tadekb Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) No i pomacałem i porównałem dokładnie Zauberki Nowy (czarno-złoty) ma inną rolkę i kabłąk niż stary. Ma dokładnie taką samą jak mam w spro i ryobi arktice. Tak więc za wiele dobrego to bym się po tym nie spodziewał. Ale plus taki, że przynajmniej mi zapasowe szpule pasują. Wybór padł na starszego. Zobaczymy ile przy mnie wytrzyma Edytowane 5 Grudnia 2015 przez tadekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 To ja nie wiem co Ty na te kołowrotki nawijasz, że Ci się rolki rozjeżdżają, może drut kolczasty. Ja mojego Reda już 7 lat katuje na plecionce i rolka wygląda jak nowa, tylko łożysko wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Pierwsze słyszę że rolki się rozjezdzają w kolowrotkach. Parę ładnych lat mam spro i od 2 arcticę i żadnego takiego problemu nie zauważyłem a łowie sporo w każdym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afro555 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Witam mam pytanko: posiadam ryobi zauber 4000 szumi mi rolka kabłąka już od nowości ...w jaki sposób ją przesmarować (jakim smarem) i czy stosować klej na śrubę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Klej na śrubę, raczej nie. Wymień lożysko i bedzie spokój. Smarowanie to tylko rozwiązanie na krótką metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Oddaj na gwarancje lub wymień sam łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Czy ktoś się orientuje jakim nawojem linki dysponuje Zauber 1000? Chodzi mi oczywiście o długość w cm Jakiej firmy smaru oraz oliwki najlepiej użyć do konserwacji tego kołowrotka? Edytowane 10 Stycznia 2016 przez spinspektor.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam pytanie do użytkowników Zaubera 3000 (w starej szarej wersji). Kupiłem funkiel nówkę i mam w małej strunowej torebeczce dwie przeźroczyste podkładki. Pod szpulą widzę takową jedną. Ile ich powinno być założonych żeby nawój był najlepszy. Tak jak oryginalnie tzn jedna? czy też lepiej dołożyć coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam pytanie do użytkowników Zaubera 3000 (w starej szarej wersji). Kupiłem funkiel nówkę i mam w małej strunowej torebeczce dwie przeźroczyste podkładki. Pod szpulą widzę takową jedną. Ile ich powinno być założonych żeby nawój był najlepszy. Tak jak oryginalnie tzn jedna? czy też lepiej dołożyć coś?Jak nie sprawdzisz, to nikt Ci nie powie ile podkładek powinno być założonych.Nawiń linkę na kołowrotek, jeśli nawój będzie szerszy u góry dodaj podkładkę, jeśli będzie szerszy u dołu to usuń podkładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 W torebce podkładki są w dwóch grubościach , dołożyć jedną cienką lub zamienić grubą na cienką w zależności jak nawija i obserwować co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ok dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) @BootlegTak naprawdę zależy jak łowisz...Jest luz 1-2mm(technologiczny-nawet w nowym egzemplarzu) zależny od ustawienia szpuli w górę lub dół.Jeśli łowisz szczytówka w dół (błystki woblery itp) to ciężar szpuli wysunie nieco w dół.Opad i inne ze szczytówką w górze-szpula pod ciężarem osadzona nieco głębiej...Jak weźmiesz na to poprawkę to sam ustawisz podkładkami optymalnie.Wystarczy kilka razy przewinąć. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez klim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Panowie. Przełowiłem dosyć intensywny sezon Zauberem (szczupaki, sandacze). Chodzi jak najbardziej poprawnie. Zastanawiam się czy powinienem go profilaktycznie przesmarować? A może oddać do serwisu póki jest gwarancja (podobno dystrybutor ma obowiązek przyjąć ode mnie kręcioł i zajrzeć do środka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Panowie. Przełowiłem dosyć intensywny sezon Zauberem (szczupaki, sandacze). Chodzi jak najbardziej poprawnie. Zastanawiam się czy powinienem go profilaktycznie przesmarować? A może oddać do serwisu póki jest gwarancja (podobno dystrybutor ma obowiązek przyjąć ode mnie kręcioł i zajrzeć do środka). Tak przesmaruj bo fabrycznie smaru maja ubogo mimo że praca wydaje się poprawna. Żaden serwis, najlepiej do kogoś kto to zrobi porządnie i dobrym smarem. Swojego będę poddawał tuningowi i smarowaniu o czym pisałem już na jerku ale to taka moja fanaberia by wszystkie łożyska zamienić na ezo. Ja serwisuje sam bo to prosta konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba00161 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Panowie. Przełowiłem dosyć intensywny sezon Zauberem (szczupaki, sandacze). Chodzi jak najbardziej poprawnie. Zastanawiam się czy powinienem go profilaktycznie przesmarować? A może oddać do serwisu póki jest gwarancja (podobno dystrybutor ma obowiązek przyjąć ode mnie kręcioł i zajrzeć do środka).To bardzo dobry kołowrotek,poszukaj kogoś kto robi takie cuś ,albo zrób samemu to bardzo prosta konstrukcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) To bardzo dobry kołowrotek,poszukaj kogoś kto robi takie cuś ,albo zrób samemu to bardzo prosta konstrukcja. Takie CUŚ, robi nasz Pan Leśniak, przynajmniej ja osobiście polecam, o ile ktoś nie ma pojęcia o rozbiórce młynków i ich poprawnym złożeniu. W każdym bądź razie, mój problem dotyczył innego młynka i rozwiązanie przez Pana Leśniaka było OK. Edytowane 5 Lutego 2016 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej7 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Używam zawiera 4000 od 4 lat na Wiśle + rokrocznie 10 dni na Szwedzkiej rzece. Działa idealnie. Zeszłej wiosny kupiłem kolejny, nowy i... OGROMNE rozczarowanie. Już po 3 dniach rzecznej orki wyje i terkocze jak Ursus:-( pozdrawiam Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba00161 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Takie CUŚ, robi nasz Pan Leśniak, przynajmniej ja osobiście polecam, o ile ktoś nie ma pojęcia o rozbiórce młynków i ich poprawnym złożeniu.W każdym bądź razie, mój problem dotyczył innego młynka i rozwiązanie przez Pana Leśniaka było OK.Oczywiście jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia o tym,to najlepiej oddać w dobre ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietryk Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Używam zawiera 4000 od 4 lat na Wiśle + rokrocznie 10 dni na Szwedzkiej rzece. Działa idealnie. Zeszłej wiosny kupiłem kolejny, nowy i... OGROMNE rozczarowanie. Już po 3 dniach rzecznej orki wyje i terkocze jak Ursus:-( pozdrawiam Wysłane z mojego D5803 przy użyciu TapatalkaMi się trafił podobny. Po jednym ostrym dniu jigowania wydaje z siebie nieprzyjemne dzwieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluton Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Z tym kołowrotkiem naprawdę nie ma wielkiej filozofii i jak najbardziej można przeprowadzić serwis samodzielnie. A że jest świetny, to już wiadomo. Oczywiście posiada mankamenty w postaci składanej korbki i szumiącego łożyska rolki, ale w tej cenie osobiście nie widzę innej sensownej alternatywy. Edytowane 6 Lutego 2016 przez Pluton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietryk Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Teraz pojawily sie już zaubery zecstałą korbką.Gdzies widzialem na portalu aukcyjnym a....o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Panowie te z korbą składaną na klips/zatrzask są z dystrybucji Kongera a ten ciągnie je ze wschodu od tego co narynek wschodni ma umowę z Ryobi na dystrybucję, te z korbą odlewaną są z dystrybucji Dragona bo ta firma jako jedyna ma na rynek polski umowę na dystrybucję. Osobiście miałem w dłoniach kilkanaście nówek z obu dystrybucji i jednak te co Dragon sprzedaje są moim zdaniem lepsze. Być może że są składane w tej samej fabryce przez tych samych chińczyków i tylko korby wstawiane są różne dla rynku wschodniego i polskiego ale osobiście uważam że te z dystrybucji Dragona mimo wszystko są lepsze jakościowo, jest to tylko moja opinia. Z tego co kojarzę choć nie wiem czy to pewnik Dragon daje 5 lat gwarancji a Konger 2 lata. Jak by na to nie patrzył to serwisując samemu młynek jakikolwiek zapomnijmy o gwarancji bo jak będzie już rozkręcany (a jest to konieczne jeśli chcemy by dłużej posłużył) żaden serwis gwarancji nie uzna w przypadku jakiegoś uszkodzenia. Jak ktoś nie robił tego i nie ma w sobie precyzji, dokładności i wiedzy jak czytać schemat to lepiej by sam nie rozbierał nawet zaubera bo nic dobrego już z niego nie będzie. Używam zawiera 4000 od 4 lat na Wiśle + rokrocznie 10 dni na Szwedzkiej rzece. Działa idealnie. Zeszłej wiosny kupiłem kolejny, nowy i... OGROMNE rozczarowanie. Już po 3 dniach rzecznej orki wyje i terkocze jak Ursus:-( pozdrawiamWysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka W tych nowych koniecznie trzeba dać smar bo mają go powiedział bym mniej niż oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teamdragonpl Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Witam Dragon ma umowę bezpośrednią z Ryobi i dystrybucję na Polskę tak jak kolega pisał korbki nie składane.O jakości nie będę się wypowiadać bo nie sprawdzałem nie porównywałem . Ale powinna być ta sama i nie wierzę w opisy że te z Niemiec sprowadzane są lepsze . Dragon daje 5 lat i Konger już też daje 5 lat rynek wymusił te zmiany .Kołowrotki Dragona są znaczone mają przez Ryobi na stopce wybijany numer który jest na karcie gwarancyjnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluton Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 @Hunter_pike oczywiście zgadzam się z Tobą co do gwarancji. Ja swojego Zaubera kupiłem przed 6-cioma laty( przed dragonowsko-kongerową dystrybucją) a na serwis odważyłem się już po upływie okresu gwarancji po 3 latach intensywnego użytkowania. I pomimo, że w środku był już czarny płyn zamiast smaru, przekładnia nie uległa zużyciu. Co do składanej korbki, za radą jednego z kolegów na forum użyłem kleju epoksydowego i problem luzów zniknął. Obecnie kołowrotek jest na emeryturze, bo odkryłem uroki Daiwy i Shimano . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 @Hunter_pike oczywiście zgadzam się z Tobą co do gwarancji. Ja swojego Zaubera kupiłem przed 6-cioma laty( przed dragonowsko-kongerową dystrybucją) a na serwis odważyłem się już po upływie okresu gwarancji po 3 latach intensywnego użytkowania. I pomimo, że w środku był już czarny płyn zamiast smaru, przekładnia nie uległa zużyciu. Co do składanej korbki, za radą jednego z kolegów na forum użyłem kleju epoksydowego i problem luzów zniknął. Obecnie kołowrotek jest na emeryturze, bo odkryłem uroki Daiwy i Shimano . właśnie tak mi coś nie pasowały te Twoje pochlebstwa o zauberze bo generalnie kilka cukierasków masz jakby nie patrzył top łany do swoich zastosowań a niebawem z tego co mi wiadomo przylecą do Ciebie dwa kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi