EdekDeBeściak Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Zauber z płytką szpulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 To jakaś nowość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 To jakaś nowość? Nie zwykły zauber ale z akcesoryjną szpulą typu match. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonix1980 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Ryobi Zauber vs Excia?Pomogli mi już koledzy w doborze wędki na szczupaka i zdecydowałem się na SG XLNT3 240cm. 12-40g. Teraz potrzebuję do wędki jeszcze dobrać kołowrotek i padło na Ryobi ze względu na jego cenę i pozytywne opinie. Mam jednak pytanie czym różnią się te dwa modele jak w tytule? Mam możliwość zakupienia od forumowiczów jednego jak i drugiego w dobrej cenie z tym że jeden to Zauber 3000 a drugi Excia 4000. Wiem że różnią się wielkością szpuli, ale czy są jeszcze jakieś różnice pomiędzy tymi dwoma modelami jeśli tak to jakie i który polecacie? Głównie będę łowił na gumy 10-15cm. z obciążeniem 7-15g. czasami jakiś woblerek czy obrotóweczka.Pozdrawiam Tomasz. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Różnica chyba w przełożeniu i wadze. Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonix1980 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 A coś więcej na ten temat? Który byłby lepszy itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Wg danych katalogowych różnice w wadze (15g na korzyść Excii w tej konfiguracji, ale to nie są że tak powiem sztywne dane) i materiałach - Zauber ma więcej elementów zewnętrznych z "uszlachetnianego japońskiego aluminium". Różnią się też napędem posuwu szpuli. Przełożenie 5.0 u Zaubera i 4.9 w Excii - myślę że pomijalna sprawa. Poza tym detale dizajnerskie. Mam 2 Zaubery, ale nie powiem że bierz tego bo ja mam, zwyczajnie nie znam Excii i nie mogę porównywać inaczej niż suchych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Excia ma prostszy układ posuwu szpuli, z jedną tylko zębatką, nue jak zauber z kilkoma. Skutkuem tego szpula posuwa się szybciej (więcej cykli na jeden obrót korby). Też nawija przyzwoicie, a w zauberowatych te zębatki to słaby punkt - są wykonane z odlewu cynkowego i szybko wycueraką się i robią się tam luzy. Excia była chyba najlepsza jako Team Dragon 930iZ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Ja bym nie szedł w tą składaną rączkę i z tych dwóch wybrałbym Zaubera bez tego systemu składania. Chyba że udoskonalili przez ostatnie 5 lat i teraz nie tworzą się wkurzające luzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Wg mojej wiedzy system posuwu szpuli w tych kołowrotkach jest taki sam. Nie mam aktualnie żadnego z tych modeli na stanie, więc nie mogę otworzyć by upewnić się, ale internet utwierdza mnie w przekonaniu, że nie mylę się. [emoji41]Chyba, że gdzieś pokazały się inne Excie, oparte na Applause. [emoji848] Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Excia jest na wormshafcie, a zauber na spowolnionym wormshafcie. Nawet na zdjęciach widać, że Excia nie ma dwóch dodatkowych zębatek. W Excia wormshaft napędzany jest przez pinion, a w zauberach przez główne koło przekładni+ te małe zębatki, co powoduje, że posuw szpuli w zauberach jest spowolniony, mniej więcej 4 obroty korby na cykl dół-góra-dół. W exci jest normalnie 2 obroty. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez LordG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Excia jest na wormshafcie, a zauber na spowolnionym wormshafcie. Nawet na zdjęciach widać, że Excia nie ma dwóch dodatkowych zębatek. W Excia wormshaft napędzany jest przez pinion, a w zauberach przez główne koło przekładni+ te małe zębatki, co powoduje, że posuw szpuli w zauberach jest spowolniony, mniej więcej 4 obroty korby na cykl dół-góra-dół. W exci jest normalnie 2 obroty.A co według Ciebie lepsze tzn. Co nam daje zwolniony, będzie trwalszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 W teorii shimano było to po to aby bardzo równo młynek nawijał linkę.W praktyce tak to działało i działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zauber będzie nie tyle trwalszy, co będzie lepiej układać linkę na szpuli. Jeśli stary Team Dragon to faktycznie Excia w przebraniu, to mam dwie (TD 920 i 935 iZ ), tak samo jak i Zaubery 3000 i 4000) - z klonów mam jeszcze jak dobrze pamiętam Slama 2000 i 5000, Slama Slara 1000, Ecushimę 6000 i miałem Spro Blue Arca 3000 oraz Arcticę 2000 (ale sprezentowałem kuzynowi) i Spirituala 50. Wolę Zaubery niż te TD/Excie, ale różnica w użytkowaniu jest tak mała, że chyba bardziej zwracałbym uwagę na cenę niż napis na szpuli. Przyznaję, że nie mają u mnie ciężko, odkąd kupiłem pierwszy multiplikator korby używam rzadziej, w zeszłym sezonie może ze 3 godziny łącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszFZS Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Zauber 3000 ile nawija linki za jednym obrotem korby ? coś nie mogę znaleźć informacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daron Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Mierzyłem kiedyś nawój zaubera 3000 przy jednym obrocie korbki , jeśli się nie mylę było 72 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niusio99 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 A może ktoś wie jaki jest nawój 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Jak to jest z 5 lat gwarancji na pudełku? Mam kupiony zauber 2000 nieużywany od 07/2017 na paragonie tylko 12 miesięcy... Edytowane 14 Maja 2020 przez deridun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Hej pytanie. Z jakich modeli pasują szpule? Wiem że spro red arc i jakiś dragon, ktoś pamięta? czy z zAUBER pro i cf szpule pasują? Edytowane 7 Czerwca 2020 przez fladra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witlew62 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Jak to jest z 5 lat gwarancji na pudełku? Mam kupiony zauber 2000 nieużywany od 07/2017 na paragonie tylko 12 miesięcy...To radzę używaj. W moim po kilku razach nad wodą zacięła się korbka (kupiony w listopadzie 2019r.) Oddałem do naprawy i czekam już półtora m-ca.Pozdrwiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Podpowie ktoś z tymi modelami bliźniaczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 (edytowane) To radzę używaj. W moim po kilku razach nad wodą zacięła się korbka (kupiony w listopadzie 2019r.) Oddałem do naprawy i czekam już półtora m-ca.Pozdrwiam Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkPewnie jeszcze poczekasz.Takie gwarancje o kant d...y rozbić.Żenada, chyba do 14 albo 21 dni powinna być usunięta usterka albo zwrot kasy.Pytanie jak zakwalifikują tą usterkę, wina sprzętu czy użytkownika? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witlew62 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Pewnie jeszcze poczekasz.Takie gwarancje o kant d...y rozbić.Żenada, chyba do 14 albo 21 dni powinna być usunięta usterka albo zwrot kasy.Pytanie jak zakwalifikują tą usterkę, wina sprzętu czy użytkownika? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu TapatalkaJak załatwią dam info. Będzie wiadomo co to znaczy 5 letnia gwarancja Ryobi. Nawet jeżeli uznają i tak go opchnę. Kołowrotek chwalony, a ja mam pierwszy taki przypadek na kilkanaście przerzuconych. Fakt, że to były schimanki. Zostaję z tą firmą. Kupiłem już następny.Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Mi kiedyś jakiegoś taniego Dragona naprawili i odesłali po półtorej tygodnia. Z tym że wysłałem prosto do Dragona. Odesłali naprawiony kołowrotek z informacją żebym następnym razem załatwiał reklamacje przez sklep w którym kupiłem. Pewnie gdybym tak zrobił to do dzisiaj kołowrotek leżałby zepsuty. Czyli gwarancja 5 letnia jakoś tam działa skoro chciało im się naprawiać 3 letni kołowrotek za 130zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witlew62 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Mi kiedyś jakiegoś taniego Dragona naprawili i odesłali po półtorej tygodnia. Z tym że wysłałem prosto do Dragona. Odesłali naprawiony kołowrotek z informacją żebym następnym razem załatwiał reklamacje przez sklep w którym kupiłem. Pewnie gdybym tak zrobił to do dzisiaj kołowrotek leżałby zepsuty. Czyli gwarancja 5 letnia jakoś tam działa skoro chciało im się naprawiać 3 letni kołowrotek za 130zł.Pocieszyłeś mnie, bo mam jeszcze 4,5 roku. Nie tęsknię za tym kołowrotkiem, więc spokojnie poczekam, tym bardziej że nie mam zamiaru nigdy go używać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi