tomi101 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Oczywiście kol.karpik 69,że Zaubery tego modelu nie mają korbki wkręcanej w przekładnię(niewiele jest takich modeli kołowrotków na świecie jak sądzę,i nie za 300pln).Tomkowi chodziło prawdopodobnie tylko o to czy istnieją odmiany bez składanej na zatrzask korby,mocowanej/dociskanej nakrętką lub śrubą z drugiej strony korpusu.Tu właśnie wykorzystano rozwiązanie znane z Shimano JDM,ozdobny dekielek a pod nim duża śruba do kontrowania korbki.W końcu bądź co bądź kiedyś Zauber produkowany był w samej Japonii. .Widziałem nowy model Zaubera,jakiś CF,carbonowy i kosmiczny . Pozdrawiam Tomi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Pozwolę sobie zacytować kolegę Jack__Daniels Czy zaubery mają wkręcaną rączkę w przekładnię Więc napisałem że nie mają takiej rączki. Dużo kołowrotków ze Stanów ma właśnie takie rozwiązania, między innymi legendarny Slammer,Shakespeare Supreme Magnesium 9035 I wiele innych ma takie rozwiązanie ale nie Zauber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 ...I wiele innych ma takie rozwiązanie ale nie Zauber. Dostępne są kołowrotki Zauber z wkręcaną rączką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 ...I wiele innych ma takie rozwiązanie ale nie Zauber. Dostępne są kołowrotki Zauber z wkręcaną rączką . Miałeś ten kołowrotek w ręce że jesteś pewien na 100% że ma korbkę wkręcaną a nie przykręcaną na nakrętkę z drugiej strony. Na moje ma raczej skręcaną korbkę na nakrętkę z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Moje Zaubery nie mają wkręcanej w przekładnie korbki istnieją natomiast na świecie Zaubery z nie składaną na przycisk korbką.Nie polemizuję dalej,wystarczy.Jack Daniels uzyskał wyczerpującą odpowiedź na swoje pytanie. Pozdrawiam Tomi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 @tomi101Zaubery z przykręcaną rączką są dostępne i na naszym rynku.Tu przykładowe zdjęcie mego nowego nabytku. /model 3000/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Śniadania nawet nie zacząłem a tu odpowiedzi na moje pytania . Dziękuję wszystkim za głos w dyskusji. Chodziło mi o taki jak ma keri. keri, gdzie go kupiłeś? Jakoś nie ufam tym zatrzaskom, zwłaszcza, że przeczytałem iż komuś się tam poważne luzy pojawiły. Pytanie o wkręcaną rączkę w przekładnię zadałem dlatego, że tak mam w stradic FI i slemmerze więc uznałem, że to rozwiązanie wchodzi w powszechne użycie. Więc gdzie są dostępne te ze skręcaną rączką? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 @tomi101Zaubery z przykręcaną rączką są dostępne i na naszym rynku.Tu przykładowe zdjęcie mego nowego nabytku. /model 3000/Mocowanie jest takie same tylko nie ma zatrzasku do składania, czy też jest zewnętrzny gwint na ośce wkręcany w element przekładni (bo coś mi się wydaję, że co poniektórzy źle zrozumieli pytanie, lub źle je postawiono)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 W modelu jaki tu przedstawiłem jest rozwiązanie ze śrubą mocującą, dokładnie tak jak w klonach typu Red Arc czy Blue Arc.Nie jest to szczyt rozwiązań technicznych ale i tak znacznie bardziej mnie przekonuje niż rączka łamana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 W modelu jaki tu przedstawiłem jest rozwiązanie ze śrubą mocującą, dokładnie tak jak w klonach typu Red Arc czy Blue Arc.Nie jest to szczyt rozwiązań technicznych ale i tak znacznie bardziej mnie przekonuje niż rączka łamana.Z jednej strony tak, ale z drugiej... Zakładając, że ten zatrzask jest najsłabszym elementem w układzie (potocznie: siła linki na rolkę <-> siła łapska na rączkę) to padnie jako pierwszy. Wtedy wystarczy wymienić rączkę, a przekładnia przedłuży swój żywot, ponieważ cały układ będzie wykańczał kolejny uchwyt. Pytanie czy warto w kołowrotku za 300zł.Ale tez bolałbym bez. Można wiedzieć gdzie je nabyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czermin Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Ostatnio w sieci znalazłem ryobi zaubera, który wygląda zupełnie inaczej niż reszta. Początkowo myślałem, że to zauberek ze szpulką i rączką od red arca, ale napis zauber na szpuli kompletnie mnie zmylił. o co chodzi? to jakaś specjalna edycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Na czerwonego też można trafić, wydanie na rynek Japoński A i całe niebieskie też widziałem w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Na tej stronie http://www.siamfishing.com/content/view.php?id=4592&cat= tackle jest ciekawe porównanie Penna z Zauberem gdzie Penn wygląda Jak Zauber a Zauber jak Red Arc.Jak widać Co kraj to i sprzęt na ten rynek. Często producenci kierują się upodobaniami jakiejś nacji do koloru i na ten rynek robią produkt w tym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Mam Zaubera 4000. Kręci bardzo przyjemnie, lekko, idealnie nawinął plecionke. Obudowa jest z metalu tak więc wydaje się że to całkiem solidna konstrukcja. Jestem bardzo zadowolony z zakupu Ja tak samo jak kolega, łowię nim od 1maja i nie narzekam, mechanizm chodzi idealnie. Jedynie coś lekko szumi ale mi to nie przeszkadza Muszę dać koledze do przeglądu, mówił że w kilka sekund można usunąć ten szum. Pogoniłem go na jesień, szumiał mocniej, to mi nie przeszkadzało ale dostał luzu na korbce i trochę czuć było już mechanizm, teraz mam drugiego 2000 pod lekkie przynęty i raz chodzi gładziutko a innego dnia szumi. Lekkie przynęty tzn. cykady 5-9g, gumki 3-9ggłówki, ostatnio spłatał mi 2 psikusy, przez co zepsułem 2x brania Hamulec sprawdzałem ręcznie - dokręcony dość mocno, z rezerwą a przy obydwu zacięciach nagle jakby był poluzowany na zero tylko dźwięk, gwizd szpuli - co poskutkowało nie zacięciem dwóch ryb Nie wiem co się stało, mam nadzieję, że to był jednorazowy wybryk. Z Pennem Battle nic takiego mi się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ja mam ryobi zaubera z przed jakiś 5 czy 6 lat. Kołowrotek nie smarowany ale za to katowany. Chodzi jak by był prosto z wystawy, ale tej z przed kilku lat. Ogólnie ryobi chyba z 6 szt mam, które od tego czasu nabyłem i używam obecnie tylko tego starego zaubera,mimo że mam i zaubery i applause. Czemu? Bo te nowe mają tendencje do różnych dziwnych rzeczy, jak blokada łożyska, zacinanie się, skręcanie żyłki, czy zamykanie się kabłąka. O trzeszczeniu czy innych szumach nie będę wspominał bo to się chyba standardem stało - po jakimś czasie - aby było jasne. Mam nieodparte wrażenie że to co wychodzi od 2-3 lat to już inne ryobi, i coś jest nie tak. Co do kołowrotków które pokazujecie na zdjęciach to wiem że firma wprowadziła modele po lifcie - warto odwiedzić ich stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Kupiłem w tym roku nowy model z karbonową rączką.Totalne gówno.Kosztuje ponad 100 zl. więcej od normalnego.Od razu po zakupie urwała się śruba mocująca rączkę, czekałem ponad miesiąc na naprawę i w końcu odebrałem i sam zreperowałem.Po trzech dniach łowienia zablokował się na stałe, pan w sklepie oddając go po 2 miesięcznej naprawie stwierdził że dostało się ciało obce( ciekawe jak?)jak na razie działa, zobaczymy jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek B. Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Mam Zaubera 4000 od 3 lat i jakoś nie wzbudził we mnie zachwytu. Rolka mu skrzypi, plecionkę nawija nierówno. Oczekiwałem więcej. Ale ponoć jakość Zauberów z ostatnich lat to loteria Znacznie lepiej spisuje mi się Shimano Nexave 2500. Choć ten nie był zbyt intensywnie używany, więc za jakiś czas też pewnie zacznę narzekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Tomek B. proponuję zmienić łożysko w rolce za całe 4,5zł + dodać podkładki na oś pod szpulą i zauważysz poprawę pracy.Ja póki co jestem zadowolony ze swojego zauberka ale na serwis trafia 2 razy do roku (celem wymiany smarów i wyczyszczenia z piachy etc...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek B. Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Rolkę zmienię, dzięki. Podkładki dołożyłem już wszystkie, które firma dodała . Trzeba się będzie udać do serwisu. Jest coś w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Zauber nie jest dobry do plecionki. Denerwuje mnie, czesto leci broda. Do zylki OKi.Drugim u mnie kolowrotkiem jest Stradic 4000FI. Ten super.Niezawodny do plecionki. Ta Shimanowska dwu-biegowa oscylacja(Aero Wrap-II) nawijania plecionki jest nie do pobicia.Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepelogo Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Witam, jestem początkującym wędkarzem/spinningistą od 2 lat. W ubiegłym roku kupiłem Zaubera 3000 i nawinąłem żyłke, wszystko super. W tym roku dokupiłem Zaubera 4000 i....Ano, postanowiłem w tym roku spróbować zalet/wad plecionki. Udałem się do znajomego sklepu wędkarskiego i kupiłem (z polecenia) Dragon C-Thru 0,10.Oczytany , uświadomiony że początkowe styczności są problematyczne- plątanina, itp. Mam dwie szpule więc zacząłem nawijać na pierwszą aby na końcu zrobić podkład i przewinąć na szpulę docelową. Zauważyłem, że plecionka nawija się nie równo Więcej zwojów tworzy się na górnej części szpuli. Dodałem żyłkę sądząc, że przy przewijaniu będzie ok. Niestety ale żyłka układa się równo a plecionka nie. Proszę o jakieś opinie, wskazówki.Aaaa kupując w ubiegłym roku tego 3000 sprzedawca napomknął, że Ryobi średnio się nadaje do plecionki w kwestii nawijania, w tym roku przypomniałem sobie o tym właśnie.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jak za 3stówki to może i dobre młynki,ba jest nawet takie forum gdzie jest uważany za numer 1 i porównywany do Stelli czy Saltigi a w sumie wyszło że jest lepszy!!! a na drugim miejscu czeski Tokoz.No do takich wniosków jak ktoś dojdzie to trzeba już specjalisty od dekla.Kiedyś kręciłem red arc czy jakoś tak i no kręci toto ale jakaś taka praca tempa jest.Ten powyżej z tą niby karbonową rączką to już chyba jakiś żart designerski.Znajomy kręci tym Zauberem 3000 któryś tam rok no i działa ale to coś piszczy to pod korbką coś czuć.Jednak za taką kwotę ciężko oczekiwać młynka z dożywotnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Witam, jestem początkującym wędkarzem/spinningistą od 2 lat. W ubiegłym roku kupiłem Zaubera 3000 i nawinąłem żyłke, wszystko super. W tym roku dokupiłem Zaubera 4000 i....Ano, postanowiłem w tym roku spróbować zalet/wad plecionki. Udałem się do znajomego sklepu wędkarskiego i kupiłem (z polecenia) Dragon C-Thru 0,10.Oczytany , uświadomiony że początkowe styczności są problematyczne- plątanina, itp. Mam dwie szpule więc zacząłem nawijać na pierwszą aby na końcu zrobić podkład i przewinąć na szpulę docelową. Zauważyłem, że plecionka nawija się nie równo Więcej zwojów tworzy się na górnej części szpuli. Dodałem żyłkę sądząc, że przy przewijaniu będzie ok. Niestety ale żyłka układa się równo a plecionka nie. Proszę o jakieś opinie, wskazówki.Aaaa kupując w ubiegłym roku tego 3000 sprzedawca napomknął, że Ryobi średnio się nadaje do plecionki w kwestii nawijania, w tym roku przypomniałem sobie o tym właśnie.Z góry dzięki.Witaj, Zaubery to świetne kołowrotki i nawijają plecionkę wzorowo Wystarczy byś wyregulował nawój za pomocą podkładek pod szpulą (musisz dodać w tym przypadku podkładki). Do plecionki najlepiej kupić sobie szpulę płytką match - używam takich i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepelogo Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 OK, to dodam ze dwie te białe, bezbarwne podkładki i poobserwuje nad wodą.Dam relacje jak się wypogodzi bo dziś planowałem powędkować ale drobny śnieg zniechęca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 a powiedzcie koledzy jaka jest rożnicz miedzu Zauberem 1000 a 2000? Czy jest tak jak z 3000 i 4000,- to samo body i tylko niewielka różnica w szpuli? Zna ktoś średnicę szpuli 1000 i 2000?Jak te maluchy nawijają?Jaki maja hamulec,- w sensie dobry i płynny czy ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi