Skocz do zawartości

Blank pod sandacza na ciężko do około 50g.

Lucas

Rekomendowane odpowiedzi

Kontaktowałem sie w tej sprawie z Panem Kawalcem i zobacze jaki blank mi zaproponuje, rozwazam jeszcze kupno seryjnego Fenwicka Ishore ETIN70MH-FS o mocy linki 10-25lb , ktory moim zdaniem powinien spokonie ogarnac przynety o masie nawet do 60gr.

Edytowane przez phantom72

Witam

Spróbuj NFC MB 665-1 IM, a jeśli będzie za lekko to o numer ciężej. Ja ostatnio rzucałem ukleję J. Widła (ok. 16g sama guma) na główce 35 g. Daje radę. Czucie i animacja przynęty też ok. Wszystko w granicach 15-50 g jest ogarnięte. Chyba, że celujesz w same 40-50 g to wtedy bym sugerował MB 666-1.

• Like 1

dziekuje wszystkim za pomoc , blank juz zamowiony SP 722XH, jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie

Mam powyższy, raczej pod szczupaka moim zdaniem. Rzucałem max 65g do tej pory, gumy 20cm na lekkich główkach, jeszcze jakiś zapas jest na pewno.

Raz ze 2 godziny połowił w nocy, cannibal 10cm + 7.5g i całkiem przyzwoite czucie. Brania bardzo dobrze sygnalizowane.

Edytowane przez shavt
  • Like 1

z uwagi ja to ze z pracownia dzieli mnie jakies 600 km ,przy wyborze blanku zdalem sie calkowicie na Pana Kawalca, co prawda producent opisuje go jako extra fasta , jednak Pan Zbyszek mowil ze ten blank nie jest palowaty i ladnie sie kladzie pod ociazeniem.Za jakis miesiac okaze sie czy to byl trafny wybor,jesli spodoba mi sie efekt kpncowy to zamowie jeszcze niejednego patyka.

Ma to być mój pierwszy kij z pracowni i albo się do tego totalnie zniechece i bedzie ostatnim , albo zabawa spodoba do tego stopnia ze  złoze kolejny juz na jakimś innym blanku, najpewniej Kraagu XF.

Moze jednak nie bedzie tak zle bo co prawda moim celem sa prawie zawsze sandacze lecz na odcinku na ktorym łowie  ,na gume  łapie sie 1 sandacza na 9 szczupakow  :wacko: chyba ze latem na przelewach na wobki to stosunek jest  odwrotny , ale akurat do wobków kupilem ostatnio 2 patyki.

Zreszta podchodze do tego zupelnie lajtowo, juz tyle kiji przeszło przez moje rece ze jeden w ta czy w tamta nie robi róznicy. Z tym ze były to same seryjne patyki ,a w przypadku pracowni moje oczekiwania moga okazac sie zbyt wygórowane.

Wędce trzeba dać szansę większą niż wyjście nad wodę i oddanie kilka rzutów zmienną gramaturą przynęt. Może się zdarzyć że po udanym wyjściu nad wodę który zaowocuje wynikami odkryjemy że można inaczej a nawet lepiej.

Niema co przekreślać  wędki puki nie sprawdzi się jej w boju. :)

• Like 2

Jesli ten SP722XH okaze sie faktycznie bardziej szczupakowy to nie bede z tego robił tragedi i  złoże kij na blanku Fishing Artu , wyselekcjonowałem sobie kilka do srednio ciezkiego łowienia ktorymi byłbym zainteresowany, sa to Kraag FX SKXF 7622-2N i Hers II SKF 7622-2n , mysłalem jeszcze o Vegter Boronie SS7315-2N ale dla mnie te blanki to jedna wielka zagadka i szczerze mowiac nie wiem czy nadaja sie pod sandacza.

Wędce trzeba dać szansę większą niż wyjście nad wodę i oddanie kilka rzutów zmienną gramaturą przynęt. Może się zdarzyć że po udanym wyjściu nad wodę który zaowocuje wynikami odkryjemy że można inaczej a nawet lepiej.

Niema co przekreślać  wędki puki nie sprawdzi się jej w boju. :)

tez tak mysle , dlatego najpierw troche połowie i dopiero wtedy ocenie przydatnośc tego patyka . Najpierw jednak musi przyjsc ,a do tego jeszcze długa droga  , ale widze ze to uzalezniające bardzo jest, bo jeszcze nie odebralem jednego patyka a juz mam chec zamowic kolejny  :wacko:

tez tak mysle , dlatego najpierw troche połowie i dopiero wtedy ocenie przydatnośc tego patyka . Najpierw jednak musi przyjsc ,a do tego jeszcze długa droga  , ale widze ze to uzalezniające bardzo jest, bo jeszcze nie odebralem jednego patyka a juz mam chec zamowic kolejny  :wacko:

Skoro już czujesz uzależnienie, to musisz wiedzieć, że będzie jeszcze gorzej.... :)

• Like 2