barwena1977 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 I ponownie wstawię się za Pennem .Kołowrotek tej firmy Affinity czyli AF istniał już przed wejściem na rynek Zaubera od Ryobi . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Przeglądałem też opinie o affinity itd. ale cena jak dla mnie za ten sprzęt za wysoka, choć opinie prawie wyłącznie pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Faktycznie niezle sie inzynierowie postarali. Elementow przekladni wiecej niz w Shimano Stella F.Ciekawe czy lepiej nawija i plynniej pracuje http://www.mikesreelrepair.com/schematics/albums/shimano/Shi mano_stl4000f.pdf Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekk Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Mam Zaubera 4000. Kręci bardzo przyjemnie, lekko, idealnie nawinął plecionke. Obudowa jest z metalu tak więc wydaje się że to całkiem solidna konstrukcja. Jestem bardzo zadowolony z zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Mam Zaubera 4000. Kręci bardzo przyjemnie, lekko, idealnie nawinął plecionke. Obudowa jest z metalu tak więc wydaje się że to całkiem solidna konstrukcja. Jestem bardzo zadowolony z zakupu Ja tak samo jak kolega, łowię nim od 1maja i nie narzekam, mechanizm chodzi idealnie. Jedynie coś lekko szumi ale mi to nie przeszkadza Muszę dać koledze do przeglądu, mówił że w kilka sekund można usunąć ten szum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 OK, dzieki Panowie za uspokojenie sumienia . Zamawiam, mam nadzieję, że się psrawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 śmiało kręcę Zauberem 4000 od prawie 3 lat, a jest to sprzęcik z drugiej ręki, wyholowałem X'naście mniejszych i większych ryb i złego słowa powiedzieć nie mogę, jedynie na co mi się zbiera to żeby oddać komuś do przesmarowania, bo mnie sumienie gryzie że go zaniedbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Podpinam się pod temat. Mam dylemat nowy ryobi zauber, czy używana daiwa advantage. O ryobi wiem już sporo, o daiwie nic Chodzi mi przede wszystkim o przekładnię digigear - cóż to takiego i jak się ma do ślimaka ryobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Używam Ryobi Zaubera 4000 czwarty sezon - działa bez zarzutu, dobrze nawija żyłkę i plecionkę. Muszę jednak zaznaczyć, że używam do lekkiego łowienia - kij 2,7 cw 3-14g, żyłka 0,18, plecionka 0,10 mm. Pozdrawiam,Drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 polecam zaubera stosunek ceny do jakości jest naprawdę wyśmienity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 No OK, to że zauber jest świetny to wiem. Proszę o opinie na temat daiwy advantage, oraz o porównanie przekładni digigear do ślimaka zaubera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Ślimak a dokładniej wormshaft jest w posuwie szpuli. Napęd rotora to jak w 99% kołowrotków przekładnia hipoidalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 I pytanie za 100 pkt. Jak to czy jest to DIGI czy nie DIGI ma sie do trwalosci kolowrotka ? Kolowrotek, to tego typu urzadzenie, w ktorym posypie sie 20 innych rzeczy, nie przekladnia...ale to juz bylo nieraz, ze caly system jest tak trwaly jak jego najslabszy element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 No to jeszcze inaczej: czy ktoś poleci mi z czystym sumieniem tę daiwę (używaną), czy może lepiej kupić nowego zaubera jak pisali drzejko i fedx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 No to jeszcze inaczej: czy ktoś poleci mi z czystym sumieniem tę daiwę (używaną), czy może lepiej kupić nowego zaubera jak pisali drzejko i fedx.czyste sumienie to jedynie może mieć sprzedawca opisując w jakim stanie jest kołowrotek co do zaubera i innych jego klonów, bardzo dobra konstrukcja za rozsądną cenę, sam mam jednego redarca od prawie roku i myślę że był wart tych niecałych 300pln wraz z wysyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 pamietaj ze zaubery to lekkie nie sa.wiec jak waga mialaby grac role...Kolowrotek to mechaniczne elementy i mechaniczne zuzycie tychze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Mam pytanie odnośnie wielkości Zauberów. A dokładniej wielkość 3000 i 4000. Mam obecnie Team Dragona 930. Czy 3000 będzie dokładnie to samo? Zastanawiam się czy nie kupić 4000, bo może będzie mocniejszy. Łowię głównie na jeziorze na gumy (woblery tylko trolling) na główkach max 15g + guma 12 cm. Wiec 3000 dał by chyba radę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Z tego co się orientuję to 3000 i 4000 rózni się tylko wielkością szpuli i 10g masy. Korpus jest tej samej wielkości. Ja do takich zastosowań jak podałeś używam wielkości 3000 - daje radę, a jak już kiedyś sie podda to kupie nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zauber 3000 i 4000 to identyczne ,,flaki'' jedynie szpula w 4000 jest nieco większa. Tak,że przy tych dwóch wielkosciach paradoksalnie mocniejszy(choć baaardzo minimalnie) jest model 3000. Pozdrawiam-Witold. mocniejszy bo ma płytsza szpulę ??? no jak flaczki takie same to niby dlaczego mocniejszy 3000 jest?,no chyba że idziemy torem iż płytsza szpula=to używamy cieńsze linki i lżejsze mamy wnet zastosowanie dla kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zauber 3000 i 4000 to identyczne ,,flaki'' jedynie szpula w 4000 jest nieco większa. Tak,że przy tych dwóch wielkosciach paradoksalnie mocniejszy(choć baaardzo minimalnie) jest model 3000. Pozdrawiam-Witold. mocniejszy bo ma płytsza szpulę ??? no jak flaczki takie same to niby dlaczego mocniejszy 3000 jest?,no chyba że idziemy torem iż płytsza szpula=to używamy cieńsze linki i lżejsze mamy wnet zastosowanie dla kołowrotka. a wytrzymalość materiałów kolega zaliczył??? mniejszy model wykonany z tego samego materiału zawsze jest mocniejszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktos Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 @hasior wydaje mi się, że mniejsza szpula tzn mniejszy jej obwód, a co za tym idzie przy jednym przekręceniu korbką przy tym samym przełożeniu, mniej linki nawinie. Mniejsze siły działają, dlatego zazwyczaj przy szerokich szpulach są mniejsze przełożenia niż w tych węższych a wychodzi mniej więcej na to samo(ilość zwiniętej linki). To jest moje zdanie nie wiem czy dobre mam myślenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Dziękuję za rady. Widzę, że praktycznie wyjdzie na to samo, a że wędka dość lekka i krótka (a i ryby nie za wielkie), zamawiam 3000 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.kniaziak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam.Ryobi zauber 4000 oprócz większej szpuli ma również większy rotor od modelu 3000 (w przeciwieństwie do modeli 1000 i 2000, które poza szpulą są identyczne). Te 10 gram masy wielkiej różnicy nie robi a zawszsze można nawinąć więcej plecionki.sugeruję wziąść pod uwagę ten większy. Są to naprawdę solidne kołowrotki.G.Kniaziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi