Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Fuego LT 2018 - informacje i opinie

Bolo8888

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry może mocno to zabrzmi ale dla mnie daiwa Lt to szajs.

Równie dobrze ja mogę napisać że Shimano to szajs dwukrotnie droższy niż jest warty. Tylko po co to? Piszesz i czekasz na gównoburzę czy jak?

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Żadna z nich. Każde shimano z wormshaftem będzie lepsze od tej daiwy!!! stradic FK czy FL zdecydowanie! chyba że lubisz jak coś stuka w mechanizmach a dokładnie posuw. Mam to sprawdzone. Co prawda fuego ma moc przy opadzie ale kultura pracy, zwłaszcza przy woblerach:D Osobiście wolał bym kupić powyższe stradic niż to fuego serio.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Potwierdzam słowa kolegi. U mnie po kilku wyjściach pierwsza daiwa prorex VLT 300 która jest droższa od fuego poszła na reklamację. Mam jeszcze drugą która póki co nie stuka ale pewnie zacznie, już coś tam szumi. Jeżeli kołowrotek za 500 zł stuka po woblerach kleniowych to nie mam więcej pytań. Ktoś powie że to felerny model się trafił, rozkręciłem żeby sprawdzić czy może smaru ktoś zapomniał dać, ale patrząc na cały mechanizm zrozumiałem że to nie ma prawa dłużej wytrzymać. Nie wiem jak tu niektórzy łowią tym na ciężko i jeszcze chwalą polecając innym. Ostatni raz daiwa LT plastik fantastik

Edytowane przez meps
  • Like 1

Nie wiem co wam nie pasuje w fuego. Wiadomo nie jest to kołowrotek za parę tyś. więc i pewnie materiały z którego jest wykonany trochę odbiega od wyższych standardów. Ja mam fuego 4000  i szczerze polecam eksploatuje go bodajże 2 czy 3sezon i nic się nie dzieje. Dużym plusem podczas łowienia w niskich temperaturach jest ten materiał z którego jest wykonany-szybko się nagrzewa i przyjemnie trzyma temperaturę nie tak jak aluminiowe body.trzeba pamiętać że rozmiarów ja jest obecnie zmieniona w dziejach rozmiar 4000 odpowiada dawnemu 3000. Trzeba uważać na szpulę bo jest delikatna i podczas upadku może się odkształcić -tak jak u mnie. 

• Like 1

Żadna z nich. Każde shimano z wormshaftem będzie lepsze od tej daiwy!!! stradic FK czy FL zdecydowanie! chyba że lubisz jak coś stuka w mechanizmach a dokładnie posuw. Mam to sprawdzone. Co prawda fuego ma moc przy opadzie ale kultura pracy, zwłaszcza przy woblerach:D Osobiście wolał bym kupić powyższe stradic niż to fuego serio.

Jakby Stradic był w cenie Fuego to też bym wolał go kupić.

• Like 2

Fuego 1000, po poprzednim sezonie nadal bez zarzutów, żadnych luzów. Sparowana z wędziskiem (@mekamil) 168cm/1-7g/6lb/jednoczęściowy blank solid, doskonale zdaje egzamin.

Edytowane przez Alexspin

Potwierdzam słowa kolegi. U mnie po kilku wyjściach pierwsza daiwa prorex VLT 300 która jest droższa od fuego poszła na reklamację. Mam jeszcze drugą która póki co nie stuka ale pewnie zacznie, już coś tam szumi. Jeżeli kołowrotek za 500 zł stuka po woblerach kleniowych to nie mam więcej pytań. Ktoś powie że to felerny model się trafił, rozkręciłem żeby sprawdzić czy może smaru ktoś zapomniał dać, ale patrząc na cały mechanizm zrozumiałem że to nie ma prawa dłużej wytrzymać. Nie wiem jak tu niektórzy łowią tym na ciężko i jeszcze chwalą polecając innym. Ostatni raz daiwa LT plastik fantastik

To powiedz co w tym mechaniźmie jest nie tak że nie ma prawa wytrzymać?

Pytam poważnie bo mam Fuego 3000 już 3 rok , który najpierw katowałem obrotówkami 5tkami a teraz dzieci katują zwijając szczupaki po 60cm korbą bez wniku. Finezji jak na początku nie ma ale nadal ten młynek daje radę.

Fanem Daiwy nie jestem ale Nasci postukuje podobnie o ile nie gorzej.

• Like 1

rozkręciłem żeby sprawdzić czy może smaru ktoś zapomniał dać, ale patrząc na cały mechanizm zrozumiałem że to nie ma prawa dłużej wytrzymać.

No tak.

Nie wiem jak tu niektórzy łowią tym na ciężko i jeszcze chwalą polecając innym. Ostatni raz daiwa LT plastik fantastik

Normalnie.

Fuego 3000XCH, dwa sezony szczupak/sandacz  do 30g, zero problemów.

W tych pieniądzach dalej polecam.

Edytowane przez kineret

Widocznie jakieś fatum lub mam pecha i trafiłem dwa felerne plastikowe prorexy LT. :D Na nie szęście kupiłem dwie sztuki z którymi będę się teraz użerał. Pierwszy odesłany na gwarancji. Dla mnie to pieniądze wyrzucone w błoto. Tyle w temacie, pozdrawiam

Firma albeco.

Ktoś zna dokładne wymiary tych podkładek? Edytowane przez meps