crizz100 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 A moze jest tak ze trafiaja sie czasem wadliwe a reszta jest ok. Osoba ktorej trafi sie z wada mysli ze wszystkie sa zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Te wadliwe odrazu wybuchają a jak nie to i tak dostaje się od nich wysypki...stare lepsze, nowe słabo obrobione ale konstrukcja nadal ta sama i bardzo udana, dopóki nie będą robić łożysk i przekładni z zaJOna albo cei fora a korbki będą z amelinium a nie z drewna to zauber będzie zawsze rozsądnym wyborem , trza kupić , trza łowić i nie doszukiwać się nie wiadomo caego jak zboczency kolowrotkowi mojego pokroju, także jeśli chcesz Heniek czy Mietek kupić zaubera to kup i daj mu na zimnym ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Konstrukcyjnie może i są podobne stare i nowe serie ale materiałowo już na pewno nie. Miałem kilka sztuk Zauberów 3000, jeden taki sprzed kilku dobrych lat. Przy smarowaniu dało się gołym okiem zauważyć, że np koła zębate w nowszych egzemplarzach pokryte są jakimś nalotem, śniedzią, gdzie w "starej daty" Zauberze nie było takich oznak. W jednym z nowszych egzemplarzy miałem "korozję" na osi korbki wchodządzej w koło, zwykłe chamskie wżery w metalu. W starej konstrukcji nie zauważyłem czegoś podobnego.W 3 na 4szt szumiały praktycznie od nowości rolki prowadzące linkę ale nie mogę sobie przypomnieć, czy ten najstarszy należał do tych szumiących (chyba właśnie nie). Stąd widać, że pomimo iż wszystkie były "designed in Japan" i tak samo wszystkie były "made in china", to jednak starsze wersje lepiej się spisywały, niż te nowsze. Myślę, że spowodowane to było wielką popularnościa tego modelu na rynku i znacznym zwiększeniem jego produkcji w Chinach, co przełożyło się na pogorszenie materiałów i wykonanie, pomimo, iż konstrukcyjnie pozostały niezmienione. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Te wadliwe odrazu wybuchają a jak nie to i tak dostaje się od nich wysypki...stare lepsze, nowe słabo obrobione ale konstrukcja nadal ta sama i bardzo udana, dopóki nie będą robić łożysk i przekładni z zaJOna albo cei fora a korbki będą z amelinium a nie z drewna to zauber będzie zawsze rozsądnym wyborem , trza kupić , trza łowić i nie doszukiwać się nie wiadomo caego jak zboczency kolowrotkowi mojego pokroju, także jeśli chcesz Heniek czy Mietek kupić zaubera to kup i daj mu na zimnym !Na trzezwo to pisales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Na trzezwo to pisales?czy stary zauber czy nowy chodzi fajnie jak na te pieniądze, i jakby kazdy mial się spuszczac nad materiałami i tym ze stary przeżyje 7 sezonów a nowy 5 to ludzie by to olali i pozycja by się nie utrzymała na rynku, czegokolwiek tu ktokolwiek nie udowodni o stopach przekładni, obróbce i innych pierdolach zauber był i jest w zdecydowanej czołówce w tej klasie cenowej, a czy będzie ? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Łukasz, ale ja niegdzie nie napisałem, że Zauber jest zły. Wręcz odwrotnie, zawsze chwalę tą konstrukcję na forum, jako najlepszy kręcioł w swojej klasie cenowej. Nie mniej jego wykonanie znacznie sie popsuło ale to dalej bardzo dobry i przyzwoity kręcioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 A co do szumienia rolek to zawsze szumialy w każdym klonie w takim samym stopniu jak dzisiaj bo konstrukcja jest taka a nie inna i do środka rolki dostaje się bardzo dużo wody , więcej niż w innych maszynach, przez to smar jest wymywany a łożyska padają szybciej , a jak komuś nie szumi niech się cieszy bo akurat trafił się taki co roleczke ma lepiej spasowana, wystarczy zobaczyć ile koloru z plecionek siedzi pod rolka przy czyszczeniu, nie wiem czy to dużo czy nie dużo ale tych zauberów, redów i tedezetek to w tym roku już kilkadziesiąt rozbieralem z różnych partii to coś tam napisać mogę, chcesz kupić zaubera ? Kup, względem konkurencji owszem na trzeźwo powiem że jest warty tych pieniędzy nawet patrząc na niższą jakość ale tylko względnie bo jak już kilka osob zauważyło ryby mają gdzieś ceny a już napewno to czy przekładnia zasniedziala , 90% emblemow i turkow x ma zasniedziale przekładnie i co z tego ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Łukasz, ale ja niegdzie nie napisałem, że Zauber jest zły. Wręcz odwrotnie, zawsze chwalę tą konstrukcję na forum, jako najlepszy kręcioł w swojej klasie cenowej. Nie mniej jego wykonanie znacznie sie popsuło ale to dalej bardzo dobry i przyzwoity kręcioł.Cena też spadła, ja pamiętam zaubery po 400 zł i szczerze wolalbym dwa po 250 zł niż jednego lepszego za 5 setek a dlaczego ? Dlatego że kołowrotki ulegaja różnym uszkodzeniom mechanicznym, urwane kablaki, zdarte ranty szpul , polamane stopki i korbki.... A poza zauberami na rynku jest też masa innych kolowrotkow godnych uwagi, applausy, ecusimy , okumy trio, saliny i inne wynalazki do 299,99 zł czyli może nie jest tak jakbyśmy chcieli aby było ale mimo wszystko ten rynek nie jest taki zły, nie wspomnę już o tym ze dzisiaj za 100 zł można kupić przyzwoity kij praktycznie do każdej metody o którym kiedyś tylko można było marzyć. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Qowax001 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karbusd Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Więc mam kołowrotek zauber 3000cf (wyeliminowano problem luzującej się rączki) drugi sezon i narzekać nie mogę. Mam też Penn i jak dla mnie ten 1wszy sprawuje się lepiej.W tej klasie cenowej Ryobi Zauber będzie godnym polecenia produktem, na pewno trwałym i przyzwoicie nawijającym plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 A ja dzisiaj dostalem wersje bez CF i mam skrecana korbke a nie skladana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 A ja dzisiaj dostalem wersje bez CF i mam skrecana korbke a nie skladanaDziwne dziwne ...ja mam składaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gammbler Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 miałem 5 zauberow 1 slama za 400 /500 zl mozna kupic daiwe ktora bije je na glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Zaubery z dystrybucji Dragona maja skręcaną korbkę, a z dystrybucji Kongera składną (chyba że od marca tego roku coś się zmieniło), a Zauber CF to zupełnie inny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 miałem 5 zauberow 1 slama za 400 /500 zl mozna kupic daiwe ktora bije je na glowe EEEE a jaką daiwę ?? Tak z ciekawości pytam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Certate po dachowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Zeby byc precyzyjnym to ta "skrecana" korbka to taka jak na foto. Jak najbardziej jest tez ona skladana tylko trzeba wykrecic srubke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gammbler Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) EEEE a jaką daiwę ?? Tak z ciekawości pytam ? nawet daiwa legalis limited 2500 bije go na glowe koszt 250 zl Edytowane 28 Listopada 2014 przez gammbler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 nawet daiwa legalis limited 2500 bije go na glowe koszt 250 zl W internecie nie ma zbyt wielu opini na temat tego kręćka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 nawet daiwa legalis limited 2500 bije go na glowe koszt 250 zl Oj nie zgodzę się z Tobą.Tanie Daiwy to niestety kiepskie Daiwy. Zauber jest w miarę ok, choć do ideału mu sporo brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gammbler Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 miałem podobne podejscie do Ciebie , kolega krecil przez 2 sezony daiwa ja zauberami , moje zaubery szumialy pukaly jego daiwa nadal kreci , mam taka sama od roku i nic z nia sie nie dzije , mozliwe ze inne modele tanich daiw nie spelniaja oczekiwan , ja od kolowrotka za 300-400 zl wymagam zeby 1 sezon pracowal dobrze , mi w zauberach te odglosy i luzy przeszkadzaly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 OK. To uczciwe podejście. Szczerze mówiąc przerzuciłem się na wyższą półkę bo irytowała mnie trwałość nisko-budżetowców (zarówno daiwy jak i ryobi). Kołowrotek u mnie ma popracować kilka sezonów. Szczęśliwie miałem taką możliwość,. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 W internecie nie ma zbyt wielu opini na temat tego kręćka....No tak. Niema w internecie to niema na świecie A ja sobie na wiosnę wziąłem Lagunę. Daiwa o zgroza nawet za 100zł na necie. Strach to brać do ręki takie tanie. Pewnie przy nawijaniu pletki się rozsypie. I zapierdziela jak miło lepiej od choćby Fierca 2000 i nie wiele gorzej jak Blue Arc Może nie zwija przynęt z taką lekkością jak SPRO, ale bez stuków nawet przy Meppsie 3 (a rozmiar 2500) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Certate po dachowaniu Chyba , że...ja nie znam ,żandej nowej daiwy za 5 pak , która nadaję sie do spininigu Ale co ja tam wiem w d... bylem i g...widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Mam takie nieśmiałe pytanie - czy Zaubery 3000 powinny być bezgłośne "na sucho" ? Wczoraj zakupiłem (w zasadzie wymieniłem z dopłatą za felernego Mistrall Amundsona) Ryobi Zauber 3000. No i po spokojnych oględzinach w domowym zaciszu stwierdzam, że nie jest on bezgłośny - wydaje lekki szum dochodzący z wnętrza kołowrotka (nie mówię o rolce). Ciszej pracuje np. Jaxon VX Machine 200 czy 3 letni Alivio (od spławikówki). Reklamować czy to normalne w tym modelu ? Kołowrotek rzecz jasna nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Według mnie to normalne, zawsze możesz kupić Stelle ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi