Skocz do zawartości

Blank pod sandacza na ciężko do około 50g.

Lucas

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy potrzebuję porady. Poszukuje blanku który ogarnie mi główki do 45-48 g ze smukłą gumą 4 cale. Może być w jednym kawałku do 213 cm lub w dwóch do max 240 cm. Ma to być kijek pod wiślane sandacze. Jest coś ciekawego dostępnego u nas na rynku? 

Tzn to kij na późno jesienne łowienie. Tylko fakt, że jak wygląda słonko to potrafi jakiś sum przywalić.

No niestety przy 50 g już nie ma finezji. Mam obecnie mhx p904 i przeszedł zabieg skrócenia ale komfort to główka 30 g. no od biedy 35g ale już za bardzo kuca w dalszej części kija. Już mamy drugą jesień z wysoką i szybką wodą, a ryby niestety w zatoczki nie chcą wychodzić. 

• Like 1

Dzięki chłopaki za podpowiedzi. A miał ktoś styczność z kijem CD ORKA 802H długość 2,45 m, cw. 15-50 g, 12-28 lb do takich zadań? Kolega ma oczko niższego i wyszedł całkiem fajny kijek na wiślane łowienie tylko do 35 g. Ciekawi mnie jak ta mocniejsza.

Zacofany jestem aktualnie sprzętowo. Więc skoro nie znam się, to się wypowiem :)

Jeśli może być travel w 3 składzie to coś Ci polecę. Tak jak @krzysiek wolę jednoskłady - jednak transportowo nie jest to najwygodniejsze i dlatego polubiłem travela którego mam od lat:

Batson IC847-3 M 7’0” 3 12-25 lb. 1/2-2 oz. 0.520 6.0 Fast H 2.73 oz.

To niby blank na peacock bassy, Jak dla mnie czuły, lekki, wytrzymały i dynamiczny - fajna sandaczówka.

Co prawda głównie łowię nim 28-35-40 gramowymi główkami ale z 50 gramami daje spokojnie radę.Miała to być w założeniu jerkówka ale dla mnie to sandaczówka na Solinę (gumy,koguty) i zawsze mam go w aucie. Opisany jako 14-60g przez Ireneusza Matuszewskiego.

Kolega z forum opisał go jako 30-80g, poniżej link :)

https://www.facebook.com/pg/hubrods/photos/?tab=album&album_id=716753648451162

W Wawie mogę dać pomacać i porzucać moim - ale nie oddam bo ma dożywocie :)

Przy okazji absolutnie genialny travel. Może trafisz używkę. Jeśli odpada, bo to trzyskład to nie mordujcie!

• Like 1

Czy mógł bys podać pełną nazwe blanku ponieważ po tej nazwie nie mogę nic znaleść w scieci. Jesli podał bys link do specyfikacji było by very good

Proszę bardzo,

4C68MHF Bass - Jig-N-Worm TBC68MHF 6'8" MH FAST 1 12-20 3/8-1 0.505 5.5 2.4 HKC-3 $165

Gotowy cast

TBC68MHF Jig-N-Worm 6'8" MH Fast 1 12 - 20 3/8 - 1 4.1 1 $ 260

Opis producenta

A perfect choice for jigs and worms with a lot of backbone to move fish out of heavy cover.

• 11 miesięcy temu...

Szukam blanku nadającego sie pod sredniej wielkosci gumy pod sandacza , tak na sucho moj wybór padł na Xzoga  SR G76 228 c.w. 7-40gr. lub Suzuki  Suzuki  RXF 20Lb 762.

Jako ze jestem w tym temacie (blankow) zupełnie świezy i do tej pory uzywałem jedynie kiji seryjnych , prosiłbym o porade jak ciezkimi przynetami jestem w stanie miotac na kiju zbudowanym  na takich blankach( chiałbym by komfortowo bylo  do 50 -55gr)?

Prosze o porade bardziej doswiadczonych kolegow gdyz niestety ze wzgledu na spore odległosci jakie mnie dziela od najbliszej pracowni ,nie mam mozliwosci obmacac ich w realu.

Edytowane przez phantom72

Ta Xzoga ogarnia u mnie do 50 g masy łącznej przynęty , też wybierałem z tych dwóch blanków i wybór padł na Shitenno z uwagi na koszt a i chciałem zobaczyć jak ta marka się będzie sprawowała. Na Wiśle na głębokiej wodzie w nurcie zdaje egzamin , używam też na łódce do większych woblerów .Kilka ryb wyjęła , jestem z niej zadowolony.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Popieram Szymona, 50g łącznie przy wyrzucie, to wg mnie max komfortu. Tradycyjnie da się rzucić więcej, ale to nie jest już optimum tego kija. Pamiętaj , że przynęta przynęcie nierówna. Ja cykam się rzucać siłowo np. shakera 7 w lekkim zbrojeniu, bo to prawie 50g. rozmiar 6 cali lata spoko z ołowiem 15g, ciężej nie miałem jak sprawdzić.

Jaskółki lepiej się spisują, mniejszy opór i zazwyczaj mniejsza masa.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2