Skocz do zawartości

Nowa budowla na WIŚLE

miramar69

Rekomendowane odpowiedzi

ictusie - nie jaraj się tak internetowymi opiniami. Dziś każdy dezodorant pod pachy ma atest z jakiegoś Instytutu Zdrowia, a chemiczny żer legitymację innego  Instytutu Żywienia, a na pstryknięcie palcem znajdą się dziesiątki tzw niezależnych autorytetów, gotowych potwierdzić dowolną opowieść.. z marketingowym tłem, z reguły..

Niemców stać na dopłaty do rachunków za prąd, państwo na dopłaty do wiatrówki i fotowotaiki, ale trzonem energetyki nawet tam nie będą. Zamkną być może wszystkie elektrownie atomowe, zbudują w zamian Nord Stream II z tanim gazem.. opierając się nadal na tradycyjnych elektrowniach opalanych węglem brunatnym, kamiennym, oraz dziesiątkami wspaniałych hydroelektrowni i tysiącami cudownych MEW-ek.

Nie bądźmy świętsi od papieża.. :)

Siarzewo jest ok!

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski

@Sławku Ta opinia instytutu nie jest wbrew pozorom internetowa. Nie mylę marketingowych tworów z instytucjami specjalistycznymi.

Zamknięcie elektrowni atomowych już się odbywa.

Siarzewo nadal mi się nie podoba. Nie widzę plusów, które tłumaczyły by ekologiczne niebezpieczeństwa. Lubię dzikie fragmenty Wisły koło Warszawy. Jeśli Siarzewo ma byc pierwszym krokiem do E30 i E70 jestem tym bardziej na nie. Dodatkowo wybór jednej z najdroższych energii odnawialnych - TRZYKROTNIE DROŻSZEJ od innej całkowicie w naszym zasięgu, która dodatkowo oczyści środowisko - dla mnie nietrafiony pomysł.

Edytowane przez ictus

A ja się tak zastanawiam, czy budowa Siarzewa wpłynie na spadek produkcji energii przez Włocławek? Powstanie nowy zalew poniżej i ciekawe czy (jaki?) wpływ będzie miał na wydajność starej elektrowni. Kolejna kwestia, czy problem z zaporą we Włocławku (groźba zawalenia) zostanie przez nową budowę rozwiązany czy tylko przesunięty w czasie? Czy może osłabienie zapory jest tak znaczne, że i tak pójdzie wcześniej czy później w ....

A ja " Radzę najpierw zgłębić ( mój wpis ) zanim zrobisz z siebie idiotę "  Jest tam cytat i z mojej strony ani słowa o tym czy rozwiązanie jest złe czy dobre, więc kompletnie nie rozumiem Twojego ataku na mnie. Dla jasności proszę : " Cytat (łac. citatio, niem. Zitat) – dosłowne przytoczenie cudzych słów." 

Ostatnie zdanie wypowiedzi którą przytaczałem to też cytat? Jeśli próbujesz z czegoś szydzić to postaraj się.

@ictus zapory nie przeszkadzają w migracji łososi popatrz na Morrum odcinek należący do Abu należy do jednuch z najlepszych a leży powyżej elektrowni (zapory).

Mam mały problem z czasem, by się na spokojnie rozpisać. Odpisuje z tel. W domu sajgon bo Mały non stop płacze i spać nie daje. A w pracy sporo rzeczy dopinamy-strategie funduszów, parę dużych inwestycji itd.

Tak najpierw co do smog u. Węgiel to nie główny winny ale bieda i palenie czym popadnie. Nie pomaga też geografia oraz np. w przypadku Warszawy zabudowanie korytarzy powietrznych.

Żeby było ciekawiej zanieczyszczenie mamy teraz znacznie mniejsze. Po prostu walka z CO2 i smogiem to element cichej wojny gospodarczej. Niedługo uderza w nasze Azoty. Plan Mitteleuropa.

Edytowane przez korol
  • Like 4

@Sławku Ta opinia instytutu nie jest wbrew pozorom internetowa. Nie mylę marketingowych tworów z instytucjami specjalistycznymi.

Zamknięcie elektrowni atomowych już się odbywa.

Siarzewo nadal mi się nie podoba. Nie widzę plusów, które tłumaczyły by ekologiczne niebezpieczeństwa. Lubię dzikie fragmenty Wisły koło Warszawy. Jeśli Siarzewo ma byc pierwszym krokiem do E30 i E70 jestem tym bardziej na nie. Dodatkowo wybór jednej z najdroższych energii odnawialnych - TRZYKROTNIE DROŻSZEJ od innej całkowicie w naszym zasięgu, która dodatkowo oczyści środowisko - dla mnie nietrafiony pomysł.

