Skocz do zawartości

Drwęca 2018 informacja

wyjec

Rekomendowane odpowiedzi

Adasiu drogi,  wędkarski świat nie uleczy całego świata, bo sam jest ciężko schorowany. Choroby taktownie przemilczę.. :) 

A tak w ogóle to całe to kultowe nawalanie keltów, można streścić do prostego bon motu - można.. ale nie wypada.. :)      

Tak czy siak..nawet jeśli przyjdzie straż i będzie chciała dać mandat to każdy ma prawo odmówić przyjęcia. Na każdym arbitrażu pokazując ogłoszenie PZW Toruń będzie wytłumaczone, iż w "dobrej wierze" podjął się połowu ryb,gdyż ewidentnie dzierżawca na swojej stronie oficjalnie na to zezwolił.

to przeczytaj jeszcze raz mój wpis.

Sam napisałeś że nie mozna o ile zarząd tak uchwali - otóż ustalając zasady na 2017 rok tak uchwalił, co Ci też w tym poscie zacytowałem/skopiowałem ;)

Ja mam Gin z Tonicem ;)

Marian, 

czyli mamy rozporządzenie, że od 31 można, ustawę, która milczy, RAPR który mówi, że 31 można... i zakazy. 

No właśnie teraz czyje zakazy. 

Ty mi piszesz cały czas o wykazie wód z PZW...ok to jak mają w wykazie jakieś zakazy sprzeczne, moim zdaniem z ich własnym regulaminem, to ponownie mówię mają zakazać uchwałą, a nie zezwolić uchwałą. 

To są regulacje wewnętrzne, obowiązują członków PZW i tylko ich.  Jak ZO w Toruniu, Szczecinie, Słupsku wyda uchwałę, że nie można to nie można i ślus. 

Jeśli zakaz wędkowania jest z rozporządzenia wojewody, bo ustawa o obrębie ochronnym to mamy...ustawę, która mu to uprawnienie daje... moim zdaniem akt prawa miejscowego Wojewody. 

Mamy jednocześnie rozporządzenie Ministra, o tym że okres ochronny się skraca, powielone w RAPR, bez określenia, że to też chodzi o zakaz wędkowania ustanowiony przez PZW czy Wojewodę. 

Mamy zatem akt prawa miejscowego wydany przez wojewodę na podstawie delegacji z ustawy i rozporządzenie ministra czyli akt prawa ogólnie obowiązującego wydane na podstawie delegacji z tej samej ustawy. 

Klu... jeśli zatem Wojewoda ustanowił obręb ochronny do 31, a rozporządzenie Ministra (akt wyższego jednak rzędu) mówi, że można łowić od 31 to... 

Co wolno wojewodzie. ..itd.. to raza dwa..w sądzie pokazując pismo PZW TORUN każdy jest wytłumaczony. Jest w prawie taka okoliczność lagodzaca jak; w dobrej wierze..do tego mnogość postępowań wpłynie na decyzje sądu w razie W.

Nie martw się i tak jak wpadniemy to złapie. Lepiej my niż rybacy hurtowo.

Adasiu drogi,  wędkarski świat nie uleczy całego świata, bo sam jest ciężko schorowany. Choroby taktownie przemilczę.. :)

A tak w ogóle to całe to kultowe nawalanie keltów, można streścić do prostego bon motu - można.. ale nie wypada.. :)      

Sławku drogi, 

akapit pierwszy pozostawiam metafizyce... bowiem przystaje on do świata idei :) o czym mój drogi doskonale wiesz. :) 

Akapit drugi to już świat praxis... tu myślę, że mylisz się o tyle, że nawalanie keltów minęło... lub mija. :) 

Co wolno wojewodzie. ..itd.. to raza dwa..w sądzie pokazując pismo PZW TORUN każdy jest wytłumaczony. Jest w prawie taka okoliczność lagodzaca jak; w dobrej wierze..do tego mnogość postępowań wpłynie na decyzje sądu w razie W.

Nie martw się i tak jak wpadniemy to złapie. Lepiej my niż rybacy hurtowo.

Rybaków tych największych szkodników łowiących w ciągu tarłowym w okolicach Świbna juz nie ma. Ryby mają wolna drogę do morza.

Marian, 

czyli mamy rozporządzenie, że od 31 można, ustawę, która milczy, RAPR który mówi, że 31 można... i zakazy. 

No właśnie teraz czyje zakazy. 

Rybackiego uzytkownika wody czyli PZW Toruń

Ty mi piszesz cały czas o wykazie wód z PZW...ok to jak mają w wykazie jakieś zakazy sprzeczne, moim zdaniem z ich własnym regulaminem, to ponownie mówię mają zakazać uchwałą, a nie zezwolić uchwałą. 

Wykaz wód, jak i zasady które Ci podałem są wydane na podstawie uchwały ZO Toruń i sa własnie zakazem połowu do 31.12

To są regulacje wewnętrzne, obowiązują członków PZW i tylko ich.  Jak ZO w Toruniu, Szczecinie, Słupsku wyda uchwałę, że nie można to nie można i ślus. 

No właśnie, nie tylko wewnętrzne bo każdy wędkujący na wodach uprawnionego do rybactwa, ma obowiązek przestrzegać wyznaczonych przez niego zasad, w tym własnie rzeczonego zakazu wędkowania. i ZO Toruń taką uchwałę wydał i ogłosił w zasadch wedkowania na 2017 rok oraz umieścił w wykazie wód

jeśli zakaz wędkowania jest z rozporządzenia wojewody, bo ustawa o obrębie ochronnym to mamy...ustawę, która mu to uprawnienie daje... moim zdaniem akt prawa miejscowego Wojewody. 

Mamy jednocześnie rozporządzenie Ministra, o tym że okres ochronny się skraca, powielone w RAPR, bez określenia, że to też chodzi o zakaz wędkowania ustanowiony przez PZW czy Wojewodę.  

okres ochronny jest zniesiony, ale nie jest zniesiony zakaz wędkowania

Mamy zatem akt prawa miejscowego wydany przez wojewodę na podstawie delegacji z ustawy i rozporządzenie ministra czyli akt prawa ogólnie obowiązującego wydane na podstawie delegacji z tej samej ustawy.

Oraz zakaz wędkowania wprowadzony przez Uprawnionego do rybactwa

Klu... jeśli zatem Wojewoda ustanowił obręb ochronny do 31, a rozporządzenie Ministra (akt wyższego jednak rzędu) mówi, że można łowić od 31 to... 

to nadal obowiązuje uchwała ZO o zakazie, bo Rybacki uzytkownik wody może przepisy ustawy zaostrzyć na dzierżawionych przez siebie wodach.

Rzeczony zakaz nie dotyczy przecież tylko troci, tylko spinningu czy muchy, ale całkowity zakaz połowu na obwodzie rybackim #5 i został wproqadzony uchwałą ZO.

Po raz kolejny spytam - czy pójdziesz z robakiem na ten odcinek bo ustawa ani rozporządzenie tego nie zabraniają mimo iz w zasadch wędkowania i wykazie wód na tym odcinku obowiązuja tylko roślinne i sztuczne??

Edytowane przez venom_666

A na halach rybnych od wyboru do koloru...i skąd? Ze rowów przydrożnych.

Oprzytomniejcie. Chcecie spowrotem rybę w polskich wodach jak dawniej? Weźcie się za rybakow i gospodarkę rabunkową. Rozsądny wedkarz nigdy nie przyczyni się do obniżenia pogłowia ryby nawet jak raz w roku sobie jedną weźmie. Do tego przypominam, że wedkarz niewymiar wypuści, a w siatce zdycha wszystko... nie wspomnę już o prądzie.

Zaglądam na to forum i musze stwierdzić , że jest nudno i monotematycznie. Chcę wam powiedzieć , że dyskusja ma sens jeśli w jej wyniku następują jakieś zmiany inaczej to ględzenie bab. Dlatego myślę , że rozpocznę sezon trochę później bo nie wiem czy zniosę nad rzeką kontynuację tematu -dlaczego 1 a nie 31 .

Czytam to wszystko....i czytam....i  nasuwa mi się tylko jedno pytanie....Czy uchwalając takie , a nie inne "przepisy" nie można było wcześniej pomyśleć o następstwach i ogarnąć to do kupy , żeby nie było takich sytuacji jak ta na Drwęcy....kiedys musiał nadejśc ten sylwester w niedzielę....;-)

A na halach rybnych od wyboru do koloru...i skąd? Ze rowów przydrożnych.

Oprzytomniejcie. Chcecie spowrotem rybę w polskich wodach jak dawniej? Weźcie się za rybakow i gospodarkę rabunkową. Rozsądny wedkarz nigdy nie przyczyni się do obniżenia pogłowia ryby nawet jak raz w roku sobie jedną weźmie. Do tego przypominam, że wedkarz niewymiar wypuści, a w siatce zdycha wszystko... nie wspomnę już o prądzie.

Idź nad szyjkę portu zimowego w Toruniu i zacznij propagować idee zabierania 1 szt. w roku i wypuszczania niewymiarków.

Z nadmiernym, rabunkowym eksploatowaniem wód przez tzw. rybaków nie ma co dyskutować.

Niestety „wędkarzy” też jest pełno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rybacy są ok!!

Działają w istotnym interesie całego społeczeństwa, które ma - tu użyję wyświechtanego terminu "konstytucyjne prawo" - jeść ryby, i z tego prawa legalnie korzysta.

Natomiast wędkarski świat jest środowiskiem kargulopodobnym, nieskończenie zachłannym, aspołecznym i do szpiku kości zepsutym, o czym dobitnie  świadczą dyskusje "szlachetnych" łowców ryb szlachetnych, którym wiecznie za mało, zawodzących tutaj czemu aż dzień później można będzie naparzać kelty.. :)  

Rybacy są OK! - powiedz to, szanowny Panie Sławku,  wędkarzom korzystającym chociażby z wód dzierżawionych przez GR z mojej okolicy. 

I znowu Pan generalizuje. Coś co dla jednego jest sufitem, dla drugiego jest podłogą. 

Tym postem kończę swój udział w temacie. 

Stanowisko PSR na dzień wczorajszy znamy, co będzie z 31.12 to przyniosą na pewno kolejne najbliższe dni. 

Edytowane przez WojtekCIN

Mówisz i masz.. :) 

A weźcie się może sami do roboty, porzućcie umysłową dziecinadę, obłudę próżniaków, poczujecie się odpowiedzialnymi gospodarzami na tym co dobrowolnie objęte, nauczcie się regulować własne żądze i nieustanna presję, rozumniej zarządzać, zrozumieć czym jest koegzystencja - zamiast zwyczajowo sępić i na drapane liczyć.. zwalając nas innych wszystkie  obowiązki, decyzje albo urojone winy.

Pasuje wędkarskiemu światu rada? :)  

• Like 3