skiner Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 w wyszukiwarce zmalałem to http://jerkbait.pl/topic/35717-ryobi-zauber-3000-vs-4000/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Oczywiście znalazłem i przeczytałem ten wątek przed utworzeniem nowego tematu. Problem w tym, że wnioski jakie można z niego wyciągnąć są takie same jak te, które się nasuwają po przeczytaniu dwóch pierwszych odpowiedzi tutaj Poprosiłbym więc o opinie osoby, które sprawdziły to osobiście, a nie tych, którym tylko "się wydaje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ludzie kochani ja nie wiem skąd Ci się biorą co mówią że pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Pasują w jedną stronę tylko prawda ? 3 do 4 a 4 do 3 już nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 No nie pasują, bo model 4000 ma trochę dłuższą oś niż model 3000 i nie będzie równo nawijać linki. Miałem modele 3000 i 4000 i zamieniłem kiedyś w kołowrotkach rotory, po wymianie wszystko ładnie pięknie pasowało na pierwszy rzut oka, ale nad wodą okazało się że źle nawija linę ( w stożek ), szpule 4000 są ciut wyższe niż 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ale mierzyles je ? Ilość podkładek była taka sama ? ! Pytam z ciekawości bez szydery bo sam ich nie porownywalem nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Został mi się tylko najlepszy z tych co miałem 10400 Red Arc, wiem o czym piszesz ( podkładkami to robisz małą korektę nawoju a mi linkę nawijało na szpulkę ) Mogę pomierzyć szpulkę od Reda 10400 suwmiarką jak ktoś ma szpulkę od 10300 też by mógł zmierzyć. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Rozumiem, czyli w tych cf nie jest tak jak w starych zaubkach i klonach w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) FC to to samo co stare, różnica polega że CF ma plastykowy rotor i inną rolkę i korbkę Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 FC to to samo co stare, różnica polega że FC ma plastykowy rotor i inną rolkę i korbkęTo ja w zauberze i ecusimie zamienialem szpule z 3000 do 4000 i grało wszystko jak należy, nie rozumiem i nie będę wnikał w sumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Już był taki temat na forum gdzieś i ktoś miał oba modele i miał wstawić zdjęcie ze szpulkami ( porównawcze ).Ja nie kupuje i nie chcę nikogo wprowadzać w błą, pisze tylko co wiem z doświadczenia że nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszn1996 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ja mam red arca 4000 i zaubera cf3000 i wszystko pasuje, jedynie musiałem wyregulować podkladkami. Jak bede miał czas zmierze szpule mikrometrem i podam wielkiści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Ja mam red arca 4000 i zaubera cf3000 i wszystko pasuje, jedynie musiałem wyregulować podkladkami. Jak bede miał czas zmierze szpule mikrometrem i podam wielkiści.super bo i mi tak jakoś rozmiarami wychodziło, tylko z innymi klonami , cfa nie porownywalem, dobrze będzie odrazu rozwiać wszystkie mity w tym temacie zeby bylo na przyszłość wszystko jasne w końcu klon to najpopularniejszy młynek w kraju i warto takie informacje posiadać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszn1996 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Tak jak obiecałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dziękuję kolego tomaszn1996! Rozumiem, że tam gdzie widnieje tylko jedna wartość, rozmiar jest taki sam w obu szpulach? czyli tak jak napisałeś wcześniej - wszystko pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszn1996 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Tak tam gdzie jest jedna wartość to wyniki się pokrywają, czyli można zamieniać szpule w obie strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pytanie do posiadaczy modelu 2000 i 3000(standardowego) jak ma się on wielkościowo do rozmiaru shimano 2500 i daiwy 3000? Tak organoleptycznie czy większy ,mniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pytanie do posiadaczy modelu 2000 i 3000(standardowego) jak ma się on wielkościowo do rozmiaru shimano 2500 i daiwy 3000? Tak organoleptycznie czy większy ,mniejszy?Posiadam zaubera 3000 i starcze daiwy 2500 ,moim zdaniem gabarytowo wygladaja podobnie ,ale Daiwa 3000 to już sporo wiekszy kołowrotek niż zauber 3000 .Obecnie nieposiadam żadnego kołowrotka shimano w rozmiaze 2500 ale z tego co pamiętam jest zauważlnie mniejszy od daiwy w rozmiaze 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zauber w nowej szacie:http://www.ebay.de/itm/Ryobi-Zauber-L-3000-NEU-Spinnrolle-Frontbremse-Alu-Koerper-Wormshaft-8-1-Kgl-/171636792359?&_trksid=p2056016.m2518.l4276http://www.knkfishing.com/pd-ryobi-zauber-ii-full-metal-construction-spinning-reel.cfm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zaubera CF na prawdę szczerze polecam. sam nabyłem w wielkości 2000 mimo,że w zasadzie mi nie potrzebny ,ale za takie pieniądze, tak z ciekawości. Zajrzałem od razu do środka no i bardzo mnie zaskoczyło co zobaczyłem.Bardzo solidnie zrobiony kołowrotek. Koło zębate bardzo dokładnie obrobione, zęby solidne, głęboko ponacinane (dużo głębiej jak w Redzie Spro).No i spasowanie elementów duuużo lepsze niż w starym modelu, porównywalne jak w Certate które mam dwie. No i nawój linki perfekcyjny.Jedynym mankamentem była śladowa ilość smaru którą oczywiście uzupełniłem.No i po smarowaniu,ucichł w znacznym stopniu, praca zrobiła się bardzo gładka. Moim zdaniem to najlepszy wybór w tej cenie jeżeli chodzi o nowe kołowrotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jakby jeszcze miał normalną korbę składana(CF) to by był ok a tak do transportu - porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 No faktycznie . Chociaż Daiwa Certate czy Exist też nie ma składanej i nikt się tego nie czepia. No ale jak się wyładuje 1500 czy 3000zł to jak tu się można czepiać do nie składanej korbki. A przy młynku za 300zl to hulaj dusza. Badziewie bo korba nie składana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Badziewie to on nie jest bo go oglądałem w sklepie ,kręciłem i bym go nawet nabył tylko ta korbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Kręcę takim młynkiem w wersji 4000 CF. Używany gdzieś od czerwca-lipca (nie pamiętam .. ) ale dość intensywnie bo 3-4 dni w tygodniu orany w Bugu.Wobki, gumy na główkach do 25g... na razie nic się z młynkiem nie dzieje. Pletkę i żyłkę układa całkiem ładnie.Korba w jednym kawałku. Knob z eva (czy czegoś podobnego) się trochę wyświechtał i tyle.Za taka kasę , myślę że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam.To czym się różni Zauber zwykły od Zaubera CF -wizualnie,mocowaniem korby i ceno to wiem, chodzi mi o konstrucje środka (flaki),czy warto dołożyć 100 do modelu CF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi