Hvast Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Pewnie na pewno a może i lepiej. ;-) Wysłane z mojego Venue 7 HSPA+ przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Witajcie. Przeczytałem od groma tematów odnośnie kołowrotków i wybór padł na RYOBI ZAUBER 3000...jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Chodzi o nieszczęsną korbkę....podobno ta składana to smelc...ale na popularnym portalu aukcyjnym są też modele z korbką skręcaną? Można wybrać taki bez obaw? To oryginał czy jakaś lewa modyfikacja? Może lepiej brać z korbką składaną przyciskiem i ewentualnie potem serwis jak złapie luzy? Dzięki za wszelkie podpowiedzi Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez witus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 To jakiś mit z tą korbką. Przerobiłem kilka Zauberów i te, które mają składaną rączkę nie wykazują żadnych luzów. Natomiast te nowsze od Dragona z niby stałą korbką latają jak .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Ta skręcana jest niby gorsza? Przecież tyle jest lamentów na tą składaną, że luzy itd. Ludki sobie od innych młynków dorabiają wajchy, żeby ominąć te składanie i luzy. A ja już zgłupiałem czytając to wszystko... Kolego granvorka: czy z zauberów polecasz rozmiar 3000 czy 4000? A może masz sprawdzonego sprzedawcę co by kitu nie ogarnać? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jeśli się nie mylę to 3000 i 4000 jest tym samym rozmiarem kołowrotka. Różnica jest w pojemności szpuli chyba i odrobinę inny rotor. Cały mechanizm ten sam. Co do składanych korbek. Mam składaną w zauberze i skręcaną w team dragonie. Konstrukcje kołowrotków właściwie bliźniacze, te same i rączki w obydwu egzemplarzach nie wykazują żadnych luzów po wielu sezonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 To dziwne...na forach co chwile słychać skargi a zaraz potem kombinacje że są luzy w tej składanej i jak ominąć to. Jedni odsyłają na gwarancję a inni zmieniają z innych młynków. No nic...a polecacie skąd brać zaubera żeby trafić pewniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) "...podobno ta składana to smelc..." Podobno. Gdybym nie przeczytał takich opinii pewnie bym nie wiedział że mam g. Co prawda użytkuję dopiero drugi sezon, rozmiar 3000, ale wszystko jest jak trzeba. Luzów brak.Ja się podpiszę pod opiniami, że za te pieniądze lepszej zabawki nie kupisz.Jak Cię stać kup jakąś Daiwe Luvias /czy jakoś tak/, za 1000zł, a jak nie - zaubera i nie kombinuj EditA sklep - ja zamówiłem na extrafishing - cenę dogadałem dobrą przez int, a odebrałem osobiście bo to z Lublina.Dlatego wybór padł na tego sprzedawcę. NIe z polecenia czy przekonania Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Drac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) No tak...podobno to ja jestem piękny młody i bogaty Biorę kręciołka ze składaną łapką i zobaczymy. Pozdrowienia Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez witus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisspin Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Ja mam dwa Zaubery 3000 ze zakładaną rączką i nie zauważyłem luzów. Pierwszy ma już ok 4 lata i uważam że za te pieniądze to bardzo dobry wybór. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez krisspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Teraz trafienie Zaubera ze starą składaną rączką to raczej celowa sytuacja,bo ''nowe'' w ogólnej dystrybucji mają skręcane ramię korbki.Ja kupiłem w ciemno ponad rok temu model 2000 w www.tamaj.pl bo sklep miał tanią opcję wysyłki zagranicznej.Zauber ''nowy'' niby gorszy od poprzednika,ale mi się chyba trafił idealny,bo był przeciążany w opadzie nawet do 20g i kręci dalej elegancko,bez ''ząbkowania'',luzów czy innych bolączek.Jedynie co zrobiłem to zmieniłem ramię korbki razem z knobem na krótsze od shimano,bo wkurzało mnie kręcenie przy nie dużym kołowrotku,długim ''dyszlem'' z T-knobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Mam 2000 i 3000 , szwagier 2000 i 4000 , luzów brak , pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zależy kto ile łowi. W moich zauberach i exciach które przerobiłem zawsze się pojawiał luz. Poxipol w miejsce łączenia i spokój z luzikami. Mi nie zależy na składaniu korbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Mam składaną korbkę w dwóch Zauberach 4000 i nie zamieniłbym jej na inną.Bardzo wygodne rozwiązanie i mnie nie sprawiające żadnego kłopotu, a kołowrotki mają ~ 6-7 lat.W zimowej nudzie dołożyłem tylko do knobów po jednym dodatkowym łożysku od strony ramienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Po dwóch latach użytkowania składanej korbki i modelu 2000 luzów nie zaobserwowałem. Gdyby się pojawiły - recepta 2 posty wyżej od @Majo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Zależy kto ile łowi. W moich zauberach i exciach które przerobiłem zawsze się pojawiał luz. Poxipol w miejsce łączenia i spokój z luzikami. Mi nie zależy na składaniu korbki Luzy prędzej czy pózniej się pojawią. A to co opisuje @Majo to najprostszy nie techniczny sposób pozbawiający możliwości składania korbki. Powiem że można inaczej,ale jest to już zaawansowana metoda naprawy. Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rahtid Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Mam zaubera 4000 z wkręcaną korbka od maja. Używany ok. 20 godzin. Luzów na korbce nie ma, ale za to ze środka zaczynają dochodzić odgłosy jak ze starego diesla. Chyba trzeba będzie reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Luzy prędzej czy pózniej się pojawią. A to co opisuje @Majo to najprostszy nie techniczny sposób pozbawiający możliwości składania korbki. Powiem że można inaczej,ale jest to już zaawansowana metoda naprawy.To prawda, ale jeśli komuś nie jest specjalnie potrzebne składanie korbki to jest najszybszy, najprostszy i najefektywniejszy sposób A jak ktoś chce mieć składanie i nie mieć luzu to delikatnie trzeba pozbyć się nita i dołożyć podkładkę stosowną do luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Ech Koledzy, już to kiedyś pokazywałem, ale pokaże jeszcze raz.Prosty sposób aby korbka Zaubera działała zawsze jak nowa - zero luzu, wykonanie w pięć minut i działa przez lata !!!Jako materiał użyłem kawałeczek plastiku wyciętego z taśmy jaką się obwiązuje np.palety z towarem, bądź duże pakunki do wysyłki w większości firm.Można ten kawałeczek wkleić na Kropelce, czy SuperGlue ( do srebrnego elementu ramienia) , ale nie jest to konieczne trzyma się bardzo dobrze i bez klejenia. Koledzy nie kombinujcie z klejeniem korbki Poxipolem, czy innym klejem na stałe - bo kurczę no nie wypada tak traktować nasze kołowrotki - chwila pracy i korbka jak nowa, a w wielu przypadkach, lepsza jak nowa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kristo Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Kupując Zaubera 4 lata temu też miałem dylemat związany ze składaną korbką. Naczytałem się różnych komentarzy - i dobrych, i złych (m.in. że ten wariant jest do kitu, itp.) Mimo wszystko kupiłem właśnie taki i nie żałuję. Żadnych luzów w tym czasie nie doświadczyłem i jestem w pełni zadowolony z maszynki. Lekko chłopak nie ma, ale daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Przyznam, ze przeczytałem cały temat od początku bo wlasnie szukam kołowrotka i to co piszecie wydaje sie byc niedorzeczne, aczkolwiek jest to wszystko logiczne i biorąc pod uwagę całe 21 stron wszystko trzyma sie kupy...Zauber jest produkowany juz ładnych kilka lat i na pewno cały czas na tych samych maszynach, które swoje lata świetności i precyzyjności maja juz dawno za sobą stad kiedyś świetny w swojej cenie kołowrotek obecnie jest pełen wad i niedoróbek, które wynikają z wyeksploatowania maszyn produkcyjnych i braku ich precyzyjności. W sumie cały czas zastanawiam sie, ktory kreciolek wybrać ale gdzieś w podświadomości, aż do tego momentu na pierwszym miejscu był Zauber. Teraz wiem, ze chyba kategorycznie go odrzucę jeżeli 3/4 z kreciolkow po kilku h łowienia nadaje sie tylko do serwisu, a utrafienie dobrej sztuki graniczy z cudem...W takim wypadku zdecyduje sie chyba na Daiwe Freams 2508, która mozna trafić w niewiele większej kasie... Edytowane 9 Września 2015 przez PatLove 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Nowa Daiwa za niecałe 5 stów na pewno będzie kręcić latami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Pewnie nie bedzie i po roku zacznie zabkowac;) A tak powaznie to nie wiem ile bedzie kręcić ale na pewno na starcie jest duzo lepiej spasowana niż zauber i pracuje rowniez o niebo lepiej.P.S. Akurat Freams 2508 mozna wyrwać w duzo lepszej kasie niż 500pln... Za 500pln nawet bym o niej nie myslal Edytowane 9 Września 2015 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Chcesz kupic zaubera to nie kupuj przez net tylko w sklepie pokręć kilkoma i sobie porównasz. Ja tak zrobiłem ,tyle,że za wcześnie na euforie bo kręcioł był ze mną dopiero 2 razy na rybach . Na razie miód-malina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Zauberami oczywiście kręciłem w sklepie,przez net raczej byłoby to trudne. Mieli na stanie chyba 4, czy 5szt rozmiaru 3000, ktory mnie interesuje ale kręciłem tez 1000 i 4000 i praca wszystkich była niestety zbliżona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Ja kupiłem 3000 jak dla mnie chodzi lepiej jak shimano za ta samą kasę , zobaczymy jak będzie pod koniec sezonu, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi