Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

a powiedzcie koledzy jaka jest rożnicz miedzu Zauberem 1000 a 2000?

Czy jest tak jak z 3000 i 4000,- to samo body i tylko niewielka różnica w szpuli?

?

W Spro Blue/Black/Red tak jest, więc wydaje mi się, że w Zauberze też..ale ręki sobie uciąć nie dam..

• 3 tygodnie później...

Kupiłem w tamtym roku, zaraz przy pr?łbie zdjęcia rączki urwała się śruba mocująca ( strasznie cienka,i do tego nie typowy gwint, według sprzedawcy w serwisie nie występuje jako część zamienna )dobrałem na Wolumenie w sklepie z śrubami do elektroniki.Trzeciego dnia łowienia stanął dęba i po łapaniu,dobrze ?źe na koniec łapania, czekałem na naprawę ponad 2 miesiące, według sprzedawcy dostało się do środka ciało obce-ciekawe jak? Do środka nie zagłądałem tak ?źe nie mam por?łwnania do zwykłego zaubera.

Co do nowego CF-a mam taka,- nie sprawdzoną dokładnie informacje, ze produkuje go ?ź?łłtymi rączkami niemiecka firma WFT,- na co Ryobi zareagowało procesem sądowym za bezprawne u?źycie nazwy Ryobi zauber. Podobno ten kręcioł nie ma nic wsp?łlnego z osławionym juz Zauberem pod względem mechanizmu.

To opinia kt?łra usłyszałem od pewnego sprzedawcy w sklepie, kt?łry odradzał mi ten kolowrotek...

Jeszcze raz chcę wyraźnie napisać,- ta informacja nie jest pewna.

Dzięki panowie za podpowiedzi. Kurcze brał bym starszego zaubera tylko ta składana rączka.Red arca chwalą tylko ten kolor. Kurcze sam nie wiem. Chciałem wydać ok 500zł na coś nowego. Jednak trzeba będzie chyba coś doło?źyć. A ta arcitca ryobiego jest robiona przez ryobi?

No ja ju?ź 9mies. przełowiłem 2000 i 3000 6miesięcy i jak dla mnie jest super - zauber po miesiącu u mnie piszczał, od początku wplątywała mu się pletka pod g?łrne pokrętło szpuli i trzeba było na to uwa?źać... Dla mnie nie ma por?łwnania.

• 8 miesięcy temu...

Fajnie że odświeżyłeś wątek ;)

Kilka dni temu rozłożyłem umyłem i nasmarowałem Zauberka od kolegi, którego mu sprzedałem cztery lata temu...

Kołowrotek ma na karku jakieś 8 lat dość intensywnego ciężkiego łowienia, nie wiem jak to możliwe, ale śladów zużycia nie znalazłem, przekładnie wyglądały jak nowe, luzy były i pozostały minimalne. Udało się go złożyć do kupy i działa dobrze,- znaczy nic wyraźnie nie sknociłem...

Jestem pod wrażeniem... Być może ma to znaczenie, że to kołowrotek z pierwszego wypustu...bo i rolka nie szumiała i nie szumi,- chyba że ja w ogóle jestem głuchy :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

• Like 1

Potwierdzam, również mam jednego z Zauberków ponad 6lat, fakt może go nie katuję, używam jednak w miarę intensywnie. Poza otarciami na obudowie nie ma żadnych oznak zużycia, zębatki jak nóweczki, luzy minimalne jak w nowym kołowrotku. Jedynie łożysko rolki kabłąka wymieniłem w pierwszym roku używania (jedyny słaby punkt). Cena do jakości moim zdaniem wyśmienita.

Tutaj można jedynie gdybać.

Są osoby które twierdzą że "nowe" są robione z gorszych materiałów, bądź już na wyrobionych maszynach i stąd ich słabsza jakość, ale do mnie to jakoś nie przemawia. Porównuję Zaubera 4000 z 2006r i 2012 i różnią się według mnie tylko ilością rys na obudowie (używany i prawie nowy). Ale solidne porównanie było by dopiero wtedy gdyby rocznik 2012 popracował również 6 lat. Budowa obu kołowrotków jest identyczna. W obu padło jedynie łożysko rolki kabłąka - szum po kilku wypadach nad wodę.

Chyba że kolega ma na myśli Zaubera CF - jak dla mnie to choinkowy cukiereczek niczym istotnym nie różniący się od klasycznych Zauberów, a korbka jego  to dramat - brak możliwości składania :(

• 2 tygodnie później...

Voldemort

Kolego @alex62,zapytanie dotyczyło Zaubera CF.Na temat "poprzedniej wersji" na tym forum jest co najmniej kilka tematów i kilkadziesiąt wypowiedzi/opinii.

Z tego co wiem to na pewno kol.Voldemort użytkuje takiego CF-a,może jeszcze ktoś.

Pozdrawiam Tomi B) .