Skocz do zawartości

Drwęca 2018 informacja

wyjec

Rekomendowane odpowiedzi

Żenua...

Forum elit, a dyskusja jak w na zebraniu w kole w Pierdziszewie po zarybieniu karpiem...

Gdzie się podziała moralność, jakakolwiek etyka, resztka zdrowego rozsądku, umiaru, nie wspominając o honorze. Czy na prawdę potrzebujecie wszyscy zakazu/pozwolenia na piśmie, żeby zachowywać się jak ludzie?

• Like 7

od pierwszej strony tematu o tym piszę ;)

Marian, 

lubię z Tobą dyskutować... uważam, że nie zasługuję na określenie poniżej. 

Żenua...

Forum elit, a dyskusja jak w na zebraniu w kole w Pierdziszewie po zarybieniu karpiem...

Ciekawostka zatem.... czy mogę łowić na Drwęcy jako niezrzeszony czyli nie opłaciwszy składek, a mając kartę wędkarską? 

Mogę. 

Wedle jakich zatem zasad. 

• Like 1

Nie wiem na ile to coś wniesie do dyskusji, można potraktować albo jako ciekawostkę, albo argument w dyskusji...

"Kolejne dobre wiadomości dla wędkarzy:
<...> Sezon 2018r. rozpoczynamy 31.12.2017r. Do połowu w tym dniu uprawnia ważne zezwolenie z 2017r.
Informujemy, że zniżka w wysokości 30 % przysługuje również osobom posiadającym prawo do renty.
W tym roku zezwolenie na 2018r. sprzedawane jest po zwrocie rejestru połowów w 2017r.
W sezonie 2018r. łowimy na Parsęcie bez osęki - dajmy szansę łososiowi!"

(www.parseta.pl)

• Like 2

Trudno jest sprawić salmon, aby obfitość szła w parze z powszechnym dostępem, podobnie jak kultowe łomotanie keltów jest sprzeczne z kulturą.. :)     

Ależ Sławku drogi łatwa jest droga salmona pozyskiwania i dostępny do niej trakt Ci pokażę... Biedronka... Lidl... Tesco... Makro... Real... 

Idzie tam w parze co dziś doświadczyłem naocznie z sandaczem kazachskim - pochodzenie jezioro aralskie. :) 

• Like 1

Jestem za tym aby w Parkach Narodowych typu DPN licencje były limitowane a kolejki po nie rok czasu.Warunek-rybostan podobny przynajmniej jak w filmie.A jest cytuję siebie ".. jest tak że w parkach narodowych rybostan jest gorszy niż w wodach publicznych."Ale wpn dpn itp mają na to wywalone i lepiej nie będzie nie möwiąc o pzw ????

P.s łomotanie keltów ,zakaz osęki i całe te c&R to żadne środki na obecną gospodarkę..chyba że tylko na własne dobre samopoczucie.

Edytowane przez salmon1977
  • Like 1

Jestem za tym aby w Parkach Narodowych typu DPN licencje były limitowane a kolejki po nie rok czasu.Warunek-rybostan podobny przynajmniej jak w filmie.A jest cytuję siebie ".. jest tak że w parkach narodowych rybostan jest gorszy niż w wodach publicznych."Ale wpn dpn itp mają na to wywalone i lepiej nie będzie nie möwiąc o pzw [emoji23]

P.s łomotanie keltów ,zakaz osęki i całe te c&R to żadne środki na obecną gospodarkę..chyba że tylko na własne dobre samopoczucie.

Oczywiście że tak. Bo mimo że wypuszczam i tak wiem że ktoś inny zabierze. Przykład mięsnego dziadka z szyjki portu zimowego w Toruniu co ma pretensje do Związku że od 2018 roku zabrania łowienia w tym miejscu. Wg. niego winę ponoszą ci co wpisywali do rejestru po 100 szt. okonia na raz. Bo przecież trzeba było po cichu zabierać a nie wykazywać gdziekolwiek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Potrafię sobie wyobrazić, że od glinek do mostu łowi kilka osób. Tak było kiedyś, kiedy łowienie troci nie było ulubiona zabawka, którą każdy koniecznie musi mieć. Łowiłem w tamtej Drwęcy, mam z niej swoje dwie największe trocie.. złowione przypadkiem. Trocie były nie tylko poniżej jazu, można je było trafić hen, daleko w górze. O dziwo, obrzydliwe noworoczne zbiegowisko na króciutkim drwęckim pigalaku pojawiło się z poślizgiem wobec wcześniejszych najazdów na rzeki pomorskie, ale przebiło je knajackim sznytem. Proletariat i elita razem poniżej poprzeczki. Nawet poniżej Bydlina :)  

Ładne rzeczy.. :)        

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski
  • Like 2

Nałogowe łomotanie tarłowych albo potarłowych ryb - nie tylko salmo trutta, połaczone z rytualną nienawiścią do rybaków albo dobrego obyczaju, plus obrazki z tv nie zmuszające do czytania, ujawnią wielce przesadną skromność procesów myślowych, co w wędkarskim świecie może i uchodzi  za szczyt wojującego nonkonformizmu :)

Silnie podkreślam moją rezerwę - przechodząca momentami w śmiech homerycki - wobec naszego środowiska. Jakiś czas temu przy rzece Drwęcy zawiązała się społeczna inicjatywa pt TPRD, klon już istniejących na innych rzekach, a wszystkie one po TMP. Walczy ona ze ściekami, PZW, stawia wiaty, próbuje człowieków z wędką ożywiać oraz integrować, pompuje też internacjonalistyczne ekologianckie ideolo, co może być dla wodzów prologiem do bardziej chlebowych zajęć, ale rzecz najprostsza, jasna jak słońce im jakoś z pola widzenia umyka. Szacunek dla ryb.. i wobec nich barbarzyństwo własnych uczynków.

Za momencik jak co roku zahuczy o imprezach pod patronatem zielono oświeconych, a towarzystwo miłośników ryb szlachetnych przyszpanuje publicznie keltami.. A Sławek nadal wątpi.. :)      

• Like 1

SOB a w Nowym Roku zaloz towarzystwo przyjaciol rzeki x (wybierz jakas) i pokaz glupiemy narodowi co powinien robic. Bo narzekaniem nic nie zmienisz. A pozytywnym przykladem masz szanse. Niech to bedzie Twoja dobra zmiana. Pokaz ze potrafisz ksztaltowac rzeczywistosc a nie tylko kwieciscie pisac. Potrafisz?

• Like 3

Mnie natomiast zastanawia inna rzecz. Pojawiają się głosy, sygnały, nawet wpisy w Internecie, że to dzięki m.in. PSR, SSR, Policji oraz „nadgorliwym wędkarzom” którzy „słali pisma” (w domyśle - donosili) do OPZW o oczywistym błędzie, Okręg zmienił zdanie i „zakazał” wędkowania 31.12. Zdaniem tychże osób, „storpedowano” „gest” jakim okazał się Związek umieszczając info o możliwości wędkowania tego dnia.

Ludzie, czy Wy naprawdę jesteście tak krótkowzroczni a zamrażarki macie tak puste?

Mnie natomiast zastanawia inna rzecz. Pojawiają się głosy, sygnały, nawet wpisy w Internecie, że to dzięki m.in. PSR, SSR, Policji oraz „nadgorliwym wędkarzom” którzy „słali pisma” (w domyśle - donosili) do OPZW o oczywistym błędzie, Okręg zmienił zdanie i „zakazał” wędkowania 31.12. Zdaniem tychże osób, „storpedowano” „gest” jakim okazał się Związek umieszczając info o możliwości wędkowania tego dnia.

Ludzie, czy Wy naprawdę jesteście tak krótkowzroczni a zamrażarki macie tak puste?

Ano pojawiają się takie pogłoski, i podobnież nie mile będą widziani tacy goście  :( 

• Like 1