Skocz do zawartości

Dobór zestawu

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zakupić zestaw castingowy - chciałbym zacząć łowić castingiem... obecnie posiadam wędkę Dragon Millenium Wobler 15-35g 2,4m i kołowrotek Shimano Exage 3000FA z plecionka PP 0,15mm / żyłką 0,25mm. Wędka wręcz idealna na Salmo Slider 7cm :mellow: i blachy Gnom i Alga Nr 2. Niestety chciałbym oprócz Slidera 7 łowić na Fatso 10, Jack i Slider 10. Proszę o pomoc w doborze sprzętu pod:

SALMO JACK F - 60g

SALMO JACK S - 70g

SALMO FATSO 10 F - 48g

SALMO FATSO 10 S - 52g

SALMO SLIDER 10 F - 36g

SALMO SLIDER 10 S - 46g

SALMO SLIDER 7 F - 17g

SALMO SLIDER 7 S - 21g

Jeśli chodzi o Salmo Jack to sporadycznie będę nim łowił, najczęściej Fatso 10 i Slidery 7 i 10. Mam zamiar łowić z brzegu i z łodzi w jeziorach typu szczupakowo-leszczowego (na głębokości 1-6m) i linowo-karasiowego (na głębokości 1-2m). Obecną wędką potrafię rzucić Sliderem 7 na około 20-30m. Czy zestawem castingowym rzucę dalej (ile mniej więcej)?

Jeśli chodzi o multiplikator to myślałem o jakimś niskoprofilowym (np. Shimano Curado 201E), gdyż bardziej mi się podobają, ale jeśli nie wytrzyma to zdecyduje się na betoniarkę :D... Ewentualnie może niskoprofilowy wytrzyma Slider 7 i 10 + Fatso 10 (max 52g) to zrezygnuje z Jacka...

Oczywiście poza Salmo posiadam też kilka większych woblerów Rapala i Spro w wadze 15-25g, które też uwzględniam... Oprócz woblerów biorę pod uwagę blachy Alga i Gnom Nr 1 i Nr 2 i sporadycznie kopyta Relax 5 i 6 na główkach 20-25g. Zestaw ma być typowo pod szczupaka z brzegu i łodzi plus ewentualny troling na łodzi.

Mam 190cm wzrostu, jaka do takich przynęt jest optymalna długość kija castingowego dla mojego wzrostu?

Budżet jaki mam to około 600zł.

• 3 tygodnie później...