Herman Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2006 Witam. Mam pytanie do użytkowników tego sprzętu lub osób, które się zetknęły z tym kołowrotkiem. Jak jest z jego trwałością, awaryjnością i innymi parametrami użytkowymi? Warto go kupić? Chciałbym coś podpowiedzieć mojemu kuzynowi (młody, dobrze zapowiadający się spinningista), który rozgląda się jakimś przyzwoitym i niedrogim (do 400 zł) kołowrotkiem do lekkiego i średniego spinningu, po tym jak zatarł mu się jeden z tańszych modeli Shimano (to akurat przewidziałem już w momencie gdy go kupował ). Chodzi o sprzęt, który nie rozleci się po 3 sezonach. Wiem, że będzie trudno w tym przedziale cenowym. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam Szanownych KolegówHerman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Jestem posiadaczem od roku (model 4000) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Łowię nim ciężko tj. przynetami od 20g wzwyż, a także wirówkami w nurcie. Zaliczył jakieś 50 wypraw. Nie odnotowałem żadnych śladów zużycia, podobnie jak niestety żadnych okazów, które mogłyby spowodować jego zatarcie Bardzo precyzyjny hamulec, równy nawój, praca bez zarzutu. Czasami czytywałem opinie kolegów na różnych forach na temat tego młynka i spotkałem się tylko z jednym zastrzeżeniem. Niestety nie pamietam o co chodziło, ale o jakiś drobiazg konstrukcyjny, który potrafi się zgubić/wypaść. Niestety jako człowiek tępy technicznie nie powiem Ci o co chodziło. Dodam tylko, że 400 zł. to stanowczo za dużo. Ten młynek można kupić za 300, a nawet niżej np. w chińskim centrum w Wólce Kosowskiej albo od jednego ze sprzedawców na allegro (jest z Wa-wy) oczywiście na gwarancji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 I jeszcze jedna kwestia, bo teraz doczytałem, że to ma być lekki i średni (choć kto wie co rozumiesz przez średni ) spinning. Oczko niżej jest Ryobi Applause, o którym kiedyś koledzy wypowiadali się w superlatywach na WCWI (łącznie z użyciem modelu 6000 do sumowego spina). Ten dostaniesz już poniżej 200 zł., jak dobrze poszukasz oczywiście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korsarz Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Również polecam Zaubera. To moim zdaniem w tej półce cenowej najsolidniejszy obecnie kręcioł na rynku. Żałuję, że nie ma modelu 8000, jak w przypadku Applausa. Tymniemniej Apllausem 8000 Stefana kręciłem i go nabędę do lżejszego morskiego łowienia, bo posiadany Spro Rock Tuff Body nie spraedził się kompletnie i w kontakcie ze słoną wodą stanął. Applaus za to przeżył u Stefana i Lofoty i tegoroczną wyprawę do Bomlo i nie widać po nim zmęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Uzywam Zaubera ale Vis Zi. Nic nie moge zlego powiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Dzięki Koledzy za opinie. Spotkałem się też z taką, że Zauber coś nie za bardzo nawija żyłkę. Ale generalnie widzę, że sprzęt jest raczej godny polecenia. Herman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 zylke czy plecionke?bo moze to nie jest wazne, ale zauber i applause zostaly skonstruowane specjalnie do lowienia na plecionke, nawoj jest krzyzowy, zeby wierzchnie warstwy plecionki nie zakleszczaly sie pod spodnimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Witaj. Kolega mówił o niewłaściwym nawijaniu żyłki, napewno. Jeszcze inna sprawa- wspomniał, że coś mu tam pękło, jakiś drobny detal (nie pamiętam co) jakaś tulejka czy coś i trzeba to było dorabiac na tokarce czy innym sprzęcie, ale sam powiedział,że chyba tylko trafil na jakiś pechowy egzemplarz. Kupował na Allegro. A propos- na ALlegro jest fajna Daiwa 2000 SCU, trochę droższa od Zaubera, ale podoba mi się, no i Daiwa Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Nie tylko Daiwa, ale Daiwa made in Japan (o ile mi wiadomo - Team Daiwa SCU są robione w Japonii). Młynki jak dla mnie pierwsza liga Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 Mam Zaubera 4000. W porównaniu z Shimano Super X nawija bez porównania... lepiej . Po prostu cudnie. Acha, plecionkę oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 W tej chwili jest na Allegro Zauber 3000 i 4000 za 250 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 A czy jest jakiś młynek z podobnej półki (200-250 PLN) o podobnie dobrych opiniach jak Zauber, ale przeznaczony pod żyłkę? Interesuje mnie wielkość na kleniojazie. Pozdro,marcinesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 A czy jest jakiś młynek z podobnej półki (200-250 PLN) o podobnie dobrych opiniach jak Zauber, ale przeznaczony pod żyłkę? Interesuje mnie wielkość na kleniojazie. Pozdro,marcineszTica Libra SA 2500 chyba byłaby ok. W tej chwili na Allegro chodzi po 220 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 Mam taką - nawet 3000-kę.Ale szukam czegoś trwalszego (po holu metrowego sumka Tica zaczęła mi szumieć) i z większą średnicą szpuli. Pozdro,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 @marcin, szuaksz kolowrotka do kleniowania, ale takiego, zebys mogl holowac metrowe sumy, dobrze zrozumialem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 @marcin, szuaksz kolowrotka do kleniowania, ale takiego, zebys mogl holowac metrowe sumy, dobrze zrozumialem?Chyba nie, chodzi o możliwość holowania metrowych kleni i jazi. Dobrze zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 @marcin, szuaksz kolowrotka do kleniowania, ale takiego, zebys mogl holowac metrowe sumy, dobrze zrozumialem?pitt, czepiasz się :mellow: - wiadomo, że człowiek szuka ideału , a na Wiśle o przyłów w postaci innej ryby niż ta, na którą się zasadzamy, nietrudno. Tak więc precyzując, szukam trwałego młynka do kleniojazi - a szukam dlatego, że Tica mi już szumi i chyba niedługo pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 kolowrotka do kleniowania, ale takiego, zebys mogl holowac metrowe sumyNie widze problemu. , trzeba nabyc Penna Slammera w wielkosci najmniejszej czyli 2.Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 no pewnie, ze sie czepiam ja uzywam do kleniowania mlynka na ktorym sie miesci (wedlug producenta) 150 m 0,20-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Żeby było jasne - ta Tica SA3000 jest mniejsza / lżejsza / mniej pojemna od niektórych 2000-ek - więc nie myślcie, że mam jakiś mocarny młynek na te kleniojazie. To jak, doradzi ktoś jakiś młynek 2000 pod żyłkę czy będziemy teraz analizować, jaki młynek jest właściwy na kleniojazie i czy chcę nim celowo lub przypadkiem holować metrowe ryby ;) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 ja mam na celowniku quantum kinetic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Panowie. Czym się Ryobi Excia od Zaubera. W mat. promocyjnych piszą, że został specjalnie zaprojektowany do plecionek, ale przecież Zauber niby też. No i Exia jest tańszy. Krótko mówiąc, brać Exia czy Zauber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekC Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Ryobi Exica to Team Dragon,tak wygląda w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekC Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 W Ryobi Zauber to już prawdziwa skrzynia biegów.Ilość trybów daje wolniejszy ruch szpuli góra dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Chyba raczej Dragon i reszta to Ryobi , bo to fabryka Ryobi robi dla firma na zamówienie. Ale info bardzo cenne, nie miałem okazji zaglądać do środka, wszytko jasne. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi