Skocz do zawartości

Drwęca 2018 informacja

wyjec

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie  PZW Torun czeka na interpretację przepisów z Ministerstwa Gosp. Morskiej.

Byc moze dzis bedzie podwieszona informacja na ich stronie internetowej.

:) 

Ja już nie wiem... szkoda czasu na myślenie o kompletnie debilnym zapisie, który ktoś chyba po pijaku wpisał nie myśląc o konsekwencjach. 

Pytanie się przez PZW czyli autora RAPR organu rządowego o to jak mają sami rozumieć swój regulamin... to już : 

:)

Pytanie się przez PZW czyli autora RAPR organu rządowego o to jak mają sami rozumieć swój regulamin... to już :

Zapis o skróceniu  okresu ochronnego o 1 dzień jest ustawowy. PZW go tylko przepisał do RAPR.

Tu chodzi o  interpretację zastosowania tej klauzuli w przypadku gdy w obwodzie są obręby ochronne, a te są pod "patronatem" wojewody.

A jesli dodać że owe obręby sa na terenie rezerwatu rzeka Drweca( który formalnie caly czas funkcjonuje) to jest jak jest co widać i czuć.

Edytowane przez border river
  • Like 1

Ja tu nie widzę problemu, ponieważ to są dwie różne sprawy ; ustawowy zapis o skróceniu okresu ochronnego - to jedno, natomiast zakaz połowu w ogóle czy konkretną metodą we wskazanym przedziale czasowym - to druga sprawa. Na Drwęcy zdaje się jest zakaz wędkowania od 01.10 do 31.12 więc można będzie łowić od 01.01. Na Parsęcie natomiast, obowiązuje zakaz spinningowania w tym samym okresie, zatem 31.12 mogę z muchówką pojawić się nad wodą  i próbować złowić troć - inna sprawa, ze nie zamierzam  ;)

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 6

Obowiązują karty z 2017, wiec jedynie jednodniowki wchodzą w grę. Każda 25zl. Ale żeby uzbierać kilkadziesiąt tysięcy, to musieliby sprzedać je uczestnikom świętującym kolejną rocznicę radio Maryja A to juz kilkanaście dni temu się odbyło

• Like 3

Jak kolega to policzył, że 1 dzień wcześniej i tyle kasy?

Policz wszystkie rzeki,górskie oczywista/setki,tysiące uczestników,ja tego nie wiem,to iluzja :Pkażdy okręg PZW płaci daninę,wiesz o tem? ;) /.

Tam jeden kolega napisał coś o radiu Maryja,to przecież wierni PZW są tego elektorami/dają na tacę ;)/

I płacą za przeproszeniem stojąc czasami w kolejce po znaczki,ja płaciłem przez ponad 30 lat/zmądzrzałem?,nie wiem,nie płacę haraczu :angry: /

I to proszę bez OFFt ;)

• Like 1

Mam wrażenie że prawnik z OT nie odróżnia obostrzeń dot. okresu ochronnego gatunku od obostrzeń dot. wędkowania na odcinku. Prawda jest taka że okres owszem ulega skróceniu ale restrykcje dot. odcinka górskiego - który jest „rezerwatem” w myśl rozporządzenia Wojewody - NIE. Znaczy - kto łowi tam 31.12 ten wędkuje niezgodnie z przepisami. Dziekuję, dobranoc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Zarzadzenie RDOS w Bydgoszczu ( http://bip.bydgoszcz.rdos.gov.pl/files/obwieszczenia/28598/Zarzadzenie_RDOS_Bydgoszcz_30_2014.pdf), w zalaczniku nr 3 nie definiuje okresu wedkowania w rezerwacie rz. Drweca. Oznaczony jest tylko okres ochronny troci i łososia do 31/12.

Zatem jesli wyrazil zgodę ( RDOS) i jest akcept Min.G.Morskiej  na skrócenie tegoż okresu ochronnego o dzien ustawowo wolny, tym samym z autoamatu dopuszcza mozliwość wedkowania. No chyba ze uzytkownik rybacki by zakazal, ale PZW w slad za tym ogłosił ludowi w tytule ogłoszenia tłustym drukiem , wszem, oficjalnie i wobec że wedkowanie mozna rozpocząc 31/12. Wiec rycerstwo moze sie zbroić i ruszać nad rozlewisko.. :)

Przy okazji zwroccie uwage na zapis w tym zalaczniku (3). Liczba łowiacych w rezerwacie ( obrebie rybackim nr5) nie moze byc wieksza niz 500 chłopa per doba (po 25zeta) :)  (czy  taka  ilość  jest mozliwa  @ Krab?, I tu rodzi sie pytanie jak to jest ( bedzie)  weryfikowane? ( limitowane miejscowki?).

i jeszcze jeden kruczek.. Wedkowanie moze odbywac sie tylko z brzegu rzeki...Co na to powiedza muchoświry brodzący z "dabul hend"?

