Krab Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Sądzisz Krabie, że takie emocjonalnie łzawe, nieprawdziwe, wyprane nie tylko z ogólnej wiedzy, ale też powszechnie chyba znanej historii, rzewne sucharki, mogą być podstawą rzeczowej dyskusji, tutaj ?Szanuj poziom tego forum jako i ja czynię.. Piszesz o mizerii moich argumentów, a przywołałem jedynie cytaty z Twojej wypowiedzi... SOB, rzadko mi sie zdarza czytać Twoje posty, bo jak dla mnie są ciężkostrawne. I poglądy, choć tu uważam, że każdy ma prawo mieć swoje własne, czego nie neguje. I styl narracji, niby wyszukany, a pokazujący z jakim bufonem mam do czynienia. Co gorsza odnoszę wrażenie graniczące z pewnością, ze sporo osób myśli o Tobie podobnie jak ja. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Krab 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Sławku drogi, jak się następnym razem obudzisz na trawniku Biedronki w Nowielicach... to przeczytaj to: ..........do dnia 31 listopada 2017......... czyli święty nigdy. PS. Co prawda ja nie Sławek(tylko Mariusz) ale od razu rzuciło mi się w oczy. Taka decyzja co to wilk syty i owca jest nadal owcą. Edytowane 30 Listopada 2017 przez vako Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Zniszczą nam jedyna dzika w Europie rzekę. Na zachodzie juz zrozumieli, ze betonowanie rzek to droga donikąd, a u nas pan pseudo profesor udowadnia, że jesteśmy zacofani. Akurat w tym przypadku to pozorne zacofanie okazuje sie trendem przyszłości. Deregulacja, a nie regulacja teraz w modzie na zachodzie. Ależ nam się trafiła władza... Powstało ministerstwo dewastacji środowiska...Sorry ale jak wisła jest dzika to Lasek na kole to puszcza. ,, Tysiące lat płynęła w swoim rytmie i niech dalej to czyni.'' Radzę sięgnąć do literatury pierwsze wzmianki o regulacji Wisły pochodzą z XII wieku. Edytowane 30 Listopada 2017 przez albercik2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakul1206 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Jako że się nie znam to też się wypowiem, na zachodzie podobny sposób myślenia obowiązywał jakieś pół wieku temu, z tego co czytałem obecnie coraz większą popularnością cieszy się program DEREGULACJI RZEK, po prostu np. Niemcy zdali sobie sprawę że więcej z tego szkody niż pożytku.Druga sprawa to melioracja, powodzie i zaopatrzenie w wodę, wszystkie te trzy składniki są według mnie ściśle powiązane, melioracja nie sprzyja zatrzymaniu wód powierzchniowych ponieważ wszystko spływa jak rynną, pewnie wielu z nas pamięta wiosenne rozlewiska,nawet przy małych rzeczkach ,utrzymujące się do czerwca, ryby wycierające się na zalanych łąkach, druga sprawa to powodzie, regulujemy rzeki, myślimy że zamkniemy je wałami, w miejscach gdzie Wisła rozlewała się na wręcz kilometry, dziś zamykamy ją w pięciuset metrach a wiosna modlimy się by wał wytrzymał, wszystko to po to by zapewnić sobie nowe tereny pod piękne osiedla, inwestycje... lecz widzimy to niemal co roku że z siłami natury ciężko walczyć i prędzej czy pózniej straty są ogromne. Na koniec taka ciekawostka, wiecie jak wyglądało dawne budownictwo na terenach zalewowych? ano tak że budynki były stawiane na nasypach, często niemal półtora metrowych, pozostałości dawnych nasypów wraz z fundamentami można jeszcze spotkać nad wisłą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakul1206 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Sorry ale jak wisła jest dzika to Lasek na kole to puszcza. ,, Tysiące lat płynęła w swoim rytmie i niech dalej to czyni.'' Radzę sięgnąć do literatury pierwsze wzmianki o regulacji Wisły pochodzą z XII wieku.Co nie zmienia faktu że jest to jedna z najdzikszych rzek w europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 http://bydgoszcz.tvp.pl/35029419/drugi-stopien-wodny-na-wisle-coraz-blizejA tu materiał wideo nt. budowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Spokojnie, 2020 rok to termin rozpoczęcia prac. Może ekipa się zmienić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zdziczałych pakul, zdziczałych, porzuconych i zapuszczonych.. a to nie jest to samo.. Tak nawiasem, zgadnę, czy to samo bliżej nieznane, ale krańcowo przebrzydłe lobby betoniarskie przypadkiem nie buduje w "tymkraju" autostrad, albo nie jest brzydko uwikłane w budownictwo wszelkiego rodzaju ? W modelowaniu odlotowych poglądów - tu, prostego ludu wędkarskiego świata - niezbędny jest udział niespełnionych, ale przepełnionych wodzowską ambicją aktywistów typu pan Wajrak, trenujących pospolite ruszenia pożytecznych idiotów w akcjach typu Ratujmy Rospudę. Kiedy ona jest całkowicie niezagrożona Swoich też mamy, jak to mówią "znanych i lubianych"Prócz oczywistej sławy wielce postępowego mołojca i chojraka alternatywnego, co skądinąd wydaje się w tych ruchawkach najbardziej istotne, da się także bardzo przyjemnie zdyskontować coś z całego szeregu, nieskończenie licznie kopsanych nam przez altruistycznych dobroczyńców funduszy, do żywego przejętych naszą niedolą.No pomyślcie, znów w Polsce skandal - elektrownia wodna u bram zjednoczonej Europy!!!!Nie do wiary!!A fuj! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 SOB nie chcę się ponownie "kopać po kostkach" jak w wątku o tamie we Włocławku ale zgłębij temat trochę bardziej. Ja akurat śledzę tą kwestię. Trend trwa i nie jest to trend wywołany przez jakieś protesty ekologów. Po prostu tamy się rozbiera. Oczywiście nie wszędzie bo także powstają nowe. Najwięcej burzą w USA, sporo mniejszych i większych tam zniknęło w Niemczech i Austrii. Francuzi także mają już program rozbiórek. Nawet Japonia która jest zwolennikiem takiej energii ma w planach co najmniej dwa duże projekty wysadzenia tam. Są dziesiątki materiałów w necie na ten temat. Powtórzę raz jeszcze budowa kolejnej tamy na Wiśle nie da nam żadnego skoku w kierunku większego bezpieczeństwa energetycznego a jedynie bezpowrotnie zniszczy rzekę. Nie stanowi również jak to uważa większość osób nie zorientowanych w temacie zabezpieczenia przed powodzią. Jest zgoła odwrotnie. Mam gdzieś zapisane na dysku zdjęcia lotnicze z powodzi na rzece Niemen na Białorusi. Tam nie ma żadnych przegród na rzece. Rzeka co roku pięknie wylewa bo tak być musi ale szkód praktycznie nie ma żadnych bo zabudowa powstaje w miejscach bezpiecznych. Jest to tak logiczne, że aż trudno uwierzyć, że ta wschodnia białoruska mentalność to rozumie a my na zasadzie "kopiuj - wklej" musimy powielać pomysły które z lat doświadczeń pokazują, że są złe. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) A co do dzikości Wisły....https://pl.wikipedia.org/wiki/Stara_Wis%C5%82a_(Krak%C3%B3w)http://www.woda.edu.pl/artykuly/krakow_w_wodzie/Chcąc ją zobaczyć w stanie nienaruszonym trzeba byłoby się cofnąć wstecz dobrych kilkaset lat...Popatrzcie na googlemaps z widoku satelitarnego w jaki sposób płyną rzeki na Syberii. Nurt dzikiej rzeki zawsze kręci "esy floresy", często prawie że zawraca, tworzy wyspy, rozlewiska, odnogi. A potem popatrzcie na nasze "nieuregulowane" cieki. Płyną prosto, niemalże jak od linijki, jednym korytem.... Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) A co do dzikości Wisły....https://pl.wikipedia.org/wiki/Stara_Wis%C5%82a_(Krak%C3%B3w)http://www.woda.edu.pl/artykuly/krakow_w_wodzie/ Chcąc ją zobaczyć w stanie nienaruszonym trzeba byłoby się cofnąć wstecz dobrych kilkaset lat... Popatrzcie na googlemaps z widoku satelitarnego w jaki sposób płyną rzeki na Syberii. Nurt dzikiej rzeki zawsze kręci "esy floresy", nurt często prawie że zawraca, tworzy wyspy, rozlewiska, odnogi. A potem popatrzcie na nasze "nieuregulowane" cieki. Płyną prosto, niemalże jak od linijki, jednym korytem.... Regulacja koryta to jedno a przegradzanie rzeki tamą to co innego. Jeżeli chcesz zobaczyć polską rzekę która kręci serpentyny to wejdź właśnie na google maps i przeleć całą trasę rzeki Wieprz. To jest naturalnie płynąca rzeka która nie została wyprostowana, zabetonowana która posiada naturalne własne starorzecza etc. Wisła jest uregulowana na całym odcinku. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez luk_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Luk_80 popatrzyłem i pozazdrościłem... Tak powinna wyglądać każda rzeka w Polsce. Regulacja wg mnie powinna mieć miejsce tylko w obrębach miast.A wracając do tematu, kolejnej tamie na Wiśle mówię stanowcze NIE. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zdziczałych pakul, zdziczałych, porzuconych i zapuszczonych.. a to nie jest to samo.. Tak nawiasem, zgadnę, czy to samo bliżej nieznane, ale krańcowo przebrzydłe lobby betoniarskie przypadkiem nie buduje w "tymkraju" autostrad, albo nie jest brzydko uwikłane w budownictwo wszelkiego rodzaju ? W modelowaniu odlotowych poglądów - tu, prostego ludu wędkarskiego świata - niezbędny jest udział niespełnionych, ale przepełnionych wodzowską ambicją aktywistów typu pan Wajrak, trenujących pospolite ruszenia pożytecznych idiotów w akcjach typu Ratujmy Rospudę. Kiedy ona jest całkowicie niezagrożona Swoich też mamy, jak to mówią "znanych i lubianych"Prócz oczywistej sławy wielce postępowego mołojca i chojraka alternatywnego, co skądinąd wydaje się w tych ruchawkach najbardziej istotne, da się także bardzo przyjemnie zdyskontować coś z całego szeregu, nieskończenie licznie kopsanych nam przez altruistycznych dobroczyńców funduszy, do żywego przejętych naszą niedolą.No pomyślcie, znów w Polsce skandal - elektrownia wodna u bram zjednoczonej Europy!!!!Nie do wiary!!A fuj! Nadal brak konkretów w Twoich wypowiedziach, za to znowu pojawiają się wyzwiska typu "idioci".Sławek po raz kolejny trolujesz nie przedstawiając żadnych argumentów, słabo to wygląda, spodziewałem się po Tobie jednak merytorycznej dyskusji. 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Sławek, co do Rospudy to nie masz racji. Dzięki między innymi protestom i naciskowi UE trasa została zmodyfikowana i wróciła do przebiegu przez Raczki. A jak pokopiesz głębiej to dowiesz się że ten przebieg był uważany za najlepszy już w fazie projektowej .Pewnie ktoś chciał kilka złotych przytulić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Nadal brak konkretów w Twoich wypowiedziach, za to znowu pojawiają się wyzwiska typu "idioci".Sławek po raz kolejny trolujesz nie przedstawiając żadnych argumentów, słabo to wygląda, spodziewałem się po Tobie jednak merytorycznej dyskusji.Typowe dla SOB. Pozuje na erudytę. Tylko nie rozumie, że wykwintność słów nie decyduje o jakości przekazu. Używa wyszukanych zwrotów, ale merytorycznie wypada na mniej niż Ziobro. Pięknymi słówkami, neologizmami przykrywa nic-dopowiedzenia. Jedynie krytykuje, podważa, podjudza, etc. 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Nadal brak konkretów w Twoich wypowiedziach, za to znowu pojawiają się wyzwiska typu "idioci".Sławek po raz kolejny trolujesz nie przedstawiając żadnych argumentów, słabo to wygląda, spodziewałem się po Tobie jednak merytorycznej dyskusji.Piotrek nie ma na j.b, przynajmniej nie widziałem, żadnego postu SOB, by były jakieś konkretne wypowiedzi, argumenty, przykłady. Nic jedynie pustosłowie, zwykłe bicie piany. To się nawet na poezję nie nadaje 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 czytając te wieści o piętrzeniu wód, przekopach, regulacjach mam ochotę na zrobienie z siebie dżihadysty i zrobieniu paru kabum...po prostu mam dość idiotyzmów, cały świat dąży do niwelacji szkód jakie wyrządzono rzeką ale my będziemy niszczyć co mamy. czekam na nius, że o.grzybek stawia reaktor nuklearny napędzany wiarą.. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Sławek, co do Rospudy to nie masz racji. Dzięki między innymi protestom i naciskowi UE trasa została zmodyfikowana i wróciła do przebiegu przez Raczki. A jak pokopiesz głębiej to dowiesz się że ten przebieg był uważany za najlepszy już w fazie projektowej .Pewnie ktoś chciał kilka złotych przytulić. Ta szczegulnie że warint obecny kosztował 300ml drożej niż zakładano początkowo. Abjak pokopiesz głebiej to siędowiesz kto płacił za protesty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ta szczegulnie że warint obecny kosztował 300ml drożej niż zakładano początkowo. Abjak pokopiesz głebiej to siędowiesz kto płacił za protesty Tylko że do tego wariantu Unia dopłaciła. Poza tym spójrz ile lasów by poszło w cholerę. Poza tym koszt rzeczywisty mógł być wyższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ta szczegulnie że warint obecny kosztował 300ml drożej niż zakładano początkowo. Abjak pokopiesz głebiej to siędowiesz kto płacił za protesty Ja rozumiem, pośpiech, telefon, przemarsz wojsk, ale..... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ta szczegulnie że warint obecny kosztował 300ml drożej niż zakładano początkowo. Abjak pokopiesz głebiej to siędowiesz kto płacił za protesty Ale 300ml białej, czy kolorowej? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ja rozumiem, pośpiech, telefon, przemarsz wojsk, ale..... Nie kumam.Sugerujesz że moje problemy z ortografią mają wpływ na to że zamiast niespełna 400 zapłaciliśmy prawie 700 milionów za obwodnice Augustowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Po prostu... piszesz z błędami, niechlujnie i niezrozumiale 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Nie kumam.Sugerujesz że moje problemy z ortografią mają wpływ na to że zamiast niespełna 400 zapłaciliśmy prawie 700 milionów za obwodnice Augustowa?Nie, nie sugeruję. Być może masz rację, ale forma Twojego wpisu nie pomaga w uwiarygodnieniu tej informacji. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) Zbyłbym zupełnie nieistotną wstawkę słowną najwyraźniej dotkniętego w swoich poglądach moderatora milupy, ale skoro chce i jest stroną grożącą mi swoją siłą, to mu po przyjacielsku przybliżę.. To co w Polsce uchodzi za poczęte z obywatelskiego poczucia ruchy ekologiczne, z całą ich komiczną narracją, tworzoną na potrzeby osobników z wyraźnym deficytem inteligencji, jest prostym przedłużeniem działań z obrębu beznamiętnej polityki i zaciekłej, gospodarczej rywalizacji. Tzw "ekolodzy" są tylko chłopakami wynajmowanymi na posyłki przez możnych tego świata, utrzymujących się z ich pieniędzy, specjalizujących się głównie w dzikich hecach i zadymach. Chyba widać? Pan każe, sługa musi.. Nie potrzeba bombowców, ani napalmu, ani bicia po twarzy. Sami, własnymi rękoma zdegradujemy się do cywilizacyjnego skansenu.. a ostatni zgasi światło.. Ale bez specjalnej wrogości zakładam, że nie wszyscy ten prosty speach zrozumieją..To jest tylko forum wędkarskiego świata Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Sławek Oppeln Bronikowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi