Skocz do zawartości

curado 201e7 czy abu revo stx?

didi

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!mam pytanie ponieważ nosze się z zamiarem kupna któregoś z kręciołków,wiem ze wielu z was posiada trakowe wiec chciałbym się dowiedzieć który z nich będzie lepszym wyborem,chodzi mi przede wszystkim o lotność zestawu no i oczywiście płynność pracy bo o wytrzymałość się nie martwię wiem ze to mocne maszynki,przynęty jakie by obsługiwał to przeważnie gumy 20-70 gram,z góry dzięki za odpowiedzi!!!

Zacząłem od Curado 201E7, a teraz doszły trojaczki z rodziny ABU -SX,STX i Inshore i wkrótce pod młotek prawdopodobnie pójdzie Curado.

Przede wszystkim dwa miesiące po zakupie zaczęło szumieć łożysko,

Moim zdaniem przy podobnych odległościach rzutowych bardziej brodogenne jest Curado .

Zaznaczam, że u mnie przy castie najlżejsze przynęty to 30 g.

Gdyby to były przynęty około 20 g. to przewagę osiągnął by ze względu na lekką szpulkę Curado.

Za to przy przynętach w okolicach 70 g. Abu powinno dłużej pociągnąć.

To są tylko moje spostrzeżenia oparte na niewielu wyprawach podczas 3 lat używania multików, więc mogą być zupełnie do d... B)

• Like 1

Mam oba. Dłużej użytkuje STX (od 2008), ale jakoś przyjemniej łowi mi sie Curado. Trwałość raczej obstawiał bym jak @Godski STX, choć z moim Cu nie było i niema żadnych problemow. Dla mnie zdecydowanie bardziej brodogenny jest STX, choć podejrzewam, że to kwestia użytej plecionki niż młynka.

U.

2:1 dla Curado 201E7. Może ktoś jeszcze użytkuje/użytkował je?

Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę z castem ma właśnie taki dylemat. A cena podobna, chociaż jeszcze 2 miesiące temu dorwałem STX-a nowy model za 370,00 zł.

Inshore z USA z opłatami :( wyszedł mi prawie 600,00.

Nie tak dawno rozpocząłem przygodę z castem i dylematu już nie mam bo mam i curado 201E7 i SXa :mellow: SXa stosuję do cięższych przynęt szczupakowych do 80 g i cięższych gum na Wiśle 30-50g ,moim zdaniem chyba mocniejszy od Curado dak mi się wydaje i ciepnie dalej cięższymi wabikami.Curado zakładam do sandaczówki pod gumy 15-25g lepiej sobie radzi z przynętami w dolnej granicy :D

Pzdr

Rafał

STX mocnej zrobiony, do tego, novy model Styxa ma hamulec odsrodkowy na dodatek do magnesow-niema co sie martwic o brody.

Curado niezla jest, ale 70g-to nie zart. A naprawde-zawsze myslialem, ze maxymum Styxa 35-40g. Jak na mnie-20-70g to robota dla okragliaka albo Toro

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie tych młynków a mianowicei jakie można przybliżone maksymalne odległości nimi uzyskiwać i przy jakich ciężarach przynęt dla każdego z nich(oczywiście przybliżone) i czy łatwiej jest rzucać plecionką czy żyłką?

latwiej sie (przynajmniej mi) rzuca plecionka.

maxymalne odleglosci zaleza PRZEDE WSZYSTKIM od TWOIM UMIEJETNOSCI rzutowych a nie od mozliwosci multika -- choc i one nie sa bez znaczenia... trzeba jeszcze pamietac o ODPOWIEDNM ZGRANIU calego zestawu...

Mnie właśnie dzisiaj przyszedł Curado opisywany w poście i ja jak to ja oczywiście nawinąłem biegiem żyłkę z gruntówki i dawaj na ogródek najpierw delikatnie a potem trochę mocniej raz zrobiła się broda ale w godzinkę rozplątałem, podjechałem nad zalew i już było tylko dobrze z tym że leci około 10m mniej niż kołowrotkiem czyli ja wiem może z 50m przynętą 20g. Musze jeszcze popracować nad trzymaniem przy zwijaniu bo jakoś dziwnie jest ale jak na pierwszy dzień to nawet zadowolony jestem, jutro dalsze próby :D.

Musze poszukać czego o konserwacji multików bo ten to naturalnie używka a ja jestem zielony czyli pod kolor do niego.

Plecionka będzie tak czy inaczej, docelowo zdecyduje jeszcze jaki rozmiar i jaka marka. Zawsze łowie na plecionkę na spinning ale pomyślałem ze jak mają się brody robić i mam coś ciąć czy niszczyć to lepiej zużytą i tanią żyłkę jak plecionkę.

Pytałem o różnice między plecionką a żyłką bo na żyłce wiem jak mi wychodzi i chce wiedzieć czy żuty będą choć troszkę dalsze.

Może wyda się to śmieszne ale nie wiem co może znaczyć że żyłka puchnie?

Dziś udało się rozdziewiczyć komplecik czyli wędkę castingową i multika przy okazji bo złapały się szczupaczek 50cm w plusie i sandaczyk powyżej 30cm. Jak na ciężkie warunki bo wiatr był naprawdę duży i deszczyk rosił to dość zadowolony jestem. Kolejna rzecz jaka mnie czeka to wybór marki i grubości plecionki no i doskonalenie rzutów bo popróbowałem włączać i wyłączać kolejne bloczki oraz próbować z dociskiem rzutowym szpuli i różnie to wyglądało, stanęło na tym że tego ostatniego bloczka wyłączyć nie potrafię bo się broda zapuszcza do mojego multika :D .

lowienie z wlaczonym bloczkiem to nie wstyd a po prostu czysta wygoda :D oczywiscie jak sie ciepa megalotnymi wabikami to i pozniej ten ostatni bloczek bedzie niepotrzebny... ja w swoim lowieniu docisku szpuli w ogole nie uzywam - dla mnie jest to tylko po to by niwelowac luzy poprzeczne szpuli i to wszystko...

co do puchniecia to plecionka jak sie cos zaczyna dziac w trakcie rzutu luzuje tylko kilka czasem kilkanascie w zaleznosci od (nie)umiejetnosci rzucajacego. monofil zaczyna puchnac na szpuli. luzuje sie duuuuuza ilosc zwojow przez co nagle na szpuli jest kuuuupa linki luzno nawinietej i jestszcze pochechlanej....