Lucas Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Koledzy potrzebuję porady. Poszukuje blanku który ogarnie mi główki do 45-48 g ze smukłą gumą 4 cale. Może być w jednym kawałku do 213 cm lub w dwóch do max 240 cm. Ma to być kijek pod wiślane sandacze. Jest coś ciekawego dostępnego u nas na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Myślę, że blank Kraag XF z Krakowa SKXF7022-1N (22lb) lub SKXF7027-1N (27lb) spokojnie sobie poradzi. Jakby było mało to jest jeszcze o oczko mocniejszy (33lb). Mam 16lb i kosa straszna Edytowane 3 Grudnia 2017 przez dreadknight 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Stary RX8 XMB843 17lb 48g to ma być komfort, czy nie będziesz przekraczał tej gramatury? Na Wisłę wolałbym 8' w jednym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Nie będę przekraczał bo nie mam większych główek, nigdzie nie kupię a odlewamy tylko do 48 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Krzysiek przy tłuczeniu 50gr główkami o jakim komforcie mowa , to siermiężne łowy i raczej nie da się oszukać na parametrach wędki przy takich obciążenich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 W takim razie wolałbym i ciut mocniej (20lb) i ciut dużej. W jednym kawałku ze względu na ew. przyłów sumowy. Nie mam zaufania do dwuczęściowych blanków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Tzn to kij na późno jesienne łowienie. Tylko fakt, że jak wygląda słonko to potrafi jakiś sum przywalić.No niestety przy 50 g już nie ma finezji. Mam obecnie mhx p904 i przeszedł zabieg skrócenia ale komfort to główka 30 g. no od biedy 35g ale już za bardzo kuca w dalszej części kija. Już mamy drugą jesień z wysoką i szybką wodą, a ryby niestety w zatoczki nie chcą wychodzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Avid inshore 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Kraag SKXF 7027-1N ogarnie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Jakie on ma parametry bo nie mogę go namierzyć. Edit. Już mam. Zadzwonię i ich podpytam o ten blank. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Lucas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Avid inshoreMam 80MH pod suma na lekko i szczupaka na gumę z rzutu. Ogarnia oba te zastosowania. Do sandaczy co najmniej oczko - może dwa lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 podpytaj jeszcze o lamiglasa z IM7 - model 875 , http://art-rod.com/blanki/lamiglas/7-im700-pro-graphite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dzięki chłopaki za podpowiedzi. A miał ktoś styczność z kijem CD ORKA 802H długość 2,45 m, cw. 15-50 g, 12-28 lb do takich zadań? Kolega ma oczko niższego i wyszedł całkiem fajny kijek na wiślane łowienie tylko do 35 g. Ciekawi mnie jak ta mocniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Trochę pała i niezbyt szczytowy. Miałem pod szczupłe, sprzedałem. 28lb to on ma jak dowiniesz 20g maty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 do podobnych zastosowań zamawiam MHX ElitePro 20lb fajny blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zacofany jestem aktualnie sprzętowo. Więc skoro nie znam się, to się wypowiem Jeśli może być travel w 3 składzie to coś Ci polecę. Tak jak @krzysiek wolę jednoskłady - jednak transportowo nie jest to najwygodniejsze i dlatego polubiłem travela którego mam od lat:Batson IC847-3 M 7’0” 3 12-25 lb. 1/2-2 oz. 0.520 6.0 Fast H 2.73 oz.To niby blank na peacock bassy, Jak dla mnie czuły, lekki, wytrzymały i dynamiczny - fajna sandaczówka.Co prawda głównie łowię nim 28-35-40 gramowymi główkami ale z 50 gramami daje spokojnie radę.Miała to być w założeniu jerkówka ale dla mnie to sandaczówka na Solinę (gumy,koguty) i zawsze mam go w aucie. Opisany jako 14-60g przez Ireneusza Matuszewskiego. Kolega z forum opisał go jako 30-80g, poniżej link https://www.facebook.com/pg/hubrods/photos/?tab=album&album_id=716753648451162W Wawie mogę dać pomacać i porzucać moim - ale nie oddam bo ma dożywocie Przy okazji absolutnie genialny travel. Może trafisz używkę. Jeśli odpada, bo to trzyskład to nie mordujcie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dla mnie ideałem jest i był do takiego łowienia 4SC68MHF Jig&worm. Nigdy nie było pustych zacięć i spadów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybens Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dla mnie ideałem jest i był do takiego łowienia 4SC68MHF Jig&worm. Nigdy nie było pustych zacięć i spadów.Czy mógł bys podać pełną nazwe blanku ponieważ po tej nazwie nie mogę nic znaleść w scieci. Jesli podał bys link do specyfikacji było by very good Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Czy mógł bys podać pełną nazwe blanku ponieważ po tej nazwie nie mogę nic znaleść w scieci. Jesli podał bys link do specyfikacji było by very goodProszę bardzo, Blank4C68MHF Bass - Jig-N-Worm TBC68MHF 6'8" MH FAST 1 12-20 3/8-1 0.505 5.5 2.4 HKC-3 $165 Gotowy castTBC68MHF Jig-N-Worm 6'8" MH Fast 1 12 - 20 3/8 - 1 4.1 1 $ 260 Opis producentaA perfect choice for jigs and worms with a lot of backbone to move fish out of heavy cover. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Phenix M1 smx77ml 10-25lb 231cm będziesz zadowolony. a jak dokupisz formę do cięższych główek to ogarniesz 85 gram + 4 cale, zaczynam nim łowić od 15 gram. mocy na pewno mu nie zabraknie by powalczyć z wąsatym przyłowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 A może ktoś by miał do sprzedania już gotowy kijek spełniający te wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phantom72 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Szukam blanku nadającego sie pod sredniej wielkosci gumy pod sandacza , tak na sucho moj wybór padł na Xzoga SR G76 228 c.w. 7-40gr. lub Suzuki Suzuki RXF 20Lb 762. Jako ze jestem w tym temacie (blankow) zupełnie świezy i do tej pory uzywałem jedynie kiji seryjnych , prosiłbym o porade jak ciezkimi przynetami jestem w stanie miotac na kiju zbudowanym na takich blankach( chiałbym by komfortowo bylo do 50 -55gr)? Prosze o porade bardziej doswiadczonych kolegow gdyz niestety ze wzgledu na spore odległosci jakie mnie dziela od najbliszej pracowni ,nie mam mozliwosci obmacac ich w realu. Edytowane 13 Listopada 2018 przez phantom72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Ta Xzoga ogarnia u mnie do 50 g masy łącznej przynęty , też wybierałem z tych dwóch blanków i wybór padł na Shitenno z uwagi na koszt a i chciałem zobaczyć jak ta marka się będzie sprawowała. Na Wiśle na głębokiej wodzie w nurcie zdaje egzamin , używam też na łódce do większych woblerów .Kilka ryb wyjęła , jestem z niej zadowolony. Edytowane 13 Listopada 2018 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Popieram Szymona, 50g łącznie przy wyrzucie, to wg mnie max komfortu. Tradycyjnie da się rzucić więcej, ale to nie jest już optimum tego kija. Pamiętaj , że przynęta przynęcie nierówna. Ja cykam się rzucać siłowo np. shakera 7 w lekkim zbrojeniu, bo to prawie 50g. rozmiar 6 cali lata spoko z ołowiem 15g, ciężej nie miałem jak sprawdzić.Jaskółki lepiej się spisują, mniejszy opór i zazwyczaj mniejsza masa. Edytowane 13 Listopada 2018 przez Maciej_K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Szymon, a jak z czułością tego blanku? Czy używasz do łowienia w opadzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi