Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos napisac czemu Zaubery od Dragona praktycznie zniknęły z rynku ?

Tak, już wyjaśniam. Zapewne większość z nich siedzi w serwisie, a serwis nie wyrabia się jak widać w regulaminowym czasie. Taka sytuacja mogła spowodować chwilowe zastopowanie sprzedaży nowych egzemplarzy...

Wiem, ironia. Co nie zmienia faktu, że cały czas czekam aż mój nowiutki kręciołek wróci z serwisu. Rozklekotał się po trzech dwugodzinnych wyjściach. Cóż, zamęczyłem dziada. Obrotówkami 1-3 oraz 10 cm gumą na główce 7g.

Podobno dystrybucja ma znaczenie i te tańsze są z drugiej partii 

Taa jakiś sprzedawca napisał tekścik na allegro Zauber na rynek niemiecki żeby naciągnąć jeleni i teraz już powoli zaczynają chodzić legendy o różnych jakościowo kołowrotkach dla każdej z dystrybucji, partii, i co tam kto sobie jeszcze doda. Dla fabryki na pewno nie opłacają się takie manewry bo jak mieliby składować te kołowrotki??? Ile powierzchni musiałby zajmować magazyn???

Taa jakiś sprzedawca napisał tekścik na allegro Zauber na rynek niemiecki żeby naciągnąć jeleni i teraz już powoli zaczynają chodzić legendy o różnych jakościowo kołowrotkach dla każdej z dystrybucji, partii, i co tam kto sobie jeszcze doda. Dla fabryki na pewno nie opłacają się takie manewry bo jak mieliby składować te kołowrotki??? Ile powierzchni musiałby zajmować magazyn???

Uwierz kolego, Chińczycy są niedoceniani, to jest tak pomysłowy naród że zapewne tego Zaubera wylatuje z fabryki z 10 wersji. Nie wierze pozatym w dobroć Dragona że sprzedaje coś co jest tej samej jakosci znacznie taniej niż inni. 

Uwierz kolego, Chińczycy są niedoceniani, to jest tak pomysłowy naród że zapewne tego Zaubera wylatuje z fabryki z 10 wersji. Nie wierze pozatym w dobroć Dragona że sprzedaje coś co jest tej samej jakosci znacznie taniej niż inni. 

Spoko nie byłem tam i nie widziałem tego na własne oczy i nie będę się sprzeczał. A Ty skąd posiadasz informacje o takiej produkcji??? Nie jesteś obiektywny co do zauberów dragona, nie dawno chyba zakładałeś wątek o korku na wędce od dragona???  :lol:  Oczywiście nie bronię tej firmy, delikatnie mówiąc tylko ją ignoruję:)

Spoko nie byłem tam i nie widziałem tego na własne oczy i nie będę się sprzeczał. A Ty skąd posiadasz informacje o takiej produkcji??? Nie jesteś obiektywny co do zauberów dragona, nie dawno chyba zakładałeś wątek o korku na wędce od dragona???  :lol:  Oczywiście nie bronię tej firmy, delikatnie mówiąc tylko ją ignoruję :)

Dragon kiedys się rozwijał i robił dobry sprzęt, dziś się rozwija ale w złym kierunku. Tak zakładałem o pseudo korku. Przejrzałem ostatnio nowości z Dragona do 500zł wszystko ma okleine. 

W dwóch regionalnych sklepach, w których to do sprzedawców mam całkiem spore zaufanie, opinia jest identyczna - Dragon zaczyna dawać ciała na całej linii. Okazuje się, że nawet stosunkowo porządny (patrząc na cenę) sprzęt posiada sporo wad - np. przesztywnienie we wklejankach Fishmaker, problem z luzami w zaubero-podobnych kręciołkach (ewentualnie wyczuwalne ząbkowanie). Może brałbym te opinie z przymrużeniem oka, ale trudno walczyć z faktami, które możemy samodzielnie sprawdzić.

Nie mówię, że wszystko z Dragona, to słaby sprzęt w swojej cenie. Przymierzam się np. do wędki z serii Moderate, ale kręciołka od nich nie chcę (tutaj kolejnym będzie Penn Slammer - cięższy spin / Spro Red Arc - lżejszy). Swoją drogą dziwne, że Dragon w wędkach wielokrotnie zalicza wtopy, które nie zdarzają się w znacznie tańszym sprzęcie. Oglądałem przykładowo z 5-6 modeli wklejanek Mikado i 2 Kongera - wszystkie do 200 zł. Żadna nie miała takiego przesztywnienia jak Fishmaker. Nie twierdzę, że ten ostatni powinien kosztować 150 zł - niech kosztuje tyle ile kosztuje, nawet drożej. Ale do jasnej ciasnej - niech nie cierpi na problemy rodem z wędek po 50-70 zł.

Ja tam w ogóle przestałem wierzyć w jakąkolwiek jakość czyjejkolwiek produkcji... :rolleyes:

A już "stosunek ceny do jakości" jest pojęciem tak abstrakcyjno-abstrakcyjnym, że już krasnale i średniaki w przedszkolach się z tego śmieją...

• Like 2

A co ma niby oznaczać druga partia? ;) Wadliwe ,niedorobione czy jak?  Nie wierzę by firma Ryobi pozwoliła sobie na takie manewry, typu pierwszy gatunek, drugi, czy może pozagatunkowe w super promocji :P

to jak mi kolego wytłumaczysz obecne np Ryobi Artica od Dragona jest cala z grafitu poza obudową, a moja stara Arctica jest cala z metalu ? 

Cała z grafitu poza obudową. Dobre :D .

A tak ,że Ty masz starą którą też kiedyś miałem,a teraz są nowe,które różnią się od starej tylko korba grafitową. Ewentualnie możesz mieć szpulę bez wstawki grafitowej które kiedyś były w starych jako zapas.

A co to niby jest to "obudowa i rotor z kompozytu fg-hgn" ?

Edytowane przez Locutus85

Cos w tym  jest, no bo dlaczego w takim samym modelu CF są łożyska (8+1) i (9+1)

Faktycznie jest jakaś nieścisłość w opisie, bo na pudełku ma napisane 8 łożysk a  na kartce ze schematem jest 9. Podejrzewam ,że to tylko błąd w napisie,a w rzeczywistości łożysk jest tyle samo. Jest jeszcze kwestia tego,że pokręcajka w korbie jest na dwóch łożyskach ,a nie zawsze jest to brane pod uwagę w opisach. 

• Like 1