Skocz do zawartości

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Gwarancja już po kupiony w2022 roku we wrześniu ale myślę że serwis i tak mu się przyda bo budżetowo krecioł jest ok.Nic więcej nieoczekuje od kołowrotka gdyby nie ten dźwięk.

Jeżeli wrzesień 22, to do września masz gwarancję...

Śmiało uderzalbym do sprzedawcy

o ile się nie mylę Ryobi jest z dystrybucji Dragon i wydaje mi się że jest 5 lat gwarancji jeśli posiadasz karte gwarancyjna to sprawdz a oprócz tego z tego co się orientuje to na stopce powinieneś mieć oznaczenie G201 i jeśli masz takie oznaczenie u siebie i posiadasz dokumenty to na pewno masz 5 lat gwarancji od daty zakupu.

o ile się nie mylę Ryobi jest z dystrybucji Dragon i wydaje mi się że jest 5 lat gwarancji jeśli posiadasz karte gwarancyjna to sprawdz a oprócz tego z tego co się orientuje to na stopce powinieneś mieć oznaczenie G201 i jeśli masz takie oznaczenie u siebie i posiadasz dokumenty to na pewno masz 5 lat gwarancji od daty zakupu.

Ryobi zauber 4000pro to nie jest dystrybucja Dragona.

• 3 miesiące temu...

Witam. Mam kilka modeli Zaubera, w tym trzy różne w rozmiarze 3000. Sprawdziłem czy szpule w tych modelach można zamienić. Do nowego Zaubera, czerwonego FD pasuje szpula z poprzedniej wersji, choć ta z modelu starszego jest nieco niższa. Niestety w drugą stronę już nie można zrobić zamiany. Szpula z czerwonego Zaubera FD, jest wyższa (szczególnie jej dolna część - kołnierz) i w najniższym położeniu szpuli, rotor przyciera o jej krawędź. Nie wiem jak będzie w innych rozmiarach tj. 2000 i 4000 bo w tych rozmiarach nie mam nowej wersji Zaubera.

Myślę, że trzeba też będzie wyregulować podkładkami wysokość szpuli, dlatego że szpula ze starszego modelu w obszarze nawoju żyłki jest nieco niższa (około 1 mm).

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

Czy ruch korbki na boki podczas kręcenia w miejscu gdzie styka się zkorpusem to coś normalnego w tych kołowrotkach? Wygląda to jakby cała przekładnia "latała" w środku, jakby była źle spasowana. A może tak ma być w tych modelach, bo mam dwie sztuki i chodzą tak samo? 

Dodam, że większych luzów tam nie ma, nic nie stuka.

Edytowane przez Bastek86

Czy ruch korbki na boki podczas kręcenia w miejscu gdzie styka się zkorpusem to coś normalnego w tych kołowrotkach? Wygląda to jakby cała przekładnia "latała" w środku, jakby była źle spasowana. A może tak ma być w tych modelach, bo mam dwie sztuki i chodzą tak samo?

Dodam, że większych luzów tam nie ma, nic nie stuka.

Mam tylko starszą wersję z korbą przelotową na sześciokąt i albo nie do końca rozumiem o co chodzi, albo zarówno w Zauberze 3000, jak i klonie Blue Arc 2000 nic takiego nie występuje. Jedyny luz lewo-prawo jest na knobie, ale to raczej normalne. Miałem przez chwilę w rękach nowego, czerwonego Zaubera z korbą wkręcaną, ale też nic niepokojącego nie odnotowałem.

Mam tylko starszą wersję z korbą przelotową na sześciokąt i albo nie do końca rozumiem o co chodzi, albo zarówno w Zauberze 3000, jak i klonie Blue Arc 2000 nic takiego nie występuje. Jedyny luz lewo-prawo jest na knobie, ale to raczej normalne. Miałem przez chwilę w rękach nowego, czerwonego Zaubera z korbą wkręcaną, ale też nic niepokojącego nie odnotowałem.

Chodzi mi o ruch jak na filmiku:

Edytowane przez Bastek86

Chodzi mi o ruch jak na filmiku:

Jeśli dobrze zrozumiałem to chyba nie tyle jest faktyczny ruch ile wrażenie. Wygląda na to, że korba nie jest idealnie wycentrowana w otworze obudowy, co przy kręceniu daje taki efekt. I tak, w mniejszym lub większym stopniu występuje w moich kołowrotkach Ryobi.