Skocz do zawartości

Wędkarski świat

anpart

Rekomendowane odpowiedzi

Wędkarski Świat nr.12 z tego roku

Otóż od 1 stycznia 2012 roku nie będziemy już przyjmować medalowych zgłoszeń uśmierconych rekordowych okazów sześciu gatunków najcenniejszych drapieżników: szczupaków,sandaczy,sumów,boleni,okoni i lipieni.

Od 1 stycznia 2012roku każdy Czytelnik WŚ,który wypuścił zgłoszoną do nas i zakwalifikowaną rekordową rybę,otrzyma nie tylko certyfikat i pamiątkowy medal,ale również wędkarski upominek-niezależnie od gatunku ryby.

Jak wyślesz zdjęcie na tle kafelków lub suma powieszonego na jabłonce to pewnie nie uznają.

Po za tym planują wystąpić jeszcze w tym roku z petycją do Zarządu Głównego PZW o pilne wprowadzenie do regulaminu amatorskiego połowu ryb górnych wymiarów ochronnych:szczupaka-od 90cm,sandacza od 75cm,suma od 120cm,bolenia od 70 cm,okonia od 35cm i lipienia od 40 cm.

Wędkarski Świat uczy się od jerkbait'a - tyle powiem. :mellow:

Byle by za kilka lat nie napisali, że to dzięki nim w Polsce istnieje C&R.

No cóż - zawsze mogą ale nie spodziewam się tego. Fakt jest taki, że my jako nie komercyjne przedsięwzięcie poprzez wprowadzanie pewnych eksperymentów stajemy się lalolatorium komercji. Tutaj widzę taki przypadek. Mnie akurat decyzja WŚ cieszy a swoje, kto był inicjatorem takich obostrzeń w mediach, wiem :mellow:

Pozdrawiam

Remek

A swoją drogą chyba z 5 lat temu rozmawiałem z Jackiem Kolendowiczem na temat C&R. Wtedy Jacek twierdził, że rynek nie jest na to jeszcze przygotowany. Widać, że już został przygotowany i czasopismo coraz bardziej wspiera ten ruch. Za kolejne 5 lat będą kolejne taki odkrycia do wspierania. Mam nadzieję, że inne metody wędkarskie np. Baitcasting. Chociaż jak patrzę na jego rozwój w Polsce to ..... pozcekam kolejne 10 lat :D

Jeśli ludziska odnajdą w wędkarstwie przyjemność a nie tylko pozyskiwanie mięsa to na pewno Baitcasting będzie rozwijał się w szybszym tempie.

Dziś na hasło multiplikator wędkarze robią wielkie oczy i stwierdzają, że to szatańska maszyna zupełnie nie potrzebna wędkarzowi w lepszych wynikach nad wodą.

Do tego dochodzą sklepikarze którzy twierdzą że ten sprzęt się nie sprzedaje i szkoda na niego kasy by leżał na półce.

Tylko czemu nie dołączyli pstrąga do grona ryb, które będę przyjmowane tylko w przypadku CR?

Że tak dużo go w naszych wodach? :unsure:

Wszyscy psioczą, ale coś chyba się zmienia.

Sam M.Szymański to gdzieś powiedział.(jeśli dobrze doczytałem)

Że w 2000 roku - wędkarz wypuszczający rybę na Wiśle - to był obrazek z gatunku SF.

Natomiast w okolicach 2010/2011 to jednak coraz częstszy widok.

Wędkarski Świat uczy się od jerkbait'a - tyle powiem. :mellow:

To, że chłopaki z WŚ tu zaglądają i czerpią inspiracje to widać po ich artykułach :D. Tu sie zaczyna dyskusja na jakis temat, a później pojawia się artykuł w WŚ. Oznacza to tylko jedno :D jerkbait jest dobrym źródłem informacji i inspiracji :D.

Ale oni w WŚ też chyba nie czytają nawet tego co wydrukowali.

W numerze 11 z tego roku piszą o stosowaniu dwu dozbrojek z kotwicami do gumy.

A w tym 12-tym poczytajcie sobie tego człowieka co łowi ryby, preparuje je na różne sposoby i pożera (ktoś taki nazywa się kucharz :D ), co proponuje zostawić karpia w wannie na mrozie żeby wmarzł w lód :huh: i potem go zjeść (na wigilię). Kucharz sadysta?

Ja myślę, ze względem nakładu jerkbait dawno łyknął polskie media wędkarskie pojedynczo, jeszcze chwila i wyprzedzi je zebrane razem

Dodatkowym bonusem jest możliwośc żywej rozmowy z autorami, zadawania pytań, weryfikacji głoszonych tez, co często płoszy z netu autorytety.

Tylko w głowach zostało, co drukowane to święte, a net to tak z przymrużeniem oka. Bo za free? Nigdy tego nie rozumiałem.

Inicjatywa bardzo cieszy, jedynie te górne wymiary kosmiczne, choć... nie od razu Rzym zbudowano, lepiej wprowadzić ograniczenia takie niż żadne.

Jest to dobry krok w oczywistym kierunku . Jeszcze kilka innych posunięć , które to łatwe nie będą - choć też przecież są najoczywistsze , a skierowane przeciw własnym ograniczeniom , i będę mógł skorygować swoje nienajlepsze przekonanie o tym usługowym , klaustrofobicznym papierzaku ..

:D :D :D

Jest to dobry krok w oczywistym kierunku . Jeszcze kilka innych posunięć , które to łatwe nie będą - choć też przecież są najoczywistsze , a skierowane przeciw własnym ograniczeniom , i będę mógł skorygować swoje nienajlepsze przekonanie o tym usługowym , klaustrofobicznym papierzaku ..

Nie znam Cie, ale kocham Cie :D

Nie znam Cie, ale kocham Cie :D

Sławek jest jak Marmite- you either love him or hate him :D :D :D

:lol: No to w końcu , doigrałem się :lol:

Patrząc na polskie wędkarstwo okiem wychowanka miesięcznika i porównując to z PRL-em , wydaje się tu być całą gębą wędkarski świat . Patrząc jednak z boku albo zewnątrz - widzę znajomy pysk PRL-u . Aż w oczy kłuje ..

Chodzi głównie o to, że jak ktoś zechce mieć swoje 5 minut w gazecie z rekordową rybą będzie musiał, chociaż udawać C&R co może spowodować, że jakiś procent dużych ryb dostanie kolejną szansę. Kolejnym krokiem niech będzie ograniczenie ilości sztuk z dniowych na roczne tak jak na prywatnych, licencjonowanych łowiskach skoro batalie o górne wymiary odbijają się jak od ściany. Ja wolałbym złowić zamiast jednego sandacza 80+ na przykład 10 sztuk 50+ za wyjazd.

Ja wolałbym złowić zamiast jednego sandacza 80+ na przykład 10 sztuk 50+ za wyjazd.

...a kolejnym etapem bedzie jeszcze wiecej jeszcze mniejszych ;)

w szczecinie w chwili obecnej - w sumie od kilku lat mamy o tej porze roku taki czas kiedy lowi sie 20, 30 czasem nawet 30 sztuk na wyjazd... ale co z tego skoro jesli 5-10% przekroczy wymiar ochronny to jest sukces...