pewnie, myśmy są na tyle suwerenni, samowystarczalni oraz wystarczająco zamożni, że se dla kaprysu kupimy wszystko z aliexpress, od Niemców und all.. za pożyczone pieniądze.. Dziwie się właściwie, że nasi cierpiący bracia gołębiarze, w koalicji z chłopcami puszczającymi latawce do tej pory nie wystąpili przeciw LOT-owi, ale chyba już niedługo! Powiem wam nawet skąd się bierze ten wzmożony ból doopy - bo to jest całkiem proste.. bo wystarczy pstryknąć palcami.. Tutejszą Ligę Ochrony Przyrody, istniejącą od lat dwudziestych ubiegłego wieku - a jej założycielem był min Jan Pawlikowski , podmieniono na tupeciarskie/agresywne organizacje typu WWF. czy Greenpeace, albo klony na ich podobieństwa typu Klub Gaja żyjące z grantów. I one sprzedały tubylcom tęskniącym za jakąś bliżej nieokreśloną światowością, za przynależnością do grona człowieków nadzwyczaj bystrych i oświeconych - a nawet tak natchnionych jako pan Bednarczyk o wyglądzie prymusika. Proste zagranie na skrywanych kompleksach prowincjuszy! No i chwyciło.. i mocno za łeb trzyma.. Nie mnie - jestem bardzo starym Europejczykiem 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Mysha - a jakie wały były przy okazji Datteln IV, a jakie przekręty będą przy 45 nowych, japońskich elektrowniach węglowych. Tak trzymaj, dalej nie miej litości Iii a skąd, ja biedny żuczek, miałbym wiedzieć o tych wałach? W Nadrenii nigdy nie mieszkałem, a i Japonia jest mi obca (mam tylko jedną Stellę i jednego TP????). Za to żyję w pięknym mieście nad Narwią. I jako mieszkaniec jestem zawiedziony, że nie wykorzystano 2 wież i nie połączono ich zgrabnym łukiem. Ostrołęka jest na łuku triumfalny w Paryżu to i swój własny byśmy mieli ????. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi