Skocz do zawartości

Drwęca 2018 informacja

wyjec

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy ktokolwiek czytał treść zarządzenia RDOŚ w sprawie ustanowieniu obrębów ochronnych na Drwęcy. Wskazano tam sposób udostępnienia. Nie ma pojęcia „zakaz wędkowania”, a jedynie okres ochronny oraz obowiązujących tam przepisach RAPR. Skoro RDOŚ dopuszcza możliwość łowienia 31.12 w pismie do PZW, to chyba w zgodzie z przepisami wydanymi przez siebie.

• Like 1

Marian, 

czy akt niżej rangi może zaostrzyć wyższej... 

pewnie, że nie może... akt niżej rangi nie może regulować zakazu dalej niż akt wyższej rangi. Jak ustawa kodeks karny mówi nie wolno zabijać to rozrządzenie nie może mówić wolno, ale w określonych przypadkach.  

Edytowane przez AdasCzeski

Mówisz ze nie może. Skąd zatem zakazy spinningu, zakazy wędkowania w nocy lub z łodzi...

Ustawa tego nie reguluje, a właśnie zasady ustalone na łowiskach.

Nie może wiec użytkownik skrócić okresu czy wymiaru poniżej ustawy, ale może go na łowisku wydłużyć lub podnieść.

Taka sytuacja jest tutaj.

Regulamin łowiska na obwodzie nr 5 zakazuje wędkowania.

Stowarzyszenie jest dobrowolnym związkiem ludzi, potrafiących nie tylko organizować się w imię celów wyższych niż maksymalna, najbardziej prymitywna, nieograniczona eksploatacja w przestrzeni  dobrowolnie objętego mienia publicznego, co może oznaczać min wolę podwyższenia albo zaostrzenia wobec siebie norm i standardów korzystania z niego - co jest dla członków równie niepojęte jak i statut. Łowienie w ciągach tarłowych, nawet w części nie jest tak haniebne jak łowienie na tarliskach, co dla tzw łowców ryb szlachetnych jest równie niepojęte jak i poprzednia kwestia.. ale łatwizna jest naszą nową, świecką tradycją.. :)    

Wszystko jasne, tylko znowu niestety Pan Sławek zaczyna generalizować. 

Co dla jednego jest wyjściem nad wodę, spotkaniem ze znajomymi, przy okazji próbą łowienia kelta (którego po złowieniu oddaje się do wody) nie jest tym samym czym dla "starych wyjadaczy" (nomen omen kombinacja językowa zamierzona) którzy już dawno opróżnili zamrażarki w oczekiwaniu na 31.12.... 

Także, Panie Sławku, nie wsadzamy wszystkich do jednego wora. 

Beze mnie.. ta okropna styczniowa prawidłowość stała się regułą, a chętnych "do wora" zdumiewająco nie ubywa. A jaka gorliwość, jaki pośpiech, jakie parcie.. Dziwnym zrządzeniem losu noworoczne pranie keltów z obłudnymi figurami, stało się powodem do chluby w wędkarskim świecie.. :) 

Ogarnijta się ludzie.. 

No i winny obciachu też się znalazł. Okręg w Toruniu nie sprostał presji członków - cóż za skandal..!  :) 

• Like 1

Mówisz ze nie może. Skąd zatem zakazy spinningu, zakazy wędkowania w nocy lub z łodzi...

Ustawa tego nie reguluje, a właśnie zasady ustalone na łowiskach.

Nie może wiec użytkownik skrócić okresu czy wymiaru poniżej ustawy, ale może go na łowisku wydłużyć lub podnieść.

Taka sytuacja jest tutaj.

Regulamin łowiska na obwodzie nr 5 zakazuje wędkowania.

Marian, 

Jeśli byłoby tak, że ustawa reguluje, to rozporządzenie nie może być z nią sprzeczne. Jeśli jest tak, że ustawa nie reguluje, a więcej odsyła do uregulowania przez rozporządzenie i rozporządzenie reguluje, to jest to ok. 

A próbował ktokolwiek ten denny model moderować? Chyba oglądamy się na zo albo zg, wszak my tylko wnosimy opłaty za łowienie, a oni świadczą nam usługi, i prócz kasy biorą za nie wyłączną odpowiedzialność - no nie .. :) 

• Like 1

Dla mnie dylematów nie było, prawo jest dość precyzyjne wbrew pozorom :)

słysze sczelanie szampanów :) Czy należy rozumieć że PZW zmienił zdanie pod wpływem naszych tutaj "prawniczych" stanowczych, niepodważalnych wykładni?

czy nadal  stoi na stronie "Wędkowanie na tym odcinku można  rozpocząć od 31.12.2017 r." ?  U mnie stoi.. :)

• Like 1

słysze sczelanie szampanów [emoji4] Czy należy rozumieć że PZW zmienił zdanie pod wpływem naszych tutaj "prawniczych" stanowczych, niepodważalnych wykładni?

czy nadal stoi na stronie "Wędkowanie na tym odcinku można rozpocząć od 31.12.2017 r." ? U mnie stoi.. :)

Ooooo Panie, grubo.

Sprawdziłem właśnie i nawet małżonce kazałem sprawdzić. U mnie też stoi [emoji4] czyli nadzieja jeszcze jest, hehe [emoji4]

Jak będzie przekonamy się niebawem. Dla tych którzy wybierają się na górski 31.12- pozostaje mieć nadzieję, że kwestia zostanie wyprostowana do końca.

Ja jadę 1.01.

Edytowane przez WojtekCIN
  • Like 1

Marian, 

Jeśli byłoby tak, że ustawa reguluje, to rozporządzenie nie może być z nią sprzeczne. Jeśli jest tak, że ustawa nie reguluje, a więcej odsyła do uregulowania przez rozporządzenie i rozporządzenie reguluje, to jest to ok. 

i tak własnie jest ;-)

Patrzyłes na ustawy, rozporządzenia, a na samym dole tej drabinki są zasady połowu ustalone na rok 2017 odpowiednimi uchwałami ZO. Nie stoi w sprzeczności z wyższymi, a tylko wprowadza dodatkowe zasady i obostrzenia, do czego Rybacki użytkownik wody ma prawo...

Prosta zasada - masz ustawowy obowiązek uzyskać zezwolenie od tegoż użytkownika, jeśli on wprowadził uchwałą zakaz wędkowania w jakimś okresie, to znaczy że zezwolenia nie masz, łamiesz więc Ustawę która na Ciebie taki obowiązek posiadania zezwolenia nakłada.

Dlatego właśnie od początku powtarzam, że aby mozna było łowić, to ZO musi taką uchwałę zmieniającą zasady wędkowania podjąć.

Sama informacja iż ustawa pozwala nie wystarcza...

słysze sczelanie szampanów :) Czy należy rozumieć że PZW zmienił zdanie pod wpływem naszych tutaj "prawniczych" stanowczych, niepodważalnych wykładni?

czy nadal  stoi na stronie "Wędkowanie na tym odcinku można  rozpocząć od 31.12.2017 r." ?  U mnie stoi.. :)

Ooooo Panie, grubo.

Sprawdziłem właśnie i nawet małżonce kazałem sprawdzić. U mnie też stoi [emoji4] czyli nadzieja jeszcze jest, hehe [emoji4]

Jak będzie przekonamy się niebawem. Dla tych którzy wybierają się na górski 31.12- pozostaje mieć nadzieję, że kwestia zostanie wyprostowana do końca.

Ja jadę 1.01.

Nie rozumiem... 

• Like 1

i tak własnie jest ;-)

Patrzyłes na ustawy, rozporządzenia, a na samym dole tej drabinki są zasady połowu ustalone na rok 2017 odpowiednimi uchwałami ZO. Nie stoi w sprzeczności z wyższymi, a tylko wprowadza dodatkowe zasady i obostrzenia, do czego Rybacki użytkownik wody ma prawo...