( o matko!!) :lol:

Edytowane przez border river

panowie, oprócz zarządzenia, ustawy z wyjątkiem, jest szczególowy zapis - ten wymieniony w wykazie wód, ustalający zasady wędkowania w obwodzie rybackim #5.

Jak byk stoi w nim ( a nas jako wędkarzy obowiązuje wędkowanie zgodnie z zasadami ustalonymi przez uzytkownika rybackiego) zakaz wędkowania do 31.12.

ZO musi podjąc uchwałe zmieniającą tą zasadę.

To dokładnie tak samo działa jak zakaz wprowadzany w okresie zarybienia smoltem. Okresu ochronnego nie ma. Obręb ochronny tez w tym czasie nie obowiązuje.

Obowiązuje wydany przez Rybackiego uzytkownika Zakaz wędkowania (zgodnie z ustawa pozwalającą zaostrzyć warunki).

Jesli tutaj ten przepis nie zostanie uchwała uchylony, to powstaje paradoks - zezwalają na coś co jest zabronione.

Wiem że to paranoja, ale ZO powinien dopełnić formalności wszystkich.

Nas jako wędkarzy obowiązują zasady ustalone przez własnie ZO, zgodne oczywiście z Ustawą i Rozporządzeniami, oraz wszelkimi wprowadzonymi przez niego zaostrzeniami i ograniczeniami i to własnie organiczenie i zaostrzenie (w stosunku do ustawy) istnieje w zasadach wędkowania na 2017rok.

Innymi słowy - mozna niby łowić zgodnie z ustawą, ale jednoczesnie ze złamaniem przepisów zaostrzających jej przepisy, a więc łamiąc prawo.

informacja od prawnika nic nie znaczy jeśli nie ma uchwały ZO...

• Like 1

Zarzadzenie RDOS w Bydgoszczu ( http://bip.bydgoszcz.rdos.gov.pl/files/obwieszczenia/28598/Zarzadzenie_RDOS_Bydgoszcz_30_2014.pdf), w zalaczniku nr 3 nie definiuje okresu wedkowania w rezerwacie rz. Drweca. Oznaczony jest tylko okres ochronny troci i łososia do 31/12.

Zatem jesli wyrazil zgodę ( RDOS) i jest akcept Min.G.Morskiej na skrócenie tegoż okresu ochronnego o dzien ustawowo wolny, tym samym z autoamatu dopuszcza mozliwość wedkowania. No chyba ze uzytkownik rybacki by zakazal, ale PZW w slad za tym ogłosił ludowi w tytule ogłoszenia tłustym drukiem , wszem, oficjalnie i wobec że wedkowanie mozna rozpocząc 31/12. Wiec rycerstwo moze sie zbroić i ruszać nad rozlewisko.. :)

Przy okazji zwroccie uwage na zapis w tym zalaczniku (3). Liczba łowiacych w rezerwacie ( obrebie rybackim nr5) nie moze byc wieksza niz 500 chłopa per doba (po 25zeta) :) (czy taka ilość jest mozliwa @ Krab?, I tu rodzi sie pytanie jak to jest ( bedzie) weryfikowane? ( limitowane miejscowki?).

i jeszcze jeden kruczek.. Wedkowanie moze odbywac sie tylko z brzegu rzeki...Co na to powiedza muchoświry brodzący z "dabul hend"?

( o matko!!) :lol:

Pincet rycerzy spokojnie najedzie Drwęcę. Przecie PZW chce zarobić dutków i zapisem o 500 nie będzie sie kłopotać. Ino z tymi brodzacymi będzie ambaras. Przy taki wodzie musi wszyscy bedom brodzić ;) Edytowane przez Krab

Marian w wykazach wód w większości wód krainy pstrąga i lipienia te zakazy wędkowania albo spinningowania pokrywają się z okresem ochronnym. 

Zwykle pochodzą od użytkownika wody i jego wolą mogą być zmieniane. Tylko moim zdaniem to jest domena praktyki. Po co pisać wykaz który raz na 8 lat zakłada wyjątek. Lepiej napisać ogólnie i potem go znosić albo moim zdaniem ustanawiać, w świetle RAPRu dla mnie jest jasne, że jak coś jest przepisem szczególnym to znosi ogólny. 

Pobocznie zupełnie nie rozumiem natomiast tej waszej walki o ów jeden dzień, tej potrzeby zakazu. 

W tym przypadku jak coś jest niejasne to należy to interpretować na rzecz wędkarzy. To akurat chyba jest jasne. :)

Co nie zmienia faktu, że ów zapis jest zupełnie zbędny, mylący, nie wiem kto i po co go wprowadził.