bartsiedlce Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Odpuść sobie, to Cafe. Jeśli nie interesuje Cię temat, nie czytaj i nie pisz. Po co ta złość i ten hejt? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Panowie, cały czas pomijacie produkcję ciepłej wody, tutaj 5 kW nie wystarczyWystaaarczy!Zależy jak te 5kW będzie użyte i jakie potrzeby ma zaspokoić te 5 kW. Samotne małżeństwo, czy małżeństwo z 4 dzieci, z tego 2 w pieluchach.? Tetrowych.Najprostsze i tanie rozwiązanie, to bufor ładowany w taniej, nocnej (w dzień też można, tylko drożej będzie) taryfie, z zapasem ciepłej wody na prysznic dla drużyny piłkarskiej. Ale to rozwiązanie potrzebuje 1m2 w pomieszczeniu gospodarczym, czy jakiej pralni. Można podpiąć zasobnik CWU dużej pojemności i cieszyć się z taniej i dowolnie ciepłej wody.A jak potrzeby standardowe, to i standardowy zasobnik CWU wystarczy. Standardowej 2+1, lub nawet 2+2 rodzinie. Tylko oszacować, ile się tej ciepłej wody będzie potrzebować i kiedy się jej będzie potrzebować.Dzisiejsza technika budowlana, znosi wiele niedawnych ograniczeń.Tylko znaleźć i decydować, co jest dla mnie dobre!Dzisiejszy, dobrze zbudowany dom, potrzebuje więcej energii na CWU i wentylację (chyba że WM+reku, to nie obowiązuje), niż na samo ogrzewanie. Taki paradoks.PSJako że się na tym słabo znamy, tym chętniej się wypowiadamy. To cafe, możemy sobie popychać, co nam się rzewnie podoba, bez złośliwości jak widać.Inne zagadnienia leżą odłogiem, tu tylko energia i energia, koszty i koszty. Zaczekajmy na założyciela wątku, aż policzy OZC. To orientacyjne. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Z.Milewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Piguły leczące większość przypadłości, sprzedawane w aptekach, składają się głównie z talku, cukru pudru i kolorowej glazury dla picu, natomiast w budownictwie wszystko jest przyjazne środowisku, materiały inteligentne, nieustannie lepsze a do kupy składając wszystko jest coraz bardziej ekonomiczne. Ale ceny za iluzje, kosmiczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Niemożliwe, skądże, przecież to specjaliści od wszystkiego, czyli od niczego...nie obrażając tych co mają wiedzę w temacie.Panowie błagam to nie to forum. Podam Wam na privie trochę stron i tam się udzielajcie.Może poruszymy wątek medyczny, przecież na tym też wszyscy się znają ... szczególnie znachorzy i wizjonerzy Już Twój drugi taki apel , pierwszy był o zamknięcie wątku. A teraz moja rada: ja jak mi się wątek/temat nie podoba to nie czytam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Ja mam kubatury około 700 m, 15 kw kocioł jest ciut za duży, jednak taki doradził hydraulik ze względu na zasobnik wody. Zbiornik mam 200l podłączony do solarów więc na dole układ do podgrzewania wody, drugi z pieca jest powyżej. W lecie jest ok, jeśli mi się nagrzeje woda do 60 stopni starczy dla wszystkich(4 osoby) na dwa dni, w zimie jeśli się nagrzeje do 60 stopni to tylko jest w części zbiornika. Wody starczy dla dwojga, jednak moc pieca pozwala na szybkie dogrzanie co przy małej mocy kotła było by niemożliwe. Gdyby był zasobnik tylko zasilany kotłem i wężownica była by na samym dole to można dać mniejszej mocy kocioł w innym wypadku trzeba będzie czekać na ciepłą wodę. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Ja mam kubatury około 700 m, 15 kw kocioł jest ciut za duży, jednak taki doradził hydraulik ze względu na zasobnik wody. Zbiornik mam 200l podłączony do solarów więc na dole układ do podgrzewania wody, drugi z pieca jest powyżej. W lecie jest ok, jeśli mi się nagrzeje woda do 60 stopni starczy dla wszystkich(4 osoby) na dwa dni, w zimie jeśli się nagrzeje do 60 stopni to tylko jest w części zbiornika. Wody starczy dla dwojga, jednak moc pieca pozwala na szybkie dogrzanie co przy małej mocy kotła było by niemożliwe. Gdyby był zasobnik tylko zasilany kotłem i wężownica była by na samym dole to można dać mniejszej mocy kocioł w innym wypadku trzeba będzie czekać na ciepłą wodę.I własnie w takich rozwiązaniach (lub ich braku) w domach u niektórych jest wszystko ok , a gdzie indziej to samo już się nie sprawdza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi