Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Czy nowy zauber ma w rozmiarze 3000 i 4000 przekładnię tej samej wielkości?

Wagowo to niemal to samo, więc oczekiwałbym, że tak.

Ja czekam aż zrobią hybrydę LT (masa) i czerwonego (wkręcana korba i ogólnie wygląd), a do tego z  płytką szpulą, bo powstanie najlepszy budżetowy kołowrotek do intensywnego łowienia na UL. :)

Nikt nie chce wróżyć z fusów jak intensywny to będzie sezon .Z moich obserwacji i doświadczeń z poprzednimi zauberowatymi to standardowy średni spinning tak do 25 g nie robi na 3000/4000 wrażenia.Moje osobiste kalkulacje zakładają wykorzystanie tego kołowrotka do główek max 25 g + guma czyli powiedzmy 35 g masy łącznej max przestrzegając podstawowe zasady eksploatacji i konserwacji sprzętu.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Kilka słów ode mnie odnośnie nowego, czerwonego (wg mojej córki malinowego) Zaubera: młynek sparowany z fioletowym???? kijem córki 183cm 7-28g by @Mekamil, który wyważa go idealnie. Bardzo dobry nawój przy plecionce 15lb i precyzyjny, miękko startujący hamulec. Radzi sobie dobrze zarówno z gumami 10-12cm na max 10g główkach, jak i ze średnimi woblerami. Na razie jest nowy, po tygodniu łowienia wiec nic nie stuka, ani nie puka. Rzuty wyraźnie dłuższe niż przy wcześniejszych połowach córki Spro Passion 720 i to chyba zasługa większej średnicy szpuli. Łowiłem kiedyś pierwszym Zauberem i w stosunku do niego na pewno jest progres w ergonomii bo młynek jest wyczuwalnie lżejszy ale moim zdaniem i w pracy, która jest dużo lepsza (po mimo, ze podobno bebechy te same). Kołowrotek dobrze spasowany, bez wyczuwalnych luzów, czy denerwujących niedoróbek. Ogólnie, na ten moment, po tygodniu łowienia mogę polecić z czystym sumieniem.

Edytowane przez PatLove

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Użyłem lupki niestety nie znalazłem lub jestem zbyt zielony żeby się odnaleźć w nazewnictwach...

Zgubiłem rączkę do kołowrotka Zauber 3000,
Odezwałem się do Dragon niestety nie dostałem żadnych konkretów czy uzyskam zamiennik.
Kolor jest złoty, nie mam wysokich wymagań, chce móc po prostu znowu używać kołowrota, zależy mi po prostu na tym, żeby mieć link do gotowego modelu, który będzie pasował.
Jak taki rozpoznać?

Pozdrawiam

Cześć,

Użyłem lupki niestety nie znalazłem lub jestem zbyt zielony żeby się odnaleźć w nazewnictwach...

Zgubiłem rączkę do kołowrotka Zauber 3000,

Odezwałem się do Dragon niestety nie dostałem żadnych konkretów czy uzyskam zamiennik.

Kolor jest złoty, nie mam wysokich wymagań, chce móc po prostu znowu używać kołowrota, zależy mi po prostu na tym, żeby mieć link do gotowego modelu, który będzie pasował.

Jak taki rozpoznać?

Pozdrawiam

Mam takie dwie sztuki,jedna od Zaubera druga Spro Passion.

Jak jest zainteresowany to pisz na priv.

post-65453-0-60972800-1695239281_thumb.jpg

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Panowie pomóżcie mam ryobi zauber 4000pro zakupiony jako nowy, użyty 4moze5razy na lekko I zauwazyłem ze kręcąc pod przyneta stawiająca wiekszy opór coś puka w środku bardziej to słyszę gdy krecioł jest szpula do dołu.Jest to opłacalne by naprawić dać do kogoś kto zrobi i będzie poprawnie czy pozbyć jako uszkodzony w cenie dwóch szpul.Niepotrzebuje cudów tylko żeby pracował poprawnie ktoś coś pomoże doradzi lub wezmie do siebie i zrobi jak być powinno?Coś tam czytałem co może być ale niejestem id tego niech wypowiedzą się fachowcy.Czy poprostu kupić coś w podobnej klasie co poprawnie kręci, dobrze nawija a jest sprawdzone i niejest wagowo cięższe niż zauber.I podoła kilka razy w sezonie wyjscie

na łowienie do20gram łacznej gumy i woblery.

Jak masz nowy odeślij na gwarancję.

Jeżeli nie masz gwarancji raczej da się go naprawić w rozsądnej cenie. W Białymstoku w sklepie szczupak można naprawić, dawałem tam swojego zaubera 3000 po utopieniu w rzece i wszystko działa jak należy.