Wierzysz, że Siarzewo to inwestycja wyłącznie dla dobra energetyki, dla społeczeństwa?

Gdyby tak było, pracowano by nad innymi nośnikami energii.

Jeśli koszty MWh są policzone obiektywnie, a wierze że są, to rozsądni decydenci nie planowali by tej budowy.

Podejrzewam, że powody są bardzo przyziemne. Wręcz kłują w oczy.

Ostatnie zdanie wypowiedzi którą przytaczałem to też cytat? Jeśli próbujesz z czegoś szydzić to postaraj się.

@ictus zapory nie przeszkadzają w migracji łososi popatrz na Morrum odcinek należący do Abu należy do jednuch z najlepszych a leży powyżej elektrowni (zapory).

@albercik2 Z pewnością większość zapór jest problemem dla łososi. Najlepszy przykład do Elwha rozebrana właśnie po to żeby przywrócić rzece łososie.

Wiesz może jak to rozwiązali na Morrum że to im te przepławki działają?

@Z.Milewski Liczę że rozsądek weźmie górę. Dlatego trzeba walczyć z takimi pomysłami.

Edytowane przez ictus

Wspaniale jest i zabawnie czytać, kiedy ludzie zżerani gorączką politycznej nienawiści, a do pary z nimi nieskończenie infantylny wędkarski świat sformatowany w stadko czcicieli kolorowego organu, usiłują znaleźć racjonalne wytłumaczenie dla swojej irracjonalnej histerii.. :) 

• Like 1

Na razie to brak argumentów jest za budowaniem Siarzewa. Argumenty, że Siarzewo jest ok i Niemcy też mają elektrownie - dla mnie trąci infantylizmem. Prawda jest taka że nie ma racjonalnych przesłanek za tym pomysłem.

Ictus - no jak nie ma przesłanek??? Są przesłanki. Dokładnie dwa miliardy przesłanek. Dwa miliardy do zarobienia. Zasada naczelna - po to Pan Bóg stworzył owce, żeby je strzyc. Wystarczy znaleźć odpowiednią ilość owcy, baranów, klakierów - infantylnych i skrzywionych - co jak gęś kluskę łykną każdy kit. Rzeczeni w swej bezmózgiej masie są największą siłą. Jedni dostaną moherowy beret inni dostęp do forów netowych. Z czasem pojawią się w prasie, potem telewizji - w końcu może wyjdą na ulicę i już masz tak zwane, społeczne poparcie. I już można zrobić wszystko. I tu mamy największy cud socjologiczny. Bo zerżnąć kogoś od tyłu dla swoich partykularnych interesów jest stosunkowo łatwo - ale zerżnąć go tak, żeby rżnięty kwiczał z rozkoszy i krzyczał że chce więcej - no to już Mistrzostwo Świata.

Więc ta zapora pewnie zostanie zbudowana. Zbudują ją, bo ilość SOBÓW na stu zdrowych mieszkańców jest w pięknym kraju nad Wisłą zdecydowanie zbyt duża...

• Like 10

"mentalna Afryka" "głupiec"

Widocznie bez obrażania innych się nie da :(

Moderacja toleruje, to może ja też nie powinienem się czepiać.

Odnosząc się do meritum. Gospodarka na tej inwestycji straci, bo jest to projekt niegospodarny, co widać jak na dłoni. Są lepsze i tańsze OZE które dbają też o przyrodę.

@Sayonara Boję się że masz racje. Tragiczne jest to że zbudujemy bombę ekologiczną a po jej wybuchu trzeba będzie naprawiać to co zostanie. Części szkód nie da się cofnąć. Za renaturyzacje zapłacimy potem ponownie i to będzie droższa zabawa niż sama inwestycja w elektrownie.

Każdy kto plywał uregulowanymi rzekami żeglownymi w UE wie jak wyglądają. Loara to wybetonowany kanał na którym co 20km masz śluzę. Niewiele to ma z rzeką wspólnego. Ci co wpadli na pomysł autostrady wodnej na Wiśle, pewnie nigdy nią nie pływali, bo kto nią pływał ten wie, że czasem nawet ponton z krótką stopą ma za duże zanurzenie żeby plynąć pod prąd.

"mentalna Afryka" "głupiec"

Kłaka warte są tu  wynurzenia egocentrycznego lawiranta, żyjącego  w notorycznym stanie megalomanii, zamkniętego w autystycznym  przekonaniu  o własnej nieomylności  i posiadaniu  jedynego  patentu na  rację, sprzedającego takoż tanią popelinę (nazywając to faktami) o wspaniałościach tej inwestycji,  będącej  najkrócej rzecz ujmując  betonowo-kamienną maszynką z turbinką ( z kładką na górze żeby dziewczynka mogła rowerem sobie jeżdzić :excl: )  do robienia kasy na  bardzo bogatym Państwie ( na mnie , na Tobie, też na SOB-ie..), które  mało że wybuduje , sfinansuje i wezmie na siebie wszelkie konswkwencje eksploatacji i ewentualnych odszkodowań, dodatkowo niszcząc  przy tym kawał pięknego dziewiczego  środowiska w Naturze 2000- którego jest właścicielem ( my wszyscy jesteśmy, z całym "nieskończenie infantylnym wędkarskim światem" włącznie..) , to na  końcu.. odkupi - czyli zaplaci...( bo ustawowo musi ) za tę  "czystą" ( no ewentualnie ze znikomą wkładką sałatki rybnej), tanią (!) i oczywiście zieloną (jak zielona jest dolina Wisły, szczególnie woda w  zbiorniku piętrzacym)   energię  wyprodukowaną z  maszynki  turbinki przez siebie wysmażonej i opłaconej, no bo przeciez to inwestycja strategiczna, celu publicznego..Genialny deal. Kto tu jest „Afryka”? :clappinghands: 

Edytowane przez border river
  • Like 5

Koledzy, piszecie o łososiu i innych rybach i nie bardzo rozumiem - one odbywają tarło między Siarzewem a Włocławkiem? Skoro tama to przeszkoda nie do pokonania, to ryby i tak nie ominą Włocławka. Żeby była jasność - pytam bez złośliwości czy podtekstów.

Koledzy, piszecie o łososiu i innych rybach i nie bardzo rozumiem - one odbywają tarło między Siarzewem a Włocławkiem? Skoro tama to przeszkoda nie do pokonania, to ryby i tak nie ominą Włocławka. Żeby była jasność - pytam bez złośliwości czy podtekstów.

Dyskusja jest wielowątkowa. Ryby w zasadzie zeszły na dalszy plan. Chodzi o fakt, że ta budowla jest kompletnie nie potrzebna z wielu powodów.

• Like 1

Dyskusja jest wielowątkowa. Ryby w zasadzie zeszły na dalszy plan. Chodzi o fakt, że ta budowla jest kompletnie nie potrzebna z wielu powodów.

No właśnie śledzę te różne wątki i o ile w innych kwestiach mogę wyrobić sobie opinię, to nie wiem jak traktować ten konkretny argument. Nie znam tamtych okolic i nie wiem jak to wygląda.

No właśnie śledzę te różne wątki i o ile w innych kwestiach mogę wyrobić sobie opinię, to nie wiem jak traktować ten konkretny argument. Nie znam tamtych okolic i nie wiem jak to wygląda.

Generalnie chodzi o to, że zapora we Włocławku może się rozpaść (w jakiejś perspektywie czasowej zapewne) i lekarstwem na to ma być rzekomo nowa zapora poniżej. A później pewnie kolejna poniżej itd. Inną opcją jest wyburzenie zapory we Włocławku.

Generalnie chodzi o to, że zapora we Włocławku może się rozpaść (w jakiejś perspektywie czasowej zapewne) i lekarstwem na to ma być rzekomo nowa zapora poniżej. A później pewnie kolejna poniżej itd. Inną opcją jest wyburzenie zapory we Włocławku.

Dzięki koledzy za tłumaczenie wątku, ale ja to wszystko rozumiem  :D  Pytałem tylko o te rybki które przez tamę w Siarzewie nie będą mogły dotrzeć na tarło pomimo istnienia tamy we Włocławku. Tylko tyle  ;)

Przypomniam grzecznościowo słynne motto wypowiedziane przez Clintona, przez Trumpa też cenione - Gospodarka, głupcze!..

No cóż - tu mentalna Afryka , tam Ameryka.. :)

Taka Ameryka plastikowa kicha ... Byłeś w zeszłym roku np. ? Wątpię bo wcale nie jest tak jak piszesz. Tam też jest Afryka, a dlaczego ameryka jest tzw. "potęgą" to co bardziej inteligentni doskonale wiedzą. Edytowane przez SlawekNikt

Aktualnie tama nie przeszkadza w wędrówce ryb łososiowatych w górę. Sa doniesienia o złowionych rybach. To sa fakty. Prawda jest też, ze ryby tra sie na odcinku Włocławek - Siarzewo. Wiem, bo znam te okolice. Jednak co innego jest największa bolączką. Wracające ryby i te dorosłe i młode są szatkowane przez turbiny elektrowni. Identyczna sytuacja jak na tamie w Rościnie na Parsęcie. Tyle, ze tam po wielu interwencjach wezwano Energę do usunięcia błędów, o czym AdamCzeski juz wspominał w innym wątku.

Kolejna tama postawi tamę marzeniom o restytucji troci, łososia i jesiotra.

• Like 5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...