Skocz do zawartości

Pomoc w zakupie laptopa

michcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ze mnie fajtłapa, założyłem wątek i zapomniałem hi hi.

Potrzebuję uniwersalny komputer przenośny. Wedle tego co potrzebuję, oczekuje od kompa by:

- nie zamulał jednocześnie obsługując kilka włączonych programów

- bez problemowo poszedł pakiet GIS

- by problemu nie stanowiły programy jak Photoshop czy Gimp

- by móc obejrzeć film

- słuchanie muzyki

- czasem zagrać w jakąś grę

- by był zgrabny i niezbyt ciężki

- matryca 15.6 cala

Słuchanie i oglądanie filmów w domu bez problemu - podłączam go pod telewizor wyjściem HDMI i przez mini jacka do wzmacniacza - ten problem rozwiązany Jednakże wyjeżdżając gdzieś, chcę by głośniczki były w miarę głośnie i dało się obejrzeć film.

Sama obudowa nie musi być świecąco-rażąco delikatna, nie jestem typem jakiegoś brutala sprzętowego, ale czasem zdarzy się grzmotnąć nim w coś :mellow:

spośród ofert sklepów wybrałem takie coś:

http://allegro.pl/okazja-mocny-dell-q15r-i7-2670qm-8gb-640gb -gt525m-i1922410811.html#history

Cena atrakcyjna przy podobno dobrym osprzęcie. Tylko brak Windowsa :( Linuxa nie używałem ale to podobno kwestia przyzwyczajenia. Szybki i podobno dynamiczny procesor I7 i dużo ( 8gb )pamięci. Karta podobno też w miarę przyzwoita. Stosunkow lekki bo 2200g ( podobne ważą ok 3kg)

Co sądzicie ?

http://allegro.pl/dell-xps-l502x-i5-4gb-500gb-gt525-w7-offic e-i1943794215.html

I recenzję:

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-15-L502X-FHD-C ore-i5-GF-GT-540M.51149.0.html

Tu masz wypas, te nowe inspirony mają obudowę z błyszczącego plastiku, widać każdy odcisk palca...

Mogę z czystym sumieniem polecić HP probook, są różne wersje. Ja mam 4720s na największym wypasie. Nawet w obrębie jednego modelu występują różne wyposażenia, trzeba czytać. Niezaprzeczalną zaletą jest matowa matryca. Ja zanim wybrałem, szukałem pół roku albo coś koło tego. Za 17 cali ekranu 6gb ramu i5 M480 2,67GHz 500GB twardziel win 7 professional + MS Office, grafika Radeon 6370 bodajże 2 GB ramu do tego kilka dodatków przydatnych jak torba na lapka, dodatkowa myszka. W czerwcu bekłem 3300. U mnie pracuje jako uniwersał również jako bazowy. Bateria trzyma do 4h, przy średnio intensywnej pracy 3h nie wyjęte.

P.S. Jest już następca 4730s tak samo w kilkunastu różnych kombinacjach sprzętowych występuje.

• 2 lata później...

Witam, odgrzeję temat. Lada chwila przyjdzie mi wymienić kompa, mój stacjonarny już korniki obgryzają,więc zdecydowałem się na laptopa. Teraz problem jaki? I tu prośba do kolegów o pomoc w wyborze. Przedstawię jakieś kryteria, cena około 2200-2500 zł, procesor Intel Core i5, pamięć 4 GB, poj.1000 GB, ekran 15,6 cala, do użytku domowego, jakieś filmy, muzyka, gierki. Wybór jest spory, Dell, Asus ,Acer ,Lenovo i inne wynalazki. Trochę się już rozglądałem, w RTV-Euro-AGD polecali Asus R510LDV-XO963H. Znacie coś godnego polecenie w tej cenie?

Od 2007 roku używam laptopów Della. Mamy teraz w rodzinie trzy sztuki. Raz tylko zawiódł w laptopie syna zasilacz, który zresztą został wymieniony od ręki podczas naprawy domowej.

W 2006 kupiłem pierwszego laptopa, którym był Acer, wysypał się zaraz po zakończeniu gwarancji (12 m-cy, na tzw. firmę). Padło w nim praktycznie wszystko, zaczęło się od napędu, potem była matryca, pamięć, dysk, zasilacz...

Polecam Della Inspirona, w podanej przez Ciebie specyfikacji teraz możesz dostać za niecałe 2300-2400

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-inspiron-15r-5537-i5-4200u-6gb-1tb-hd8670-2gb-w8.bhtml

Wez pod uwagę Lenovo X1 za ok 3000zł kupisz model z procesorem i7, 12gb ram oraz kartą graficzną 2gb. 

Codziennie korzystam z dwóch nowych delli i lenovo x1 tylko że w wersji carbonowej. Laptopy Della są fajne ale jako laptop stacjonarny. Przy dużych obciążeniach procesora potrafią się przegrzać, wtedy trzeba czekać ok 20min na ponowne uruchomienie. Czasami zdarzają się przypadki samoczynnego odlutowania ze względu na temperaturę procesora od grafiki. Przy podłączeniu dużego monitora laptopy potrafią się wyłączyć. Sredniej klasy laptop della  nie należy do klasy piórkowej :). Jesli chodzi o Lenovo X1 mogę mówić w samych pozytywach, cienki, lekki, duża moc obliczeniowa. Praca przy wymagających renderingach w autocadzie czy tez przy obróbce plikow o wadze 10GB w photoshopie nie stanowią dla niego problemu. 

Za ok 1800zł możesz dostać Della vostro, jak dobrze poszukasz możesz dostać z i7, dyskiem ok 750gb i dedykowaną kartą graficzną 1gb. Waga przy 17" to około 3,5kg. Przy 15,6" powinien ważyć trochę mniej. Używam jako backup.

Jeśli komputer ma być do użytku domowego to czemu nie komputer stacjonarny ? 

W cenie 3 tysięcy kupisz bardzo porządnego PC-ta z wielkim monitorem, a z czasem może nawet dwoma (bardzo przydatne). 

Nastała moda na laptopy, które nie dość, że są dużo droższe (w takich samych parametrach) to jeszcze gorsze - chociażby chłodzenie jest dużo mniej efektywne niż w komputerach stacjonarnych, częściej się psują. Jedyną zaletą jest to, że można go wpakować w torbę i w razie podróży skorzystać gdzieś, gdzie jest dostęp do energii, bo bez tego duży laptop wytrzymuje godzinę, a po paru latach użytkowania kilkanaście minut. 

• Like 1

Jeśli komputer ma być do użytku domowego to czemu nie komputer stacjonarny ? 

W cenie 3 tysięcy kupisz bardzo porządnego PC-ta z wielkim monitorem, a z czasem może nawet dwoma (bardzo przydatne). 

Nastała moda na laptopy, które nie dość, że są dużo droższe (w takich samych parametrach) to jeszcze gorsze - chociażby chłodzenie jest dużo mniej efektywne niż w komputerach stacjonarnych, częściej się psują. Jedyną zaletą jest to, że można go wpakować w torbę i w razie podróży skorzystać gdzieś, gdzie jest dostęp do energii, bo bez tego duży laptop wytrzymuje godzinę, a po paru latach użytkowania kilkanaście minut. 

Popieram Kacpra, jak mobilnosc nie jest potrzebna to tylko blaszak :D

Moj blaszak juz chodzi pare lat, obecnie na 2012 R2 i cala siecia na Hyper-V... i daje rade. W tym samym czasie juz zdazylem pozegnac trzy lapki...

Dell XPS używam kilka lat i jest super.

Koledzy! Nic mi mówcie o XPS-ach ! Kiedyśtam kupiłem takowego na tamte czasy super wypasa, Za koszmarne pieniadze. Po roku i miesiącu (pożałowalłem kasy na 3 - letnia gwarancje) przegrzał sie i padł. Naprawiany juz trzy razy - robi za zapasówkę. Jest specjalna strona poświęcona kłopotom z XPS-ami. Użytkownicy domagali się nawet od Della rekompenssat, itd bo sprzęt był ewidentnie wadliwy od początku - guzik z tego wyszło. Natomiast inny, najprostrzy Dell kupiony kiedyś w potrzebie służy już chyba z 5 lat i nie chce się zepsuć. Palmtop Della z 2003 roku nadal działa świetnie tylko po co - dziś każdy smartfon może więcej.

U.

Daruj sobie markę Lenowo  - firma niepoważnie podchodzi do gwarancji.

Acer - problem z jakością wszystkiego z czego jest zbudowany.

Nr jeden to Dell. Ale wydajne maszyny kosztują.

Ostatnio Sony mnie zaskoczyło pozytywnie podejściem do klienta, awaria laptopa,  nie mogli naprawić to oddali kasę i przeprosili nawet. :blink:

Także na drugim miejscu Sony Vaio  - wydajne, drogie i ładniejsze od Della.

a potem to już czarna dziura.

Daruj sobie markę Lenowo  - firma niepoważnie podchodzi do gwarancji.

Acer - problem z jakością wszystkiego z czego jest zbudowany.

Nr jeden to Dell.

........

a potem to już czarna dziura.

na samym początku zawsze był i będzie Apple ;)

niestety swoje kosztuje i nie każdy potrafi odnaleźć sie w MacOS a wgrywanie Win to rozbój w biały dzień

z wymienionych marek każdy będzie przyzwoity pod warunkiem ze będzie zbudowany na podzespołach intela

- procesor, chipset no i jesli nie potrzebna moc VGA to też intel

Edytowane przez @Wojti
  • Like 1