Prosta zasada - masz ustawowy obowiązek uzyskać zezwolenie od tegoż użytkownika, jeśli on wprowadził uchwałą zakaz wędkowania w jakimś okresie, to znaczy że zezwolenia nie masz, łamiesz więc Ustawę która na Ciebie taki obowiązek posiadania zezwolenia nakłada.

Dlatego właśnie od początku powtarzam, że aby mozna było łowić, to ZO musi taką uchwałę zmieniającą zasady wędkowania podjąć.

Sama informacja iż ustawa pozwala nie wystarcza...

Marian, 

ale pomijając to co już napisałem użytkownik wody czyli PZW Toruń tu: 

http://www.pzw.torun.pl/wszystkie/wedkowanie-na-rz-drwecy-3/

wskazuje, ze można. 

Twoim zdaniem można o ile ZO uchwali, że można to można. Nie bacząc na to, że można, bo inne przepisy tak mówią. 

Ja mówię, ok, można o ile ZO nie uchwali, że nie można, bo mają do tego prawo. 

W tych wykazach, w tych obrębach nie ma zakazu na 31 - moim zdaniem. 

A próbował ktokolwiek ten denny model moderować? Chyba oglądamy się na zo albo zg, wszak my tylko wnosimy opłaty za łowienie, a oni świadczą nam usługi, i prócz kasy biorą za nie wyłączną odpowiedzialność - no nie .. :)

Sławku drogi, 

strzel na piotrkowskiej kogoś głupiego w gębę, a potem moderuj ten głupi model obecnej prokuratury, która wszak za nasze opłaty działa, w tym Twoje i nie bierze za to odpowiedzialności... no jak. :)   

Adam, na stronie swojej ZO podał że można, bo ustawa zezwala i podał to jako informację z odpowiedzi MArszałka Województwa.

Zakaz jednak jest wprowadzony uchwałą ZO określającą zasady wędkowania w roku 2017 i póki ta uchwała nie zostanie zniesiona, to obowiązuje.

Ja mówię, ok, można o ile ZO nie uchwali, że nie można, bo mają do tego prawo. 

I właśnie ustalająć zasady na 2017 tak uchwalili i podali w zasadach wędkowania i wykazie wód.

Nie ma informacji o uchwale to odwołującej.

Proszę Cię - info z wykazu wód na 2017 rok:

Zasady wędkowania na wodach okręgu.

1.5

Ograniczenia na wodach górskich – rzekach 1. Drwęca

a. Od 200 m poniżej jazu młyna w Lubiczu do osi podłużnej mostu autostrady A1 w miejscowości Nowa Wieś wraz z dopływami - dozwolone wędkowanie na przynęty sztuczne i roślinne oraz metodą spinningową i muchową. Wędkowanie zabronione od 1.10 do 31.12.

b. Od osi podłużnej mostu autostrady A1 w miejscowości Nowa Wieś do mostu drogowego w m. Złotoria wraz z dopływami - dozwolone wędkowanie na przynęty sztuczne i roślinne oraz metodą spinningową i muchową. Wędkowanie zabronione od 15.03 do 15.05 */ i od 1.10 do 31.12. */ W przypadku przedłużenia termin

Teraz widzisz??

Marian, 

nie widzę. :)

Wypiłem szklankę wina do kolacji... idę po flaszkę żubrówki, bo to się nie skończy do 24:00 dziś, a jutro mam w sumie wolne. :)

PS w Lidlu kupiłem dziś zająca, tak zająca. Z dzieciństwa pamiętam jak dziadek przynosił, babcia mówiła... uważaj jak jesz bo może być śrut. :) Ten z dziś argentyński... ale ostrzeżenie o śrucie jest. :) 

Edytowane przez AdasCzeski