Skocz do zawartości
  • 0

Trudny wybór.... potrzeba porada.

G!zmo

Pytanie

Witam, stanąłem przed trudnym wyborem kupna wędki spinningowej i nie wiem na co się zdecydować bardzo prosił bym specjalist?łw o pomoc w wyborze. Na początek powiem tak m?łj bud?źet to ok 450zł na wędkę. Wędka ma być z przeznaczeniem na szczupaka na średnią nizinna rzekę (Nida)(Świętokrzyskie) i na starorzeczach. Będę łapał głownie średnimi gumami na gł?łwkach od 5g, blachami wahadłowymi od 10g i małymi woblerami typu np. Salmo Slider 5cm. Chciałbym aby było dobrze czuć przynęty i wędka posiadała w miarę kr?łtki dolnik, c.w myślę ze nie więcej jak 30g. Będzie do niej podpięty kołowrotek kt?łry ju?ź posiadam a jest to Spro Red Arc 4000 wraz z nawinięta plecionką. Bardzo proszę o jakieś ewentualne porady jaki kij m?łgłbym wziąć jeszcze pod uwagę.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad wędka TD 2.75 - 10-28g lub Daiwa Infinity Q (lecz ona ma długi dolnik co mi osobiście nie bardzo odpowiada)

W razie je?źeli czegoś jeszcze nie napisałem co mo?źe pom?łc w ew. poradzie proszę pisać.

Z g?łry dziękuje :D

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozwa?źam jeszcze opcje kija z pracowni ale to przerasta trochę m?łj bud?źet :( myślałem o czymś na blanku Batson XST1025F lub Composite BLRBR2108M lecz nie bardzo się na tym znam jedyne co to przeczytane opinie. Nie wiem jaka maja akcje te blanki i czy by się nadały i spełniły moje oczekiwania. Jedyne co mnie martwi to gdzie nie wejdę to zaraz znajdę jakieś negatywne opinie o TD bądź o kiepskiej jakości Robinsona i tym sposobem ju?ź nie wiem co mam zrobić ?źeby p?łźniej nie pluć sobie w brodę ?źe kupiłem coś co jest kiepskie bo w sklepie tak na sucho to cię?źko sprawdzić prace wędki :(

• 0

Zauwa?źyłem,?źe nie kt?łrzy ludzie po prostu sie boją wedek z pracowni,a tak naprawdę w podobnej cenie mo?źna zrobić wędke na zam?łwienie i na pewno to jest znacznie lepsza opcja ni?ź gotowiec.99% gotowych kij?łw jest uzbrojona strasznie patrząc z perspektywy tego co robie i na czym sie znam.Zacząłem zbroić kije z tego powodu ?źe w oryginałach ,nawet tych z najg?łrniejszej p?łłki zawsze było coś nie tak.Albo za długi dolnik albo za cię?źkie przelotki przyczepione po złej stronie blanku -a to juz naprawdę wpływa na komfort łowienia.

Całkowicie z irytowałem się kiedy kupiłem kiedyś oryginalnie zbrojoną wędke bardzo znanej firmy, kt?łra mnie kosztowała naprawdę wiele wyrzeczeń ,za kt?łrą zapłaciłem 1700zł i stwiedziłem po dłu?źszych oględzinach ?źe ma ok. 5 powa?źnych wad kt?łrych po prostu nie mogę darować.Wędkę przerobiłem po swojemu i łowie nią ju?ź ponad 10 lat,podejrzewam ?źe połowie nią jeszcze co najmniej drugie tyle.

Much?łwki zbrojone są podobnie wg wzor?łw kt?łre mozna ściągnąć z neta,rozstaw przelotek,wielkości itp powiedziałbym bym ze w większości poprawnie , za to przy wędkach spinningowych ju?ź zaczyna się problem.Przewa?źnie mają za cię?źkie przelotki, ?źle dobrane wielkości,złe rozmieszczenie,za długi dolnik itp.W wędkach oryginalnie zbrojonych nawet bardzo dobrych firm często trafiają się niedor?łbki.Sa niby robione ręcznie ale koleś kt?łry to montuje ma do zrobienia dziennie ileś tam sztuk i nigdy nie ma pewnosci ?źe zrobi to dokładnie i tak jak powinno być,bo mu na tym po prostu nie zalezy,a ktos kto podpisuje się własnym nazwiskiem na wędce,zawsze będzie się starać zrobić to perfekcyjnie i na tym polega ta r?ł?źnica.

• 0

Witam

Dokładnie obserwuj dział giełdy na portalu, sezon się kończy i mo?źe trafić się fajny kijek z pracowni za nazwijmy okazyjną kasę. Mo?źesz go wtedy zarezerwować i zapytać w międzyczasie na forum o opinię tego kija lub te?ź samego sprzedawcę. Pozdro