Skocz do zawartości

Potrzebna oś Shimano SuperX GT4000

tench77

Rekomendowane odpowiedzi

Dwie równe deseczki np. bukowe imadło i powinieneś ją wyprostować :D,Czaisz o co chodzi?Trzeba w deseczkach ustawiać oś i ściskać na widocznej krzywiźnie, tak przekręcając ośkę aż będzie prosta :D. Tylko w miarę z czuciem aby się płaska nie zrobiła.

Oj Jozi wątpie czy tak uda mu sie to dobrze wyprostować :D

Ja bym to wysłał do fachowca.Kiedyś podczas ucieczki przed dzikim zwierzem(niektórzy znają to powiastkę) :mellow: uszkodziłem kołowrotek też shimano i też oś,niestety na niczym skończyły się próby prostowania.Nawet taki fachman jak mój ojciec nie dał rady a dysponuje sporym arsenałem maszyn :D

Oś musi śmigać nienagannie inaczej nie ra rydy bo cały młynek szlak trafi.

Polecam Pana Józka ze Słubic ma tam jakieś zegarmistrzowskie przyrządy i wie do czego służą :D

Pan x* ze sklepu na pl. Św Macieja we Wrocławiu zażyczył sobie 50zł za centrowanie ośki, jednak nie chce podjąć się centrowania samej ośki a chce żebym mu zostawił kołowrotek który chce wyczyścić. Zaoferował też łożyska w miejsce ślizgowych za 50zł sztuka. Czy ktoś ma pomysł gdzie można dostać części do starych Shimano?

*) nie znam niestety ani nazwiska ani imienia.

Panie Grzesiu, nie wydziwiaj Pan i nie kompinuj... Zrób tak jak pisał Pan Jozi i będzie prosta jak szczała, bo żeby się nie dało wyprostować takiej ośki, to chyba musiałaby być zawiązana w ósemkę...

A Pan X ze sklepu pewnie puknąłby ze 2-3 razy młotkiem w tę ośkę, położoną na czym twardym i całe prostowanie... :lol: A to jego łożysko, to chyba pozłacane... :o :lol:

50zl za łożysko malezyjskie to przesada, nieco ponad 1km od skepu majstra jest sklep rolimex, za 2 łożyska ezo zapłacisz 70-80zl

Ośkę zamówić u Mefisto nowa bedzie kosztować mniej niż cała naprawa jegomościa ze świętego Macieja. Jako ze kiedyś moje kołowrotki wędrowały po wszystkich serwisach w Polsce, tak dla sprawdzenia, to „wrocławiak” wypadł niezbyt dobrze, wręcz fatalnie. To taka złota rączka która coś wytoczy puknie itp. Dlatego dlubać samemu, jak z głowa sie podjedzie to sie nic zlego nie stanie, jak jestes z wrocławia moge pomoc, codziennie jestem na grunwaldzkim.

• 4 tygodnie później...