Z.Milewski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgadza się, o tym też nie pomyślałem i żałuję, choć z drugiej strony skróciłem garaż o 2,5m i zrobiłem dodatkowy magazynek przykuchenny.Ale pięciometrowe auto wchodzi Nie chodzi o długość, a o szerokość garażu, długość prawie zawsze jest wystarczająca. Spiżarnia przy kuchni .Zapomnij o pellecie. Nie ominiesz zapotrzebowania na pokój dla kotła, magazynu na opał, każdy metr2 kosztuje. Do tego komin, obróbki i droższa instalacja wysokotemperaturowa. Jako opał, nawet gaz lepiej wychodzi, nie mówiąc o tym, że kocioł nawet w drugiej łazience możesz powiesić. Kocioł na pellet jest najczęściej pomyłką. Zrób OZC koniecznie. Ale raczej optymalna będzie pompa ciepła powietrze-woda, już nie kosztują dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) A spytał tylko, płyta vs ławy fundamentowe. A tu ma juz projektantów, kierowników, geodetów, ekspertów-muroatoro-teoretyków, etc. Tu już każą Ci garaż poszerzać, choć nie masz go w projekcie, zwężać żeby zrobić spiżarkę.Najlepszym rozwiązaniem jest kupić gotowy projekt z uznanego biura architektonicznego, znaleźć już gotowy taki wybudowany dom, wprosić się na rekonesans, nanieść swoje poprawki, podsunąć kierownikowi budowy. Ja tak zrobiłem i z samej konstrukcji i rozwiązań architektonicznych jestem zadowolony, choć zawsze będę powtarzał, pierwszy dom dla wroga. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Małkociniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 ....nanieść swoje poprawki, podsunąć kierownikowi budowy. ..... pierwszy dom dla wroga.Sam sobie zaprzeczasz, babole widzi się jak się pomieszka choć trochę. Ale wówczas jest trochę późnawo. A co do porad poza tematem: jestem pewien że autorowi się przydadzą, bo jeśli się wcześniej nie budowało to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Każda rada jest cenna, spiżarka jest fajnym pomysłem, żonie pewnie się spodoba. Projekt będę miał robiony "pod siebie" więc co nieco muszę być przygotowany na wizytę u architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 A spytał tylko, płyta vs ławy fundamentowe. A tu ma juz projektantów, kierowników, geodetów, ekspertów-muroatoro-teoretyków, etc. Tu już każą Ci garaż poszerzać, choć nie masz go w projekcie, zwężać żeby zrobić spiżarkę.Najlepszym rozwiązaniem jest kupić gotowy projekt z uznanego biura architektonicznego, znaleźć już gotowy taki wybudowany dom, wprosić się na rekonesans, nanieść swoje poprawki, podsunąć kierownikowi budowy. Ja tak zrobiłem i z samej konstrukcji i rozwiązań architektonicznych jestem zadowolony, choć zawsze będę powtarzał, pierwszy dom dla wroga.A mówią "Ludzie to wilcy są"!A tu dostał więcej niż oczekiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Wszystko trzeba przemyśleć przed rozpoczęciem budowy bo później może być już za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Domek ma być prosty w budowie, bez żadnych fajerwerków czy złotych klamek, dwuspadowy dach, parterowy a na poddaszu chce zrobić strych na jakieś graty. Dodatkowo garaż w bryle budynku. Około 100m² nie licząc garażu. Ogólnie chce żeby był jak najbardziej energooszczędny.Ja buduje Dom w leszczynowcach Na razie jest tylko stan zerowy plus dobudowana piwnica. Piwnica będzie służyć jako kotłownia i skład opału. Ta w projekcie nie jest zła jednak brudy wolę trzymać z dala od garażu i części mieszkalnej. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez zielan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ja buduje Dom w leszczynowcach Na razie jest tylko stan zerowy plus dobudowana piwnica. Piwnica będzie służyć jako kotłownia i skład opału. Ta w projekcie nie jest zła jednak brudy wolę trzymać z dala od garażu i części mieszkalnej.Właśnie coś w tym stylu chce budować [emoji4] u mnie piwnica odpada ze względu na wysoki poziom wód. Tak z ciekawości to jaki koszt stanu zero wyszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Pod płytą Styrodur a pod nim kamień płukany i drenaż całej powierzchni jeśli są problemy z wodą. Kierownika budowy nie ominiesz z nim udtalaj szczegóły .To samo dotyczy fundamentów tylko ze tam robimy opaskę w około . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Same dobre rady, ale proponuję zacząć od przeczytania ustawy "Prawo Budowlane" i rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Wielu kolegów daje ci rady, które są niezgodne z prawem. Najlepsze są pomysły w stylu "kupiłem projekt typowy, zmieniłem wielkość i lokalizację okien i drzwi, zmieniłem ściany konstrukcyjne, zrobiłem drenaż i nie musiałem zmieniać projektu", bajka po prostu. Kierownik budowy, który po takich zmianach podpisał oświadczenie o zakończeniu budowy "bez zmian" zasługuje na odebranie uprawnień. I gdyby nadzór budowlany pofatygował się na odbiór, to zapewne tak by się skończyło, a genialny inwestor zostałby zmuszony do przywrócenia stanu faktycznego do projektowanego lub do zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, czyli zlecenia opracowania nowego projektu wraz z uzyskaniem wszystkich decyzji administracyjnych na nowo.Odezwij się na priv, postaram się pomóc. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Przeszła mi przez głowę taka myśl. Tym bardziej że takie domy stawia się o wiele szybciej. Masz może porównanie cenowe takich domów? Drożej, taniej? Porównywalnie?Taniej nie będzie ale szybciej tak - w marcu miałem skończone fundamenty we wrześniu się wprowadzałem na gotowo. Swój domek projektowałem przez 1,5 roku , ale mam wszystko co potrzebne za 1 razem. Przemyśl najpierw i się nie spiesz. Znajdź dobrego architekta, projektowanie zacznij od wnętrz - do nich dobierz resztę. Wyznacz sobie co i jakiej wielkości potrzebujesz ( kuchnia, spiżarnia, pralnia, wc osobne, łazienka, salon ile sypialni garaż).Kotłownia - przy domu drewnianym ( szkielet -135m2) mam założony gaz + rekuperacja - zimą rachunki 250zł na miesiąc i mam gdzieś się męczyć z paleniem w piecu czy kominku. Jedynie czego żałuję, że nie przygotowałem sobie agregatu. Na wiosce poczujesz co to znaczy III poziom zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAN666 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ekogroszku właśnie chce uniknąć. Nastawiam się na pellet bo jednak pompy ciepła to spory wydatek. Dosypanie do podajnika raz na jakiś czas to zniosę a i żona sobie z tym poradzi. Rekuperacja z wymiennikiem ciepła będzie na 100%. Dzięki za stronkę, napewno skorzystam [emoji4]Zamontuj sobie ogrzewanie gazowe , nie idź w pellety , groszki itp. sytuacje które wymagały by nadmiernej ingerencji czyli dosypywania , czyszczenia , przenoszenia i bawienia się z tym wszystkim. Jeśli nie masz możliwości podłączenia gazu ( ja nie miałem ) zainwestuj w swoją butlę gazową , byłem pełen obaw bo jednak to gaz , duże koszta roczne mogą z tego wyniknąć i ogólnie nasłuchałem się że zrujnowany będę finansowo , sprawdziłem kilkanaście ofert związanych z dzierżawą butli i zakupem gazu - nie podejmuj się tego , wychodzi bardzo drogo ale drugą opcją jest zakup butli na własność koszt 5500pln z podstawą , butla zakopywana w ziemi 6000pln , badanie techniczne co 2 lata za 200pln , koszt całkowitego zakupu gazu w tym roku to 2670pln , gazu starcza mi na ponad rok , w zeszłym roku tankowanie było w lipcu , w tym roku w październiku , dom ma 143m z czego 35m to garaż , ogrzewam tylko i wyłącznie gazem , do niczego się nie dotykam , programujesz sobie wszystko jak chcesz nawet zdalnie , piec kondensacyjny działa na niskich temperaturach , w domu temperatura ustawiona na 22st w dzień i 18noc , - absolutnie nie namawiam ale szczerze polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 A możesz napisać dlaczego kominek na nie ?To może ja. -drogi,-potrzebny komin (nie dość że kosztuje to jeszcze wychładza dom),-brudno,-po pewnym czasie się znudzi, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 To może ja. -drogi,-potrzebny komin (nie dość że kosztuje to jeszcze wychładza dom),-brudno,-po pewnym czasie się znudzi, Dzięki,polemizując:1. Drogi - czekam na koszty ogrzewania, muszę przekalkulować czy ta inwestycja będzie miała w ogóle jakikolwiek sens ekonomiczny2. Komin już mam3. Sypie się z kominka czy chodzi o coś innego?4. Wszystko się nudzi... ja bym już następny dom postawil... choć ten co mam jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 3. zawsze się trochę nasypie a następnie gorące powietrze roznosi ten pył po domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Kolega szkutnik wymienił mało istotne przyczyny Najważniejsza jest taka, że po krótkim okresie najprawdopodobniej nikomu nie będzie się chciało rozpalać i potem sprzątać, no chyba że ty to będziesz robił bo kochasz pracę A jak często bardzo ogranicza to ustawność w salonie?, niby wielki (bo to salon) a ustawność ni w du..pe ni w oko.Za te pieniądze wstaw lepiej wysokie okna (takie od podłogi)- przynajmniej widok będziesz miał piękny z niego. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez ObraFM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Same dobre rady, ale proponuję zacząć od przeczytania ustawy "Prawo Budowlane" i rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Wielu kolegów daje ci rady, które są niezgodne z prawem. Najlepsze są pomysły w stylu "kupiłem projekt typowy, zmieniłem wielkość i lokalizację okien i drzwi, zmieniłem ściany konstrukcyjne, zrobiłem drenaż i nie musiałem zmieniać projektu", bajka po prostu. Kierownik budowy, który po takich zmianach podpisał oświadczenie o zakończeniu budowy "bez zmian" zasługuje na odebranie uprawnień. I gdyby nadzór budowlany pofatygował się na odbiór, to zapewne tak by się skończyło, a genialny inwestor zostałby zmuszony do przywrócenia stanu faktycznego do projektowanego lub do zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, czyli zlecenia opracowania nowego projektu wraz z uzyskaniem wszystkich decyzji administracyjnych na nowo.Odezwij się na priv, postaram się pomóc.Na pewno gdybym w trakcie budowy miał kierownika z Twoją wiedzą w temacie przepisów budowlanych miał bym mnóstwo kłopotów.Świadomie złamałem przepis zmieniając plan zagospodarowania działki, usytuowałem oczyszczalnie w innym miejscu niż było to w projekcie(inaczej się nie dało), za co zostałem ukarany mandatem w wysokości 50 pln-ówCO TO JEST ISTOTNE ODSTĄPIENIEWszystko zależy od tego, czy dane roboty budowlane mają charakter istotnych odstąpień czy nie. Art. 36a ust. 1 prawa budowlanego zawiera definicję tego pojęcia. Nie jest ona precyzyjna, dlatego w praktyce sporo jest z jej stosowaniem kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Kolega szkutnik wymienił mało istotne przyczyny Najważniejsza jest taka, że po krótkim okresie najprawdopodobniej nikomu nie będzie się chciało rozpalać i potem sprzątać, no chyba że ty to będziesz robił bo kochasz pracę A jak często bardzo ogranicza to ustawność w salonie?, niby wielki (bo to salon) a ustawność ni w du..pe ni w oko.Za te pieniądze wstaw lepiej wysokie okna (takie od podłogi)- przynajmniej widok będziesz miał piękny z niego. Mam takie okna - nie mam kominka i nad nim dumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Nie no Panowie: wiadomo że są różne gusta i potrzeby, ja nigdy nie napiszę w w formie odradzania czegoś a tylko zwrócenia uwagi na ewentualne minusy jakiegoś rozwiązania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Mam duże okna, ogrzewanie gazowe, kominek z płaszczem wodnym. Instalacje spięte wymiennikiem. Palę codziennie w nim, co nie jest absolutnie żadnym problem, jak i sprzątanie. Wychodzi w eksploatacji najtaniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Mam duże okna, ogrzewanie gazowe, kominek z płaszczem wodnym. Instalacje spięte wymiennikiem. Palę codziennie w nim, co nie jest absolutnie żadnym problem, jak i sprzątanie. Wychodzi w eksploatacji najtaniej. Porównując ogrzewania gazem i kominkiem - duże masz oszczędności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 ....kominek z płaszczem wodnym....Ooooooo- tak to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ooooooo- tak to ma sens właśnie nie jestem pewien - to miłe rozwiązanie ale ma wady:1. dużo kosztuje2. w razie braku prądu - lipppa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 No tak- ale nie stoi tylko dla wątpliwej (często) ozdoby jak już się wszystkim znudzi obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Mam duże okna, ogrzewanie gazowe, kominek z płaszczem wodnym. Instalacje spięte wymiennikiem. Palę codziennie w nim, co nie jest absolutnie żadnym problem, jak i sprzątanie. Wychodzi w eksploatacji najtaniej.A do opłacalności doliczyłeś koszt instalacji ? Tak jak pisałem wyżej nowy dom ok 300zł-400 mc na gaz x 6mc = 1500-2000zł rocznie. Teraz licząc koszt inwestycji w ten kominek) pewnie między 7-10 tys śmiem wątpić że to jest ekonomiczne rozwiązanie. Sama ta kwota to 5-7 lat grzania gazem gratis. A przecież trzeba kupić drewno, poza tym taki kominek będzie podatny na korozje (bo to kocioł a nie kominek:)) i wytrzyma 7-10 lat. I znowu kasa w plecy. A teraz o ile tańsze jest grzanie drewnem:1kg dębu ma wartość opałową ok 13 MJSprawność energetyczna kominka max 40%Cena za kg 0,25-0,3zł Liczymy13MJ to 3,6kw X 0,4= 1,4 tyle można uzyskać KW z 1kg dębu w naszym kominku teraz 0,25 / 1,4 = 0,18 , a przy cenie 0,3 zł\kg= 0,22 A z gazu koszt 1kwh to 0,22zł Edytowane 13 Grudnia 2017 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi