Skocz do zawartości

St.Croix Legend Elite Salmon & Steelhead

spinerman

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim chciałbym powitać wszystkich forumowicz?łw JB. Parę sł?łw o sobie. Łowię wyłącznie na spinning i muchę wyłącznie na rzekach. Spinn to du?źe rzeki nizinne i grube ryby ale kocham tak?źe rafy i klenie. Odkąd pojawiły się na rynku HM-y trochę ich połamałem :mellow: i w dalszym ciągu nimi łowię bo to dobre patyki. Og?łlnie jestem zwolennikiem kii zbrojonych fabrycznie. Przymierzam się do zakupu Elita i mo?źe Koledzy doradzili by mi kt?łry model wybrać na du?źą nizinną rzekę ?źeby był w miarę uniwersalny tz. i do wob?łw w przedziale Rapala Shad Rap 5-7 cm i do gum 10-25 gram i na jesiennego grubego sandacza czy rapę i ?źeby było czym przytrzymać 150 cm wąsatego dynamitu na rafie :huh: Zale?źy mi na opiniach koleg?łw u?źytkujących spinnery z tej serii. Pozdrawiam Adam.

Witaj na forum :D

Co do Twojego zapytania, odniosę się na podstawie doświadczeń z Avidami z tej?źe serii S&S. Cię?źszym uniwersałem wydawałby się model do 3/4uncji(dł wg uznania)- zapas mocy pozwoli go spokojnie nieco przecią?źyć- na rapy, sandacze itp powinien być ideolo. Jeśli chodzi o grubsze przyłowy, to wiadomo, ?źe wypadałoby mieć takiego minimum 1oz jak nie lepiej. Ale tu zostaje kwestia, czy do tych 5cm wobk?łw nie będzie ju?ź zbyt mocny...

Pozdrawiam

Kamil

Ja bym uznał tego 3/4 oz (avida) w długości 2,90 jako śdredniocięzkiego co najwy?źej. Cięzko mi sobie wyobrazic hol wąsatego 150 w silnym nurcie.

Dokładnie. Ale tak samo cię?źko mo?źe być z łowieniem 5cm wobkiem na kiju np 1 1/4oz. Coś za coś. Wg mnie wędzisko powinno być dostosowane do stosowanych przynęt- przył?łw mo?źe się nam przecie?ź zawsze przytrafić...

Na na du?źą nizinną rzekę raczej polecam MHF czyli do 1 oz.

Spokojnie poradzi sobie z przynętami o kt?łrych pisałeś a i sporych ryb się nie boi.

Z tymi wobkami, nie przesadzajmy akurat shad rap lada dość dobrze a łowiłem takim kijem i l?źejszymi przynętami.

Na na du?źą nizinną rzekę raczej polecam MHF czyli do 1 oz.

Spokojnie poradzi sobie z przynętami o kt?łrych pisałeś a i sporych ryb się nie boi.

Z tymi wobkami, nie przesadzajmy akurat shad rap lada dość dobrze a łowiłem takim kijem i l?źejszymi przynętami.

@Luka dobrze prawi, uncja będzie w sam raz. Na du?źą rzekę 3/4 oz to najwy?źej na dobre klenio-jazie....

Dzięki Panowie. Wszystkie posty były dla mnie bardzo rzeczowe i cenne. Z tą długością kija to chciałem zobaczyć na co sami łowicie gdy?ź ja od pewnego czasu zacząłem odchodzić od stosowania długich kii gdzie jeszcze 2-3 lata temu długość 2,9 była dla mnie wzorcem wielkorzecznego spinnera. Cały sezon 2011 łowię 2,7 i stwierdziłem, ?źe to jest długość idealna a mianowicie 1. nie męczy barku i kręgosłupa. 2. nie męczy wzroku przy obserwacji szczyt?łwwki. 3. większa manewrowość w trudnym terenie ( krzaki itp. ) 4. łatwiej i szybciej się ładuje. 5. odnoszę wra?źenie, ?źe lepiej przekazuje brania. 6. łatwiejszy hol i lądowanie ryby. 7. zdecydowanie większa uniwersalność zastosowania przynęt i technik prowadzenia( np. jigowanie ). Oczywiście są to moje subiektywne odczucia kt?łrymi chciałem się z Wami podzielić a wynikające ztąd, ?źe nad wodą jestem około 300 dni w roku :huh: i Bo?źe broń abym dorabiał tu jakąś ideologię. Pozdrawiam serdecznie. ps. oczywiście nie kończę wątku i zapraszam do dalszej dyskusji.

Spostrze?źenia jak najbardziej in plus :mellow: .

Jeszcze kilka lat wstecz m?łj wielkorzeczny kij brzegowy miał długość w zakresie 10`-10`6 stopy. Teraz 9` to max a i extra szybkie 8`3ft przy opadowym sandaczowaniu będzie oki.... .

P.S. co do pkt nr 2 - a nie lepiej obserwować linkę <_<.

Wydłu?źy to drogę do spinningowego zeza :lol: