Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do użytkowników tego sprzętu lub osób, które się zetknęły z tym kołowrotkiem. Jak jest z jego trwałością, awaryjnością i innymi parametrami użytkowymi? Warto go kupić?

Chciałbym coś podpowiedzieć mojemu kuzynowi (młody, dobrze zapowiadający się spinningista), który rozgląda się jakimś przyzwoitym i niedrogim (do 400 zł) kołowrotkiem do lekkiego i średniego spinningu, po tym jak zatarł mu się jeden z tańszych modeli Shimano (to akurat przewidziałem już w momencie gdy go kupował ;) ). Chodzi o sprzęt, który nie rozleci się po 3 sezonach. Wiem, że będzie trudno w tym przedziale cenowym. :mellow:

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam Szanownych Kolegów

Herman

• Like 1

Jestem posiadaczem od roku (model 4000) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Łowię nim ciężko tj. przynetami od 20g wzwyż, a także wirówkami w nurcie. Zaliczył jakieś 50 wypraw. Nie odnotowałem żadnych śladów zużycia, podobnie jak niestety żadnych okazów, które mogłyby spowodować jego zatarcie :angry: Bardzo precyzyjny hamulec, równy nawój, praca bez zarzutu. Czasami czytywałem opinie kolegów na różnych forach na temat tego młynka i spotkałem się tylko z jednym zastrzeżeniem. Niestety nie pamietam o co chodziło, ale o jakiś drobiazg konstrukcyjny, który potrafi się zgubić/wypaść. Niestety jako człowiek tępy technicznie nie powiem Ci o co chodziło.

Dodam tylko, że 400 zł. to stanowczo za dużo. Ten młynek można kupić za 300, a nawet niżej np. w chińskim centrum w Wólce Kosowskiej albo od jednego ze sprzedawców na allegro (jest z Wa-wy) oczywiście na gwarancji :D

• Like 1

I jeszcze jedna kwestia, bo teraz doczytałem, że to ma być lekki i średni (choć kto wie co rozumiesz przez średni :mellow: ) spinning. Oczko niżej jest Ryobi Applause, o którym kiedyś koledzy wypowiadali się w superlatywach na WCWI (łącznie z użyciem modelu 6000 do sumowego spina). Ten dostaniesz już poniżej 200 zł., jak dobrze poszukasz oczywiście :mellow:

• Like 1

Również polecam Zaubera. To moim zdaniem w tej półce cenowej najsolidniejszy obecnie kręcioł na rynku. Żałuję, że nie ma modelu 8000, jak w przypadku Applausa. Tymniemniej Apllausem 8000 Stefana kręciłem i go nabędę do lżejszego morskiego łowienia, bo posiadany Spro Rock Tuff Body nie spraedził się kompletnie i w kontakcie ze słoną wodą stanął. Applaus za to przeżył u Stefana i Lofoty i tegoroczną wyprawę do Bomlo i nie widać po nim zmęczenia.

Witaj. Kolega mówił o niewłaściwym nawijaniu żyłki, napewno.

Jeszcze inna sprawa- wspomniał, że coś mu tam pękło, jakiś drobny detal (nie pamiętam co) jakaś tulejka czy coś i trzeba to było dorabiac na tokarce czy innym sprzęcie, ale sam powiedział,że chyba tylko trafil na jakiś pechowy egzemplarz. Kupował na Allegro. A propos- na ALlegro jest fajna Daiwa 2000 SCU, trochę droższa od Zaubera, ale podoba mi się, no i Daiwa :D

Pozdrowienia

• Like 1

@marcin, szuaksz kolowrotka do kleniowania, ale takiego, zebys mogl holowac metrowe sumy, dobrze zrozumialem?

pitt, czepiasz się :mellow: :mellow: :mellow: - wiadomo, że człowiek szuka ideału ;) , a na Wiśle o przyłów w postaci innej ryby niż ta, na którą się zasadzamy, nietrudno. Tak więc precyzując, szukam trwałego młynka do kleniojazi - a szukam dlatego, że Tica mi już szumi i chyba niedługo pociągnie.

Żeby było jasne - ta Tica SA3000 jest mniejsza / lżejsza / mniej pojemna od niektórych 2000-ek - więc nie myślcie, że mam jakiś mocarny młynek na te kleniojazie.

To jak, doradzi ktoś jakiś młynek 2000 pod żyłkę czy będziemy teraz analizować, jaki młynek jest właściwy na kleniojazie i czy chcę nim celowo lub przypadkiem holować metrowe ryby ;) ;) ;) ???

• 3 lata później...