Skocz do zawartości

Nowa budowla na WIŚLE

miramar69

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Krzysztofie.

:)

Zanim zabrniesz zbyt daleko w swoich wypowiedziach, zapoznaj się z naszymi zasadami wypowiadania swych opinii. Zwłaszcza uważnej lekturze polecam pkt 1 naszego Regulaminu:

http://jerkbait.pl/topic/3698-regulamin-jerkbaitpl/

Zostałeś potraktowany ulgowo, choć użyłeś niefortunnych zwrotów, choćby takich, jak:

Cóż, jest to wyraźne naruszenie przywoływanego wcześniej punktu. Moderator (cytując) dał Ci do zrozumienia, że czyta Twój wpis. I zaręczam Ci, że ze zrozumieniem. Ale i z pobłażaniem. W efekcie, miast wyciągnąć wnioski, brniesz nadal w naruszanie Regulaminu. Teraz już hurtowo, punkt 1 i punkt 5.

Szacunek. 

To jest słowo - klucz, jeśli chcesz mieć tu swoje fajne miejsce. Jeśli nie będziesz miał szacunku, dla innych kolegów, dla moderatorów, dla naszych regulaminów - cóż, napotkasz nieuniknione konsekwencje swojej arogancji. Czuj się ostrzeżony. Kolejne, jeśli będzie potrzebne, będzie ostrzeżenie połączone z punktem karnym. A zbierać ich się nie opłaca. Nie znikają nigdy...

Pewnie to jest miejsce na taką dyskusję ale : punkt pierwszy mówi o szanowaniu innych użytkowników, choć mój post w moim odczuciu został potraktowany przez jednego z moderatorów w sposób ignorancki i arogancki, mówiąc " dziękujemy za Twój głos w tej dyskusji, który jest twoją osobistą opinią na ten temat... jednym z wielu głosów" czym złamał on regulamin po raz pierwszy, punkt trzeci mówi o wyrażaniu swoich własnych opinii co w cytowanym przez kolegę poście uczyniłem, to natomiast spotkało się znowu z  ignorancją i niepoważnym potraktowaniem mojej osoby, kolejne złamanie regulaminu, zapewne spowodowane tym iż mamy w tej sprawie inne poglądy, zwrot : " czy wyście pogłupieli" nie miał na celu obrażania nikogo, jest wyrazem politowania dla osób zalogowanych na forum, które dba o dobro naszego rybostanu, zwracanie życia złowionym rybkom i szeroko rozumianej ochrony środowiska, którzy opowiadają się za budową kolejnej zapory która zniszczy dziesiątki kilometrów rzeki. Wiem że nowych ludzi na forach traktuje się w taki a nie inny sposób, bo przecież ja wiem lepiej bo jestem tu " X" lat ale chyba nie tędy droga panowie.

Krzysztof, napisałeś że Twój głos w dyskusji jest połową głosów na nie. Gwarantuję Ci że tak nie jest i jak byś przejrzał zasoby forum to zobaczysz że większa część użytkowników jest przeciw budowie kolejnych stopni na Wiśle, oczywiście jak to bywa znajdą się tu również zwolennicy tych spraw.

• Like 2

Odpowiem pytaniem - czemu tylko mnie zwróciłeś uwagę, czyżbyś używał swojej funkcji po uważaniu ? Czemu pisze o histerii..  bo nie merytoryczna histeria natychmiast się pojawiła. Mówisz Siarzewo i ją masz.. :)

Czemu Tobie, bo Cię lubię, a na poważnie czego się spodziewałes pisząc o idiotach. Wielokrotnie prosiliśmy o zaniechanie takich wpisów, a Ty nie słuchasz, na moje pytania też nie odpowiadasz, więc wybacz ale kolejny raz pokazujesz jak traktujesz innych z wyższością.

Wróć proszę na ziemię, prawo do zdania ma każdy ale nikt nie jest nieomylny.

• Like 1

Taki samy mądry twór powstaje u mnie w okolicy elektrowni. Może nie jako mega zapora, ale stały próg wodny, który ktoś sobie wymyślił, tłumacząc, że inaczej się po prostu nie da. I albo będzie próg albo prądu nie będzie :) 

https://www.enea.pl/grupaenea/o_grupie/materialy-enea-wytwarzanie/informacja-dla-turystow-wodnych/przewodnik-dla-splywajacych-wisla-w-okolicach-progu-tymczasowego_v2_28_06.pdf?t=1501819234

nie bardzo rozumiem dlaczego jej rozbiórka jest bardziej kosztowna niż budowa nowej i dlaczego upuszczenie obecnego zbiornika miałoby wiązać się z katastrofą ekologiczną?

