Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

@up

Właśnie, jest na stałe i dlatego nie czuć luzów. Nie wiem dlaczego inni narzekają na luzy i ta korbke, jak luzy są niemozliwe. Jeśli chodzi o te różnice na tej korbce co podałem to o co w tym chodzi? Podobno ta niemiecka działalność WFT ma lepiej złożone i lepiej spasowane rte Zauberki. Opłaca się dołozyc te 30zł i kupic go ?

Edytowane przez Evanios

Żeby wyjaśnić to ja pisałem o różnicy pomiędzy kołowrotkami Zauber FD z dystrybucji Kongera i Dragona. Te z Kongera mają łamaną rączkę przez wciśnięcie blokady (nie wiem jak to inaczej nazwać), te z dystrybucji Dragona łamaną ale z jednego odlewu robioną a łamanie następuje poprzez odkręcenie śruby po drugiej stronie kołowrotka. Te z dystrybucji Kongera mają 2 lata gwarancji i nie ma na pudełku naklejki 5 lat a na stopce nie mają oznaczenia G201. Dlaczego? - bo Konger nie ma dystrybucji Ryobi na Polskę, ciągną je od dystrybutora z Litwy zdaje się. Na rynek Polski jedynie Dragon ma oficjalną dystrybucję Ryobi. Gdzieś nawet widziałem skan dokumentu to potwierdzającego.

Co do kołowrotków Zauber CF to niczym nie różnią się te z jednej i drugiej dystrybucji, z gwarancją jak jest nie wiem, mnie jednak wydawało się że wersja FD lepiej pracuje niż CF i jest sporo tańszy ten FD. Jedno łożysko że ma CF więcej niż FD na mnie nie robi wrażenia. Ja kupiłem FD z dystrybucji Dragona.

Posiadam Zaubera 3000CF Z dystrybucji Kongera  i ogólnie  nie polecam tego kołowrotka wolał bym  Spro Red Arc. Mój zauber  poszedł teraz 3 raz na gwarancje bo od początku coś w nim stuka i bardzo duże drgania czuć na  blanku podczas zwijania pod obciążeniem, nawet małych przynęt. W Red Arcu nie mam  takich przygód a mam go już 4 lata. Pozdrawiam

mam to samo na Arctice 4000 CF od stycznia w serwisie.... masakra jakas 

najlepsze jest to ze moj kolega kupil identyczny kolowrotek w tym samym sklepie tylko 3000 i ma to samo....

te kolowrotki sa dobre ale tylko na wystawie i kreceniu an sucho

Edytowane przez Michci0

Podobno te modele są strasznie słabe (Exceler).

A miałeś go chociaż w ręce że piszesz o nich strasznie słabe? O których Excellerach tak piszesz? Ciągle piszesz że "podobno" - ciekawe skąd bierzesz te opinie.

Półtora roku ciężkiej orki , w tym jerkowania, nie zrobiły na moim m żadnego wrażenia, wiec chyba słaby nie jest....

• Like 1

A miałeś go chociaż w ręce że piszesz o nich strasznie słabe? O których Excellerach tak piszesz? Ciągle piszesz że "podobno" - ciekawe skąd bierzesz te opinie.

Półtora roku ciężkiej orki , w tym jerkowania, nie zrobiły na moim m żadnego wrażenia, wiec chyba słaby nie jest....

Chodzi mi o excelera 3000 HA z przełożeniem 5,6. Czy będzie lepszy od tego Zaubera CF?

Edytowane przez Evanios

Te z dystrybucji Kongera mają 2 lata gwarancji i nie ma na pudełku naklejki 5 lat a na stopce nie mają oznaczenia G201. Dlaczego? - bo Konger nie ma dystrybucji Ryobi na Polskę, ciągną je od dystrybutora z Litwy zdaje się. Na rynek Polski jedynie Dragon ma oficjalną dystrybucję Ryobi. Gdzieś nawet widziałem skan dokumentu to potwierdzającego.

Yhym, masz rację.

post-57292-0-66728800-1427720543_thumb.jpg

• Like 3

• 2 miesiące temu...

main shaft lata przez ilość kółeczek zębatych(spowalniaczy) i luzu między nimi. Trzeba było kupić TD iZ albo Excie  :)

Zajrzyj tu:

http://jerkbait.pl/topic/48249-byron-alice-3000/

To fakt że konstrukcja znacznie uproszczona i wg.mnie znacznie trwalsza, ale w nich też jest taki luz. Pochodzi najczęściej z luzu na wormshafcie w rowkach po których porusza się półksiężyc(nie wiem jaka jest fachowa nazwa). Trochę tych kołowrotków przerobiłem.

Nie każdy tak ma, ale od pewnego czasu to standard. Mam chyba 3 zaubery i kilka jeszcze innych ryobi. Najstarszy jest pozbawiony tej "usterki", ale to może już być ze starości. :D  Pozostałe mają i też działają.

W zauberach co siada to ta nieszczęsna składana rączka, czasami sprężyna kabłąka i tyle. Smaruj nie rzadziej niż co 3 lata i będziesz się cieszył z kołowrotka kilka ładnych lat.

• Like 1

Najśmieszniejsze w tych konstrukcjach jest to, że jak da się za gęsty smar na wormshaft to wodzik który porusza się po wycięciach wałka potrafi wyskoczyć z rowków i w efekcie rotor się kręci a szpulka stoi w miejscu natomiast wodzik pięknie rysuje nam wałek worma. Ta konstrukcja to badziew nadający się co najwyżej do opadu. 

Dziwna opinia , używam 3000 i 4000, a może katuję kupę lat . Smarowanie raz na 2 lata i nie do zajechania, wymieniam na kolejny jeśli już bardzo porysowany

/ nie uszkodzony /  5-6 lat . Może i badziew , ale użytkuję normalnie , leży czasami na piachu, ląduje w wodzie i działa, kręci i kręci . No cóż to tylko kołowrotek

a nie TP lub Stella  służy do wędkowania , a nie do ananizmu i polerowania rysek. :)

• Like 4

Dziwna opinia , używam 3000 i 4000, a może katuję kupę lat . Smarowanie raz na 2 lata i nie do zajechania, wymieniam na kolejny jeśli już bardzo porysowany

/ nie uszkodzony /  5-6 lat . Może i badziew , ale użytkuję normalnie , leży czasami na piachu, ląduje w wodzie i działa, kręci i kręci . No cóż to tylko kołowrotek

a nie TP lub Stella  służy do wędkowania , a nie do ananizmu i polerowania rysek. :)

Dokładnie tak jak Kolega pisze, Zaubery wymieniam po 5-6 latach jedynie z powodu porysowanych nieestetycznych korpusów.

Kołowrotki do tyrania, kręcą pięknie pomimo używania, a nie cackania się z nimi.