Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Fuego LT 2018 - informacje i opinie

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Daiwy Lt powinny się sprawdzić przy lekkich zestawach, ale najbardziej mnie interesuje,jak sobie poradzą,powiedzmy z wahadłem 30g.

Moim zdaniem coś, co waży ~170gr z definicji jest dedykowane do łowienie na lekko. I oczywiście wahadłówka 30gr jest już daleko poza definicją lekkiego łowienie ;-)

Moim zdaniem coś, co waży ~170gr z definicji jest dedykowane do łowienie na lekko. I oczywiście wahadłówka 30gr jest już daleko poza definicją lekkiego łowienie ;-)

Miałem na myśli rozmiar 4000 ważący 240g.Bebechy pewnie wytrzymałe, ale czy ten plastik utrzyma ich sztywność pod większym obciążeniem.

Miałem na myśli rozmiar 4000 ważący 240g.Bebechy pewnie wytrzymałe, ale czy ten plastik utrzyma ich sztywność pod większym obciążeniem.

Ano właśnie - trafiłeś Kolego w sedno :-) To obudowa,jest szkieletem trzymającym bebechy i zapewniajacym ich prawidłowe ustawienie. Jak się obudowa wyrobi, to już nic nie pomoże. Był gdzieś na forum wpis Guzu o "kanciakach" Daiwy - tych nie-do-zajechania. Otóż główne koło wcale duże nie było, za to obudowa owszem pancerna....

Mam daiwe w zaionie i powiem tak.Jest to cholernie sztywne wiec bez obaw.Próbowałem odkształcić i nic.Co prawda mój zaion waży 380g ale to wielka maszynka bo 4000. Wg mnie zaion jest sztywniejszy od ci4 shimano wręcz jak metalowa buda.Ci4 przy większym nagięciu się odkształca lub nawet pęknie. Nie wiem jak te nowe budy LT

Może i coś w tym jest ale nieważne ile pary w łapie. Lekki zestaw - szybsza reakcja. Tego Pudzian nie zmieni :)

Jest moda i trend do odchudzania zestawów spinningowych, zwłaszcza w klasie lekkiej, i słusznie, skoro obecnie technologia na to pozwala. Z drugiej strony, po prostu łowi się małe ryby.

Do grubego łowienia mam zestaw kij 260g i młyn 375g, jakoś mi ręki nie urywa.

Muszkarzom nikt nie zarzuca słabowitości, a przecież mocarny, streamerowy zestaw w klasie #7 waży tyle, co sam kołowrotek spinningowy 3000.

• Like 1

Witam dotarla maszyna w wielkosci 4000, strasznie male te daiwy na 2018, balem sie ze bedzie za duza ale jest akurat. Porownanie do Sahary C3000. Na sucho przyzwoicie. Chodz jakies szumy dolatuja do mnie ze srodka. Tez tak macie?.

post-58320-0-56188000-1514546134_thumb.jpg

post-58320-0-18521000-1514546144_thumb.jpg

post-58320-0-55449900-1514546150_thumb.jpg

post-58320-0-58946200-1514546382_thumb.jpg

post-58320-0-26573900-1514546388_thumb.jpg

Edytowane przez Bolo8888

Czyli Daiwa zabłysła super technologią LT :D zmniejszyli budę, czyli mniej materiały wyższa cena...:D jest to jakieś rozwiązanie. Przy tej saharce wygląda na niewiele większą a biorąc pod uwagę że tak naprawdę sahara to 2500 z pojemniejszą szpulą to ta daiwa 4000 nijak się ma.

Szumiec cos tam szumi, lecz nic nie stuka, puka, klika itp. Ladnie kreci. Sahara 3000, wielkosciowo jak Ninja 2500. Fuego 4000 wielkosciowo jak Ninja 3000. Porównywałem wczoraj w sklepie. Co do lekkosci to jest mega pocieta tam gdzie tylko sie dalo. Szpula przykladowo wazy 35g, a szpulka z ninjy 2500 50g. Pokretajka od hamulca tez pocieta. Knob dziurawy w (srodku). Korba ciensza niz w ninjy, ale za to z jednego kawalka, nie nitowana. Fajna tyrkotka hamulca w przeciwienstwie do ninjy. Hamulec precyzyjny, powiedzial bym taki jak w saharce, w ninjy mniej precyzyjny.

w ręku miałem

fuego lt

legalis lt

exceler lt

i jeszcze coś tam było.. te kołowrotki szału nie robią .

Oraz prorexa który jest fajnym kołowrotkiem który być może kupie na styczeń , jeszcze tylko czekam na balastica lt żeby móc porównać .

Edytowane przez Derrek

W porządku tylko wiesz porównywać Fuego za 3,5 stówki do ballistica za prawie tysiąca, czy prorexa za mniej więcej 9 paczek to moim zdaniem jakoś nie bardzo.

Nie będę porównywał balastic do fuego tylko do prorexa ( ale prorex zrobił naprawdę pozytywne wrażenie ma lepszą pracę niż stradic taka maślana i jest lżejszy  o 20 gram i lepiej spasowany i rączka jest w jednym kawałku )

Fuego napewno znajdzie nabywców , ale kołowrotek pracuje jak okuma helios , jeżeli miałbym wybierać lepiej dołożyć 200 zł i zakupić stradica ;p

Edytowane przez Derrek

Nie będę porównywał balastic do fuego tylko do prorexa ( ale prorex zrobił naprawdę pozytywne wrażenie ma lepszą pracę niż stradic taka maślana i jest lżejszy  o 20 gram i lepiej spasowany i rączka jest w jednym kawałku )

Fuego napewno znajdzie nabywców , ale kołowrotek pracuje jak okuma helios , jeżeli miałbym wybierać lepiej dołożyć 200 zł i zakupić stradica ;p

Weź nad wodę Stradzica FB ( który jest jakby nie patrzeć 200zł droższy i nic mu nie ujmując bo to fajny młynek) i Fuego.

Zapnij obrotówkę nr5 i opisz proszę wrażenia.

Ja wiem.....i wiem też że pojęcia nie masz o Fuego za grosz......no może poza tym że w sklepie pokręciłeś....

Tak apropo to gdzie ty widziales stradica fb w cenie 650zl?.

Najtanszy stradic fb w rozmiarze 2500 na allegroszu to 728zl

Prorex w rozmiarze 2000 to 806zl

Nie wiem mnie takie porownania smiesza.

https://www.raven-fishing.pl/ko%C5%82owrotek-stradic-ci4-1000-fb/pl/product/34940/

tutaj do końca roku np ;p