Skocz do zawartości
  • 0

Wyzwanie - jest szczupak a nie mogę złowić...

range1970

Pytanie

Witam,

Mo?źe bardziej doświadczeni u?źytkownicy Forum coś doradzą, o co proszę. Spinninguję od tego roku, wciągające zajęcie:). Ostatnio pr?łbuję się zmierzyć ze szczupakiem w małym (ok 400m długości, 200 m szerokości) jeziorku. Jezioro jest jak dla mnie nietypowe - z relacji dzier?źawcy (kt?łry miał tam kiedyś nurk?łw coby zobaczyli tam jest pod wodą) wynika, ?źe jest to w zasadzie jeden wielki blat na głebokości 7-10 m. Dno piaszczyste/?źwirowe z centymetrową warstwą mułu. Żadnych zaczep?łw, doł?łw, g?łrek, spadk?łw. Tzn. spadki pewnie są ale pod nogami bo ?źeby dojść do wody idzie się 5-10 m po pływającym ko?źuchu, pod kt?łrym przy brzegu jest ju?ź 5-7 m wody - sprawdziłem bo ko?źuch ma otwarte oczka wody.

Do rzeczy - byłem tam ju?ź kilka razy w ciągu ostatnich 2 tygodni poniewa?ź za pierwszym razem holowałem szczupaka ok. 90 cm - spiął się pod nogami. Było to jedyne branie tego dnia. Od tamtej pory ani połowy puknięcia. Pr?łbowałem wszystkich znanych mi technik prowadzenia wabika jak i samych wabik?łw - gum, blach, wobler?łw. Nic. Z relacji kolegi nie-fantasty wynika, ?źe pływa tam naprawdę spora ryba, kt?łra nie daje mi spokoju. Mo?źe nie biorę jakiś oczywistych dla Was rzeczy pod uwagę. Kolega powiedział, ?źe jezioro jest chimeryczne ale staram się znaleźć jakiś spos?łb. Dobre będą wszystkie (?źyczliwe) rady. Dziękuję. Robert

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

łowiłem te?ź kiedyś na takim jeziorku kolo Brodnicy te?ź po ko?źuchu się dochodziło do wody.Zwody nic nie brało natomiast wszelki drapie?źnik stał pod ko?źuchem receptą na to było wybranie optymalnego miejsca i biczowanie w bezruchu,je?źeli się tylko ruszyłem widać było jak szczupaki uciekają z pod kołderki.

powodzenia w polowaniu i wytrwałości

• 0

Przyszlo mi kiedys (rok 2000) lowic na takim torfowym jeziorku, do ktorego dochodzilo sie po korzuchu roslin.

Pierwsza wizyta przyniosla 2 ryby, w tym jedna chuda acz calkiem sensowna (pod 80 cm). Potem juz nie udawalo sie sprowokowac zadnego mieszkanca oczka.

Skoro jezioro jest tak malo skomplikowane to gdzies te szczupaki musza miec kryjowke. Nie stoja jak na basenie po srodku niczego.

Moze sprobuj oblawiac, w bezruchu, skraje tych nawisow. W ich cieniu moga stac szczupaki. A w momentach aktywnosci zerowej (wez traf ten moment...) wychodzic w ton w poszukiwaniu pokarmu.

Takze ja bym sie skupil na rantach...

Albo super precyjnie sprawdzil dno guma. Doslownie wlokac gume po dnie. Najlepiej mannsa 15 cm (pracuje niemal sam).

Kazde, nawet niewielkie przyglebienie czy dolek (albo gorka) moga byc stanowiskiem dla szczupaka.

• 0

Dzięki piękne @kruszyn. To mo?źe być jakiś trop - ten szczupły zagryzł właśnie prawie pod ko?źuchem, parę cm od niego. Nie przyszło mi to do głowy. Spr?łbuje rzucać jeszcze bardziej wzdłu?ź linii ko?źucha. Mo?źe nie od rzeczy będzie przycupnąć na ko?źuchu i poczekać kilkanaście minut w indiańskim bezruchu...

• 0

Guzu - dziękuję. W sumie miałeś podobny scenariusz do mojego. Wasze podejrzenia mogłyby wyjaśniać dlaczego miejscowi łowią te szczupłe tam na ?źywca - siedzą po cichu na dupie i mo?źe zapodają tego ?źywca w taki spos?łb, ?źe on - ten ?źywiec - penetruje wody pod ko?źuchem... Radę o 15cm wabiu te?ź przyjmuję - wypr?łbuję następnym razem, ?źe będzie w to nie wątpię :D.

• 0

Żadnych zaczep?łw, doł?łw, g?łrek, spadk?łw.

Jak nie ma zaczep?łw, to mo?źe bedzie warto zatopić jakiegoś krzaka. Krzak obrośnie jakimiś robalami/racicznicami i innymi glonami, robale będą zjadane przez małe rybki, a przy małych rybkach...

Kiedyś w katalogu Cabelasa albo BpS widziałem coś co mi nic nie przypominało. Wygądało jak tr?łjwymiarowa gwiazda zrobiona z drut?łw - jakby się to folią owinęło to zrobiłaby się kula - mam nadzieję, ?źe wiadomo o co chodzi. Przeczytałem opis i właśnie rolę takiego krzaka miało to spełniać na łowiskach, gdzie nia ma ?źadnej podwodnej infrastruktury. Zdaje sie, ?źe pręty były pokryte czymś (nawozem/podło?źem?) co miało przyspieszać wzrost glon?łw, ale w tym przypadku głowy nie dam sobie uciąć.

• 0

Jednak trochę zaczep?łw jest - dzisiaj spędziłem tam 2,5 godziny (tylko tyle miałem) czesząc bardzo dokładnie dno 15-sto centymetrowym białym kopytem z czarnym grzbietem na gł?łwce 10g , za radą kolegi @guzu. Starałem się te?ź prowadzić gumę wzdłu?ź rant?łw ko?źucha. No i urwałem jedno kopyto. Ale pociągnąłem uzębionego - 70 cm! Karma zatem odwr?łcona :D. Pływa dalej a ja będę się zbroił na te sporo większe - są tam na pewno. Rzeczywiście szczupale siedzą pod kołderką - ten wyskoczył jakby spod ziemi ok. 2 m ode mnie i spod pierzyny bo widziałem atak. Przy okazji - wypr?łbowałem dziś najnowszy cud technologii- Berkley Nanofil size 0,15, 7,659 kg. Kupiłem w lokalnym sklepie za 58 zł/125 m. Pamiętam,?źe gdzieś na Forum był wątek o tej lince - postaram się zaraz wstawić tam pierwsze wra?źenia.

• 0

Guzu,

Dzięki za rady. Dziwne uczucie - w ciągu kilku miesięcy mojego spinningu przeszedłem od obrot?łwek rozmiaru 00 do kopyta 15 cm. Upieram się, ?źe dopiero metr ryby wygląda normalnie mając w pysku przynętę tej wielkości. Spr?łbuję wywabiać Go jeszcze czymś powierzchniowym jako alternatywa dla przynętochłonnego czesania wok?łł zaczep?łw.

Pozdrawiam

R