Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

A po czym tak sądzisz.Konkrety jakieś by się przydały.No chyba ,że tak się tylko koledze wydaje ,to rozumiem :)

Pewnie po tym ile obecnie wyskakuje na różnych forach wątków opisujących problemy. Niestety popieram @skalek-77 - sam się nadziałem na fabrycznie wadliwego Zaubera, a dodatkowo Dragon mimo usunięcia usterek wystrzelił z bezczelną odpowiedzią jakoby te usterki wcale nie wpływały na użytkowanie (stuki, drgania, skręcanie żyłki, nierówny nawój). Po naprawie chodzi na razie ok, ale praca i tak ustępuje tej z Red Arca, zaś spasowanie elementów - np. Penn Slammer. Innymi słowy - Zauber może być jak trafimy dobrą sztukę, ale są pewniejsze alternatywy w tej chwili.

Użytkuje Zaubera 4000 i 2500, co do nawoju i pracy zero uwag, wszystko chodzi super. Pewnie mi się udało trafić dobre sztuki, ale i poprzednie modele też bez uwag przynajmniej moje były OK . Używam zwykłych nie FC i powiem szczerze nie zamienił bym  na Red Arca, ale może tak jak słychać na forach trafiają się nieudane modele / czasami myślę, że użytkownicy / moje orają ostro a szczególnie 4000 , ale dostają to co im się należy : oliwka , smar i uważam że za tą cenę warte uwagi.

Wiadomo, że to nie TP więc śmiało po 2-3 sezonach wymiana wkalkulowana w zakup. I najważniejsza zaleta " cena " więc smiało wymieniamy jak się znudzą na nowszy

lub inny model.

Obecne wady zwykle występują od nowości - a przynajmniej z takimi wypowiedziami ja się spotkałem. Tutaj wychodzi olewanie w kwestii kontroli jakości. Wcześniej pewnie takie coś nie trafiało do sklepów, a teraz pchają wszystko, co leci. Fakt, że cena spadła (swojego 3000 kupiłem za 249 zł), ale jakość niestety również.

Proponuje sprawdzić najwyższą półkę  Mistralla Atago 2000 lub 3000. Wiem.... nie ten fan... No i co z tego ... 3000 zacznie 5-ty sezon i ma się dobrze. W tym czasie wysiadły już dawno spro 720 i 741 match. 

http://allegro.pl/kolowrotek-mistrall-atago-fd-2000-szpula-ko-ph-i5004491804.html

http://allegro.pl/kolowrotek-mistrall-atago-fd-3000-szpula-ko-ph-i5004491808.html

No i wykrakałem. Właście sprawdziłem mojego Zaubera 3000 po 2 wypadach nad rzekę i dostał kosmicznych luzów. Pod koniec łowienia widocznie tego nie zauważyłem, bo myślami byłem już przy ciepłej herbatce. Przy normalnej prędkości kręceniu stuka idealnie miarowo. Potrząśnięty - słychać, że coś lata. Dla pewności porównałem z innymi kołowrotkami, które mam pod ręką:

- ponad 10 letni Cormoran ze składaną roczką - znacznie mniejsze luzy i nic nie lata

- Jaxon VX Machine, około 3-4 lat (ciężki grunt, potem spinning) - żadnych luzów, nic nie lata

Cóż, widocznie "zakatowałem" tego Zaubera. Ah te mordercze obrotówki w rozmiarze 0/1. A może Dorado Alaska 2,5 cm go zamęczył ? Chociaż ... wahadełko 3,3 grama od ABC ?

Patafiany z Dragona jeszcze mi dopisali w protokole reklamacji, że skasowali wszystkie, nawet najmniejsze luzy. Ciekawe jak, skoro po 2 wypadach mam 10x większe niż były. Jutro znów wraca do sklepu - niech kombinują co z tym zrobić. Dobrze, że sezon na większe drapieżniki jeszcze się nie zaczął.

@dud1

Mistralla też mi polecano. Konkretnie Amundsona. Kupiłem w rozmiarze 3000, one strasznie duże są jak na deklarowaną rozmiarówkę, ale czort. Od nowości wada - straszne bicie przenoszone na blank. Już przy gumie 8 cm + główka 5g było to odczuwalne, a przy obrotówce nr 4 drżała cała wędka (wizualnie). Wymieniłem go swoją drogą na wspomnianego Zaubera... To, że kołowrotek kupiony 5 lata temu chodzi do dzisiaj mnie nie dziwi. Kilkuletni Jaxon, którego dostałem od nowości nie smarowanego i zapiaszczonego ratuje mi tyłek od ponad pół roku. Cormoran, poza tym szumiącym łożyskiem oporowym też bez zarzutu. A męczyłem go gumami 10-13 cm, wahadła 20-25g, gdzie ten kręcioł ma realny rozmiar typu 1000.

Jak widać sztuką jest teraz, dzisiaj, kupić kołowrotek, który będzie działał poprawnie.

Nie ubliżając nikomu:  ogólnie większość kołowrotków jest marnie wykonana, z kilkunastu egzemplarzy da się wybrać jeden albo wcale, taka jest niestety odpowiedź rynku na potrzeby kupujących. Mnie po prostu większość dzisiejszej produkcji po prostu wręcz odrzuca, biorę do rąk i odkładam z obrzydzeniem.

Zauber do niedawna miał dobry stosunek jakość cena. Polacano go bo reszta to było...

Jak nie zaczniemy wreszcie wymagać, odsyłać i masowo reklamować to będzie jeszcze gorzej. Mnie po prostu telepie jak widzę ofertę rynku. Wszystko rzęzi, albo trzeszczy, przeskakuje bez zwględu na kasę, jak ma jakieś zalety to ma inne skandaliczne wady, marną trwałość...

To jest prosty mechanicznie produkt, wykonać go z dobrych materiałów i z odpowiednimi pasowaniami nie jest nadzwyczajnym wyzwaniem.

Jak ma się rozwalać to niech choc to zrobią w odp dokładnością.

A to co widzę w srodku to włos staje na głowie. Po prostu rynek nie chce dobrego towaru. Mogę dać za dobry produkt odp. pieniądz ale dla mnie nie ma na rynku nic.

Ps. też siedzę na zauberach, pennach, cudem podobieranych itp. ale mam kilka sprzętów z lat normalnej jakości i lat 90 tych 

dud1, on 09 Feb 2015 - 02:55, said:snapback.png

@darks86  ... nie porównuj proszę  Amundsona do Atago. Są również inne tanie młynki warte zainteresowania, tylko nazwa zniechęca co nie 

http://forum.wedkuje...g,642502,0.html Pisałem jako Zaneciarz

tak, owszem kilka lat temu miałem w rękach kilka Mistralli i było w miarę miło. Ale w tamtym roku amundsony mnie przeraziły, reszta modeli podobnie. W tych sprzętach tkwi potencjał ale jakość wykonania to było ostatnio wielkie rozczarowanie.

Jakby to było dobrze wykonane to owszem śmiało można brać, ale nie liczę ile razy chciałem coś kupić z Mistralla i mnie odrzuciło marnością...

Dla mnie już od dawna marka czy model ma drugorzędne znaczenie - po prostu biorę to co najmniej rzęzi i rokuje na przeżycie 2 lat bez roztelepania się itp.

Jak tu cos polecać po nazwie, jak co egzemplarz to luzy itd kompletnie przypadkowe jakby to robili po pijaku a kontrola jakości miała wolne.

Edytowane przez Stary Baca

Proponuje sprawdzić najwyższą półkę  Mistralla Atago 2000 lub 3000. Wiem.... nie ten fan... No i co z tego ... 3000 zacznie 5-ty sezon i ma się dobrze. W tym czasie wysiadły już dawno spro 720 i 741 match. 

http://allegro.pl/kolowrotek-mistrall-atago-fd-2000-szpula-ko-ph-i5004491804.html

http://allegro.pl/kolowrotek-mistrall-atago-fd-3000-szpula-ko-ph-i5004491808.html

Interesowałem się jakiś czas temu tym mistralem :) Rozkręcałeś go już może? Jestem ciekaw co tam w środku ma ciekawego :P

Mam od 2012r. Zaubera 2000 + 3000 , szwagier 2000 + 4000 , kupione w Wawie przez internet , wtedy były chyba tylko 2 sklepy które je sprzedawały . Na razie zero problemów , szwagier pieje z zachwytu , mi to zwisa . Dla mnie to tylko mechanizm , to tak jak z samochodem , ma być w miarę tani , niezawodny , jeśli to możliwe bez kosztowy . Jak dla mnie dobry stosunek jakości do ceny , praca przekładni + hamulca bezproblemowa . Osobiście nie mam porównania bo nie użytkuję kołowrotków ze średniej i górnej półki cenowej więc się nie wypowiadam ale raczej niestosowne jest porównywanie tej maszynki do Stelli czy jakichś innych wynalazków  . Smar na próbę dałem jakiś czerwony kupiony do łożysk w puszce w Castoramie , na noc do chłodziarki ok. 3-4 st. i dały radę , tak że jak widać w temacie smaru też nie wydziwiam :D . Na śląsku mało ryb , to jak się maszynka rozleci kupię nową , ślubu z nią nie brałem to rozwód taniej wyjdzie ;)  , pozdrawiam .       

P.s zapomniałem dodać , masz auto ? Jeśli tak to sprawdź ile cię kosztuje 1 tankowanie na stacji , wyjeździsz to w tydzień a kołowrotek posłuży chyba trochę dłużej ?

Edytowane przez alex62

Ciekawe dlaczegoo firmy typu Dragon, Ryobi czy Jaxon nie wpadną na pomysł stosowania szpulek skopiowanych na przykład z TP 2011 czy Rarenium. Wielu chetnych za stówkę by sie znalazło. 

Dragon żadnych kołowrotków nie robi i  raczej nie będzie robił. Jedynie co robi to zamawia kołowrotki u chińczyków ze swoim logotypem. Wystarczy przejrzeć Alibabe i porównać.

• 3 tygodnie później...

Odgrzeje kotleta koledzy i zapytam czy jakaś korba od innego kołowrotka będzie pasowała do Ryobi Zaubera 3000 bo kupiłem wersję z mało wygodnym w użyciu knobem i zadałem na giełdzie prośbę iż kupię inną korbę z bardziej do ręki knobem ale jak narazie nikt nie ma a w sieci jakoś znaleźć nie mogę oryginalnej od Zaubera. Pisałem tutaj o tym jakiej korby z jakim knobem szukam - http://jerkbait.pl/topic/54106-kupi%C4%99-ca%C5%82%C4%85-r%C4%85czk%C4%99-do-m%C5%82ynka-ryobi-zauber-3000-fd/- może od innego młynka by dopasować?

Odgrzeje kotleta koledzy i zapytam czy jakaś korba od innego kołowrotka będzie pasowała do Ryobi Zaubera 3000 bo kupiłem wersję z mało wygodnym w użyciu knobem i zadałem na giełdzie prośbę iż kupię inną korbę z bardziej do ręki knobem ale jak narazie nikt nie ma a w sieci jakoś znaleźć nie mogę oryginalnej od Zaubera. Pisałem tutaj o tym jakiej korby z jakim knobem szukam - http://jerkbait.pl/topic/54106-kupię-całą-rączkę-do-młynka-ryobi-zauber-3000-fd/- może od innego młynka by dopasować?

Team dragon iZ ma najwygodniejsza i pasuje, passion, ecusima, blue arc, red arc , od daiwy exceller i pochodnych oraz caldiopodobnych również. Od team dragona chyba 35 zł nowe kosztują albo 30 zł nie pamiętam dokładnie.