Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

No niestety te "nowe" zaubery to już nie to samo co te wcześniejsze... Sam kupiłem do lajta jednak praca tego młynka była bardzo kiepska. Ale cóż....

Też mam nowego, w środku był prawie suchy. Trochę smaru i odzyskasz wiarę że nie wyrzuciłeś kasy w błoto ;)

A ja nie narzekam, mam Zaubera 3000 FD i jestem zadowolony, zamieniłem wszystkie łożyska na ezo smr nierdzewne, dziś zamienię jeszcze te na wałku worma na ezo smr nierdzewne bo przy pierwszym serwisie ich nie wymieniłem ale jednak zamówiłem po sugestii Łukasza i podmienię. Po smarowaniu i zmianie łożysk lata już lepiej niż wcześniej a jeszcze jak go dopracuję będzie jak "stella w wersji niskobudżetowej".  :D  ;)

A ja nie narzekam, mam Zaubera 3000 FD i jestem zadowolony, zamieniłem wszystkie łożyska na ezo smr nierdzewne, dziś zamienię jeszcze te na wałku worma na ezo smr nierdzewne bo przy pierwszym serwisie ich nie wymieniłem ale jednak zamówiłem po sugestii Łukasza i podmienię. Po smarowaniu i zmianie łożysk lata już lepiej niż wcześniej a jeszcze jak go dopracuję będzie jak "stella w wersji niskobudżetowej".  :D  ;)

A łowiłeś już nim po zmianie tych łożysk , czy tylko kręcisz w fotelu .? Bo tak to rzeczywiście Stella może być. :D

A łowiłeś już nim po zmianie tych łożysk , czy tylko kręcisz w fotelu .? Bo tak to rzeczywiście Stella może być. :D

Póki co w fotelu a z wrażeń z nad wody z pewnością się podzielę, może weekendowy wypad na okonie, zobaczę jak czas pozwoli.

Jaki koszt wszystkich lozysk i gdzie kupiles?

O czy mozna dostac gdzies rolke prowadzaca zylke bo mi sie rozwarstwila;(

Poszedł priv z cenami łożysk.

Edytowane przez Hunter_pike

W nowym dopiero co zakupionym zauberku bardzo niewiele smarowidła jest w środku, i aby dołożyć smaru trzeba myć do zera całość czy można dołożyć odrobinę i będzie git ? 

mam czerwonego Hota i ardenta "na raz" by było - który z nich dołożyć ? Nie mam doświadczenia z mieszaniem, może ktoś tak robił ?

Powiem tak, nie wiem jaki jest dawany smar fabryczny dlatego by się nie gryzły ze sobą co mogło by wpłynąć na pracę młynka czy zużycie przekładni polecił bym umycie wszystkiego i podanie w całości jednorodnego smaru. Ja smaruję Ardentem, na worma mieszanka smaru i oliwki Ardenta bo sam smar jest za gęsty. Poczekaj jednak na specjalistów jacy rozbierali i smarowali dziesiątki kołowrotków może napiszą Ci coś innego.

Kupilem rok temu cf na allegro i jak narazie chodzi bez spostrzezen tylko lozysko rolki szumi a tak to ok a dostal w d... Dobrze.

Ale teraz kupilem do sandaczowki fd w ztacjonarnym sklepie i tam tylko z experta zamawiaja bo w dragonie lipna gwarancja ponoc;)

Jak mam być szczery to szukaj modelu 2000 FD z dystrybucji Dragona, ma stałą korbę, chyba że chcesz składaną korbę to wówczas dystrybucja Konger ale też FD, CF raz że droższy, dwa że niczym poza desingiem się nie różni, trzy że ma kiepską rolkę jaka się po czasie lubi podzielić na pół.