Obejrzyj film, który poleciłem. Jesli interesuje Cię tylko problem zapory to możesz zacząć od odcinka drugiego.

A tak na marginesie - do moderatorów. Zastanawiam się dlaczego jeszcze nie posprzataliscie.

(...)

A tak na marginesie - do moderatorów. Zastanawiam się dlaczego jeszcze nie posprzataliscie.

Warto przemyśleć, zanim się coś napisze. Uwagę tą kieruję do autorów postów, którzy może i chcieliby, by ich posty zniknęły. Czasem - zostają ;) 

Pewnie to jest miejsce na taką dyskusję ale (...)

Za uporczywe łamanie pkt 5 regulaminu, pomimo wcześniejszego ostrzeżenia o konsekwencjach, zostajesz "nagrodzony" punktem karnym. 

Też Cię lubię milupa, ale patrz obiektywnie. Na wszystkich.. :)  

Nic złego ani kontrowersyjnego nie ma moim zdaniem, z korzystania z własnych bogactw naturalnych, a tym właśnie jest budowa elektrowni wodnych. Nie są gorsze od wiatrowych, a dodatkowo można pod nimi urządzić sztandarowy OS. A na więcej nas nie stać.. :) 

Wcześniej podniesiony kontrargument, owo mityczne likwidowanie nielicznych w sumie, wyeksploatowanych zapór w USA, jest prostą  konsekwencją przestawienia się na nośniki energii  pozyskiwane z łupków. U nas ekologianci też by przeciw łupkom odwalili Reytana, podobnie jak namiętnie i niemniej popłatnie protestują przeciw elektrowniom węglowym, wodnym czy atomowym.

No chyba żebyśmy kupili od Niemców nowoczesne biogazownie, albo najdroższy w EU gaz od ruskich - to byłoby ok, w porzo i pochwa.. a protesty niechybnie by ustały..

Nie pokażę też  palcem, kto  w wędkarskim świecie sprzedaje ludowi ten naiwny anarchoprymitywizm, bo to jest nieeleganckie, zresztą chyba wszyscy wiedzą.. a i jest prawdopodobieństwo, że u niektórych jest on genetyczny.. :) 

Jako że nie siedzę w temacie, to zapytam zwolenników budowy, co przemawia za budową? Najpierw sprawy mierzalne, bo to inwestycja jest.

- ile będzie wynosił całkowity koszt budowy i uruchomienia takiego źródła energii?

-ile będzie kosztować usunięcie takiej budowli z urządzeniami? Kiedyś trzeba będzie to zrobić po wyeksploatowaniu.

-jaki będzie bieżący koszt obsługi tej elektrowni?

-jaka będzie cena energii wyprodukowanej z tej inwestycji, w porównaniu do alternatywnych źródeł?

-jak długo taka elektrownia będzie działać?

To finanse, czy na pewno będzie się to opłacać?

Do aspektów finansowych, trzeba dodać żeglowność rzeki. Czy transport wodą będzie tańszy i o ile niż gruntem lub koleją?

Nie mniej ważna jest sprawa zmian, jakie spowoduje budowla na "żywym" organizmie, jaką jest rzeka. Wiadomo z wcześniejszych inwestycji, jak będzie wyglądać Wisła. Jeśli sensowność finansowa tego przedsięwzięcia wskaże wyraźny "+", czy warte to będzie zmian środowiskowych? Sprawa niemierzalna, wszystko zależy z którego punktu siedzenia, ocenia się inwestycję.

Czy warto?

Edytowane przez Z.Milewski
  • Like 3

Identico można zapytać o sensowność budowy szybów, rafinerii, autostrad, domów, portów, kolei, fabryk - wszystkiego właściwie. Nie są nam potrzebne? Co w zamian za te cywilizacyjne osiągnięcia anarchoprymitywista może rewolucyjnego zaproponować, co nie znieważy jego szałowego mniemania. Konkretnie, poproszę, z załączonym szczegółowym bilansem - a wędkarski świat zdecyduje.. :)   

O ile erudycyjne i frazeologiczne popisy SOB-a można potraktować jako  przejaw osobliwej błazenady, bufonady, czy pozowania na „yntelygenta” , o tyle Jego deklaracja - cytuję : „Nic złego ani kontrowersyjnego nie ma moim zdaniem, z korzystania z własnych bogactw naturalnych, a tym właśnie jest budowa elektrowni wodnych..” ( :doh: ), jednoznacznie wpisuje się  w typową narracje wszelkiej maści lobby mewiarskiego do których argumenty o ewidentnie negatywnym oddziaływaniu elektrowni  i piętrzeń na środowisko naturalne i ekosystem nie docierają z wiadomej przyczyny. Szkoda klawiatury na eksplikacje.. :)

Edytowane przez border river
  • Like 9

Krzysztof, napisałeś że Twój głos w dyskusji jest połową głosów na nie. Gwarantuję Ci że tak nie jest i jak byś przejrzał zasoby forum to zobaczysz że większa część użytkowników jest przeciw budowie kolejnych stopni na Wiśle, oczywiście jak to bywa znajdą się tu również zwolennicy tych spraw.

Kolego kochany, przeczytaj moje wpisy ,ja również mówię stanowcze NIE dla kolejnej zapory wiem czym jest jest regulacja rzeki z własnego doświadczenia, moderatorzy sami łamią regulamin a winę zarzucają mojej osobie ,choć ja jestem za naturą,naturą i jeszcze raz naturą.

,2

Kolego kochany, przeczytaj moje wpisy ,ja również mówię stanowcze NIE dla kolejnej zapory wiem czym jest jest regulacja rzeki z własnego doświadczenia, moderatorzy sami łamią regulamin a winę zarzucają mojej osobie ,choć ja jestem za naturą,naturą i jeszcze raz naturą.

,2

Krzysiek, jak rozmawialiśmy na priv. 

Spokój nas uratuje, poglądy mamy podobne  :good: 

Do zobaczenia nad wodą :)

Krzysiek, jak rozmawialiśmy na priv. 

Spokój nas uratuje, poglądy mamy podobne  :good:

Do zobaczenia nad wodą :)

No widzisz,a taki jestem zły,kary, ostrzeżenia dostaję ,dam Ci łódkę, miesiącami nęcone miejscówki, zawiozę wszystko nad wodę i strasznie będę się czuł jak coś kolo  swojego życiowego rekordu nie złowisz a, słowo "zgłupieliście" taki zamęt wprowadziło.

• Like 3

No widzisz,a taki jestem zły,kary, ostrzeżenia dostaję ,dam Ci łódkę, miesiącami nęcone miejscówki, zawiozę wszystko nad wodę i strasznie będę się czuł jak coś kolo  swojego życiowego rekordu nie złowisz a, słowo "zgłupieliście" taki zamęt wprowadziło.

Ponieważ niejako to ja się przyczyniłem do tego zamieszania...

Krzysiek... peace?

Ponieważ niejako to ja się przyczyniłem do tego zamieszania...

Krzysiek... peace?

Koledzy jestem wędkarzem i serce wam swoje oddam, pomogę, sprzętu podaruję jak będzie trzeba , ale jak ktoś leci w kulki to potrafię być prawdziwym skur...synem i mam ku temu dość duże możliwości.

Hydroelektrownie wbrew nieistotnym mitom oraz przesądom, z których głównie wędkarski świat jest ulepiony, nie są przeciw naturze. Naturze ludzie są całkowicie obojętni.. :)  

Uważam też personalne wycieczki za dopuszczalny argument.. przy braku wiedzy i rozumniejszych argumentów..

I jeszcze jeden bardzo mocny argument za energią z hydroelektrowni budowanej na rzece Wiśle - królowej polskich rzek, ostatniej "dzikiej rzeki" w Europie, czyli pierwszej w zdumionej  Europie rzeki  zdziczałej,  wspaniale wolnej od żeglugi, Mekką stad modniachów łowiących sumy w trollingu, oraz życiowej  traumy vicerednacza,  oraz pozostałe cośtam cośtam.. 

Tania energia z hydroelektrowni Siarzewo, zapewni środki na  kosztowne dopłaty do potwornie drogiego prądu z elektrowni wiatrowych oraz innych ideologicznie słusznych. Co podwaja jej ekologiczny wymiar i symbolikę.. :)

• Like 1

Zaiste, argument tak rozumniejszy  jak koszt budowy tejże „taniej zielonej  energii ”za 3,5 mld biletów płatniczych NBP. Zanim ta „tania” energia zwróci koszt tej inwestycji liczony w dziesiątkach lat,  trzeba będzie budować kolejny trzeci stopień poniżej  dla podparcia cofką, który powstrzyma p. (..)e  :o  tych obydwu „źródeł taniej energii” powyżej. 

Edytowane przez border river
  • Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...