Skocz do zawartości
  • 0

Cztery dni w Nadarzycach - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Dzisiaj nietypowo bo w środę chciałbym zaprosić Was do lektury nowego artykułu - relacji. Tym razem Piotr ‘phalacrocorax’ Szymański o swoim polskim rekordowym szczupaku złowionym na Jacka. Zapraszam serdecznie!

Phala, który to metrowiec w tym roku? Trzeci? Dobry rok!

Pozdrawiam

Remek

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Phala, który to metrowiec w tym roku? Trzeci? Dobry rok!

Tak to już trzeci. Największe wrażenie zrobił na mnie chyba ten pierwszy metrowiec. Wtedy naprawdę nie mogłem opanować drżenia rąk. Najbardziej wartościowy jest jednak dla mnie ten z polski. Obawiam się, że ciężko będzie powtórzyć taki rok. B)

• 0

@phala,

Obejrzałem filmik i jestem również pod wrażeniem sprawności i pewności Twojego podebrania :huh: .

Możesz opisać, jak to robisz - rozumiem, że wkładasz palce w zagłębienie pod szczękę? Jak chwytasz, że nawet przy szarpnięciu się ryby uchwyt nadal trzyma? I zauważyłem, że łapiesz podchwytem - czy dzięki temu podchwytowi właśnie masz pewny chwyt, a obracasz go pod nadgarstkiem już w momencie włożenia do łodzi?

Pozdro,

marcinesz

• 0

Kurcze chyba się zaraz zarumienię. Do rasowego łowcy szczupaków mi jeszcze trochę brakuje :lol:

Generalnie przy podbieraniu szczupaków staram się przestrzegać wskazówek umieszczonych w arykułach na www.szczupak.org . Reszta to trochę praktyki. Od 3 lat wszystkie szczupaki podbieram ręką więc trochę już ich podebrałem. Wbrew pozorom im większy szczupak tym łatwiej się go podbiera (pomijając emocje towarzyszące holowi wielkiej ryby). Co do ułożenia ręki w czasie podbierania to wszystko zależy od tego jak szczupak się da podprowadzić do łodzi. Największym problemem jest zwykle przynęta która może znajdować się w różnych miejscach. Jeżeli jest głęboko połknięta to wsadza się tam paluch na własne ryzyko, natomiast jeżeli wisi gdzieś na zewnątrz to trzeba wtedy uważać żeby się na nią nie złapać. Najchętniej podbieram lewą ręką (w prawej trzymam wędkę) pod lewą pokrywę skrzelową. Czasami jest to jednak niemożliwe i muszę przełożyć wędkę do drugiej ręki i podebrać prawą ręką.

Najważniejsze przy podbieraniu w ten sposób to to żeby palce sunąć po wewnętrznej powierzchni pokrywy skrzelowej (a nie pakować je w łuki skrzelowe) i pilnować żeby kciuk trzymać w odpowiednim miejscu. Reszta to praktyka, praktyka, praktyka. Watro też na początku już podebranego szczupaka (np pobierakiem) złapać w ten sposób żeby przećwiczyć to na wmiarę unieruchomionym szczupaku. To chyba tyle. Generalnie osyłam do atrykułów na szczupak.org. Chłopaki się naprawdę napracowali żeby przetłumaczyć te teksty i myślę że warto z tego korzystać.

pozdrawiam

• 0

Dzięki Phala i cieszę się, że na podstawie naszych artykułów i własnego doświadczenia udało Ci sie dojść do takiej wprawy.

Ja też od dłuższego czasu używam tylo takiego chwytu i uważam że jest znakomity. Problem jak zauważył kolega jest z rybami mniejszymi niż 60cm (choc pewnie dla wielich dłoni np. Remka ta granica wypada gdzie indziej ) i tymi, które przynęty połknęły bardzo głeboko. Wówczas trzeba uważać. Druga ręka tylko stabilizuję rybę. Nie ułatwia w jej utrzymaniu, ale pozwala lepiej nad nią panować (poza oczywiście aspektami zdrowotnymi dla samej ryby).

Najlepszym sposobem jest właśnie praktyka. Zacznijcie próbować z wyholowanymi już szczupakami, sandaczami, sumkami. Nawet sprawdźcie jak to działa w samym podbieraku. Jeśli zabieracie rybę na kolację, to pomęczcie ją trochę - tylko po zabiciu. Kilka wsunięć paluchów wystarczy aby kolejnego podbierać już czysto sportowo.

• 0

...Zacznijcie próbować z wyholowanymi już szczupakami, sandaczami, sumkami...

- dodałbym jeszcze do tego inne gatunki ryb, jak bolenie, brzany, klenie, jazie, pstragi które też z powodzeniem można podbierać chwytem pod pokrywy skrzelowe.

Uważam, że sumy lepiej i łatwiej podbierać chwytem za dolną szczękę.

• 0

@Marcinesz,

dziwię się tobie, że zadajesz takie pytania w sprawie podbierania ryb za pokrywy skrzelowe. Wszystko w tym temacie już dawno zostało napisane na stornie naszej akcji ARS, a reszta to ciągła praktyka.

O kurnia, ale zjebka - teraz ja się zarumieniłem Embarassed . Obiecuję, że się poprawię i odrobię lekturę :D .

• 0

Seba pewnie masz rację z tymi sumkami. Tylko według mnie potrzebne sa dwa warunki - specjalna rękawica (bądź cokolwiek co osłoni naszą rękę przed tą tarką z małych ząbków) i przynęta, która powinna być gdzieś z boku, a nie centralnie w pysku.

Co do innych gatunków to oczywiście że się da, ale jest zdecydowanie mniej miejsca na włożenie ręki i często musi nam wystarczyć 1-2 palce. W przypadku sporych szczupłych, sandaczy i tych to miejsca jest wystarczająco.

• 0

Przy następnym sumku postaram się wypróbowac patent z rękawiczką. Ja natomiast odkryłem, że przy chwycie pod skrzela, ma on tam taka jakby idealną pułeczkę/szufladkę, za którą doskonale się go trzyma i tylko podstawową zasadą (podobnie jak przy szczupakach) jest dociśnięcie kciukiem dokładnie na środku dolnej szczęki - tam gdzie łączą się pokrywy skrzelowe. Wówczas ma się pełną kontrole nad rybą (mozna nawet trzymać ją w wodzie) i nie ma ryzyka, że nam się wyrwie nawet podczas krótkiej szamotaniny.

Co do innych ryb, to ja podbierałem tak także większe pstrągi i tez było znacznie wygodniej niz próbowanie okiełznania go chwytem za kark.