Skocz do zawartości

Pomoc w zakupie laptopa

michcio

Rekomendowane odpowiedzi

Hej koledzy potrzebuję pomocy

Temat dotyczy kupna stacjonarnej "maszyny" a nie laptopa ,ale nie chcę osobnego tematu zakładać

Nie znam się na sprzęcie komputerowym wcale i ani trochę.

Komputer ma służyć tylko do pracy w necie no i czasem bym pograł (graczem nie jestem ,nawet nie wiem w co się teraz gra,ale pośmigał bym sobie ze 2 razy w tygodniu ze siostrzeńcem w jakiegoś Need for speeda czy polatał z kałaszem :P  ..

Wielka jest róznica między kompem (nowym) za 700zł a takim za np 1000zł???

Więcej niż tysiaka nie dam,a wystarczy mi taki za 7 stówek? Wtedy by było miło ..Jakiś link do komputerka mile widziany,miałbym podgląd co szukać? Podpowiecie coś??

p.s --laptopa "nie chcem"

Przykładowe  parametry takiego z 1,1 tysiaka (dobre to?)

ok1.jpg Procesor 4 rdzeniowy AMD A8-6600k 4x4,2ghz w Turbo Core

ok1.jpgPłyta główna na Gamerowym Chipsecie MSI A88XM-E35 FM2 z USB 3.0

ok1.jpg Pamięć ram 4GB DDR3

ok1.jpg Karta graficzna AMD Radeon HD8570 do 2GB

ok1.jpg Dysk twardy 750gb SataII 7200obr.

ok1.jpg Obudowa Adict Gamer z dobrą wentylacją

ok1.jpg Nagrywarka DVD-RW

ok1.jpg Karta dźwiękowa 8 kanałowa

ok1.jpg Karta sieciowa 10 Mb/s, 100 Mb/s and 1000 Mb/s

ok1.jpg Mocny i cichy zasilacz 450W z 12cm wiatrakiem typu Silent

A tu taki za 750zł:

Procesor AMD APU A4-4020
2 rdzenie, 
3.2GHz + Turbo Core 3.4GHz,
1MB cache Płyta główna  MSI A55M-E33 Pamięć RAM  4GB DDR3 Maksymalna ilość pamięci  16GB DDR3  Gniazda pamięci (w sumie / wolne)  2/1 Karta graficzna Radeon HD 7480D Pamięć karty graficznej  Pamięć współdzielona (do 2GB); HDMI, VGA Dysk twardy 1000GB (64MB cache, 7200RPM)  Napęd optyczyny  Nagrywarka DVD+/-RW Dual Layer Dźwięk 7.1 High Definition Audio  Łączność LAN - 10/100/1000Mbit
WiFi - brak Złącza - panel przedni

2x USB 2.0
1x słuchawki
1x mikrofon

Złącza - panel tylny 4x USB 2.0
2x PS/2
1x audio in
2x audio out
1x RJ-45 (LAN)
1x VGA
1x HDMI Zasilacz ATX 400W System operacyjny brak - system można dokupić na naszych aukcjach Dodatkowe informacje Komplet sterowników
Kabel zasilający Gwarancja 24 miesiące na wszystkie podzespoły
Komputer nie jest plombowany

Edytowane przez bobesku

Jak chcesz pograć, to karty zintegrowane sobie daruj. Do przeglądania stronek i normalnej pracy to OK. Ale granie w cokoliwek to będzie porażka. Obie wymienione maszyny mają grafiki zintegrowane w CPU lub NB. Nawet starsze gry mogą mocno przycinać. Sorki, ale za te pieniądze nie kupisz nic normalnego tylko maszynkę do przeglądania stron i Worda i redtuba. Mówię z perspektywy osoby która zna ten interes od podszewki. Sensownie to jest:

AMD FX-4300 - 330 PLN

Asus M5A78L-M LX V2 - 165 PLN

Kingston RAMKHXD32X2GB_1600XMPC9 - ok 200 PLN // na pamięciach nie warto oszczędzać - te 30 PLN kosztuje często masę problemów.

Grafika - jakakolwiek posiadająca szynę danych pamięci co najmniej 256bit (jeżeli sprzedawca nie wie co to jest, to poszukaj innego). - na dzień szisiejszy to wydatek około 600 PLN, np MSI R7850-1GD5/OC za około 520 PLN

HDD - bez znaczenia, pojemność wg. potrzeb. Coś koło 250- do ~  PLN - wg potrzeb.

Obudowa + zasilacz - porządny zasilcza około 500W to koszt 200 PLN, do tego obudowa. Na zasilczu nie warto oszczędzać. Zasada - im cięższy zasilacz tym lepszy :). W sumie to wyjdzie pewnie ze 300 PLN. Tanie zasilacze za 80-100 PLN gdy padają to często z dyskami i połową podzespołów.

Jakiś napęd CD/DVD, chyba że masz stary, pewnie ze 100 PLN.

W każdym razie sensowny komputer z opcją grania, a nie oglądania slajdów i to jeszcze w kiepskiej jakosci, to koszt około 1900-2000 PLN. Nastawiał bym się raczej na tą drugą kwotę. Zawsze miło jak coś zostanie, niż jak trzeba coś dołożyć. Tak naprawdę warto by było mieć 8GB ram do pogrania - różnica 100 PLN. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1

Ja z czystym sumieniem nie moge polecić laptopów lenovo, raz że są wadliwe, dwa ze serwis jest koszmarny i żeby odzyskać laptopa i dodatowo nie płacić za naprawę gwarancyjną trzeba się niezle natrudzić. U mnie już minął ponad miesiać od wysłania na gwarancję a laptopa jak nie ma tak nie ma, tylko głupkowate mejle przychodzą. Także ostrzegam i nikomu nie życzę.

Do przeglądania netu, buszowania na Jerku i oglądania stron xxx :), używam przedpotopowej Toshiby Satellite. Laptop ma chyba z osiem lat i narodził się kiedy jeszcze nikt nie słyszał o dinozaurach, więc o możliwościach sprzętu nie ma co się wypowiadać. Natomiast jestem zaskoczony dobrą jakością lapka. Nigdy nie miałem z nim żadnych problemów, nigdy się nie zepsuł i działa z powodzeniem. Dobra jakość obudowy, srebrne klawisze nieco się wytarły ale po takim czasie to normalne. Grać nie gram ale filmy oglądam, Corela odpalam, zdjęcia obrabiam. Czegóż więcej wymagać od takiego starca?

Mam jeszcze dwa nowsze laptopy - Samsunga i Sony, ale nie polecam. Pierwszy to g..., drugi niezły ale zbyt drogi jak na bebechy które posiada.

Lenovo teraz się popsuło jednak ja mam jeszcze kilkuletnią wersję, która powstała przy połączeniu ibm/lenovo składana w japoni a nie w chinach i złego słowa nie powiem. Zmieniłem dysk na ssd, dołożyłem lepsze ramy jakiś czas temu i śmiga całkiem, całkiem ;)

Awaria co to takiego? A muszę przyznać, że go nie poszanowałem i nie raz miał awaryjne lądowanie.

Edytowane przez Tomek88

Dell i długo długo nic w kwestii lapka sam mam 2 letniego inspirona i mojej drugiej połówce zakupiłem takiego samego z dyskiem ssd 128 i zewnętrznym 1000 hd (swoją drogą super sprawa, potężny pen drive z ważnymi danymi cały czas pod ręką). Mocne obudowy, chyba jedyny w miarę normalny serwis dla klienta nie od klienta, przynajmniej Ja narzekać nie mogę ( 2 usterki w czasie użytkowania, ogólnie w firmie mam 6 dell, zostały naprawione na miejscu w ciągu 48h od zgłoszenia).

PS. Lenovo, które 4 lata temu zakupiłem, padło mi po miesiącu ! ( zaznaczam iż na tamte czasy laptop ten był w stanradzie medium około 3000pln) Na gwarancji próbowano mi wmówić, że to moja wina bo laptop za długo pracował i posypały mu się bebechy. Wyśmiałem serwis, naprawiono mi go ale padł po roku na to samo co wymieniane. nie polecam.

• 4 lata później...

Koledzy poradźcie co kupić do ~ 1500zł (lepiej mniej niż więcej) ?

Jest tego tak ogromny wybór, że dla laika jest to nie do ogarnięcia.

Sprzęt ma być do użytku domowego - waga nie gra roli, ekran myślę że 15 cali będzie  OK bo w tej kwocie większy jest chyba nieosiągalny, dobrze jakby miał nagrywarkę CD i koniecznie system operacyjny - sam nie zainstaluję czegoś takiego. 

Do czego ma służyć - do przeglądania internetu, czasem jakiś film, sporadycznie jakaś gra ale z tych "starych" nie wymagających np.Diablo II czy III  Internet mam z UPC (z routerem) - ponoć jakiś szybki światłowodowy do 500 czegoś tam, więc żeby mógł ten komputer łączyć się z nim bezprzewodowo  -  nie śmiejcie się są jeszcze tacy ludzie jak ja.

Wiem, że jest masa firm sprzedających tego typu rzeczy - ale każdy swoje chwali, a dla mnie opisy i dane to czarna magia..

Dobrze gdyby był to model nie stwarzający problemów, dla laika komputerowego i posłużył przez kilka lat bezawaryjnie, oraz nie wymagał przez ten czas jakichś niezbędnych udoskonaleń.

Nie jest to bardzo pila sprawa, ale do ~ miesiąca chciałbym ogarnąć temat, tym bardziej, że może będą jakieś promocje - koniec roku/święta.

Tylko proszę bez pytań np. czy wolę dysk twardy HDD czy SD bo ... nie mam pojęcia (w razie konieczności mam jakiś zewnętrzny 1TB do gromadzenia rzeczy potrzebnych). 

Koś, coś pomoże ???

Temat rzeka.

Ale po kolei. Każdy laptop spełni Twoje oczekiwania. Każdy. Więc równie dobrze możesz sugerować się przy zakupie kolorem obudowy.

https://allegro.pl/kategoria/laptopy-491?order=m&price_to=1500&stan=nowe&wielkosc-matrycy=17"%20-%2017.9"

Do wyboru do koloru - i z większą 17 calową matrycą/

Każdy ma system operacyjny.

Komputery mam od ponad 20 lat i proszę uwierz, że to najbardziej niezawodne urządzenia w dzisiejszym świecie. Nigdy mi się żaden nie uszkodził.

Owszem coś tam z systemem się (bywało) że działo nie tak, ale to tylko z mojej winy.

Właśnie w tym problem, że prawie każdy jest idealny, tylko który z tych wszystkich byłby lepszy od innych.

Sam używam komputer który ma już z 15lat (o ile nie więcej), tylko chodzi coraz wolniej, XP nie ma już wsparcia, filmiki się tną, strony nie otwierają bo ... czegoś tam brak  ....

Nie kupiłbym tego sprzętu, a bynajmniej od tego sprzedającego. Chciazby za to, że podaję taktowanie procesora tylko w trybie turbo wprowadzając w błąd laika. (ten procesor ma taktowanie 2,8 a podane jest tylko 3,6 w trybie turbo)

Koledzy poradźcie co kupić do ~ 1500zł (lepiej mniej niż więcej) ?

Jest tego tak ogromny wybór, że dla laika jest to nie do ogarnięcia.

Sprzęt ma być do użytku domowego - waga nie gra roli, ekran myślę że 15 cali będzie  OK bo w tej kwocie większy jest chyba nieosiągalny, dobrze jakby miał nagrywarkę CD i koniecznie system operacyjny - sam nie zainstaluję czegoś takiego. 

Do czego ma służyć - do przeglądania internetu, czasem jakiś film, sporadycznie jakaś gra ale z tych "starych" nie wymagających np.Diablo II czy III  Internet mam z UPC (z routerem) - ponoć jakiś szybki światłowodowy do 500 czegoś tam, więc żeby mógł ten komputer łączyć się z nim bezprzewodowo  -  nie śmiejcie się są jeszcze tacy ludzie jak ja.

Wiem, że jest masa firm sprzedających tego typu rzeczy - ale każdy swoje chwali, a dla mnie opisy i dane to czarna magia..

Dobrze gdyby był to model nie stwarzający problemów, dla laika komputerowego i posłużył przez kilka lat bezawaryjnie, oraz nie wymagał przez ten czas jakichś niezbędnych udoskonaleń.

Nie jest to bardzo pila sprawa, ale do ~ miesiąca chciałbym ogarnąć temat, tym bardziej, że może będą jakieś promocje - koniec roku/święta.

Tylko proszę bez pytań np. czy wolę dysk twardy HDD czy SD bo ... nie mam pojęcia (w razie konieczności mam jakiś zewnętrzny 1TB do gromadzenia rzeczy potrzebnych). 

Koś, coś pomoże ???

Dla mnie Cd, dysk SSD i matowy ekran to podstawa. 

Co kto lubi ... :)  Ode mnie następująca rada. Określ górny pułap i od niego zacznij czyli jak najmocniejszy procesor z maksymalnie dużą ilością pamięci i w miarę solidną firmą. Potem dopiero szukaj coś tańszego np. innej marki. Ja lubię samsunga i asusa, ale każdy ma inne preferencje :)

Nie kupiłbym tego sprzętu, a bynajmniej od tego sprzedającego. Chciazby za to, że podaję taktowanie procesora tylko w trybie turbo wprowadzając w błąd laika. (ten procesor ma taktowanie 2,8 a podane jest tylko 3,6 w trybie turbo)

To jest tylko przykład pierwszy z brzegu. Lepszym rozwiązaniem będzie "składak" które proponuję np. firma Morele. Ja wszystkie swoje PC zawsze robiłem od zera.

Edytowane przez zandermafija

To jest tylko przykład pierwszy z brzegu. Lepszym rozwiązaniem będzie "składak" które proponuję np. firma Morele. Ja wszystkie swoje PC zawsze robiłem od zera.

Tu się zgadzam, ale trzeba się znać na temacie. Generalnie dlatego, że podzespoły muszą ze sobą "współpracować". Natomiast ja nie kupowalbym na allegro ponieważ 95% ludzi to właśnie tacy sciemniacze jak w/w

Wolałbym raczej mobilny sprzęt, by nie być uwiązany kablem, czy monitorem.

Dla mnie Cd, dysk SSD i matowy ekran to podstawa. 

Co to jest Cd ???  Z tego co ogarnąłem do tej pory to dysk SSD ma przy tej samej cenie o połowę, albo jeszcze mniejszą pojemność - więc dlaczego jest lepszy ?  Ekran matowy mnie przekonuje, choć będę używał Laptop tylko w domu.

Co kto lubi ... :)  Ode mnie następująca rada. Określ górny pułap i od niego zacznij czyli jak najmocniejszy procesor z maksymalnie dużą ilością pamięci i w miarę solidną firmą. Potem dopiero szukaj coś tańszego np. innej marki. Ja lubię samsunga i asusa, ale każdy ma inne preferencje :)

Nie mam górnego zakresu, choć rozsądek i moje wymagania sugerują mi wydać około/do 1500zł. Która firma jest solidna - jest ich wiele i każda ma zwolenników czy oponentów,  procesorów też jest bez liku i dla laika ciężko ocenić który jest lepszy, czy w zestawieniu np. lepszy procesor, a mniej RAM'u, czy słabszy procesor z większą ilością RAM - co byłoby lepszym wyborem ?

Co to jest Cd ???  Z tego co ogarnąłem do tej pory to dysk SSD ma przy tej samej cenie o połowę, albo jeszcze mniejszą pojemność - więc dlaczego jest lepszy ?  Ekran matowy mnie przekonuje, choć będę używał Laptop tylko w domu.

CD to pewnie odtwarzajko nagrywarka ;)

Dlaczego SSD lepszy ?? Dlatego że system wystartuje w 5 sekund, programy będa się uruchamiały podobnie, a do trzymania danych drugi HDD w środku (nagrywarko/odtwarzajka zewnętrzna kosztuje aktualnie chyba już poniżej 100pln), trzeba tylko sie pilnować żeby nie zasmiecac SSD.

Aktualnie HDD to główna "zamularka" w laptopach.

• Like 1

Tu się zgadzam, ale trzeba się znać na temacie. Generalnie dlatego, że podzespoły muszą ze sobą "współpracować". Natomiast ja nie kupowalbym na allegro ponieważ 95% ludzi to właśnie tacy sciemniacze jak w/w

To nie ma najmniejszego znaczenia, czy ściemnia czy zwidnia.

Nie ma najmniejszego znaczenia dla przeciętnego użytkownika.Jesteś w stanie stwierdzić czy procesor chodzi w trybie turbo??? 

Pierwszy komp to stacjonarny Optimus z procesorem Pentium 166 MMX 

Haaa ale to był wtedy wypas. Ale - i łyżka dziegciu...Cały czas były problemy z kartą dźwiękową.

Kolejne - to maszyny z Alle... chyba ze trzy używane - HP stoi jeszcze na półce, Ten którego teraz używam to Toshiba z AMD A8 6g ram a dysku to nawet nie pamiętam...

Bez żadnych problemów chodzi już chyba czwarty rok. Zmieniłem tylko system z W8 na W10

Chodzi poprawnie, wszystko co potrzebuję zrobić - daje rade, no to co kombinować???

Z komputerami jest jak z wędkami - takie popularne modele dają radę łowić, ale dla prawdziwych pasjonatów liczy się wędka z firmy X za 5x więcej...

Aby system wystartował prawie natychmiast - przestałem wyłączać lapka. Zamykam klapę a rano otwieram i gotowy do pracy...

Edytowane przez eRKa

CD to pewnie odtwarzajko nagrywarka ;)

Dlaczego SSD lepszy ?? Dlatego że system wystartuje w 5 sekund, programy będa się uruchamiały podobnie, a do trzymania danych drugi HDD w środku (nagrywarko/odtwarzajka zewnętrzna kosztuje aktualnie chyba już poniżej 100pln), trzeba tylko sie pilnować żeby nie zasmiecac SSD.

Aktualnie HDD to główna "zamularka" w laptopach.

Ta wypowiedź Kolegi dużo mi wyjaśnia, więc będę szukał Laptopa z dyskiem SSD, ale czy konieczne są dwa dyski twarde SSD i HDD - nie da rady jeden dysk SDD  (nie planuję w Laptopie trzymać żadnych filmów, czy innych pożerających pamięć "rzeczy" ) Czy np. Laptop z dyskiem SSD powiedzmy 240GB będzie się sprawnie uruchamiał i pracował ? W swoim "starym" komputerze mam aż 120GB HDD i daje radę (mam na myśli wystarcza mi ta pojemność dysku, choć muli komputer straszliwie)

• Like 1

Ta wypowiedź Kolegi dużo mi wyjaśnia, więc będę szukał Laptopa z dyskiem SSD, ale czy konieczne są dwa dyski twarde SSD i HDD - nie da rady jeden dysk SDD (nie planuję w Laptopie trzymać żadnych filmów, czy innych pożerających pamięć "rzeczy" ) Czy np. Laptop z dyskiem SSD powiedzmy 240GB będzie się sprawnie uruchamiał i pracował ? W swoim "starym" komputerze mam aż 120GB HDD i daje radę (mam na myśli wystarcza mi ta pojemność dysku, choć muli komputer straszliwie)

Jak Ci wystarczy 240 GB to czemu nie :) Windows 10 zajmie pewnie około 80 GB a reszta dla Ciebie ;)

A obecny komp nie muli ze względu na pojemność dysku, a pewnie ze względu na ilość bad sektorów

Edytowane przez Algeroth82

• 3 tygodnie później...

Celuj w przynajmniej 8GB ram :-)

Witam.

Tak jak kolega pisze.\

procesor taktowany powyżej 2Ghz (i5, i7)

Dysk SSD dobrej firmy ( google) (Zapis pow.500Gb/s i odczyt też taki sam) pojemność ok 240GB lub więcej, koniecznie podzielony na partycje ,1 C - na System  100GB , D - reszta .lub większy E

Dysk SSD (Sata 3 )jest duskiem elektronicznym tzn. zbudowany z modułow (kości) elektrpnicznych.

HDD jest dyskiem mechanicznym. Tależ/e magnetyczne i układy elekt. sterujące.Różnica jest w szybkości działania  zapis/ odczyt

HDD SATA3 - odczyt /Zapis do 300 Gigabitów ,SSD SATA 3 - 500 zap/500 odczyt lub więcej.(Tego się trzymać lepiej więcej.)

RAm - pamięć podręczna komputera.

Cały system,programy (odpowiednie pliki,konfiguracja -,,flesz"  jest  w pamięci Ram co wpływa też na szybsze uruchamianie się systemu i programów.

(więcej - szybciej).

pzdr

Edytowane przez Pablo54
  • Like 1