PiterS Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jak myślicie przekładnia faktycznie z tytanu?Ośka jest z tytanu, a przekładnia ze stopu aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jutro może dojdzie mi plecionka to pokaże jak nawija. Ale myślę że powinno być bez zmian tak jak w starszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Na sucho sprawia wrażenie że jest odpowiednio mocny,czy raczej plastik fantastik?Niższa waga jak dla mnie to w tańszych kreciołach niestety na minus.Ale zauber i tak bardzo mocny gracz na rynku w tym segmencie cenowym.Najwiekszym niestety mankamentem to tendencja do szumu rolki ale niewiem może ten nowy będzie lepiej przemyślany.A nawój stare nas już do tego przyzwyczaiły że jest ok.Bynajmniej te które miałem.Ciekawe czy będzie też płytka szpula pod plecionki bo ta standardowa jest piekielnie głęboka,a cenowo zauber wychodzi też ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Z opisu to ten sam material co w Slamie , wiec sztywnosc powinna byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Dół obudowa przekładni jest nadal cała z aluminium, nawet jak się bierze go do ręki to czuć tą masę w dolnej części. Odchudzanie nastąpiło raczej tylko w części górnej czyli rotor, szpula i korbka. Zresztą w starym Zauberze 280g po wymianie korbki i szpuli od Slama szło urwać z wagi 20g,czyli z 280g na 260g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Wystarczy zdjąć metalizowaną wstawkę na korpusie i widać co pod spodem Edytowane 24 Czerwca 2021 przez PiterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Panowie podniecacie się kielskim kołowrotkiem, kupiłem Zaubera 4000 i klęka pod gumą 15 cm plus główka 10 gr. Żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Myślę że nikt tu się niczym nie podnieca, bynajmniej nie ja. Tak się nawineła plecionka 0.10mm plus ogromna ilość żyłki na podklad. Szpula zdecydowanie jak dla mnie zbyt pojemna. Pojemność szpuli taka sama jak w Ryobi Slam 3000 bo takiego używałem do przewijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ewidentnie cosik nie daj. A spróbuj nawinąć tak jak to dajwa zaleca w swoich młynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Tragedi niema ale dupy nieurywa,cienkie pletki to co innego niż średnie i grube.Noto kolega czemu niekupił czegoś lepszego w tej kasie skoro to złom zauber?Miałem kilka 4000i zaden nieklekał pod opisywanym ciężarem.Moze kiepski model trafiłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ewidentnie cosik nie daj. A spróbuj nawinąć tak jak to dajwa zaleca w swoich młynkach.A co zaleca Daiwa????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 A to już wyższa szkoła jazdy. Nie wiem czy nie czasem w wątku poświęconym fuego lt była instrukcja jak nawijać linkę na szpule. Z grubsza chodzi o to, żeby trzymać wędzisko z podpiętym młynkiem horyzontalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Myślę że nikt tu się niczym nie podnieca, bynajmniej nie ja. Tak się nawineła plecionka 0.10mm plus ogromna ilość żyłki na podklad.Szpula zdecydowanie jak dla mnie zbyt pojemna. Pojemność szpuli taka sama jak w Ryobi Slam 3000 bo takiego używałem do przewijania. 20210624_205120.jpg Przy płytszej szpuli, pewnie nawój byłby mniej wklęsły. Ciekawe czym kierował się projektant projektując tak głęboką szpulę do kołowrotka typu LT, których używa się raczej do cienkich linek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 LT moim zdaniem to nawiązanie do odchudzonej daiwy o tym samym oznaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Przy płytszej szpuli, pewnie nawój byłby mniej wklęsły. Ciekawe czym kierował się projektant projektując tak głęboką szpulę do kołowrotka typu LT, których używa się raczej do cienkich linek....Wagą się kierował , głęboka szpula jest po prostu lżejsza . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Tak nawija 4000 który dziś do mnie dotarł. Szybki godzinny wypad pobiczowac wodę i powiem szczerze że dużo, ale to dużo płynniej chodzi niż zauber CR. Porównując bezpośrednio do Daiwy fuego LT 4000 która aktualnie posiadam. Zdecydowanie zostaje Zauber. I powiem szczerze że jest to pierwszy młynek którego na starcie nie muszę poprawiać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Myślę że takiego nawoju niepowstydziło by się sporo droższe shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Tak nawija 4000 który dziś do mnie dotarł. Szybki godzinny wypad pobiczowac wodę i powiem szczerze że dużo, ale to dużo płynniej chodzi niż zauber CR. Porównując bezpośrednio do Daiwy fuego LT 4000 która aktualnie posiadam. Zdecydowanie zostaje Zauber. I powiem szczerze że jest to pierwszy młynek którego na starcie nie muszę poprawiać.Powiedz z czego dałeś podkład pod plecionke i jakie grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Jeśli ktoś szuka kołowrotka w tym przedziale cenowym to polecam Daiwę Exceler LT 2021 (nowy szary model). Mam 2500 i 4000 CP z niskim przełożeniem. Wkręcana korba, hamulec precyzyjniejszy niż w poprzednich tanich Daiwach, niska waga, miękka praca i duża moc. Imho w tej cenie to najlepszy kołowrotek na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Powiedz z czego dałeś podkład pod plecionke i jakie grubości?Żyłka 0.18 + plecionka 0.12. I docelową na koniec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Jeśli ktoś szuka kołowrotka w tym przedziale cenowym to polecam Daiwę Exceler LT 2021 (nowy szary model). Mam 2500 i 4000 CP z niskim przełożeniem. Wkręcana korba, hamulec precyzyjniejszy niż w poprzednich tanich Daiwach, niska waga, miękka praca i duża moc. Imho w tej cenie to najlepszy kołowrotek na rynku.Mam rozumieć że przerobiles wszystkie dostępne młynki w tym przedziale cenowym?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Łowiłem krócej lub dłużej kilkunastoma popularnymi modelami i na tym opieram swoją opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Co prawda nie miałem modelu 2021, ale sądząc po tym co daiwa zrobiła z fuego na 2021 bodajże (czyli nic). Excellera też miałem, to nie jest wart tej ceny. Ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Miałem dwie sztuki Fuego LT 2019 i Exceler LT 2021 to przepaść in plus. Nie wyrażam opinii na podstawie domysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi