venom_666 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Sorry w pospiechu źle się wyraziłem. Chodzi o obwód rybacki nr 5.Jak byk stoi zakaz wędkowania do 31.12...Nawet gdyby obrębu nie było, to ten zapis zalatwia sprawę całego obwodu, bo obreb kończy się na moście autostradowym. Poniżej aż do Zlotorii obrebu już nie ma. Obowiązuje jednak zakaz dla calego obwodu. edit:Adam - w wykazie wód widnieje zakaz wedkowania w tym obwodzie do 31.12. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Marian, kto i co... ? gdzie stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Spójrz na wpis kolegi @border river. Podaje żródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Okreg Toruń. Wykaz wód. Obwód Rybacki nr. 5 Drweca od Lubicza do Zlotorii.Zakaz wędkowania do 31.12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Sorry w pospiechu źle się wyraziłem. Chodzi o obwód rybacki nr 5.Jak byk stoi zakaz wędkowania do 31.12...Nawet gdyby obrębu nie było, to ten zapis zalatwia sprawę całego obwodu, bo obreb kończy się na moście autostradowym. Poniżej aż do Zlotorii obrebu już nie ma. Obowiązuje jednak zakaz dla calego obwodu. edit:Adam - w wykazie wód widnieje zakaz wedkowania w tym obwodzie do 31.12.Obręb jest na całym odcinku. Obręb nr 5 do autostrady, a obręb nr 6 od autostrady prawie do ujścia. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Krab 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Na Parsęcie sytuacja w tym konkretnym wypadku wygląda tak, że spinningować nie wolno od 01.10 do 31.12 i to jest oczywiste, jednak skrócenie okresu ochronnego o dzień 31.12, które również obowiązuje, powoduje, że można łowić 31.12 na muchę i na spławik nawet na robala ale poniżej rowu melioracyjnego na wysokości fabryki domów - do granicy wód morskich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Janusz, czy na muchę można 31 również na innych odcinkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mxo Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Ja tez wtrącę swoje (5 groszy) Jechać 31 wędkować z bananem na buzi !! Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Janusz, czy na muchę można 31 również na innych odcinkach?Oczywiście, że tak. Poniżej rowka można łowić na spławik na przynęty zwierzęce, na marginesie - nikt tak tam 31.12 łowił w ten sposób nie będzie ale zgodnie z przepisem może. co do muchy; 3) metoda muchowa: a) dozwolona na wszystkich wodach administrowanych przez Związek Miast i Gmin Dorzecza Parsęty, łowienie ryb metoda muchową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, wyposażoną w kołowrotek o szpuli ruchomej i sznur muchowy, zakończony nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą – przy czym każdy haczyk nie może posiadać więcej niż dwa ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30mm. Inne linki niż sznur muchowy w tej metodzie mogą być stosowane wyłącznie do wiązania przyponów, których długość nie może przekraczać dwukrotnej długości używanego wędziska oraz jako podkład pod sznur muchowy. Na wędce muchowej nie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów,c) wędkarz łowiący ryby tą metodą, zobowiązany jest do zachowania odległości od innych wędkujących łowiąc z brzegu lub brodząc wynoszącej 25 metrów,d) metodą tą wolno wędkować tylko od świtu do zmierzchu tj.1 godz. przed wschodem słońca i 1 godz. po zachodzie słońca. i link do zasad amatorskiego połowu, co prawda z 2017 bo na 2018 jeszcze nie ma, ale pewnie nic się nie zmieni http://www.parseta.pl/index.php?id=36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 A tak normalnie na chłopski rozum, to po ki ch.... wprowadzają zapis o tym skracaniu okresu ochronnego a potem wprowadzają zakaz?? Przecież to chore jest. Nie można normalnie wprowadzić zapisu, od ...do nie wolno i żadnych wyjątków nie ma?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Pewnie po to żeby w dzień wolny otworzyć sezon, a nie w najbliższy weekend, taki ukłon w kierunku pracujących, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Jaki ukłon? Okresu ochronnego nie ma ale łowić nie wolno bo pzw taki kaprys ma...W Szczecinie problemu nie ma http://pzwszczecin.com/2017/12/13/komunikat-13/ Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Nie wiem co tu rozkminiać ???? Ten dzień ustawowo wolny od pracy skraca okres ochronny a nie zakaz wędkowania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Tak kombinujesz Olek??? Nie dasz rady powedkowac na legalu ( na Drwecy oczywiscie). Stoi wyraznie krótko i zwięzle: 1 Drwęca Od 200 m poniżej jazu młyna w Lubiczu do osi podłużnej mostu autostrady A1 w miejscowości Nowa Wieś wraz z dopływami. Dozwolone wędkowanie na przynęty sztuczne i roślinne oraz metodą spinningową i muchową.Wędkowanie zabronione od 1.10 do 31.12.http://www.pzw.torun.pl/zasady-i-skladki/zasady-wedkowania/ Nizej do Zlotorii tez nie zjedziesz tam jest nastepny obręb ochronny i to samo jak na górze.. Od osi podłużnej mostu autostrady A1 w miejscowości Nowa Wieś do mostu drogowego w m. Złotoria wraz z dopływami. Dozwolone wędkowanie na przynęty sztuczne i roślinne oraz metodą spinningową i muchową.Wędkowanie zabronione od 15.03 do 15.05 */ i od 1.10 do 31.12.*/ W przypadku przedłużenia terminu zarybień – zakaz wędkowania może być przedłużony do 31.05. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez border river Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zanim ta dyskusja przybierze nieciekawy obrót i zabrnie zbyt daleko, wypadało by (najprościej) zadzwonić do biura ZO w Toruniu i uzyskać właściwą odpowiedź. Najlepiej wraz z stosowną informacją na oficjalnej stronie internetowej. Jest 8.30, biuro już pracuje. Wystarczy zadzwonić aby rozwiać wszelkie wątpliwości zanim dojdzie do rękoczynów .http://www.pzw.torun.pl/kontakt/Pozdrawiam.Często najprostsze rozwiązania (dla wielu) są jednocześnie najtrudniejsze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Artech chodzi mi o to że troć nie jest jedyną rybą rybą mającą okres ochronny który może ulec skróceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Aktualnie PZW Torun czeka na interpretację przepisów z Ministerstwa Gosp. Morskiej.Byc moze dzis bedzie podwieszona informacja na ich stronie internetowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Trzy strony dyskusji o niczym... ubawiłem się. Tak jakby jeden dzień kogoś zbawił. Parcie na wynik jak w korporacji. Myślałem, że ktoś coś będzie wiedział jaki był ciąg, czy ryby na tarliskach były, czy było tarło sztuczne przeżyciowe, czy nie - dlatego zajrzałem...Trocie można łowić też w pozostałe dni sezonu, a nie tyko pierwszego 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Trzy strony dyskusji o niczym... ubawiłem się. Tak jakby jeden dzień kogoś zbawił. Parcie na wynik jak w korporacji. Myślałem, że ktoś coś będzie wiedział jaki był ciąg, czy ryby na tarliskach były, czy było tarło sztuczne przeżyciowe, czy nie - dlatego zajrzałem...Trocie można łowić też w pozostałe dni sezonu, a nie tyko pierwszego To moze choć w części odpowiem na Twoje pytania. Tarła przezyciowego nie było. Nie było w ogóle żadnego tarła. Rybak odłowił na przepławce 1, słownie jedną, rybę! PZW OT ma poważny problem, bo nie ma czym dokonać zarybien. Także odłów na Wiśle nie przyniósł efektów. Odłowiono bodajże 5 ryb. Czy to oznacza, ze ciąg był słaby? Tego nikt nie wie. Na pewno od września utrzymuje sie wysoki stan wody. Nawet bardzo, bo często sa to stany ostrzegawcze. Cały wrzesień ryba dawało sie złowić, pomimo dużej wody. Twierdzę, ze ciąg główny wszedł wówczas. Na dzień dzisiejszy stan wody jest jeszcze wyższy niż we wrześniu. Dostęp do wody jest mocno ograniczony. Do tego dochodzi uciąg wody dwukrotnie przekraczający ten uznawany za sprzyjający srebrniakom. Plusem całej sytuacji były beznadziejne wyniki kłusowników. Nawet im sie odechciało poszukiwanie igły w stogu siana. Najpierw odpuścili Lubicz, potem Nowa Wieś. Pojedyncze osoby pojawiły sie na Złotorii i zaliczyły wpadkę. Po raz pierwszy od wielu lat nie obserwujemy żadnych spławow na miejscach dotychczasowych tarlisk. Moze duża woda rządzi sie innymi prawami. Nie wiem. 20 lat temu była wysoka woda na otwarciu, ale to pikuś przy aktualnym stanie. Z obserwacji kolegów wynika, ze stosunkowo sporo ryby obserwuje sie w górze rzeki. Ale to są ze dwie setki km do przeczekania. Niezwykle trudne zadanie. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Krab 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Rzeczywiście dobrze to nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Wody nikt wzrokiem nie prześwietli, wiec diabli wiedza co w niej pływa ???? Choć przy takiej wodzie ryba schodzi z rzeki bardzo szybko. W sumie na dobre wyjdzie. Spokojnie sie wytarły i spłynęły. Jako ze spółdzielnia Troc została pozbawiona licencji na odlowy na końcówce Wisły, to ryby maja swobodna drogę do morza. Tylko sie cieszyć ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) A ja się cieszę.Ten rok był ciężki dla nas na większości bieżących wód , ale na pewno dużo cięższe warunki niż na ostatnich niżówkach mieli kłusownicy!! Dlatego mam nadzieję, że przyszły rok trociowy będzie udany i w ogóle dla ryb łatwiejszy pod kątem tarła a my bedziemy mieli co fotografowac i wypuszczać! :) Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Krzysiek P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgadzam się. Ze swojej strony dodam jeszcze że jeśli chodzi o OT to cieszę się z faktu zamknięcia od stycznia 2018 tzw. "mięsiarni". Problem jak zwykle pozostanie w upilnowaniu odcinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Trzy strony dyskusji o niczym... ubawiłem się. Tak jakby jeden dzień kogoś zbawił. Parcie na wynik jak w korporacji. Myślałem, że ktoś coś będzie wiedział jaki był ciąg, czy ryby na tarliskach były, czy było tarło sztuczne przeżyciowe, czy nie - dlatego zajrzałem...Trocie można łowić też w pozostałe dni sezonu, a nie tyko pierwszego Tu nie chodzi o parcie na wynik. Tylko Po co te kombinacje? Nie można prosto, żeby nam życia nie utrudniać? Albo znieść zapis o skróceniu o dzień wolny, albo skoro zapis istnieje nie komplikować wprowadzaniem dodatkowych ograniczeń.Ja tam się w sylwestra raczej nie wybiorę, bo trzeba się wyspać przed wieczorem Aktualnie PZW Torun czeka na interpretację przepisów z Ministerstwa Gosp. Morskiej.Byc moze dzis bedzie podwieszona informacja na ich stronie internetowej. A to już jest hicior. Sami tak prostego zapisu nie potrafią zinterpretować?? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Artech 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi