Skocz do zawartości

Jyhis Fly - EDYCJA II - STEP 2 (#12)

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie klips zrobiony przez Piotra wyglądał ciekawie i zapewne był bardzo tani. Skłaniam się jednak ku rozwiązaniu Marka Petitjean'a przede wszystkim dlatego, że pozwala na wykorzystanie, nietanich piór CDC, prawie bez strat. Co w dłuższej perspektywie zapewne zniweluje początkowy koszt zakupu, wystarczy spojrzeć jak posługuje się tool'em pomysłodawca 

• Like 2

Ja jednak zdecydowałem i zamówiłem już to „magiczne narzędzie”. Wcześniej, czy później i tak bym to kupił, a im później, tym by wyszło drożej- przerabiałem to już wielokrotnie[emoji4]

Pozdrawiam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

Ziemowit, jasne że można, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i dostępne materiały. Nie namawiam, ale jeśli ktoś ma wolne środki, to warto nabyć taki komplet ;)

No nie wierzę :o . Dorosłe ,100% samce , prowadzą dyskusję i spierają się , która  wsuwka do włosów jest lepsza :D ;) .

Klips z spinacza biurowego  który zaprezentowałem , jest na pewno mało doskonałym urządzeniem i wymaga więcej ekwilibrystyki podczas kręcenia :(  , ale daje radę :)  . 

post-52308-0-65781300-1513874223_thumb.jpg

• Like 5

W którym wątku szukać instrukcji do budowy klipsa? [emoji4] Jakiś tam pomysł mam ale chętnie go zweryfikuje [emoji6]

http://jerkbait.pl/topic/68083-narz%C4%99dzia-muchowe-czyli-zr%C3%B3b-to-sam/page-3

Tu masz parę zdjęć . Budowa jest prosta , jak budowa cepa .

• Like 2

Grzegorz78 - ogonek faktycznie za długi. Ale wyzwanie podjąłeś ambitne.

Tułów ok.

Ogonek - trzeba igłą rozdzielić promienie tak, aby nie były złączone. Dwa się łączą, trzeci jest ok.

Skrzydełko - odsunąłbym milimetr od oczka w stronę ogonka.

Jeżynka - idzie w dobrą stronę, przydałoby się jeszcze z przodu, przed skrzydełkiem jeden, dwa nawoje więcej.

Generalnie - idziesz do przodu!

• Like 1

pisarz - tułowik i ogonek super. Jeżynka bardzo mi się podoba - taka kolczasta i w sam raz. Nawet mogłaby być trochę uboższa. Nie widać podszerstka w dubbingu - super. Przydałoby się więcej jeżynki między skrzydełkiem, a oczkiem haka, teraz jej ciężar przesunięty jest do tyłu, a warto podeprzeć muchę przy oczku.

• Like 2

(...)

Moi synowie bardziej abstrakcyjne konstrukcje mają w głowach, trudno im odwzorowywać "zastane" wzory.

No mój ma dokładnie tak samo, tylko tu trzymamy reżim co do ilości dostępnych materiałów jaki i kolejności ich wydawania do pracy oraz stały nadzór nad koncepcją. Ale czasem jak dostaje "wolną rękę" to powstają takie "potworki":

DSCN4448a_qxsrsqr.jpg

• Like 1

Kolejna próba, dalej body z pianki, następne będzie z chenille (mam nadzieję) z jeżynką/dubingiem  dalej pewne problemy i na koniec jeszcze urwałem trochę ogonek - masakra  :doh:

post-46382-0-84889300-1514324100_thumb.jpg

trochę korpus "podmalowałem", niewiele to zmienia ...

post-46382-0-90872400-1514324364_thumb.jpg

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 3

janusz.walaszewski - mucha całkiem niezła. Ogonkiem się nie przejmuj, w następnej będzie lepiej. Jeżynka aż za gęsta jak dla mnie.

Podmalowanie dobrze robi jętkom. Zwłaszcza majowym z żółtej pianki. Prawdziwa jętka zwykle najmniej ma chyba właśnie koloru...żółtego. A sporo osób upiera się, że majówka ma być żółta.

Białek - moje słowa uznania i gratulacje. Mucha bardzo udana. Nawet nie wiem do czego się przyczepić...

Aha - dałbym mniej włosów w jeżynce! :)

Dzięki, ciężka sprawa z tą sierścią. Cholera jedna nie chciała się trzymać nici, dopiero w pętli jakoś to ogarnąłem.

Obiecana na bazie chenille, zrobię jeszcze 100 takich to może zaczną lepiej wyglądać, wydaje mi się, że chyba już wiem o co chodzi  ;)

Jeszcze tylko nowy sprzęt do fotografowania muszę lepiej ogarnąć ...

post-46382-0-06041500-1514579091_thumb.jpg

promienie w ogonku zrobiłem ze starego pędzla do golenia (z borsuka chyba, taki porządniejszy  B) )

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 4

janusz.walaszewski - udana mucha! Ten ogonek z borsuka ładnie kolorystycznie wybrałeś, wygląda super. Trochę paprochów przy główce. To taki drobiazg który warto dopracować z dwóch powodów: po pierwsze, brak paprochów = czyste oczko = szybkie i łatwie zawiązanie muchy nad wodą, po drugie - od razu paprochy zdradzają poziom umiejętności i staranność krętacza (lub ich brak).

• Dodaj nową pozycję...