Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma większych beneficjentów forum jerkbait.pl niż Shimano, St Croix, Daiwa (kolejność nieprzypadkowa). Co z portfelem potrafi zrobić czytanie jerka przekonałem sie tej zimy, sadzać po lawinie ogłoszeń w ostatnim okresie w wielu domach trwa właśnie tuszowanie wydatków na nowy sprzęt, zamawianie przesyłek do pracy/kolegów itd... ;) najgorsze, ze jak sie człowiek naczyta o tych lżejszych sprężynach, szpulkach 10 g lżejszych to rozstrząsanie tych kwestii zajmuje więcej czasu niż samo łowienie.

Kończąc, tak aby napisać coś bardziej związanego z tematem - Zauber to przyzwoity kołowrotek do wędkowania. Do masturbacji bardziej nadają sie stare konstrukcje daiwy/shimano. Nawet łożyska Evo tutaj nic nie zmienią ;) sam miałem zaubera, potem kupiłem Stellę nie dlatego, ze mi dłużej posłuży ( oraz te inne stałe argumenty apologetów sprzętu z wyższej polki), a z ciekawości, dla szpanu i zaspokojenia rozbudzonego konsumpcjonizmu. Wejdzie nowa generacja stelli/existow to na forum zaroi sie od ogłoszeń sprzedaży modeli stl14 i exist 16. A i temat Stella'20 będzie miał 30stron zanim ktokolwiek w Polsce pokręci tym kolowrotkiem

Jeszcze się nie rozpocznie produkcja Stelli 20', a już na jerku będą ją polecać.

Ludzie którzy u mnie kupowali Zaubery to nastolatki co starsza posmarowała hajsem lub typowi "czytacze" neta. Tym drugim to często żona przychodziła i kupowała nazajutrz. I o dziwo nie było to przyjście i zakup tylko kilkudniowe podchody, jeżdżenie po mieście i porównywanie. Każdy, ale to każdy pytał o łożyska :D

Jakiś fenomen czy co... Marcyś, też tak masz?

Identyko mieliśmy. Ale teraz lecimy bez ryobi. Kto szuka i tak kupi 30zł taniej w necie. A jak brali to byli niezadowoleni :)

• Like 1

TP z rocznika 2009 i 2011 to najbardziej poszukiwane i uznawane za jedne z najlepszych i najwytrzymalszych kreciolow w tej klasie, stad raczej poniżej 1000 nie uświadczysz. Mój egzemplarz poszedł niedawno na forum za "trochę" większa kwotę niz 1000 ;)

No to jest ze mnie niesamowity szczęściarz, gdyż te właśnie dwa modele w stanie "nówka fotelówka" ostatnio nabyłem  :D  :D  :D

A wracając do zaubera, jest to naprawdę przyzwoity kołowrotek. Dla wędkarzy, którzy nie mają porównania z nieco lepszym sprzętem faktycznie może się wydawać szczytem technologii, ale nim nie jest. Swojego ( model made in China) użytkowałem bardzo intensywnie przez cztery  lata i spokojnie spełniał swoje zadanie dając mi przy tym przyjemność z łowienia. Ba, przez ten czas nie myślałem nawet, żeby cokolwiek zmieniać.  Ale odkryłem Shimano i Daiwę ( głównie poprzez nadmierne czytywanie Jerkbaita :D ) i poznałem kolosalną ( oczywiście moim skromnym zdaniem) różnicę pomiędzy rzeczonym kołowrotkiem a kołowrotkami z  nawet nieco  wyższej półki. Jednak zdaję sobie sprawę, że gdyby nie było mnie stać na takie kołowrotki. pozostałbym pewnie przy zauberze i byłbym nadal szczęśliwy,że mam taki fajny i mocny  kołowrotek. 

• Like 1

No to jest ze mnie niesamowity szczęściarz, gdyż te właśnie dwa modele w stanie "nówka fotelówka" ostatnio nabyłem  :D  :D  :D

A wracając do zaubera, jest to naprawdę przyzwoity kołowrotek. Dla wędkarzy, którzy nie mają porównania z nieco lepszym sprzętem faktycznie może się wydawać szczytem technologii, ale nim nie jest. Swojego ( model made in China) użytkowałem bardzo intensywnie przez cztery  lata i spokojnie spełniał swoje zadanie dając mi przy tym przyjemność z łowienia. Ba, przez ten czas nie myślałem nawet, żeby cokolwiek zmieniać.  Ale odkryłem Shimano i Daiwę ( głównie poprzez nadmierne czytywanie Jerkbaita :D ) i poznałem kolosalną ( oczywiście moim skromnym zdaniem) różnicę pomiędzy rzeczonym kołowrotkiem a kołowrotkami z  nawet nieco  wyższej półki. Jednak zdaję sobie sprawę, że gdyby nie było mnie stać na takie kołowrotki. pozostałbym pewnie przy zauberze i byłbym nadal szczęśliwy,że mam taki fajny i mocny  kołowrotek. 

bo wujek łukasz wie co dobre,  te dwa to były ostatnie nieśmigałki za jakie mogłem poręczyć :D ale wiesz ;) stella czeka u mnie jeszcze :D

Tak myślałem  :-) Gonimy króliczka cały czas.... a choroba zmieniła tylko kierunek :-)  Ciagła pogoń za nowoczesnością a gdzie w tym wszystkim czas na wędkowanie? Dziś Zauber, za rok Bio, za dwa Certate........tak to niestety wygląda. ....

A złoże sobie okonióweczke to juz na pare sezonów będe miał....mija sezon...kurde sprzedam zbuduje inną.......i tak wkółko... :-).

Edytowane przez przemow

A nie lepiej mieć np jedna linię np. Ryobi  jak pisaliście szpule między kołowrotkami wymienne. Mam Ecushimę 300 i do niej dwie szpule . Dokupiłem Zaubera 4000 i  2000. Do tego 4000 nie muszę dokupywać zapasowych szpuli (sprawdziłem teraz - pasują). W poprzednich postach pytałem o możliwość plątania się plecionki ze szpuli ecushimy 3000 na Zauberze 4000. Jeśli nie będzie - to super. Wniosek się nasuwa - warto mieć jeden system i kilka młynków (np wielkości 3000 i 4000 Ryobi)  - 2 - 3 i do tego  5 czy 6 szpul i jesteśmy uzbrojeni nad wodę.

Jescze tylko pytanie: do wszystkich czy widzieliście szpule match do Zaubera 4000?

Edytowane przez Persi

Kuba ale mnie się podobają tylko te dwa TP z rocznika 2009 lub 2011. Starsze są brzydkie na nowsze na 200 % mnie nie stać. Kto ma takowego w stanie igła, serwisowanym, kręconym najlepiej tylko w fotelu i sprzeda?

Łukaszu ten z 2011 jest ładny ale będzie pewnie i drogi. 

Szukaj Biomka 2011. Ułożyskowany tam gdzie trzeba. Wygląd podobny do TP2011. Praca malina. Kręcę już takim dłuższy czas. Nie w fotelu.

Miałem Vańki , Tp i Stelle. Ten mi wystarczy. 

• Like 1

Łowiłem sobie spokojnie ponad 10 lat kołowrotkami po 50zł, żyłkę zmieniałem co 3 sezony. Każdy malutki okoń sprawiał mi mnóstwo frajdy. Później zacząłem czytać prasę wędkarską, oglądać filmiki i zmieniłem sprzęt na trochę lepszy. Ale po zarejestrowaniu się na jb.pl oszalałem. Siędzę o 1 w nocy i kręcę starymi kołowrotkami. Kombinuję podkładki żeby zniwelować luzy w jakimś yorku za 40zł. Przeglądam allegro, olx i giełdę w poszukiwaniu nie wiem sam czego. Nie chcę mieć żony, chcę Stellę!

• Like 3

Łowiłem sobie spokojnie ponad 10 lat kołowrotkami po 50zł, żyłkę zmieniałem co 3 sezony. Każdy malutki okoń sprawiał mi mnóstwo frajdy. Później zacząłem czytać prasę wędkarską, oglądać filmiki i zmieniłem sprzęt na trochę lepszy. Ale po zarejestrowaniu się na jb.pl oszalałem. Siędzę o 1 w nocy i kręcę starymi kołowrotkami. Kombinuję podkładki żeby zniwelować luzy w jakimś yorku za 40zł. Przeglądam allegro, olx i giełdę w poszukiwaniu nie wiem sam czego. Nie chcę mieć żony, chcę Stellę!

I dobrze. Jerkbait rozwija i wyzwala pragnienia ;)

Ja już jestem uleczony. Ale przewaliłem trochę tego przez te kilka lat na Jerku.

Edytowane przez godski

Mam obecnie pare młynków i każdy coś ma:

Caldia 3000 A: nówka, masło, spasowany, głośno szumi, średnio układa plecionkę

Stradic 4000 FK: nówka, spasowany, bardzo ładnie układa plecionkę, szumi i do masła mu bardzo bardzo bardzo daleko (ma jakieś opory)

Zauber 2000: spory luz na posuwie szpuli, lekko kręci, w miarę cichy, nie najgorzej układa plecionkę

Raw II 3000: w miarę cichy, lekko kręci, spasowany

Fishmaker TI 930: troche szumi, ładnie układa plecionkę, spory luz na korbie

Slam 4000, głośny, spasowany, coś w nim stuka w przy łowieniu z podniesionym wędziskiem, średnio układa plecionkę (jak się zrobi podkład ręcznie - najwięcej środkiem to później jest OK