Skocz do zawartości

Drwęca 2018 informacja

wyjec

Rekomendowane odpowiedzi

Sławku, szczerze mówiąc to dla mnie łowienie keltów (i ich wypuszczanie) jest równie etyczne co łowienie płoci na ciasto. Znowu generalizujesz. Nie wszyscy biorą te ryby.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wojt, coraz trudniej spotkać wędkarza który umie dobre ciasto "zrobić" (abo i zanętę)  i tym bardziej na nie łowić PŁOCIE przez duże P.

Wsio jest tera kupcze, od "zanęty federowej na uciąg duży-PŁOĆ" po jokersa i pinkę "przynętowa"  :P 

P.S. sorry za OT ale nie mogłem..siem postrzymać  ;)

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 1

Ja dziś miałem być ale się rozłożyłem :(

Chłopaki ode mnie byli w Lubiczu bez kontaktu z rybą, słyszeli o dwóch.

@milupa było trochę więcej ;) Ale to najgorsze otwarcie od niepamiętnych lat. Przy skromnym dostępie do rzeki i totalnie niekeltowym przepływie wody nie ma szans na odwrócenie fatalnego trendu. Na dniach wyniki zejdą do zera. Edytowane przez Krab

Tej wody nie ubędzie. Góra rzeki tonie wręcz. Zobaczcie co sie dzieje chociażby w Brodnicy, gdzie nie widać koryta rzeki. Mrozów tęgich prognozy nie przewidują. A bez tego próżno oczekiwać unormowania sytuacji.

Edytowane przez Krab

Nawet nic się nie splawia.

Nie ma co sie spławiać. Odpowiedzi najprostsze sa często najtrafniejsze. Symptomatyczne, że nie złowiono żadnego samca. A przecież to najbardziej agresywne osobniki w rzece. Znak, ze dawno jest po tarle i ryby zeszła. Pozostały odchorowujace gody samice. Stąd też słyszę o srebrniakach, które w rzeczywistości są jedynie wysrebrzonymi keltami. Pamietajmy, ze niespotykana ilość ryb weszła do rzeki jeszcze we wrześniu. To musiało mieć wpływ na adekwatnie szybsze tarło. Zreszta Drwęca jest rzeką, która swoje wyniki zawdzięcza późnym ciągom tarłowym. Jeśli nie łowi sie na początku stycznia ryb jeszcze nie wytartych, to sezon keltowy zapowiada sie na kiepski.

• Like 3

Tak w ogóle to mało ryby w tej rzece. Na tyle ludzi spiningujacych żadnego drapierznika- martwa rzeka.

To nie jest tak, że nie ma innych drapieżników. Są. Pora roku determinuje ich brak aktywności. W cieplejszych miesiącach łowi sie każdy gatunek ryb. Ponadto jak idziesz na troc, to każda inna ryba raczej denerwuje niż cieszy. Przynajmniej ja tak mam.