venom_666 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Adaś, nie wiadomo po co, ale istnieje i obowiązuje w formie w jakiej został zapisany.Jest też jak najbardziej jasny i określony ramami dat. Dotyczy też nie okresu ochronnego, a własnie zakazu wedkowania.Pokrywa się z okresem, ale jest od niego niezależny. Chcąc to zrobić wszystko zgodnie z prawem powinien zostać uchwałą zmieniony o ten własnie jeden dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Marianie, ale nie może być tak, że zakazuje się łowić w okresie ochronnym, a potem skraca się ów okres w określone dni z zachowaniem zakazu łowienia.Temu się też wydaje mi się sprzeciwiałeś... czyli jak jest zakaz spiningu, ale mucha dozwolona to 31 i nie tylko z dwuręczną i streamerem...można. To nie ma żadnego sensu. Jak już pisałem... moim zdaniem PZW zgodnie z RAPR winien wydać zakaz łowienia 31 w tym roku. Odnośnie tych obrębów ochronnych się obecnie nie wypowiadam. Próbowałem to dziś zrozumieć czytając przepisy i nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciech1919 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Czytam i oczom nie wierzę, jest wyraźna informacja na stronie okręgu, że można łowić a tu dociekliwi szukają haków...Spokojnie - ryby są już dawno wytarte. Można łowić 31 czy się to komuś podoba czy nie, nad wodą sezon zostanie zainaugurowany dzień wcześniej. Moim zdaniem to super sprawa zwłaszcza dla tych którzy mają rzekę pod nosem. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wojciech1919 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Czytam i oczom nie wierzę, jest wyraźna informacja na stronie okręgu, że można łowić a tu dociekliwi szukają haków...Spokojnie - ryby są już dawno wytarte. Można łowić 31 czy się to komuś podoba czy nie, nad wodą sezon zostanie zainaugurowany dzień wcześniej. Moim zdaniem to super sprawa zwłaszcza dla tych którzy mają rzekę pod nosem.To chyba nie kwestia jednego dnia w "prawo czy lewo", po prostu jeszcze niektórym Kolegom wydaje się że żyjemy w Państwie prawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 <...> jeszcze niektórym Kolegom wydaje się że żyjemy w Państwie prawa... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 http://bip.kujawsko-pomorskie.pl/uchwala-nr-622517-zarzadu-wojewodztwa-kujawsko-pomorskiego-z-dnia-15-lutego-2017-r-w-sprawie-ustanowienia-obrebow-ochronnych-ryb-w-obwodach-rybackich/ treść uchwałyzałącznik nr 1 - punkt 20. dziękuję bardzo, rozpoczęcie 1.01.2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cardi1 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Panowie nie ma się co spinać .To już chyba od dawna wiadomo , że taki śmieszny związek gdzieś musi zaistnieć i zamanifestować swoją obecność. Są takie dwa obszary -pobór składek i egzekwowanie terminów połowów. Reszta spowita jest gęstą mgłą i nie próbujcie tego zrozumieć , bo to co oczywiste rzadko kiedy jest normą.Gdyby te trocie wiedziały ile wprowadzają zamieszania to by tu wcale nie przypływały. Czasem mam wrażenie ,że one pośród tego całego zamieszania są jednak najmądrzejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 treść uchwałyzałącznik nr 1 - punkt 20. dziękuję bardzo, rozpoczęcie 1.01.2018 Wojtek... i co... staniesz 31 nad rzeką i będziesz dzwonił po Policję, PSR czy SSR..., by karano kolegów? Jeszcze raz jak jest burdel prawny, a jest, bo dla mnie te przepisu o obrębach ochronnych nie mogą dotyczyć całych odwodów one są - znów moim zdaniem - pomyślane o tarlisku, o zimowisku, a nie jakimś tam wzmacnianiu okresów ochronnych... to należy ten burdel interpretować pro wolnościowo, a nie pro zakazowo. Państwo prawa opiera się na prawie, a nie niejasnościach prawnych, państwo prawa w sytuacji niejasności interpretuje je na korzyć obywatela, a nie na jego niekorzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wojtek... i co... staniesz 31 nad rzeką i będziesz dzwonił po Policję, PSR czy SSR..., by karano kolegów? Jeszcze raz jak jest burdel prawny, a jest, bo dla mnie te przepisu o obrębach ochronnych nie mogą dotyczyć całych odwodów one są - znów moim zdaniem - pomyślane o tarlisku, o zimowisku, a nie jakimś tam wzmacnianiu okresów ochronnych... to należy ten burdel interpretować pro wolnościowo, a nie pro zakazowo. Państwo prawa opiera się na prawie, a nie niejasnościach prawnych, państwo prawa w sytuacji niejasności interpretuje je na korzyć obywatela, a nie na jego niekorzyść. Powiedz to strażnikom 31.12. nad wodą, żeby interpretowali niejasne sytuacje na korzyść obywatela. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Adam, jesteś prawnikiem, znasz zasady działania poszczególnych aktów prawnych.1. Jest Ustawa i okres ochronny (w tym roku skrócony o niedzielę)2. podrzędny obowiązujący na Drwęcy o ustanowieniu obrębu ochronnego (niby wg. prawników okręgu i odpowiedzi marszałka okres skrócony o niedzielę)3. Ciągle obowiązujący - zaostrzający powyższe dwa - zasady wędkowania na wodach okręgu i na odcinku poniżej Lubicza, wrowadzający zakaz wędkowania od 1.10 do 31.12.Jesli nie pojawi się uchwała ZO o zmianie tej zasady i skróceniu zakazu do 30.12, to 31-go można sobie pójśc najwyżej powyżej Lubicza.Działa to dokładnie tak samo jak każde inne organiczenia czy zakazy wprowadzone przez użytkownika rybackiego.Niby nie złamiesz ustawowych zapisów o okresie ochronnym, niby wg. interpretacji prawników tej o obrębie ochronnym (choć powinna być wydana decyzja marszałka o skróceniu), ale złamiesz zakaz uzytkownika, czyli będziesz łowił bez jego zgody - a to jest kłusownictwo. Na wielu wodach np. Fly only pójśćie ze spinem narusza zasady w analogiczny sposób o każdej porze roku ;-) Jest burdel i to jak się zachowa straż zależy tylko od nich - mają pełne prawo przyłożyć mandat za złamanie #3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Artur, myślenie rodem z PRLu czyli daj mi obywatela a paragraf się znajdzie, było nacechowane tym byśmy się bali, byśmy dla świętego spokoju ustępowali. Tu jest to samo... tam jest burdel... ale my się mamy bać i wycofać... przed burdelem, którego żeśmy wszak nie stworzyli. Strażnicy nie muszą... sąd winien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Artur, myślenie rodem z PRLu czyli daj mi obywatela a paragraf się znajdzie, było nacechowane tym byśmy się bali, byśmy dla świętego spokoju ustępowali. Tu jest to samo... tam jest burdel... ale my się mamy bać i wycofać... przed burdelem, którego żeśmy wszak nie stworzyli. Strażnicy nie muszą... sąd winien. Rozumiem, ale co zrobisz jak strażnik nie odstąpi.....nic.Panowie jest bajzel, to pierdolić te przepisy i iść na ryby 01.01. ze spokojem. Myślę, że jeden dzień nie zbawi szanującego się spinningisty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Adam, jesteś prawnikiem, znasz zasady działania poszczególnych aktów prawnych.1. Jest Ustawa i okres ochronny (w tym roku skrócony o niedzielę)2. podrzędny obowiązujący na Drwęcy o ustanowieniu obrębu ochronnego (niby wg. prawników okręgu i odpowiedzi marszałka okres skrócony o niedzielę)3. Ciągle obowiązujący - zaostrzający powyższe dwa - zasady wędkowania na wodach okręgu i na odcinku poniżej Lubicza, wrowadzający zakaz wędkowania od 1.10 do 31.12.Jesli nie pojawi się uchwała ZO o zmianie tej zasady i skróceniu zakazu do 30.12, to 31-go można sobie pójśc najwyżej powyżej Lubicza.Działa to dokładnie tak samo jak każde inne organiczenia czy zakazy wprowadzone przez użytkownika rybackiego.Niby nie złamiesz ustawowych zapisów o okresie ochronnym, niby wg. interpretacji prawników tej o obrębie ochronnym (choć powinna być wydana decyzja marszałka o skróceniu), ale złamiesz zakaz uzytkownika, czyli będziesz łowił bez jego zgody - a to jest kłusownictwo. Na wielu wodach np. Fly only pójśćie ze spinem narusza zasady w analogiczny sposób o każdej porze roku ;-) Jest burdel i to jak się zachowa straż zależy tylko od nich - mają pełne prawo przyłożyć mandat za złamanie #3 Marian znam... 1. Konstytucja;2. Ratyfikowane umowy międzynarodowe; 3. Ustawy; 4. Rozporządzenia. 5. Akty prawa miejscowego tam gdzie je ustanowiono. W tej kolejności!!! Więc ustawa o rybactwie... wzmianki o skróceniu okresu brak. Rozporządzenie z 2001 par 7 ust 2 ... jest: Jeżeli pierwszy albo ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb lub raków, z wyjątkiem gatunków, o których mowa w ust. 1 pkt 4a i 15a, przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień.RAPR jest to samo. Znów ustawa o rybactwie: Art. 14. [Obręby ochronne]1.W ramach obwodu rybackiego, w wodach, w których znajdują się miejsca stałego tarła oraz rozwoju narybku gromadnego zimowania, bytowania i przepływu ryb, mogą być ustanawiane obręby ochronne.2.W obrębach ochronnych zabrania się połowu oraz czynności szkodliwych dla ryb, a w szczególności naruszania urządzeń tarliskowych, dna zbiornika i roślinności wodnej, uprawiania sportów motorowodnych i urządzania kąpielisk.Art. 15. [ustanawianie i znoszenie obwodów rybackich, obrębów hodowlanych i obrębów chronionych]1.Dyrektor regionalnego zarządu gospodarki wodnej, w drodze rozporządzenia, ustanawia i znosi obwody rybackie.2.Obręby ochronne ustanawia lub znosi zarząd województwa, w drodze uchwały, z urzędu albo na wniosek uprawnionego do rybactwa lub właściwego dyrektora regionalnego zarządu gospodarki wodnej. Obręb ochronny ustanawia się na czas nieokreślony albo na czas określony.2a.W przypadku konieczności zniesienia obwodu rybackiego na wodach objętych formami ochrony przyrody obwód rybacki znosi się po upływie terminu, na który została zawarta umowa, o której mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2, chyba że uprawniony do rybactwa wyrazi zgodę na wcześniejsze rozwiązanie umowy.2b.Obręb hodowlany ustanawia marszałek województwa, w drodze decyzji administracyjnej, na wniosek uprawnionego do rybactwa, który prowadzi działalność w zakresie chowu i hodowli zwierząt akwakultury oraz rozrodu ryb, w rozumieniu przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.2c.Obręb hodowlany znosi marszałek województwa, w drodze decyzji administracyjnej, na wniosek uprawnionego do rybactwa albo z urzędu, jeżeli uprawniony do rybactwa, o którym mowa w ust. 2b, trwale zaprzestał prowadzenia w obrębie hodowlanym działalności w zakresie chowu lub hodowli zwierząt akwakultury oraz rozrodu ryb.2d.Uchwałę zarządu województwa podjętą w sprawie, o której mowa w ust. 2, ogłasza się w sposób zwyczajowo przyjęty oraz w wojewódzkim dzienniku urzędowym.3.Ustanowienie obrębu hodowlanego w ramach obwodu rybackiego wymaga zawarcia umowy pomiędzy uprawnionymi do rybactwa.Art. 16. [Obowiązek oznakowania obrębów hodowlanych i ochronnych]Uprawniony do rybactwa jest obowiązany oznakować obręby hodowlane i ochronne.Art. 17. [Odstępstwa od zakazów ustawowych; zobowiązanie do umożliwienia swobodnego przepływu ryb; wprowadzenie zakazu uprawiania amatorskiego połowu ryb]1.W szczególnie uzasadnionych przypadkach, a zwłaszcza do celów zarybieniowych, hodowli, ochrony zdrowia ryb oraz do celów naukowo-badawczych, marszałek województwa może, w drodze decyzji administracyjnej, zezwalać na odstępstwo od zakazów, o których mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2-7 i ust. 2 oraz w art. 10 ust. 1, a także na dokonywanie połowu ryb w obrębach ochronnych.2.Minister właściwy do spraw środowiska w przypadkach, o których mowa w ust. 1, może, w drodze decyzji administracyjnej, zezwalać na odstępstwo od zakazu, o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 1.3.W szczególnie uzasadnionych przypadkach, w celu ochrony ryb i zapewnienia rybom możliwości odbycia tarła:1)marszałek województwa może, w drodze decyzji administracyjnej, zobowiązać:a)użytkownika wód do umożliwienia swobodnego przepływu ryb, jeżeli przepływ taki nie jest możliwy z przyczyn zależnych od tego użytkownika,uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim do zawieszenia połowu ryb niektórych gatunków, z użyciem wybranych rybackich narzędzi i urządzeń połowowych- w określonych wodach i na czas niezbędny do zapewnienia rybom ochrony i możliwości odbycia tarła;2)zarząd województwa może, w drodze uchwały, wskazać miejsce i czas, w którym obowiązuje całkowity albo częściowy zakaz uprawiania amatorskiego połowu ryb.4.Decyzja, o której mowa w ust. 3 pkt 1, podlega natychmiastowemu wykonaniu.5.W przypadku uchylania się zobowiązanych od wykonania ciążących na nich obowiązków określonych w decyzji, o której mowa w ust. 3 pkt 1, zarząd województwa wszczyna postępowanie egzekucyjne dotyczące obowiązków o charakterze niepieniężnym.6.Uchwałę, o której mowa w ust. 3 pkt 2, ogłasza się w sposób zwyczajowo przyjęty oraz w wojewódzkim dzienniku urzędowym.7.Zabrania się uprawiania amatorskiego połowu ryb w miejscu i w czasie wskazanym w uchwale, o której mowa w ust. 3 pkt 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korektor Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam,Panowie wiem tylko tyle , że policja z Lubicza nie odpuści i 31.12.będzie kontrolować na Lubiczu i w innych częściach Drwęcy. Dzisiaj była rozmowa z prawnikiem PZW i przyznał się do błędu i do tego że podejmując tą decyzję o skróceniu zakazu nie wiedział że jest to obręb ochronny. Najprawdopodobniej skończy się to tym że zostanie zmieniony komunikat na stronie PZW i sezon zaczniemy jak zawsze 01.01.2018r.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Heh. Dobra, ma być szczerze to będzie. Pisałem już to na forum WT (mozna sprawdzić w linku wrzuconym przez jednego z kolegów). Chodzi mi jedynie o to żebyśmy mieli jasną sytuację prawną dot. możliwości łowienia w ten dzień. Nie chodzi mi o możliwość łowienia troci i łososia 31.12 bo to oczywiste że tego dnia przez konfigurację kalendarzową już można. Chodzi o możliwość uprawiania naszego hobby w DANYM KONKRETNYM MIEJSCU, które jak widać jest WYŁĄCZONE z wędkowania we wspomnianym dniu. Jeśli ode mnie wymaga się przestrzegania przepisów i to literalnie - mimo że zabieram 1 rybę do roku (a w tym roku żadnej) muszę mieć wypisany „rejestr połowów” chociażby bo ryzykuję mandat, to należy pamiętać że przepisy wprowadzone ustawą, uchwałą, zarządzeniem obowiązują WSZYSTKICH, nawet tych którzy je tworzyli. Dzwoniłem dziś do OPZW w Toruniu mówiąc im że na swojej stronie www podali informację która wprowadza w błąd, że ktoś przede mną im to już wyłuszczył i ich odpowiedz (prawnika) to „ja o zupie ty o d....” to nie wiedzieli o czym mowię. Gdy powołałem się na uchwałę Zarządu woj. Kuj-Pom to była cisza w słuchawce. Nie chodzi o to żeby stanąć nad rzeką i „podpierdzielać” kolegów jak ktoś mi insynuuje. Chodzi o to, że przepisy są po to aby ich przestrzegać. Jest jeszcze inna strona medalu - co z tymi już wykupionym „okresówkami” które ludzie z Polski pobrali na 31.12? Tu jest pies zaryty. Jesli OPZW Torun otrzyma od Marszałka dyspensę na 31.12 to problem jest rozwiązany. Jeśli nie, to Policja jako wykładnię przy wlepianiu mandatów zastosuje teść Uchwały i załącznik nr 1 i nie będzie zmiłuj. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Cyt: W ramach obwodu rybackiego, w wodach, w których znajdują się miejsca stałego tarła oraz rozwoju narybku gromadnego zimowania, bytowania i przepływu ryb, mogą być ustanawiane obręby ochronne. W ramach obwodu, a nie całe obwody... Moim zdaniem obręb ochronny ma chronić ryby w ściśle określonym miejscu rzeki i określonym okresie - zimowisko, tarlisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Heh.Dobra, ma być szczerze to będzie. Pisałem już to na forum WT (mozna sprawdzić w linku wrzuconym przez jednego z kolegów). Chodzi mi jedynie o to żebyśmy mieli jasną sytuację prawną dot. możliwości łowienia w ten dzień. Nie chodzi mi o możliwość łowienia troci i łososia 31.12 bo to oczywiste że tego dnia przez konfigurację kalendarzową już można. Chodzi o możliwość uprawiania naszego hobby w DANYM KONKRETNYM MIEJSCU, które jak widać jest WYŁĄCZONE z wędkowania we wspomnianym dniu.Jeśli ode mnie wymaga się przestrzegania przepisów i to literalnie - mimo że zabieram 1 rybę do roku (a w tym roku żadnej) muszę mieć wypisany „rejestr połowów” chociażby bo ryzykuję mandat, to należy pamiętać że przepisy wprowadzone ustawą, uchwałą, zarządzeniem obowiązują WSZYSTKICH, nawet tych którzy je tworzyli. Dzwoniłem dziś do OPZW w Toruniu mówiąc im że na swojej stronie www podali informację która wprowadza w błąd, że ktoś przede mną im to już wyłuszczył i ich odpowiedz (prawnika) to „ja o zupie ty o d....” to nie wiedzieli o czym mowię. Gdy powołałem się na uchwałę Zarządu woj. Kuj-Pom to była cisza w słuchawce. Nie chodzi o to żeby stanąć nad rzeką i „podpierdzielać” kolegów jak ktoś mi insynuuje. Chodzi o to, że przepisy są po to aby ich przestrzegać.Jest jeszcze inna strona medalu - co z tymi już wykupionym „okresówkami” które ludzie z Polski pobrali na 31.12?Tu jest pies zaryty. Jesli OPZW Torun otrzyma od Marszałka dyspensę na 31.12 to problem jest rozwiązany. Jeśli nie, to Policja jako wykładnię przy wlepianiu mandatów zastosuje teść Uchwały i załącznik nr 1 i nie będzie zmiłuj. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJak nie będzie dyspensy to będzie płacz i zgrzytanie zębów, a przed strażnikiem ,,Panie ja nie wiedziałem". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Adaś, zerknij zatem do załącznika nr 1 wspomnianej przeze mnie Uchwały -pkt. 20,21. A tak w ogóle : ignorantia iuris nocet. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Cyt: W ramach obwodu rybackiego, w wodach, w których znajdują się miejsca stałego tarła oraz rozwoju narybku gromadnego zimowania, bytowania i przepływu ryb, mogą być ustanawiane obręby ochronne. W ramach obwodu, a nie całe obwody... Moim zdaniem obręb ochronny ma chronić ryby w ściśle określonym miejscu rzeki i określonym okresie - zimowisko, tarlisko. A czy stwierdzenie "w ramach obwodu" wyklucza objęcie całego obwodu obrębem ochronnym? Czy takie działanie jest w jakiś sposób zabronione? A jeśli nie jest zabronione to jest przecież dozwolone Ot taki szczególny przypadek Edytowane 19 Grudnia 2017 przez rav_id 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Wojtek, ja z nikim nie mam ochoty się specjalnie spierać. Sprawa jest tego typu, że ustawa mówi o zakazach, rozporządzenie Ministra ją precyzuje (plus RAPR pobocznie) i prawo miejscowe Wojewody, Nie chcę sprawdzać tego co mi podajesz, bo zakładam, że masz rację i Wojewoda wydał decyzję o obrębie ochronnym, ale decyzja Wojewody jest sprzeczna w części z rozporządzeniem Ministra, a te ma rangę wyższą. Suma summarum... nie ignorantia iuris nocet tylko interpretatio cessat in claris. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez AdasCzeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 A czy stwierdzenie "w ramach obwodu" wyklucza objęcie całego obwodu obrębem ochronnym? Czy takie działanie jest w jakiś sposób zabronione? A jeśli nie jest zabronione to jest przecież dozwolone Ot taki szczególny przypadek Oczywiście... nie jest także zabronione objęcie obrębem ochronnym całego kraju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Moralne wątpliwości, burza mózgów, antyzwiązkowy hejt i pyskówka tycząca jednego dnia w te, albo we w te, u beznamiętnie trzaskających kelty - doprawdy przednia zabawa.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Wojtek, ja z nikim nie mam ochoty się specjalnie spierać. Sprawa jest tego typu, że ustawa mówi o zakazach, rozporządzenie Ministra ją precyzuje (plus RAPR pobocznie) i prawo miejscowe Wojewody, Nie chcę sprawdzać tego co mi podajesz, bo zakładam, że masz rację i Wojewoda wydał decyzję o obrębie ochronnym, ale decyzja Wojewody jest sprzeczna w części z rozporządzeniem Ministra, a te ma rangę wyższą. Suma summarum... nie ignorantia iuris nocet tylko interpretatio cessat in claris. Ja rownież nie chcę się spierać. Każdy ma swoją rację. Policja z Lubicza zweryfikuje kto [emoji41] Poza tym jakby coś to zawsze jest opcja „ dzwońcie do Rady Ministrów że zaraz tam będę” ale znowu „głupi by był jakby się dał wziąść na Ministra- a bo mu tu źle?” Poza tym co to za rozpoczęcie 31.12 jakieś heretyckie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Grudnia 2017 przez WojtekCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Moralne wątpliwości, burza mózgów, antyzwiązkowy hejt i pyskówka tycząca jednego dnia w te, albo we w te, u beznamiętnie trzaskających kelty - doprawdy przednia zabawa.. Panie Sławku kochany. Jest zapotrzebowanie to je zaspokajamy.Gdzie hejt to nie wiem. Tak samo jak beznamiętnie „trzaskanie” keltów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Adam, ograniczyłeś się do ustaw ale zapomniałeś o punktach które mówią o zasadach wędkowania, czyli stosowaniu sie do regulaminów i zasad ustalonych przez Uprawnionego do rybactwa, który nam takowe zezwolenie wydaje. Akt najniższej rangi, musi byc zgodny z wyższymi, przy czym może je zaostrzyć.W wykazie wód Okręgu Toruń, w zasadach wędkowania na wodach górskich okręgu widnieje ustalony przez nich zakaz wędkowania do 31.12 na odcinku od Lubicza do Złotorii.Ten zakaz dopóki nie zostanie zniesiony nie może być pomijany, bo wówczas będziesz go łamał, czyli łowił bez zezwolenia podobnie jakbyś chciał łowić na robala mimo dopuszczonych jedynie przynęt roslinnych i sztucznych. Czy jak ktoś Ci postawi znak ograniczenia prędkości do 30km na autostradzie, to możesz go zignorować, bo kodeks na tejże autostradzie dopuszcza 130??Ustawa dopuszcza skrócenie okresu, ale nie znosi zakazu wprowadzonego przez użytkownika wody.Nie ma co tu roztrząsać Aktów wyższych 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi