Pinciu Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Mysha. Świetny pomysł z tym łukiem. Miał być na Wiśle mógłby być przy Narwi.Mieszkałem na Dzieci Polskich przez 20 lat;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 No jak to - nie wiesz, przecież tylko po to się cokolwiek wszędzie buduje, aby kasę przemielić, aby nakapało. Taki Miś! Ludzi jest dość łatwo skołować i oszukać, ale bardzo trudno jest o tym ich przekonać. Budujmy to Siarzewo! I kolejne.. to może jeszcze zdążę popłynąć dziką Wisłą jak drzewiej pływali.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 SOB, tak po koleżeńsku, gubisz się powoli w tym co piszesz i zaczynasz być śmieszy. To znaczy zawsze byłeś ale teraz to już level ten niemiec co rzeczy chowa ... Siarzewo, oby podzieliło los Ostrołęki, bo ch.. tam w pieniądze, don Orleone ma więcej, ale to jedna z ostatnich dzikich rzek w tym eurokołchozie i oby taką pozostała. Kiedyś tam przyjechali do firmy, w której wówczas pracowałem, koledzy z Holandii i Belgii, takie tam korpo nasiadówki, przyszedł weekend, chłopaki chcieli zobaczyć coś poza biurem i hotelem więc pojechali na objazdówkę i jak zobaczyli Wisłę to wpadli w zachwyt. Taki, że co roku teraz przyjeżdżają na urlop do PL, zwiedzają kraj, pływają po rzekach i co dla PKB ważne zostawiają dużo pieniędzy. Powinniśmy być potęgą turystyczną, wędkarską a nie republiką bananową z megalomańskimi zapędami rodem z Barei. 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azhek Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Polecam artykuł w dzisiejszej wyborczej na temat budowy tamy. Jak ktoś nie ma prenumeraty prześlę artykuł na maila. "Biznesowo-rządowe związki menedżerów Obajtka. W tle kontrowersyjna zapora na Wiśle" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Bardziej przytomnym polecam lekturę strony Związku Miast Nadwiślańskich..http://www.zmn.org.pl/Dokumenty_ZMN.htmlA tu aferzyści sprzed dobrej zmiany..https://www.portalmorski.pl/zegluga/25697-kozlowska-zegluga-srodladowa-to-impuls-rozwojowy-dla-kujaw-i-pomorzahttp://eko.org.pl/index_news.php?dzial=2&kat=20&art=1914https://www.kzgw.gov.pl/index.php/pl/materialy-informacyjne/programy/program-dla-wisly-i-jej-dorzecza-do-roku-2020http://imig.pl/pliki/artykuly/2015-5/2015-5_812-822_Bolt.pdfFakty..https://ppg.ibngr.pl/wp-content/uploads/2014/07/PPG-2-2014_61.pdfttp://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/biis/852 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Podoba mi się ostatni z linków i nagłówek w nim... Partnerzy i sponsorzy Pomorskiego Przeglądu Gospodarczego: Samorząd Województwa Pomorskiego, Miasto Gdańsk, Grupa LOTOS S.A., Grupa ENERGA S.A., Nordea Bank Polska S.A. I już wiadomo że chodzi o własny interes i kasę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Wolałbyś, Marian - E.ON i RWE, Burgermeister Danzig oraz land Brandenburg? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Podoba mi się ostatni z linków i nagłówek w nim... Partnerzy i sponsorzy Pomorskiego Przeglądu Gospodarczego: Samorząd Województwa Pomorskiego, Miasto Gdańsk, Grupa LOTOS S.A., Grupa ENERGA S.A., Nordea Bank Polska S.A. I już wiadomo że chodzi o własny interes i kasę...Zwrócił Kolega uwagę na datę powstania tegoz dokumentu: 2014 a więc chyba chodzi o "interes i kasę" jak by rzec, poprzedniej ekipy a nie tak znielubionej przez Kolegę - obecnej Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Marcin Rafalski 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zwrócił Kolega uwagę na datę powstania tegoz dokumentu: 2014 a więc chyba chodzi o "interes i kasę" jak by rzec, poprzedniej ekipy Akurat kaskada Wisły, Przekop Mierzeji, oraz kilka innych tego typu projektów ma zwolenników i lobbystów w każdej liczącej się frakcji politycznej. Jedyne co się znacząco zmieniło w ramach "dobrej" zmiany to ruchy kadrowe m.in. na stanowiskach Regionalnych Dyrektorów Ochrony Środowiska... To spowodowało że te projekty mogły nagle pozytywnie przejść procedury środowiskowe. A w przypadku Siarzewa pierwsza decyzja RDOŚ w Bydgoszczy była negatywna. Potem były wybory, zmiana władzy i jedną z pierwszych decyzji to wymiana Szefa RDOŚ. Ten sam wniosek, tylko z zmienią nazwą, złożono jeszcze raz i przeszło... Wnioski każdy nich wyciągnie sam. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zwrócił Kolega uwagę na datę powstania tegoz dokumentu: 2014 a więc chyba chodzi o "interes i kasę" jak by rzec, poprzedniej ekipy a nie tak znielubionej przez Kolegę - obecnej Tak zwróciłem uwagę, tyle że wtedy decyzje podejmowane przez RDOŚ były negatywne i nikt nie próbowal przepychać tego na siłę, lub wpływać na te decyzje.Przy obecnej ekipie również decyzja pierwsza była negatywna. Dyrektor który ją wydał po mniej więcej miesiącu z kawałkiem, owym dyrektorem byc przestał. Jego następca przywieziony w teczce, w jednej z pierwszych swoich decyzji - projekt przyklepał.Widzi kolega różnicę w podejściu do sprawy i rozwoju sytuacji?? Zmiany w przepisach upraszczających tryb "załatwiania" takich spraw utrudniających lub wręcz odbierających ewentualnym oponentom mozliwości zgłaszania uwag czy zastrzeżeń nie wspomnę... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Prawdziwy unikat mentalny - to co innym nacjom nie szkodzi, nam zagraża śmiertelnie Stocznie nam szkodzą, przemysł - ale tylko własny, wydobycie, żegluga, rybactwo, banki, kultura, tożsamość. suwerenność, media - nawet stacje benzynowe, co widzę.. To co zwijamy i zamykamy, a Marian z hi towerem gaszą światło? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Marian ty się czepiasz. To jest po prostu “przezwyciężanie imposybilizmu”.???????????? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Marian ty się czepiasz. To jest po prostu “przezwyciężanie imposybilizmu”.????????????Taaaa, wstajemy z kolan! ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Akurat kaskada Wisły, Przekop Mierzeji, oraz kilka innych tego typu projektów ma zwolenników i lobbystów w każdej liczącej się frakcji politycznej. Jedyne co się znacząco zmieniło w ramach "dobrej" zmiany to ruchy kadrowe m.in. na stanowiskach Regionalnych Dyrektorów Ochrony Środowiska... To spowodowało że te projekty mogły nagle pozytywnie przejść procedury środowiskowe. A w przypadku Siarzewa pierwsza decyzja RDOŚ w Bydgoszczy była negatywna. Potem były wybory, zmiana władzy i jedną z pierwszych decyzji to wymiana Szefa RDOŚ. Ten sam wniosek, tylko z zmienią nazwą, złożono jeszcze raz i przeszło... Wnioski każdy nich wyciągnie sam. Wnioski ?Powszechnie znane powiedzenie " Koryto to samo - zmieniają się tylko świnie " należy zmodyfikować. Teraz koryto okupuje mutacja TKM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Tak jest wszędzie.Nie tylko nasz rząd stosuje takie wybiegi. Różnica polega tylko na tym co się może a czego nie.Pamiętam jak parę ładnych lat temu pracowałem dla jednej firmy.Firma zajmowała się różnymi inwestycjami. W 90% polegających na budowie czegoś, gdzieś.Mieliśmy w firmie takiego Krzyśka.Krzysiek był agentem od zadań niemożliwych.Brak pozwolenia na budowę, zmiana planu zagospodarowania, ochrona środowiska i takie tam.Za każdym razem jak decyzja była negatywna dla firmy, spuszczano ze smyczy Krzyśka.W 95% przypadków wracał z decyzją pozytywną.Kiedyś na jakiejś imprezie firmowej, przy wódeczce, podpytałem go jak on to robi.Powiedział mi, że wszystko jest mega proste.Trzeba znaleźć tego kto podejmuje decyzję i wybadać czego chce.Czasem to kasa, czasem dom dla dziecka, opłacenie studiów, wycieczka egzotyczna.Wszyscy czegoś chcą a firma mogła im to dać.Firma poniekąd kupowała sobie pozytywne decyzje. Nasz rząd może tych od negatywnych wywalić, dzięki czemu zaoszczędza na ich kupowaniu.Następny na stołku robi co mu się mówi i o niego dbają. Dopóki jest przydatny. Jeśli chodzi o korupcję i takie tam to wracamy do PRL gdzie bez suwenira niedługo nic się nie załatwi. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 U nas takim Krzyśkiem na posyłki są najemne ruchy eko - potrafią wszystko załatwić na nie Po co nam hydroelektrownia - przecież są wszędzie, wystarczy pojechać do roboty albo na ryby. W takim królestwie Norwegii przodującym w postawie eko.. ale bardziej słynącym z wydobycia ropy i gazu, oraz przemiany rzek w dawców zielonej energii, a także przeróbki ostatnich dzikich wodospadów w Europie na elektrownie szczytowe - odliczają już sekundy do wybuch niezadowolenia społecznego. Rozwścieczone człowieki z wędką rząd roz...ią.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 U nas takim Krzyśkiem na posyłki są najemne ruchy eko - potrafią wszystko załatwić na nie Po co nam hydroelektrownia - przecież są wszędzie, wystarczy pojechać do roboty albo na ryby. W takim królestwie Norwegii przodującym w postawie eko.. ale bardziej słynącym z wydobycia ropy i gazu, oraz przemiany rzek w dawców zielonej energii, a także przeróbki ostatnich dzikich wodospadów w Europie na elektrownie szczytowe - odliczają już sekundy do wybuch niezadowolenia społecznego. Rozwścieczone człowieki z wędką rząd roz...ią.. Jak dla mnie ruchy ekologiczne są po to żeby takim "Krzyśkom" utrudnić działanie.A co do Norwegii, to widzisz pewną różnicę w grodzeniu rzeki na której naturalnie występują bariery migracyjne dla ryb, w postaci wodospadów a grodzeniu rzeki na której takie bariery nie występowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Jakies różnice zawsze się znajdą.. Ale mentalność poddanego.. wszędzie i zawsze ta sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 No własnie Sławku... No właśnie...Negujesz ludzi którzy sie tej wladzy przeciwstawiają. Którzy mogą mieć inne zdanie. Którzy czasem opierają się na opiniach innych naukowców, któzy mają inne zdanie od tych pisanych na zamówienie władzy... Oskarżasz ich o to że są manipulowani i łatwo nimi sterować...Jeśli jednak slepo popierają władzę, która w myśl własnych interesów zrobi każdą głupotę i popełni czasem dosłownie zbrodnię na środowisku to są lepsi?? Bardziej "prawilni"?? Czy jednak też są "mentalnymi niewolnikami" odgórnego tym razem przekazu??Czasem przydałoby się odrobinę autorefleksji... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Czy jednak też są "mentalnymi niewolnikami" odgórnego tym razem przekazu?? Wystarczy wklepać w wyszukiwarkę np. "rząd wiadomości" i przejrzeć jakie portale/strony wyświetlą się na pierwszych miejscach. Swego czasu na Polsacie był cykl spotów promujących zieloną energię. Tak z ciekawości sobie poguglałem i znalazłem np. to: https://www.gramwzielone.pl/trendy/103943/solorz-konczy-z-weglem-zainwestuje-w-wiatr-slonce-biogaz-i-wodor Jesteśmy "wychowywani" z każdej strony. Przejrzyj linki od Sławka ( http://jerkbait.pl/topic/101583-nowa-budowla-na-wiśle/?p=2894933 ) i zwróć proszę uwagę z jakiego okresu są niektóre. W piątym linku od góry przejrzyj bibliografię, zwróć na daty. Jeszcze taka mała dygresja, dlaczego w środowisku wędkarskim nikt jakoś nie pisze o rozbiórce zapór/tam np. w Siemianówce, Solinie, Turawie, Sulejowie? I z drugiej strony, ilu wędkarzy chciałoby mieć takie łowiska blisko siebie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Mówisz o wychowywaniu z każdej strony. Linki od Sławka znam, jak również te "rządowe" i czytam zarówno jedne jak i drugie o ile mnie jakiś problem zainteresuje.BArdziej natomiast interesujące są rzeczy z małych lokalnych portali z ograniczonym zasięgiem i ludzie tam opisujący problemy na lokalnych małych wodach. Tam dopiero widać zderzenie z urzędniczym betonem i skalę tych wszystkich drobnych i "niemedialnych" problemów. Ludzi z pasją dbających o przyrodę... To u nas dośc często działa odwrotnie niż próbuje się ukazywać. To nie Ci "wielcy znienawidzeni ekoterroryści" manipuluja ludźmi, a właśnie ludzie zwracają się do nich o pomoc w załatwieniu spraw w których stacili ostatnia nadzieję. Gdy stanowiska urzędnicze działają na zasadzie "tak będzie jak chcemy i ch.j". Gdy nie pomagają żadne argumenty ani opracowania. Gdy mimo negatywnych opinii środowiskowych inwestycje są przeprowadzane. Gdy urzędników takie opinie wydających wymienia się na przychylnych tylko po to by je zmienić częśto na granicy prawa lub je łamiąc.A może to po prostu ja jeżdżac po czasem małych ciurkach widziałem zbyt wiele skutków degradacji środowiska?? Rzeczki wyprostowane i opalikowane zmienione w kuste płytkie kanały?? Mokradła będące siedliskiem wielu organizmów zamienione w piaszczyste i suche niemalże pustynie?? Może zbyt wiele widziałe po takich regulacjach w imie postepu suchych studni na podwórkach rolników u których zostawiałem samochód przed wędrówką nad rzeką?? No ale przeciez mozna dorowadzić wodociąg... To nic że spowodowało się w okolicy hydrotechniczną suszę... kasa się zgadza + ta za doprowadzenie i dostaczanie wody ze studni głebionych i opłaty za korzystanie z niej... To wszyscy inni sa przecież winni bo my wprowadzamy postęp i cywilizację... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Łezka w oku się kręci jak jak widzę którędy płynęła kiedyś Tyśmienica, 2-3 km dalej wpada do Wieprza Która została poprawiona przez człowieka widać. Tylko, że ten dziki i nieuregulowany Wieprz na tyle stał się nieatrakcyjny wędkarsko dla mnie, że po blisko trzydziestu latach przestałem tam jeździć. Mam taką teorię, że rzekę zabiły braki wiosennych wylewów, co przełożyło się na znaczne ograniczenie tarła ryb. Do Tyśmienicy wpada rzeczka Bystrzyca. Najlepszymi miejscami są okolice, gdzie nieopodal są spiętrzenia. Pozostałe miejsca są płytkie i mało obfitujące w ryby, mimo, że rzeka sobie swobodnie meandruje. Nie bardzo rozumiem dlaczego mi piszesz o urzędniczym betonie. Jak się sprawy mają, to każdy wie. Ja chciałem tylko zaznaczyć, że tamy nie są tylko wrogiem wędkarzy. Tylko o to mi chodziło. Chciałbym usłyszeć zdanie osób łowiących na zalewie w Nieliszu, Siemianówce i innych zbiornikach zaporowych jak się zapatrują na ewentualne przywrócenia stanu sprzed budowy tam. Chętnie usłyszałbym też opinie wędkarzy łowiących we Włocławku. Szczególnie polujących na sumy. Ot tyle! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (...)Chciałbym usłyszeć zdanie osób łowiących na zalewie w Nieliszu, Siemianówce i innych zbiornikach zaporowych jak się zapatrują na ewentualne przywrócenia stanu sprzed budowy tam. Chętnie usłyszałbym też opinie wędkarzy łowiących we Włocławku. Szczególnie polujących na sumy. Ot tyle!Twoja wypowiedź przypomina mi argumety ludzi chcących zrobić zbiornik zaporowy na Słupii... Jednym z koronnych argumentów było podniesienie atrakcyjności okolic przez zwiększenie turystyki wędkarskiej... Zalew miał być zarybiony karpiem i sumem własnie...Gdyby powstał to pewnie też tych łowców pytałbyś o to czy wolą stan z przed, czy po... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Dla wielu są to niemalże jedyne miejsca przeznaczone do wędkowania. Jesteśmy na forum wędkarskim, więc nie dziw się, że takie moje pytania i argumentacja. Od ok. 4 lat ryby łowię tylko w jednej rzeczce poprzegradzanej zaporami. Tam gdzie zapory rozebrano, teraz są łachy piachu i wody po kostki. To tak z mojego podwórka Ale o wizji dzikiej Wisły pełnej łososi chętnie poczytam! Edit."Gdyby powstał to pewnie też tych łowców pytałbyś o to czy wolą stan z przed, czy po..."Tak właśnie bym zapytał. Czysto wędkarsko. Chętnie poczytałbym również wpisy wędkarzy, czy w dzikiej Wiśle liczba miejscówek z roku na rok się zwiększa, czy wręcz odwrotnie? Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez HaDe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Jeszcze taka mała dygresja, dlaczego w środowisku wędkarskim nikt jakoś nie pisze o rozbiórce zapór/tam np. w Siemianówce, Solinie, Turawie, Sulejowie? I z drugiej strony, ilu wędkarzy chciałoby mieć takie łowiska blisko siebie? fakt, o rozbiórce zapory w Siemianówce nikt nie pisze, nie mówi.....a to dlatego, że każdy, kto pamięta Narew sprzed tego nieszczęścia, wygraża raczej w stronę betonu zaciśniętą pięścią i życzy sobie, aby znalazł się ktoś, kto ową zaporę najzwyczajniej w świecie wysadzi dynamitem, semtexem, c4 (nie ci4+) czy nawet małym ładunkiem wodorowym.....zalew oraz jazy od Rzędzian po Strękową Górę zniszczyły podlaską Narew bezpowrotnie.....kilkadziesiąt lat istnienia dowodzi, że Siemianówka jest źle zaprojektowana (ewentualnie źle zarządzana), źle wykonana i do tego w nieodpowiednim miejscu.....prawdopodobnie były lepsze, choćby w okolicach Plosek, tam gdzie zamiast mulistego dna byłoby przynajmniej częściowo żwirowe.....wygrała jakaś ówczesna polityka lokalna oraz typowa fuszerka.....o zalewanych niewybranych szambach nie ma nawet co opowiadać, to w sumie teraz bez większego znaczenia......tyle że może świetnie pokazuje, jak to nasze krajowe melioranty potrafiły każdą wodę zamienić w ściek.....u nas melioracja przez dekady oznaczała tylko jedno, zniszczyć.....osuszyć, wyprostować, zabetonować.....zmieniło się coś? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi