Bolo8888 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Witam jak w temacie może ktoś juz ma, miał, sprzedał, macał itp. Ktoś w wątku o dajwie BG napisał że to niby klon, ale coś mi tu przełożenie nie pasuje inne. Na youtubie jest już parę filmików jak to pracuję i wygląda przyzwoicie. Jeden ze sprzedawców na alledrogo twierdzi że pracuje jak Stradic i 10 razy lepiej niż ninja????. W rozmiarze 3000 porównując do ninjy jest mniejszy czy to szpula czy też rotor. Tak wynika że zdjęć. A cena kusi i przede wszystkim waga. Rozmiar 3000 ma na bank wkręcana korbę. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Bolo8888 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 W tych nowych Daiwach rozmiarówka jest taka sama jak w Shimano, stąd ta różnica w wielkości w porównaniu do Ninja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) No ok ale powiedzmy z tej samej półki cenowej Sahara w rozmiarze 3000 waży dokładnie 251g. Fuego to 215g. Nadmienie że sądząc po zdjęciach to Fuego LT 3000 to tak pośrodku między ninja 2500,a 3000. A ninja 2500 to 270g Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Bolo8888 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Korba jest wkręcana. W przekładnie wsadzili hexe.Body 3000 Lt jest wielkościowo takie samo jak Shimano 2500 ale rotor i szpula duuużo większe. Średnica rantu szpuli 48mm.Kręci jak Daiwa :-) Edytowane 16 Grudnia 2017 przez przemo_w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefan..k Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Niestety trzeba czekać na mniejsze rozmiary(2000), maja byc dopiero w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Porównanie z 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Przemo co to te 2000?. Widzę że daiwa tylko jaka. Jeszcze jedno pracuje jak Dajwa czyli jak, do czego się możesz odnieść. Sorry ale nie jestem onanista sprzętowym i nie znam wszystkiego co jest dostępne. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Bolo8888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Laguna. Korpus taki sam jak Ninja 2000.Nie wiem co mam napisać odnośnie pracy. Lekko, gładko, cicho.Pod obciążeniem nic nie puka. Obrotówka 5 nie robi na niej żadnego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Piątka to już kawał śmigła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) dzisiaj kręciłem wszystkimi nowościami daiwy oprócz balasticiem lt Ale w ręku miałem takie cacka jakFuego lt Legalis ltExceler LtProrexer LT I szczerze tylko prorexer lt robi wrażenie tylko to cacko to kilkaset złotych .I mieli 2 rozmiarach i tu pokazuje że w daiwie można spotkać czystą loterie ,Rozmiar prorexer 3000 lt dużo lepiej kręcił niż rozmiar 2500 był dużo lepiej nasmarowany i konstruckcja sprawia wrażenie dużej mocy. I naprawdę jak złapałem ten kołowrotek do ręki jest lżejszy od stradica ci4+...i sprawia wrażenie że jest lepiej spasowany . Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 I czym się różni 2500 od 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) I czym się różni 2500 od 3000?Rączka i pojemność szpuli.. czyli tak jak stradic 3000 a wersja 2500. Ale kołowrotek naprawdę robi wrażenie , tylko to wydatek 800zł. Widziałem tylko raz w życiu prorexera poprzedniej generacji wersje 3000 , i wydaje mi się że nowy prorexer lt jest 2 razy mniejszy od poprzednika jest ładnym małym kołowrotkiem . 170 gram wagi i moc hamulca 10kg a do tego mały rozmiar nic tylko brać , juz chciałem sprzedawcy powiedzieć żeby schował do stycznia go , ale niby jeszcze będą mieli balastica lt więc jeszcze go zobaczę ;p Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Miałem w ręku Prorexa LT 2500 . Praca mechanizmu bardzo dobra, kołowrotek dobrze spasowany i bardzo lekki. Zmniejszone gabaryty w porównaniu do innych Daiw w rozmiarze 2500. Daje się jednak wyczuć nadmiar chińskiego plastiku. Szczególnie tandetnie wygląda nakrętka od hamulca, którą Daiwa jako część zapasową powinna sprzedawać w cenie 0.50 zł. Może ja jednak oglądałem Prorexa LT, a istnieje jeszcze Prorexer LT [w kilku postach zuważyłem taką pisownię], czyli forma wyższa będąca np. krzyżówką Prorexa i polskiego Prexera? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Schemat dla Fuego LT 3000 Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Bolo8888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Kupiłeś? Jak wrażenia?Wyżej już wrzuciłem sechemat :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Jeszcze nie, zastanawiam się ciągle nad nim, widziałem ale taki trochę nie wyraźny???? i bez part list. Szpulka w Fuego LT wielkościowo jak w BG 2500. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Bolo8888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Na tą szpulę to 8km podkładu trzeba nawinąć :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Czym się różni (prócz MagSealed) Legalis LT od Fuego LT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 W Legalisie korbka zakręcana na nakrętce a w Fuego bezpośrednio wkręcana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) I jedno łożysko mniej niż Fuego. ( pod szpulą)Exceler ma wkręcaną korbe ale tego łożyska i mag syfu nie ma. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Co wy tak jedziecie po tym MagSealed. Bo ja trochę nie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wg niektórych specjalistów z tego forum to kosmiczna technologia i płyn do uszczelnienia nieosiągalny poza serwisem Daiwy :-)Dobrze że tylko wg niektórych :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Miałem w ręku Prorexa LT 2500 . Praca mechanizmu bardzo dobra, kołowrotek dobrze spasowany i bardzo lekki. Zmniejszone gabaryty w porównaniu do innych Daiw w rozmiarze 2500. Daje się jednak wyczuć nadmiar chińskiego plastiku. Szczególnie tandetnie wygląda nakrętka od hamulca, którą Daiwa jako część zapasową powinna sprzedawać w cenie 0.50 zł. Może ja jednak oglądałem Prorexa LT, a istnieje jeszcze Prorexer LT [w kilku postach zuważyłem taką pisownię], czyli forma wyższa będąca np. krzyżówką Prorexa i polskiego Prexera? kwestia gustu , ale naprawdę się zastanawiam nad zakupem tego modelu na nowy sezon ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Kupiłem w ciemno z "aledrogo" wielkość 2500, z myślą o zastosowaniu jaź, pstrąg, okoń. Skusiła mnie waga i raczej dobre recenzje ostatnio wypuszczanych, budżetowych modeli daiwy. Po wyjęciu z pudełka, praca płynna(ale masłem bym tego nie nazwał), bez żadnego stukania, zgrzytów, "chrobotania". Dało się usłyszeć delikatny szum.W czasie nawijania żyłki dalej nic nie stukało, nie czuć "bebechów" itp., ale pojawiały się czasami jakieś piski i szumy, głośniejsze niż "na sucho".Być może kwestia "ułożenia" się elementów, albo rozprowadzenia smaru. Ale tak sobie tylko gdybam, bo kołowrotki kupuję rzadko(ogólnie prawie do wszyskiego mam jeden, kupiony kilka lat temu kołowrotek + kilka szpulek), rzadko też kręcę w sklepie, czy młynkami kolegów, także rozeznanie marne Nawój żyłki wydaje się w miarę poprawny, choć oczekiwał bym lepszego, do ideału raczej dalej, niż bliżej. Praca hamulca pod ciężarem własnym kołowrotka, bardzo dobra.Średnica szpuli 45 mm (wyliczona i mierzona)Pojemność zawyżona(nie zgadza się z opisem na szpuli, trochę dziwne ). Producent podaje 150 m żyłki 0.28, czyli tak samo jak np red arc 10300(a może u spro jest błąd hm... ).Przewijałem żyłkę 0.14 hm69 plus podkład, ze szpuli tego właśnie spro i jakieś 20 do 30% się nie zmieściło. Dodam, że 0,28 hm69 (150 m) wypełnia szpulę tegoż reda idealnie(choć seria żyłek hm69, chyba troszkę przegrubiona).W sumie od razu po wyjęciu z pudełka opisana pojemność wydała mi się "podejrzana".Korbka wkręcana.Na razie nie mam możliwości przetestować nad wodą, przy dobrych wiatrach w przeciągu tygodnia się uda. Ogólnie, kołowrotek robi wrażenie solidnego, mimo niskiej wagi i plastiku. Niepokoją nieco te dźwięki, ale póki co za bardzo się tym nie przejmuję(mam nadzieję, że się "ułoży"), liczy się to co pokaże w terenie. Parę godzin pracy nad wodą powinno dać jako takie pojęcie, czy zakup był dobry. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi